TERIMA KASIH CIKGU!

Monday, May 18, 2015
Sebelum gambar ni terperam lama... baik saya ambil masa update kejap... :P
Bread pudding untuk para Guru.  Riben tu Baba yang tolong ikat... Comel tak?

Some more tengah disejukkan...
 Hari ni sambutan Hari Guru kat sekolah Tiha.  Mama plan nak buat bread pudding aje sebab mudah & cepat siap.  Tapi alasan utamanya ialah, banyak betul stok kulit roti dalam freezer tu.  Memang sesuai sangatlah dijadikan puding roti.  Masa tengah mengagih bancuhan, baru teringat saya tak buat pun untuk Ieqa.  Nanti mesti dia tanya kenapa Teacher dia tak dapat.  Adehhh.. cepat-cepat Mama asingkan bahagian untuk dimakan masuk dalam bekas foil untuk para Teacher Ieqa.  Mama tak pasti berapa orang jumlahnya, jadi Mama bagi dalam bekas besar untuk dia bawa (kiranya untuk semua Teacher la tu... heheheh).

 Mari kita tengok proses pembuatannya yang sememnagnya mudah sangat.  Kalau tak disebabkan Tiha bz study untuk exam, memang Mama suruh dia buat aje.  Dulu-dulu memang tugas dia buat puding roti untuk cafe.
Boleh tengok full recipe dekat entry lama ni.  Saya cuma buat penambahan vanilla ekstrak untuk bau yang lebih menyelerakan & gunakan telur Grade A. 

Sedang dibakar...

 
Dah masak!  Saya bakar selama 25 minit aje... Jangan panik kalau tengok puding tu naik sampai terkeluar loyang macam ni... Biasalah kalau adunan yang guna telur memang camni.  Bila sejuk nanti, turunlah tu..
Ok.. siap dah tugasan Mama kali ni.  Teringin nak buat cakes & deko mendeko tapi kekangan masa & sayang pula dengan kulit roti yang banyak tu.  Puding roti pun oklah kan...


0 comments:

Post a Comment