PRODUCT REVIEW - SAMSUNG ECOBUBBLE WASHER DRYER

Friday, October 10, 2014
Dah lama saya menangguh hasrat nak share tentang washer dyer Samsung ni.  Asalnya saya nak test dulu dlm 3 bulan untuk pantau penggunaan elektrik & juga nak pastikan tiada masalah berbangkit.  Tangguh punya tangguh, dah hampir 2 tahun saya peram!!!  So... kiranya dah lebih setahun saya guna washer dryer ni di rumah.  Bagi saya amat berbaloi²... Saya rasa inilah produk elektrik paling Best dalam rumah ni (Lap U lah washer dryer ku)...
My dear washer dryer (image from Samsung Web)...
Macam banyak duit aje beli mesin basuh mahal² camni kan?  Sebenarnya saya beli ni selepas mesin basuh LG saya dah semakin uzur.  In fact dah pernah di repair pon sebab spring nya dah haus.  Kebetulan Adik saya tengah mencari mesin untuk rumahnya, jadi saya sedekahkan mesin tu.  Alang² nak beli, saya nak yang Ok (saya kurang puashati dengan washing machine LG lama tu) dan DRYER sekali coz bermasalah dengan baju yang berlonggok² sebab kena que kalau basuhan sebelumnya tak kering.  Plus saya rimas tgk banyak sangat baju bergantungan kat balkoni.

Masa ni saya dah plan nak beli Washing Machine + dryer separately coz dulu² si Ah Choon pernah ckp Washer Dryer ni tak ok.  Banyak customer complaint.  Bila ke Senheng, laju aje saya order Washing Machine & Dryer Electrolux.  Plannya nak di stackkan kedua² barang ni coz nak jimat ruang.  Then Choon cakap kena beli la plak tempat gantung la, kena upah orang pasangla.. blaa..bla... Uiisshh.. melambung² kosnya.  Dari hampir 4k jadi 4k plus dah. 

Masa ni lah dia sibuk cucuk jarum, suruh saya beli Washer Dryer Samsung ni.  Ehh.. dulu dia jugak kata tak ok, ni dia pulak yang recommend. (rupanya yang tak Ok tu brand lain).  Dah puas bergaduh sakan (gaduh² gurau gitu), survey pendapat pengguna on the net bla..bla..bla... Saya pun beralah.  Lagipun masa ni tengah promosi, rasanya bawah RM3,300.  Dah beli tu terus warning Ah Choon.. "kalau mesin ni tak best.. SIAP!"  Sure kecut mamat ni.. hehehe...

Antara perkara yang saya perhatikan selepas menggunakan mesin ni berbanding LG lama saya dulu :

1. Kebersihan - Jika dulu saya terpaksa berus baju² yang terlalu kotor (uniform sekolah, baju terkena sisa makanan, stokin etc).  Tapi lepas guna Washer Dryer ni, saya langsung tak perlu handwash atau memberus lagi dah.  Paling² pun saya sembur aje prewash liquid dekat tompokan coklat or kotoran tu & terus basuh dalam mesin.  Memang ketara sangat tahap kebersihannya.  Tapi dengan syarat, gunakan setting COTTON.  Jika kain buruk pula saya gunakan setting COTTON & setkan suhu pada 95c.  Bayangkan sehitam² kain buruk, memang bersih macam kain towel biasa.  Bekas grease ke, minyak berkunyit ke... all clear.  Boleh tengok entry saya berkenaan kain buruk di sini.  Kalau dulu saya rendam semalaman dengan clorox pun tak berjaya dapat hasil sebersih ni.  

2.  Gumpalan -  Saya sangat tak sukakan mesin lama yang bergumpal teruk ketika nak dikeluarkan dari mesin.  Banyak baju rosak akibat gumpalan tu.  Tapi dengan mesin ni masalah tu memang takde.  Gumpalan tu memang ada, tapi tidak seteruk mesin lama.  

3.  Penggunaan elektik - Masa bulan pertama saya takut² nak guna dryer coz bimbang bil elektrik melambung.  Agak mengejutkan, bil saya langsung tidak berubah selepas beberapa bulan.  Walhal saya akan guna dryer sekurang²nya sekali seminggu.  Dari pemerhatian saya, bil akan terjejas jika banyak menggunakan aircond & BAKING.  Setakat ni washer dryer ni bukan penyumbang terbesar dalam 'menaikkan' bil.

Masa catuan air dulu, walaupun air hanya ada setiap 2 hari, saya langsung tak susah hati dengan stok baju coz saya akan mula medobi bila air ada.  Kalau ampaian penuh, saya gunakan dryer, janji takde baju yang tersisa.  Masa ni ramai yang terpaksa ke kedai dobi kan.  Memang lega rasanya saya tak perlu bimbang bab mendobi & paling penting, bil elektrik tetap Ok.

4.  Maintenance - Eh.. mesin pun ada maintenance ke.  Oh.. Ada!  Saya pernah guna Dryer Mak Mertua (brand Electrolux)... selepas kering, banyak sungguh habuk² terkumpul dalam tu.  Trpaksalah ambik faber duster or kain untuk bersihkan dryer tuh... Memang menyusahkan... Saya memang tak suka beli barang² yang cerewet ni.  Happy sangat sebab mesin ni takde perangai tu.  Walau lepas guna dryer, habuk yang ada sikit aje.  Sampai saya tak bother pun nak cuci sebab habuk tu akan hilang bila kita membasuh nanti.  



Selepas guna dryer.. drum masih bersih.. Getah ni biasanya memerangkap habuk, tapi still ok.. tak teruk sangat habuknya...


5.  Air Wash/ deodorize - Antara function yang saya suka.  Boleh deodorize or guna air wash saya untuk bersihkan Toto & toys.  

6.  Selain dari tu, mesin ni jugak menjimatkan air & sabun.  Saya hanya guna 1/2 dari sukatan biasa untuk 1 loading.  Teknologi ecobubble ni uoalls boleh cari demo kat Youtube ye...

Selain tu banyak lagi kelebihan yang saya rasa amat perlu untuk saya & berbaloi² dengan harga yang saya bayar.  Kalau sesiapa selalu mendobi di kedai mostly tumpang dryer, saya rasa eloklah cekau washer dryer ni.  

Washer Dyer ni saya partnerkan dengan Box Freezer.  Muat² je ruang laundry ni untuk diorang kan... :)
Tujuan utama saya beli dryer ni sebab rimas tengok baju bergantungan di balkoni & selalu kekuranga stok baju kerana tak sempat kering bila hujan.  Tapi masalah tu langsung dah takde lepas saya beli ampaian ni (saya beli washer dryer dulu then baru ampai).  Jadi saya takdelah gunakan dryer everytime membasuh.  Saya hanya pakai dryer bila basuh baju/booties &mitten/napkin etc baby (kecik² sgt, leceh nak sidai), towel (extra fluffy jika guna dryer walau tanpa softener) & kain buruk (leceh juga nak menyidainya).

Kalau nak pakai dryer, saya try elak kain² yang sensitif (walaupun ada setting yang sesuai), panties/underwear or anything bergetah, t-shirt yang bercop .. bimbang cepat rosak.  Biasanya saya masukkan kain² yang tak nak gunakan dryer dalam jaring, bila baju siap dibasuh, saya keluarkan aje jaring tu & set utk drying.  By rite semua jenis pun boleh tapi saya malas nak asingkan & set lain².  Takat ni takde lagi baju yang rosak akibat gunakan dryer kecuali kain yang jenis murah & mudah luntur lebih pantas ia meluntur seolah² dijemur di bawah panas terik.  Dari segi lain takde masalah.

Saya just share jika ada sesiapa yang tengah survey mesin basuh.  Masa nak beli dulu saya terpaksa refer review dari luar negara.  Memang Washer Dryer ni ratingnya tinggi, 8/10.  Tu yang saya makin yakin nak membeli.  Oh ye,  model ni dah takde dijual Samsung Malaysia, kalau nak mungkin ada model yang hampir sama (mungkin lagi canggihla kan).  Model saya ni mampu cater 8kg load sahaja.  

Harap² entry ini dapat memberi manafaat kepada semua.. :)




36 comments:

{ Sahi Zalina } at: January 15, 2015 at 9:36 AM said...

washer dryer samsung ni dryer shj atau dgn washing machine ?

{ Kina } at: January 15, 2015 at 1:18 PM said...

Washer dryer = washing machine + dryer.. :)

Anonymous at: January 27, 2015 at 3:07 PM said...

salam kina..washer memang amik masa lama ek utk siap. saya punya kalo set cotton 2jam 59 minit. saya dah baca manual kot2 boleh adjust setting masa tp x jumpa. ke memang lama..

{ Kina } at: January 27, 2015 at 7:40 PM said...

Salam... Kalau daily usage, boleh guna daily wash (54mins) camtu.. Cotton tu kira heavy duty.. Yg saya ni xde la sampai 2jam. Paling lama kalau guna dryer.. yg tu mmg dkt 3jam.. Then berat muatan dan pemilihan suhu tu akan effct jugak masa sikit.. Awak punya model sama juga ke?

{ sweetalmiraz } at: January 30, 2015 at 11:59 PM said...

You know, I bukak entry u banyak kali sbb nak baca lagi dan lagi psl washer dryer nih...I'm actually tgh survey washer utk rumah baharu, bila baca entry u nih, mcm besttt je so I nak carikla satu....u beli kat mana?

{ Kina } at: January 31, 2015 at 12:45 AM said...

Wahh.. Masuk rumah baru! Bestnyaa.. I beli dekat Senheng.. Dkt senheng time offer mmg murah.. Biasa 2x setahun diorg akan keluarkan katalog.. Diskaun up tu rm500 utk produk2 besar...i rasa boleh subscribe e-mail dgn diorg kot..

{ Kina } at: January 31, 2015 at 12:45 AM said...

Wahh.. Masuk rumah baru! Bestnyaa.. I beli dekat Senheng.. Dkt senheng time offer mmg murah.. Biasa 2x setahun diorg akan keluarkan katalog.. Diskaun up tu rm500 utk produk2 besar...i rasa boleh subscribe e-mail dgn diorg kot..

{ sweetalmiraz } at: January 31, 2015 at 11:30 PM said...

oo ye ke ok ok tq!...how abt fridge...apa fridge yang bagus pada pendapat u?

{ Kina } at: February 5, 2015 at 9:53 AM said...

Kalau ikut org senheng diorang recommend hitachi. Tp yg saya masa mula2 beli bhgn beku ada mslh sikit. Bila diorg dtg repair (ketatkan skru pintu atas) baru xde mslh. Adik saya.pun hadapi mslh sama. Yang lain rasanya mcm fridge biasa.. Tapi ikut katanya fridge hitachi ni dr segi kelasakan dan tahap sejuknya tu lebih.. Wallahualam..

Anonymous at: February 24, 2015 at 1:12 AM said...

Salam.... naktanya.. sy baru beli samsung ni. Tp mmg cotton die 2 jam 59 minit la. Cari daily wash mcm awak cakap tu 54minit xde la plak. Camna tu. Pastu yg set cotton ni tak autonatik dry sekali ke? bila sy tekan kat dry die tulis 6 jam dry. Takkan lama camtu?

{ Kina } at: February 25, 2015 at 12:30 AM said...

Salam... Agaknya model awak yang baru sikit kot? Saya memang set daily wash less than 1 hour.. cotton sejam lebih (1jam 29m kalau muatan penuh)... Memang takleh set tapi berat baju sedikit sebanyak mempengaruhi jugak masanya. Ehh.. lama betul masanya.. kalau saya set cotton then drying, maximum pun 4jam lebih. Kadang-kadang kalau kain tebal sangat macam jeans saya tambah extra 30 minit kalau terasa lembab. Biasanya saya stick to the timing tu aje, kalo lembab sikit, saya hampar je kat atas mesin tu kejap. Kalau tak kering pun bukannya semua..

{ Kina } at: February 25, 2015 at 1:04 AM said...

Saya ada letak entry baru tentang timing washer dyer saya ni.. http://kinazone.blogspot.com/2015/02/entry-khas-washer-dryer.html

Anonymous at: March 30, 2015 at 10:14 AM said...

salam puan kina..

sy ni berhajat nak rembat 1 washer dryer.. nk tanya washer dyer puan ada hole or pipe utk keluar udara panas ..sbb sy klu blh x nak korek dinding lagi..tq in advance

{ Liza hisham } at: March 31, 2015 at 10:36 AM said...

Salam Kina... sy sedang mencari info pasal washer dryer ni.. then terus jumpa blog awak... dlm fikiran sy pun nk ambil brand samsung juga.. tq kina atas info awak yg menarik ni..

{ Kina } at: March 31, 2015 at 9:17 PM said...

Salam puan... Ada.. Tak perlu install apa2.. Udara panas keluar melalui saluran paip.. Hanya sambungkan ke lubang laluan air

{ Kina } at: March 31, 2015 at 9:19 PM said...

Sama2 liza.. Harap2 dapat membantu. cuma saya nak remindkan yg washer dryer saya ni model lama. Mungkin dah byk.perbezaan.dgn latest model...

{ ISMAZS } at: December 14, 2015 at 1:38 PM said...

Salam kina...saya tgh servey nk beli washer dryer ni.byk kedai promote samsung dn ada yg promote electrolux.dh confuse nk piloh yg.mana satu...apa pendapat awak ?

{ Kina } at: December 16, 2015 at 10:56 AM said...

Salam.. Kalau ty pendapat saya, samsung is better. Sblm beli sy tanya pendapat manager senheng dan juga review dan rating dr internet. Sy pernah guna dryer electrolux, tp tak pernah guna washer dryer dia. Sy cadangkan survey pandangan pengguna product utk lebih pasti.. :)

{ Kina } at: December 16, 2015 at 10:57 AM said...

Salam.. Kalau ty pendapat saya, samsung is better. Sblm beli sy tanya pendapat manager senheng dan juga review dan rating dr internet. Sy pernah guna dryer electrolux, tp tak pernah guna washer dryer dia. Sy cadangkan survey pandangan pengguna product utk lebih pasti.. :)

{ Wan Zukri Wan Abdullah } at: December 21, 2015 at 11:34 AM said...

Salam... Nak Tanya tentang dryer ni... untuk plug dia.. still guna yang plug 13A biasa tu ke atau yang 15A (mcm air cond tu)? Sebab confius... dah tnya kat salesman elektrik... dia kata guna plug biasa 13A. tapi bila refer pada ork wiring, dia kata better guna yang 15A sebab heater.

{ Kina } at: December 21, 2015 at 9:35 PM said...

Salam... Guna yg 3Amp aje. Biasa produk komersial (heavy duty) aje yg guna 15A. Tapi jangan looping or sharing ye. I punya original plug terbakar gara² guna extension biasa. So technician Samsung advice tempah extension dari kedai eletrik (jgn beli yang biasa jual dekat pasaraya tu). Ni kalau powerpoint kita tu jauh. Macam saya, lepas tempah extension dari kedai elektrik, i siap boleh share plug dengan box freezer lagi... :)...

{ ISMAZS } at: December 22, 2015 at 2:23 PM said...

Tq kina ats pdpt yg dberi.nk pi belilah...mcm ni.satu lg kn kina,bila kt set utk dryer...memang kain betul2 kering ke?

{ Kina } at: December 23, 2015 at 10:03 PM said...

U're welcome... A'ah... betul² kering. Terus boleh lipat. Kdg² ada a few yang degil (terlalu tebal), saya hampar sekejap atas mesin tu aje. Kalau masa bukak ada terasa hawa basah.. saya tambah lagi 1/2jam masa pengeringan...

{ noor hafisza razali } at: January 19, 2016 at 11:49 AM said...

awak, nak tanya. kalau awak basuh muatan max 8 kg, bila dry tu awak keluarkan tak separuh baju? ke dia auto terus dry? saya survey wahser dryer ni. ada satu tu 10kg/6kg. saleman kata kalau nak dry kna kluarkan baju half. betul ke?

{ Kina } at: January 19, 2016 at 11:16 PM said...

Ye betul... kena keluarkan separuh supaya baju kering sepenuhnya. So ada 2 pilihan, basuh separuh muatan dan terus keringkan, atau basuh full muatan & keluarkan separuh baru keringkan. Macam saya, baju² yang sensitif (panties ada getah), tshirt yg ada tampalan atau kain lycra saya letakkan dalam net. Bila dah siap basuhan, saya keluarkan jaring tu & set untuk drying.

{ mr.ismail } at: April 22, 2016 at 9:37 AM said...

Assalamualaikum.
Info yg berguna, terima kasih. Nama saya Ismail. Baru je sambar Samsung washer dryer ni. Cuma nk tanya skit, kalu nk basuh Toto kita set Air Wash / Deodorize ye?
Terima kasih.
😀

{ Kina } at: April 22, 2016 at 1:12 PM said...

Waalaikumsalam.. Waaa.. Dapat mesin baru ye.. Kalau nak basuh toto boleh aje guna setting mana2.. Biasa saya guna deodorize tapi kalau anak kencing atas tu, saya set basuhan synthetic tu. Cuma kalau selalu basuh dengan air nanti isi dalamnya tu berketul2..

{ mr.ismail } at: April 22, 2016 at 11:42 PM said...

Tima kasih puan Kina,
Kalau saya nk guna Air Wash - Deodorize, perlu masukkan detergent kt detergent drawer atau tak? Sorry terpaksa tanya soalan bodo ni sebab manual ringkas sangat. Hehe

{ Kina } at: April 23, 2016 at 3:08 AM said...

Sama-sama en ismail.. Tak perlu detergent. Deodorize and airwash tu macam nak matikan kuman je kot.. Hehe... Mmg xde la bau wangi2an..

Anonymous at: May 7, 2016 at 7:35 PM said...

boleh ke samsung model 8/6kg kita set auto wash to dry..lepas basuh x perlu set dryer...mesin to habis je basuh terus dry

{ Kina } at: May 10, 2016 at 12:36 PM said...

Kalau mesin basuh yang ada dryer, patutnya boleh. Set cotton/daily wash then set dryer terus. Nanti basuh dan terus kering.

{ Nissa Irna } at: August 11, 2016 at 1:06 PM said...

Bagusnya info you..ingat next year nak beli washing dryer la..tak payah susah2 ampai baju kat luar rumah.

{ Kina } at: August 28, 2016 at 11:59 PM said...

Aah.. Kelebihannya x bimbg kalau musim tengkujuh tp kalau musim panas mmg jarang guna. Lagipun baju cepat rosak/nipis kalau kerap guna dryer

{ Unknown } at: December 16, 2016 at 4:04 PM said...

Bagus entry ni..Masih trcari2 mesin basuh cam ni...ada tips jga...
Nk search produk ni di Google nti..Masih ada jual ke x

{ rose kay } at: December 16, 2016 at 4:04 PM said...

Bagus entry ni..Masih trcari2 mesin basuh cam ni...ada tips jga...
Nk search produk ni di Google nti..Masih ada jual ke x

{ Kina } at: December 21, 2016 at 10:24 PM said...

Thx.. boleh google untuk lebih detail

Post a Comment