Super Moist Eggless Chocolate Cake

Saturday, September 29, 2012 0 comments
Unlike kek lain, bhgn atas ni lembab seolah-olah dah diletak topping
Kek ni memang tersangat moist & amat senang nak buat.  Saya sharekan respinya kat sini.  Resepi ni menghasilkan kek yg kecil aje saiznya, oklah kalau utk satu family.  Saya kidnap resepi ni dari blog Dayang Jack(DJ)  . Kalau nak belajar buat kek lapis, inilah blog yang amat sesuai untuk dirujuk.  DJ ni memang pakar kek lapis tau... Oklah.. saya nak bersiap ke kenduri ni, saya share resepinya terus ok...
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Saya malas nak sapu butter dlm loyang, jadi saya lapik aje dgn baking paper.. :p
Saya gunakan kek ni untuk dihias jadi princess kek birthday Tiha.. tapi kena careful sikit sbb kek ni lembab & senang pecah.  Kalau nak senang, bekukan sekejap.. :).  Takpun gunakan pisau potong kek yg plastik tu supaya senang dipotong..

Kek ni senang sangat nak masak, sbb campur-campur dan gaulkan semuanya.  Minyak sayur tu saya gunakan olive oil.  Apa-apa resepi yg pakai minyak, saya akan gantikan dengan olive oil (kecuali menu makanan tempatan).

Cuka pula saya gunakan Apple Cider Vinegar sbb ada byk stok kat rumah ni. Kek ni sedap juga dimakan sejuk sbb mmg supermoist walaupun letak dalam peti.  Kalau sekadar untuk makan sekeluarga, tak perlu topping pun dah cukup rasa lemak manisnya.  Enjoyy!!!


Birthday

Friday, September 28, 2012 0 comments

Nanti saya sharekan cara nak buat doll cake & cara nak buat chocolate Ganache untuk topping cake ye... 
Hari ni buat party sikit dkt kindergarten Tiha.  Dah lama tertangguh (mood tak mari.. :p), akhirnya tercapai juga.  Lagipun cover balik Birthday dia yang tahun lepas, serba tak menjadi beb.  Penat-penat buat cake & beli brg utk decorate, last² berkejar ke Giant beli kek kat sana.  Ni gara-gara cake yg saya buat lembik kat tengah!!! Salah saya juga, kek tu patutnya dikukus sejam +-, lepas 40 minit saya test, elok je cake tester tu takde kesan coklat.  Sayapun keluarkan & sejukkan.  Esoknya nak decorate, bila tuang, Ya Allah!! lembik gila kat tengah tu, mmg tahap berair.  Puas kukus semula, langsung x beku.. frust toksah cakaplah.  Berkejar ke Giant cari cake sbb takde bakery yg buka. Makin frust cake yang beli kat Giant tu tak sedap!! Budak-budak pun tak nak makan.

So this year Mama try fulfilled impian Tiha nak princess cake.  Actually ni surprised untuk dia, mati-mati dia ingat choc moist cake tu je utk birthday party.  Malam kelmarin, dia dah masuk tido, baru Mama start decorate doll cake ni.  Insyaallah nanti saya sharekan cara nak buat doll cake ni ye.  Malam ni kepala pening² lalat sikit, agaknya sbb dah 2 hari tak proper tido.. (demi anak..)

Selain dari tu makanan pula saya sediakan favourite Tiha Shepard Pie

Saya buat dlm 2 mangkuk pyrex & 1 loyang 8x8 
  Untuk backup & juga untuk mereka-mereka yang mungkin tak nak makan pie ni saya buatkan bihun goreng Singapore

Saya gunakan ikan bilis aje sbg penambah rasa, selain lada hitam, stok ayam & sayur-sayur.  Kemudian taburkan telur dadar utk tarik perhatian budak-budak.  
Tah apa yang di kelam kabutkan sangat sampai lupa nak bagi birthday hat & goodie bag.  Parti dah habis, baru teringat.  Gambar pun tak byk sbb saya dok kelek si Mayesha sambil entertain budak².
Ieqa tak sabar-sabar nak makan kek.  Dia memang hantu kek!!


Elok aje blow candle, habis semua lari lintang pukang tunggu kek.. 

Seronok rasanya, tgk everybody enjoying their cakes, sekejap je habis sebijik (except for Tiha)... Dari kecil saya jarang bagi makan anything sweet, till now dia tak suka benda-benda manis.  Ieqa pula, susah dah nak control coz dia akan perabiskan kek or anything sweet, leftover kakaknya... 
 Overall rasa puas hati dapat buat birthday party utk Tiha walaupun simple aje.  Cake princess tu ada baki separuh (3 layers cake), saya sedekahkan pada Mertua.. hehehe.. untungkan ada Mertua dekat-dekat ni.. :)

Custard Apple Pie

Friday, September 21, 2012 2 comments
Baru-baru ni lepas semua orang still tak puas makan potato bread hari tu, selasa baru ni saya buat lagi.  Saya pun nak makan puas-puas kali ni.  Saya bentukkan kecik-kecik dapat 16 pieces.  11 Pieces habis dimakan time tu juga, balance tu 2 pcs Tiha bawak ke sekolah, lagi 3 saya share dengan Ieqa buat breakfast.  Wahh!! Ini sudah bagus, sekali masak boleh cover dinner, bekal Tiha, breakfast saya & Ieqa.  Eloklah saya buat selalu roti ni.. hehehe..

Potato Bread percubaan kedua.. lepas ni pasti akan ada lagi percubaan lainn....
Hari ni saya nak try pula satu resepi ni.  Bahan-bahannya semua ada, cuma kena rajinkan diri aje..
Custard Apple Pie ready utk diterjah..
Masa untuk bersantap wahai kekanda & adinda ku semua.. 
Sblm ni plan nak buat Apple Crumble, tapi stok cinnamon plak takde.  Dah dua kali pegi BAGUS cari cinnamon powder, still takde stok.  Ni gara-gara banyak sangat guna cinnamon untuk buat Cinnamon Sugar Pull Apart Bread aritu le.  Puashati.. abis semua stok cinnamon rumah ni.. hehehe..

Apa pun saya tetap nak cari akal untuk perabiskan stok epal hijau kat dalam peti ni.  Naik menyampah dah tengok.  Beli bulan puasa lepas kot.. hehehe.. Nasib baiklah epal ni buah yang lasak giteww.. still anggun bergaya walaupun dah lama kena peram dalam petiku.

Oklah, resepi ni saya jengok kat dapur Rozz  

BASE PASTRY:
250g Flour
125g cold Butter
3 tbsp Castor Sugar
1 Egg Yolk
1-3 tbsp Water

1. Mix the first three ingredients using cut & mix method to produce breadcrumbs like.
You can use food processor or do it manually using blunt dinner knife to do so.
Make sure you do this quickly before butter is melt to ensure crispy pastry.
Don't worry if there are butter bits, you must not knead before adding egg & water.

2. Add in egg yolk & mix with finger and if a dough is not formed, add water a tbsp at a time until a ball of dough is formed.

3. Chill it for 20 minutes and then line the pie tin.

Saya letak terus badan chopper atas penimbang, senang tak payah transfer lagi dah since saya gunakan chopper ni utk adun butter & tepung.
Epal disusun atas doh & dibakar 200c selama 20 minit

 FILLING:
6-8 Red Apples (depending on the size of the apples & size of your tin)
1-2 tbsp Sugar for sprinkling
2 Eggs
½ cup Caster Sugar
1 tin (170ml) Nestle Cream
1 tsp Vanilla Essence

 METHOD:
1. Peel, halved, cored and sliced apples 3/4 through - see the picture above.
Arrange apples onto the prepared pastry base.
Sprinkle sugar & bake 200C for 20 minutes.

2. Beat eggs and sugar until well mixed.
Add in cream and beat to just mix.
Add in vanilla essence.
Pour onto baked apples.
Bake at 180C for 20 minutes or until custard is set.
Cool & chill.

3. Produce one 10-11 inch diameter pie

Dah siap bakar crust & epal, tuangkan custard & bakar lagi 180c selama 20minit
Riang ria dapat hidang menu baru & pastinya percubaan julung kalinya membuat pie.. yiieehaaa (dengan tak malunya mengaku!!.. hehehe).. Pie ni patutnya guna epal merah, tapi saya ubah sikit (kalau epal merah, tak sempat jadi masakan kot.. :P).  Tapi next time kalau nak buat pie, saya kena alert sikit tang crust dia tu.  Kali ni saya tak bakar sampai betul-betul kering / rapuh.  So crust kat tengah-tengah tu langsung tak rangup (plus epal tu keluarkan jus).  Takpelah.. kali pertama try, saya maafkan diri sendiri.. :)



The Best Potato Bread Eva!!

Monday, September 17, 2012 0 comments
Sedap ni.. Enak dimakan begitu saja!!
Lepas kejayaan demi kejayaan membuat roti & pizza.. semakin berkobar-kobar nak baking membaking.. hihihi... Tambah-tambah sekeluarga boleh enjoy makan.. Makin gigihlah Mama menguli doh lepas ni.. hehehe..

Potato bread ni saja ambil resepinya dari CMG (lagi!!!).  Saya confident sikit nak ambil resepi dari DTS ni.  Mana taknya, resepi yang CMG bagi so far memang menjadi.  Hasilnya pulak, yummy semacam.  Cuma ada sedikit kemusykilan / incident terjadi semasa saya menguli roti ni.  Entah mengapa, makin diuli makin sticky jadinya!! Lepas berkali-kali tambah tepung (nasib baik tak liat roti ni), saya tak berani nak menokok tambah lagi dah.  Mungkin roti ni menggunakan kentang lecek, tu yg sticky kot (I guess??). Saya pun ilmu baru seminggu dua, tak berani nak memandai-mandai.  Jadi saya rehatkan aje doh mengikut arahan...

Tapi syukur sangat-sangat.. lepas dibakar & dimakan.. hasilnya memang berbaloi-baloi.  Paling tak disangka, time roti sedang dibakar, ada pula tetamu yg datang.  Adik Ipar sekeluarga & Mak Mertua dapatlah jugak merasa roti ni.  Nervous tau time tu.  Ye lah, tak tau lagi apalah hasilnya.. nak kena hidang dekat orang pulak tu.. (iisshh..!!!).  Tapi puas hati tengok si Afeeq makan sampai 4 biji roti ni... hehehe.. Jawabnya dinner malam ni kena plan makan benda lain pulak lah.  Saya ingat nak berdinner dengan roti ni aje malam ni (boleh gitu??).. hehehe..

Oh ye.. resepi.. ini dia.. saya ambik dari sini 

Bahan Doh :-)
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner

Bahan Kastard - Resipi Mat sendiri :-)
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA:-)
  1. UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
  2. Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.
  3. CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.
  4. UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...
Pendek kata, lepas makan potato bread ni, memang tak pandanglah potato bread yang jual kat kedai tu.  Lepas tetamu balik, si Tiha & Ieqa request potato bread lagi.. kesian la plak.. Sorry.. Mama tak budget plak tetamu nak datang tadi, so bolehlah gandakan doh.  Esok atau lusa, soheh saya buat lagi ni!!

Saya paipkan banyak-banyak custard atas ni.. (abaikan karya seni saya yang terhasil kat atas roti tu ye). Memang ummpphh sungguh kombinasi roti & custard ni..  

Cinnamon Sugar Roll Pull Apart Bread

Tuesday, September 11, 2012 1 comments


Saya dah berani buat rotii!! Jangan tak caya.. Ini roti pertama yang saya buat seumur hidup ni tau.  Lepas percubaan buat pizza guna doh sendiri aritu menjadi, keinginan buat roti sendiri membuak-buak. Tawakal toksah cakaplah.. Langsung saya tak letak high hope pon, takat lepas makan pun jadilah.. ngeeeeeeeeeee..

Walaupun saya amat kembang hidung dengan hasil roti pertama saya ni, tapi memang amat lah jauh rupa parasnya dari resepi yang saya ikut tu.  Ni gara-gara saya tak canai sampai betul-betul nipis.  Susah juga nak canai adunan ni, bila dicanai dia naik balik, jenuh saya tenyeh.. doh tuh ikut balik.  Ada yang nak kena smash dengan saya ni.. hehehe..

Oklah.. enough merapek.. ini resepinya yang saya ambil dari sini

Bahan-bahan untuk doh roti:

2 3/4 cawan tepung gandum.
2 biji telur.
2 tbsp tepung jagung.
2 1/2 tsp yis.
3/4 tsp garam.
1/3 cawan susu segar.
1/4 cawan butter.
1/4 cawan gula.
1/4 cawan air.
1 tsp esen vanilla.

Intinya:

2/3 cawan gula perang.
2 tbsp serbuk kulit kayu manis.
1 tsp tepung jagung.
1/4 cawan melted butter.
(Satukan semua bahan-bahan diatas hingga sebati)

Bahan-bahan sapuan:

1/2 cawan gula halus.

1/2 tsp esen vanilla.
Sedikit air panas.
(Satukan esen vanilla dan sedikit air panas)


Cara-caranya:

Didihkan susu.Masukkan butter hingga cair dan sebati.masukkan air dan ketepikan agar suam.
  • Masukkan bahan-bahan cair ke dalam mangkuk pengadun termasuk telur.
  • Kacau rata baru masukkan tepung gandum,yis,gula,tepung jagung dan garam. .
  • Uli sehingga menjadi doh yang kenyal dan elastik.
  • Rehatkan dogh sekejap,lebih kurang 15 minit.
  • Gelek sehingga nipis.
  • Sapukan Intinya sehingga sekata di permukaannya.
  • Gulung memanjang.
  • Potong bulat dan gelek biar leper.
  • Susun seperti gambar diatas.
  • Masukkan kedalam dulang pembakar yang disapu dengan sedikit butter.
  • Sapukan dengan bahan sapuan.
  • Taburkan dengan gula halus dan jika suka taburkan dengan serbuk kulit kayu manis.

Cantik je kan Cik Manggis kita ni buat roti.  Kebetulan saya takde bekas yang sesuai, jadi saya gunakan aje mangkuk pyrex yang biasa saya guna untuk bakar Lasagna tu.  Besar gedabakla sikit jadinya.  Takpelah, janji sedap.. hehehe..

Dah siap uli & bagi rest 15 minit, tapi menggebu sudah!!

Tenyeh punya tenyeh, doh tak mau berkejasama lah.. letih saya gelek kasi leper.  Last-last saya terus aje sapu intinya

Lepas sapu, nak gulung, tak mau melekat sbb tebal sangat & dah makin mengembang (nampak sgtlah tak terre)

Saya nekad.. jadi ke tak, lantaklah.. saya nak hidang juga roti pertama ever dari saya ni hari ni.. hehehe

Dah potong, lenyekkan pula & susunkan semua secara bertindih

Dah siap tu saya transfer masuk casserole & tunggu lagi sampai doh betul-betul naik

Haa.. dah hampir penuh bekas ni.  Gebu sungguh.. Saya gunakan penapis untuk tabur gula icing & cinnamon atas ni (tak letakpun bahan sapuan, shortcut.. hehehe). Saya bakar pada suhu 180c selama 25 minit.

Dah siap bakar!!! Bravoo.. Rangup diluar lembut di dalam... dalam hati ada taman.. ahakss
At least saya dah tak ragu-ragu lagi nak cuba resepi yang perlu uli menguli.  Sebelum ni saya tunggu breadmaker wujud dalam rumah ni baru nak start buat.  Tapi makin lama makin geram tengok banyak sgt resepi roti yang terperam.. cubalah..

Tapi... buat hubby ku.. jangan buat-buat lupa belikan breadmaker kat dinda yee.. tak sanggup dinda nak menguli selalu.. (hihihi)..

Sukatan Yang Perlu Diketahui

Monday, September 10, 2012 0 comments
Saya baru aje terjumpa info baru ni.  Bagus rasanya dikongsi bersama semua.  Saya CP dari FB Resepi Bonda.  Thanks kepada sumber .. 


untuk pengetahuan bersama...

TEPUNG (sukatan dr cawan ke gram)

¼ cup : 30 gm

½ cup : 60 gm

1 cup : 125 gm

6 ¾ cup : 1 kg

GULA @ MENTEGA (sukatan dr cawan ke gram)

¼ cup : 60 gm

½ cup : 125 gm

1 cup : 250 gm

CECAIR (sukatan dr cawan ke gram)

¼ cup : 50 ml

½ cup : 125 ml

¾ cup : 180 ml

1 cup : 250 ml

4 cup : 1 liter

Sukatan cawan ke gram (oz)

1 cup plain flour : 125 g (4oz)

1 cup self raising : 125 g (4oz)

1 cup castor sugar : 250 g (8oz)

1 cup brown sugar : 185 G (4 oz)

1 cup icing sugar : 125 g (4oz)

1 cup coco : 125 g (4oz)

Puri

Thursday, September 6, 2012 0 comments
Puri yg sedang digoreng.. senang aje membuatnya (gunakan tepung , minyak sapi, garam & air aje).  Minyak sapi tu kalau tak nak letak pun takpe.. 

Puri ni kenalah mengelembung, baru gebu & rangup..

Intinya saya ambil idea dari rancangan Masterchef (sorry again.. gambar blurr lagi).  Inti ni dimakan bersama /cicah bukan sumbat dalam tu tau.. kang konpius plak.
Kalau balik ke Jengka, kebanyakkan masa dihabiskan menghadap tv.  Sekali sekala tu layanlah juga Masterchef.  Kalau kat rumah sendiri, mmg tak pernahnya ditonton tv tu, biasanya mmg layan movie dgn cik abang aje.. ahakss..  Kebetulan ada pula diajar masakan India, Puri namanya.  Saya pernah makan sekali dkt rumah mertua (besan mak mertua Mamak, so besannya yg hantar).  Agak sedaplah puri ni.  Rupanya senang sangat nak buat.

Frankly saya tak berapa pandai bagi sukatan tau.  Saya boleh cakap time saya buat ni saya anggar setiap 1 cawan tepung saya letak 1 sudu besar minyak sapi & sedikit garam.  Airnya just tambah sehingga tepung menjadi doh (tambah sikit aje, kang jadi cucur plak).  Bulat-bulatkan dan canai nipis. Kemudian gorengkan aje.  Kuih ni tak sensitif yg penting masa menggoreng tu make sure minyak betul-betul banyak & panas.  Time menggoreng, siram-siramkan minyak di kawasan yg tak menggelembung & terbalikkan once dah menggelembung cantik.

Batch yg mula-mula saya goreng tak menggelembung (ingatkan bancuhan saya salah) rupa-rupanya sebab saya gatal dok terbalikkan doh tu.  Selagi belum kembong, biarkan aje dulu.. sambil siram-siramkan minyak. Lepas tu, cantiklah dia.  Tak caya kalu, try le.. :)

Intinya pula saya buat macam ini (saya perhati Chef India tu demo dekat Masterchef):

2 biji kentang dipotong dadu & direbus dengan sedikit garam sampai empuk

Tumiskan bawang besar, daun kari, serbuk kunyit & serbuk cili sekejap.  Masukkan kentang & kacang peas kemudian perasakan dengan pepper & garam.

Senang ajekan?? Apa lagi.. jom buat puri!!!



Kuih Kasturi

0 comments
Ini aje gambar kuih kasturi yg ada pun.. blurr.. agaknya lens kotor la ni..
Stok kacang hijau banyak sgt kat peti beku.  Saya pun kurang gemar bubur kacang.  Suami & anak-anak apatah lagi.  Jadi saya berkreativiti sikit lah.. buat inti & jadikan kuih kasturi.  Saya tak berapa berani nak bagi sukatan, jadi saya cari resepi-resepi yg memang sama dengan cara saya buat kuih ni & saya C&P semula kat sini.  Lagipun saya ni buat main campak-campak aje, 10 kali buat, 10 rasa pun bleh jadinya.

Aikk.. banyak plak bebelnya.  Resepi ni saya cilok dari AlongRoz Homecreation.  Ni antara blog yg bagi resepi-resepi yg best.  You all bleh la try masuk blog dia untuk resepi-resepi lain.. Kulit kuih kasturi ni sebijik-sebijik rasa macam masa pernah makan time sekolah dedulu (adik saya yg buat).  Thanks sbb akhirnya saya dapat buat kuih kasturi sebijik macam saya nak (kalau beli, so far mengecewakan aje).  Intinya saya campurkan stok inti kelapa beku yg sedia ada di peti dengan kacang hijau yg dah direbus & saya adjust balik garam gulanya aje).  Oh ye, pekatkan dengan tepung supaya inti senang dibentuk..



By: AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2 INTI:

1 cwn Kacang Merah yg telah di rebus
½ cwn Gula Pasir
2-4 sb Kelapa Parut (ikut suka nak letak byk mana, sesetengah org tak suka rasa kelapa)
3-5 tbsp Flour (agak2 byk mana cukup2 supaya campuran boleh di bulatkan. Along guna kcg merah yg telah di bekukan, so kena letak lebih tepung sbb lembik)

TEPUNG GORENG:

½ cwn Tepung Beras
1 sb Tepung Kastad
½ st Air Kapur
Air & Garam


CARA2:

1. Campur sebati kesemua bahan2 inti. Bulat2kan kecil.

2. Bancuh bahan2 tepung goreng - biar sedikit pekat supaya melekat apabila di celupkan bebola kacang tu nanti.

3. Panaskan minyak dalam untuk menggoreng.

4. Penyekkan sedikit bebola kacang, celup ke dlm tepung goreng & goreng sehingga keperangan.

Tart Nanas (Silang)

Wednesday, September 5, 2012 0 comments
Kuih ni all time favourite.  Dulu sebelum kahwin memang biskut wajib yg saya buat untuk raya.  Masa tu ada la my best friend akan dapat sebekas biskut ni, siap deliver ke KL tuh (dia suka yg silang aje, walaupun rasanya sama dgn yg gulung ke apa).  Special betul kawan saya ni ye, since kenal until 7 tahun lepas tu saya mesti buat biskut ni untuk dia.  Tak sangka pula dari kawan baik, naik pangkat jadi suami plak.  Kalau dah jodoh.. mana nak jangka.  Tapi lepas 7 tahun kahwin, baru tahun ni saya buat dekat rumah sendiri.. (ooppss).. bertuah punya membe, dah naik pangkat, jadi malas plak dia ye.. hehehe..

Tart kali ni saya try resepi dari Kak Jee.  Sedap sungguh tart ni, sampaikan dua kali saya buat (kali pertama saya gandakan adunan & kali kedua 1 adunan aje).  Itupun awal-awal lagi dah habis dikerjakan (tengah planning nak buat lagi ni).  Bertambah-tambah sedap kalau gunakan pure butter.  Saya guna Anchor aje le.. tu je butter paling murah pun.

Resepinya seperti berikut :

BAHAN2NYA:
(37 BIJI)

300 gms tepung gandum *
4 sudu besar tepung jagung *
3 sudu besar gula ising *
200 gms butter (Kjee guna Anchor - salted)
2 kuning telor

jem nenas (Kjee guna ½ kg jem nenas Bagus)

CARA:

Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.

Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.

Simpan kira2 dua puluh minit dalam peti ais.

Canai jadi setengah inci dan turap guna acuan atau cutter.


Tugas Tiha tolong tempek jem kat atas tart ni.  

Jem nenas ni saya campur butter ikut teknik Kak Jee & Tiha la tukang gentelkan jadi bola-bola kecik


Aduhaii.. meleleh air liur.. 2 pieces yg terakhir, berebut-rebut laki bini  nak makan.. hehe


Chocolate Chips Cookies

Tuesday, September 4, 2012 0 comments
Banyaklah plak adunan nih.. hehehe.. confirm cukup stok!!..

Asst. takde dlm gambar.  Buat cookies sambil pakai spende je.  Mama malu nak ltk  gambar.. 

Alahai.. hasil pembakaran pertama, saiznya pelbagai sungguh.. (dah hilang 2 biji kena kebas)

 Tiapkali raya tak sah kalau takde biskut chocolate chip.  Cuma resepinya saya akan try dari sumber-sumber yg berbeza.  Saja lah nak ubah selera.  Kali ni saya ambil resepinya dari sini . Biskut ni memang terasa sangat kerangupannya.  Agak laris jugaklah masa raya baru-baru ni.  Sayangnya rasa coklat chip nya kurang best (saya beli dekat Bagus sbb saja nak try). Saya suggest kalau sapa-sapa nak try buat, belilah chocolate chip yg ada brand & doublekan choc chipnya supaya terasa keenakkannya.. yummyy!!

Okeh.. ini resepinya

Bahan-bahannya:
180 gm butter.
90 gm gula kastor.
100 gm gula perang.
200 gm tepung naik sendiri.( Cm guna tepung biasa tapi masukkan 1 tbsp baking powder)
160 gm tepung gandum.
2 biji telur.
1/4 teh garam.
100 gm coklat chips.
80gm kacang hazel-potong kecik.
1 tsp soda bicarbonate.
1 tsp esen vanilla.
120 gm badam cincang.



Cara-caranya:
  • Ayak tepung bersama baking powder  (jika guna tepung biasa),soda bicarbonate dan garam.
  • Pukul butter dan gula hingga gebu.Kemudian masukkan esen vanilla dan telur.Pukul lagi hingga sebati.
  • Kemudian masukkan tepung yang telah diayak tadi.Kacau rata.Masukkan coklat Chips,kacang badam(panggang sekejap ya) dan kacang hazel.Gaul hingga rata.
  • Panaskan oven 180 darjah celsius.Alaskan dulang dengan baking paper.Cm jemput dengan menggunakan tangan dan aturkan atas dulang,Jarank-jarakkan sikit agar tidak melekat antara satu sama lain bila masak nanti.Adunan yang guna tepung biasa agak keras sedikit jadi boleh jemput jemput guna tangan:)
  •  Bakar hingga masak lebih kurang 20-25 minit.bergantung pada jenis oven yang anda gunakan.
  • Biarkan biskut sejuk sekejap atas dulang baru pindahkan keatas redai kuih.Siap untuk dimakan:)..simpan dalam bekas kedap udara.