PENAT...

Tuesday, November 24, 2015 0 comments
Hari ni curi masa kejap utk update blog.  Kesian kat blog sendiri yg makin menyepi.  Ikutkan still banyak tugas yang menunggu.  Ya Allah... Kuatkanlah semangat kami suami Isteri.  Dah tak terkejar rasanya.. Masih ada a few weeks lagi untuk kami struggling.  Semoga Allah bagi kami kesabaran & memudahkan urusan kami.  Nanti² kalau ada kelapangan saya share dengan lebih detail ye.  Saya tak suka nak cerita benda yang masih dalam perancangan.  Dr dulu memang saya tak pukul canang selagi benda tu dah jadi realiti.  Cuma saya pinta doakan saya diberi kekuatan oleh-Nya selalu ye kawan²..

Jumaat lepas saya dikejutkan dengan khabar rakan sekolah menengah yang mengalami stroke & terdapat pendarahan dalam otak.  Terkedu saya bila terbaca status Suami rakan saya tu.  Kesiannya Nadiah!  Umurnya sebaya dengan saya & mempunyai 4 anak juga.  Ya Allah.. kau berilah kesembuhan kepada sahabatku ini.  Nadiah ni bukanlah rakan sekelas saya, tapi saya amat kenal dia sebab memang dia jenis yang suka tersenyum & rajin menegur.  Dalam FB pun dia rajin menyapa saya.  Bila dapat tahu dia dipindahkan ke HKL pada Sabtu baru ni, terus saya ajak Suami menziarah Nadiah.  Sayu tengok dia terbaring lemah... Namun masih tersenyum dan cuba berbual dengan rakan² yang dtg.  Sambil berbual, dia akan berhenti terlelap, kemudian bangun kembali & sambung berbual.  Agaknya effect ubat untuk bagi dia rehat kot.  Cuma syukurlah dia boleh kenal kesemua rakan & memorinya langsung tak terjejas.  Pertuturan agak lemah tapi jelas.  Cuma sebelah kiri badan tak boleh digerakkan & Dr tengah menurunkan tekanan darah dia untuk terus ke prosedur lain.  Menurut family, Nadiah memang ada darah tinggi.  Tapi dia On Off dalam mengambil ubat.  Jadi pesan saya, mereka yang ada penyakit yang sebegini janganlah miss ubat tu ye. Yang mana perlu kita jadikan iktibar.  Semoga Nadiah tabah dengan ujian darinya ini... 

Kat bawah saya selit sikit antara aktiviti dengan anak².  Sebenarnya kami bukanlah keluar berjalan²... Mereka ni meneman Baba & Mama menyelesaikan tugasan yang tak berpenghujung ni.  Jadi sambil² tu Mama bagilah diorang enjoy sikit².  Kasihan jugak diorang, kdg² dr awal pagi lagi dah keluar.  Satu hari sampai 3-4 lokasi kami berkejar.  Sampai rumah, Mama dah rasa mcm tak boleh angkat kaki.  Tapi kena jugak proceed dengan tugasan depan komputer & tugasan rumah juga.  Sabarlah wahai diri.. Kuatkanlah dirimu ye... (kena sentiasa pujuk diri sendiri yang hampir habis bateri ni.. hehehe).. 

Ila & Misha... Ila ni memang Miss copycat.. apa pon org buat, dia akan tiru... 

Tugas mengejar Ila, Mama serah kat Tiha.  Memang dia akan cuba lari dari Kakak².. tak nak didukung, duduk dalam stroller, malah tak nak ikut orang!  Kita yang kena follow dia.. Isshh.. Mencabar betul!

One of the best Ayam Goreng Kunyit... Restoran Rosdet, berdekatan International Hotel Kuala Lumpur (Chow Kit)... Menu wajib kalau ke sini...

Ke Chow Kit tanpa Kakak² sebab susah jugak nak mengheret diorang melintas jalan semua tu.  Kakak² happy aje sebab kebetulan rumah Wawan meriah dengan para sepupu.. 
 Sejak kebelakangan ni... Almost hari² mengadap Kopitiam!  Sampai saya dah tak boleh tengok lagi dah menu kopitiam.  Kebetulan ini ajelah kedai yang convinient utk kami & anak² (faktor masa, lokasi, taste dll).  Maklumlah anak² bukanlah pemakan nasi...
Noodles!  Yes.. Ini menu Tiha... tak kisahlah ke mana²... dia akan cari noodles.. Adik² pulak pelbagai.. biasanya diorang share makanan dengan Tiha or makan roti & half boiled eggs.  So.. Kopitiam ajelah yang boleh offer benda² ni time lunch kan?

Budak ni dah expert pakai chopstick.  Mama ni dari dulu tak berjaya nak makan pakai chopstick ni.. hehehe...

Mama pun asyik layan kue teow/nasi lemak aje... salad tu Mama songlap yang Tiha...
 Tadi ke One Utama, saja redeem SmartTag.  skrg ni lorong touchNgo makin ramai, jadi eloklah saya redeem point credit card yang berlambak² tu... Untuk redeem SmartTag, kat One U atau Maybank HQ aje yang ada.  Dah berkurun kami tak ke sini...
Seronoklah dapat layan ikan² kat One U ni... Mama pun naik geram menegok ikan² yang gemuk & manja ni..



Boleh beli makanan ikan RM1 dekat mesin di sekitar kolam ikan ni... Bukan main seronoklah diorang kan... 

Lepak² kat sini sambil makan roti... Kebetulan roti Tiha terjatuh... Baba campak masuk dlm akuarium ikan air tawar ni... Haaa.. bukan main berebut ikan² dalam tu makan.  dahlah besar ikan²nya.. bergelombang sakan... hehehe... Sorry lah fish semua.. itu aje roti yang ada.  Takde rezeki koranglah tu... sorry... 
Ila dah buat bunyi²an... eloklah Mama pun beransur tergolek.  Esok masih banyak urusan menanti.. huhuhu...


MENJAHIT DENGAN ALAT BANTUAN

Friday, November 6, 2015 0 comments
Sekarang ni asal petang aje hujan lebat.  Banyak kali kami tersangkut dalam kesesakan jalan raya akibat hujan.  Semua anak² membuta kebosanan sebab sepanjang jalan suram & sejuk aje.  Tiha pun saya pontengkan sebab bimbang tak sempat nak jemput dia dari sekolah kalau tersangkut dalam jem.  Exam pun dah lepas, buku teks pun dah hantar... Sah² lah tak belajar pun kat sekolahnya tu.  Dia pun bukan main seronok sebab result dia meningkat kecuali BM!  Pelik tapi benar, the only B dia dapat ialah subjek tu.  Hangin betul saya.  Nampaknya Mama kena cari teknik untuk ajar Tiha atasi problem BM dia yang makin meruncing ni.  Kalau ada sesiapa boleh bantu & bagi tips kat saya, dialu²kan sangat ye.  Kesian dia sebab subjek lain semua 90 -100 markah tapi BM... hadoii.. Boleh naik hantu kalau saya baca ayat² dalam kertas BMnya tu..!  

Air sungai tepi rumah di kala hujan.. bukan main besar lagi tu.  
Kejap tadi saya buat udang kering.  Ni gara² udang yang Suami beli di pasar tu 'harum' semerbak baunya.  Asalnya nak buat cucur, tapi bimbang busuk pulak bau cucur saya nanti.  Last² saya gaul garam &  bakar udang yang dah dikopek ni dalam oven 130c selama sejam .  Nanti saya nak kisar halus & boleh campur dalam masakan. 

Haa.. baru berbalik ke topik jahitan... saja nak share ilmu sikit.  Dulu saya ingatkan mesin jahit ni takat boleh jahit biasa² aje.  Lepas beli & berguru di youtube, blog² dsbgnya.  Memang terkejut rupanya banyak sangat mesin jahit ni boleh buat rupanya.  Ni salah satu darinya.. jahit butang!  Ehh... jahit butang pun pakai mesin ke?? Saya memang tak suka jahit butang sebab macam menyakitkan jari aje kalau bahagian yang tebal.  Bila tau boleh jahit pakai mesin, laju jelah saya try..

Biasanya mesin portable memang boleh jahit butang ni.  Asalkan ada tapak biru tu & gigi mesin tu boleh diturunkan.  Setting nya tak susah, gunakan jahitan zigzag & laraskan jarum ikut lubang butang & setkan jarak pada 0 supaya jahitan tu tak bergerak ke depan ye.  Macam mesin nv950 saya, memang dah ada pilihan untuk lubang butang.  jadi terus pilih option tu & start aje.  Tup..tup.. dah siap!  I like sangat!

Baru² ni saya ada beli magnet pelaras (magnetic seam guide) dari aliexpress.  Harganya USD0.85 aje.. Apa kelebihan benda alah ni?  Haaa.. untuk jahitan yang lurus lah!  Letak aje magnet pelaras tu pada kedudukan yang kita nak (kelebaran jahitan) then jahitlah macam biasa.  So.. tak perlulah susah² takut kain tu tersenget ke apa... biarkan aje kain tu sebab dah ada magnet pelaras tu.  Makin mudah lah keje menjahit.. hehehe... 
Image result for magnetic seam guide
Antara rupa magnet pelaras.. saya punya yang paling kecik tu.  Harga jualan yang biasa saya nampak RM5 ke atas (di Chow Kit RM6.90)... (Gambar dr google)
Itu ajelah saya nak mengomel hari ni... Ila pun dah ready menunggu tepi Mama ni.  Rasanya tiapkali Mama mengadap blog dia akan terjaga... :( .  Mujurlah kali ni dia tak melalak... Elok je tergolek tepi kaki Mama.. hehehe.. 


SUMBER KAIN

Wednesday, November 4, 2015 25 comments
Sambung sikit fasal entry sebelum ni... KAIN.  Since ada yang request nak tau kat mana nak dapatkan kain² ni... saya share sikit kat mana sumber²nya ye.  Ini antara penjual yang saya kira agak murah selepas dibanding kat sana sini.  Hampir kesemuanya dari FB sebab saya ni takde istangram semua tu.  

Antara kain² yang saya ada (ni kira sikit aje kan...).  Yang paling atas sebelah kiri ialah kain cotton bidang 90 (untuk cadar), yang atas sekali warna hitam tu ialah heavy cotton, sebelahnya pula kain langsir (saki baki jahit sofa), hujung kanan - lycra moss crepe (gray), cotton lycra (black), white cotton & grey jersey (paling atas).

Rak bawah sebelah kiri pula - Japanese cotton, sebelahnya tu grey couldroy, knit cotton & kain flannel, kemudian printed lycra & kain lelong RM3 di Gulati's & paling hujung Dull satin (olive green) & cotton murah RM5 di Gulati's.  
 Entah korang paham tak apa yang saya listkan kat atas tu... heheheh... Ala.. lebih² kurang ajelah yea...
Facemask yang saya jahit guna Japanese Cotton 
SELLER JAPANESE COTTON




Kain Japanese cotton yang terawal saya beli ialah dari Ika Cottonlicious by Zurieka harga cotton kat sini RM16/m atau RM69 sepasang termasuk postage.  Boleh tengok di page dia ye untuk detail.

Kemudian saya beli pula Japanese Cotton (sama kualiti) tapi remnant pada harga RM108/20m termasuk postage dengan Amani D'Butik kainnya ada koleksi DComel, Kids & Kraft dll yang cantik.  Harga sepasang kat sini RM68 termasuk postage.

Sorang lagi seller & rancak buat sale ialah Pengedar Multipurpose melalui page Charm's Collection & Design.  Saya cadangkan u all beli time this seller buat sales, boleh dapat harga RM15/meter.

Nak ikutkan banyak lagi seller lain, tapi saya share yang mana saya familiar dululah yea.  Lagipun seler² ni jual kain yang sama kualiti.  Kalau nak beli cotton yang murah saya prefer ke Kamdar berbanding secara Online ni.  Pembelian online untuk kain² yang coraknya cute & terang, berbanding di kedai. Kalau saya jumpa harga yang lebih murah, kualiti yang sama, saya share lagi.. :)

SELLER KNIT COTTON


Baru² ni saya beli knit cotton Hello Kitty dari Nuur Syamen.  Kain knit cotton ni macam kain tshirt.  Memang sesuai untuk baju muslimah, kanak² & baby.  Saya suka menjahit guna guna knit cotton & lycra sebab tak perlu dijahit tepi & hasil selepas dijahit memang cantik, macam dibeli di pasaraya... ahakss... Knit cotton yang saya beli dgn Nuur Syamen ni kira OK kualitinya.  Tapi ini first time saya beli knit cotton jadi tak boleh bandingla kan.

Kemudian saya dapat tau pula penjual knit cotton yang murah (RM15 ke bawah) di sini  .  Saya kurang pasti tentang kualiti, biasanya saya akan order sedikit dulu utk tengok kualitinya macam mana & nak tengok jugak seller ni ok ke tak.  Dah puas hati barulah repeat order... hehehe..


SELLER KAIN T-SHIRT

Kain t-shirt yang dijual ni taklah memeri banyak.  Saya belum pernah beli, tapi bercadang nak beli.  Kalau nak yang betul² best beli yang 100% cotton or kain totone.  Nak tau detail, boleh contact Zaza di sini yea.


SELLER COTTON (CADAR)


Kain berbidang besar (60, 90 & 120).. boleh belek di FB Eein or Page dia atau boleh juga ke FB Izz Amnisha.  Harga semeter RM16.

SELLER LYCRA


Kedua² seller yang saya cadangkan ni ada juga jual kain jenis lain.  Tapi saya aim lycra diorang tu sebab murah dari yang biasa saya beli.  Boleh cuba contact sendiri Asiah dari A.F Boutique & Tailor

Boleh juga belek kain lycra yang comel² dengan Sakila Yahya.  Saya baru je order knit cotton RM30 untuk 2meter dari dia.  InsyaAllah esok atau lusa sampailah tu...

Kain lycra ni harganya berbeza² ikut ketebalan & jenis.  Kalau nak buat baju seeloknya beli yang berat 320 grams ke.  Jadi time nak beli tanya lah dulu berat kain tu ye.  Lycra pula ada banyak jenis - denim, cotton, moss crepe dll tu.  So tanyalah seller tu yang mana sesuai untuk kegunaan kita.  Pengalaman saya, denim lycra is my favourite cuma pilihan warnyanya amat limited & kurang berseri.

Untuk kain² lain tu pula saya beli di kedai aje.  Contohnya kain cotton lycra yang saya beli di Kamdar RM12/meter.  Kain flannel (sesuai dibuat barut, selimut baby dll) RM6.80/m di Nagoya, Kain cotton murah RM5 di Gulati's, untuk heavy cotton (kain langsir, sarung sofa, beg dll) boleh beli di Tewah untuk RM15/m.

Buat sementara ni cukuplah dulu info tentang kat mana nak dapatkan kain² ni ye.  Saya pun masih lagi belajar mengenali kain & dunia jahitan ni.  Saya pun bukanlah menjahit sepenuh masa.  Kadang² seminggu mesin jahit ni tak bersentuh pun... Tu yang slow sangat proses pembelajarannya tu... :P

P/s : Gambar² contoh kain saya ambil dari FB seller terbabit...