Terubuk Masin Sarawak

Tuesday, December 22, 2009


Terubuk masin Sarawak.. one of my favourite.. sapa2 pegi ke Kuching jangan lupa beli ikan masin ni.  Aku penah try beli ikan masin Sabah (ingatkan terubuk).. mm.. mmg langsung x sama dgn ikan masin ni.

Atas ni suggestion utk serve ikan masin yg nampak menyelerakan sbb bau bwg & cili kering yg digoreng tu mmg buat perut jadi lapar.. biasanya my mom buat macam ni bila goreng ikan talang masin.

Ni rupa ikan terubuk masin sarawak yg baru dikeluarkan dr freezer.. heheheh..  biasanya aku rendam dulu dgn air bila nak masak ikan masin, so bleh keluarkan garam2 yg berlebihan.   Tapi terubuk ni xtra special coz x terlalu masin & masih basah2 semasa dibeli (ikan ni asalnya ikan segar yg disapu garam- x dijemur mcm ikan masin biasa). Orang kat pasar tu suggest goreng ikan ni dgn cili padi & bwg besar & diperah asam limau semasa dihidang.  Aisehh.. tetiba rasa lapar la plak.. manala nak cari terubuk ni... mmm..        





1 comments:

Ridhuan at: November 16, 2011 at 9:47 AM said...

Kebanyakn terubuk sarawak bukan ikan yg dtg dari swak.. ikan import yg dah lama dalam freezer.. nak tau beza, harga ikan sarawak ori lagi mahal. ekor lagi panjang, n kepala nak bujur sket.. pengalaman saya melancong ke swak. tips dapat dari org kampung santubong.

Post a Comment