Potato Wedges

Saturday, December 31, 2011 0 comments
Saya ada banyak simpan resepi dari blog lain untuk buat wedges, tapi still tak berkesempatan nak try.  Ni cara mudah saya.  Dulu suka jugak beli wedges yg frozen tu, tapi sekarang ni selalu ada banyak lebihan kentang kat rumah, wedges ni antara masakan mudah & sedap disajikan bila tengah kelaparan.

Saya rebus kentang yg dipotong 4@6 dengan sedikit garam. Cucuk dgn garfu utk cek kentang dah empuk ke belum.  Jangan terlalu lama, nanti hancur.. Kentang saya guna ni jenis Idaho (lagi sesuai dibuat baked potato sbb kurg berkanji)... 
Kentang yg dah disejukkan tadi saya celupkan dlm telur (yg dipukul) & tepung goreng ayam Adabi (jika nak buat sendiri boleh guna tepung jagung digaul dgn rempah kari, serbuk cili, pepper & garam).
Kemudian goreng aje macam biasa.. sedap dimakan panas² dicicah sos cili & mayonis... 

Pavillion KL

Tuesday, December 27, 2011 2 comments
Makin lama makin berkarat, makin lama makin lesu jadinya.  Ini merujuk kepada otak & minda saya kebelakangan ni.  Nak bukak pc belek resepi pun rasa M semacam je.. apa nak jadi ni?  Tapi kebelakangan ni memang rasa kesuntukan masa yg teramat.  Pelik juga, memasak tak setara mana pun, tapi kerja rumah tak habis².  Makin saya pelik, pregnancy kali ni kecenderungan saya lebih kepada mengemas dari memasak.  Asal nampak habuk, sibuk nak sapu, nampak baju kotor, sumbat mesin, asal baju kering terus angkat lipat & susun.  Kagum juga dengan kerajinan saya kali ni.  Tapi mood memasak teramatlah kurang.  Menu kat rumah ni asyik resepi ulangan aje, so xyahla nak tepek kat sini kan.  Buat semak blog aje...

Malam ni (eehh.. pagi dah), tiba² teringin nak lawat & update blog sendiri.  Ni gara² tak boleh tido le.  Tadi kami sekeluarga ke Bukit Bintang.  My husband ajak kami keluar dinner dengan family rakannya yg ke Malaysia sempena krismas.  Ini kali kedua kami berjumpa dengan Stephen, Inez & Tyrone.  Mujurlah they all selalu turun Malaysia, nak tunggu kami ke Australia entahla bila agaknya.

Walaupun yg ingin dijumpai ni kawan husband, tapi we all sekeluarga tak rasa kekok sbb keramahan Inez, Stephen & Tyrone yg makin petah ni.  Saya dah pesan kat Tiha, Tyrone ni tak faham bahasa Malaysia, boleh english je.  Tengok ok je dia berkawan dengan Tyrone & yg paling kelakar bila si Laieqa sibuk nak menyembang & mengajuk percakapan orang.. Tahun ni tak fasal² Tiha & Ieqa dapat Christmas Present (Barbie Mermaid) pink & purple.  Dua² tak sabar nak bawak Mermaid tu mandi sama² esok.  Aman sikit Mama coz boleh bagi diorg main air berjam²... hehehehe..

Isshh.. panjangnya intro.. sebenarnya nak cerita kemeriahan sekitar Bukit Bintang ni.  Kami memang jarang ke sana, last sekali kami ke sana time jumpa Stephen & fams juga.  Mereka memang akan stay area sini everytime di Malaysia. At that time kami makan di Tarbush.  This time Stephen ajak kami ke Food Court Pavilion.  Mula² skeptikal juga.. FoodCourt?  Deep inside bimbang juga dia serba salah nak ajak ke tempat lain bimbang kami tak boleh nak makan, so dia ajak ke food court aje.  Tapi takpelah, since bapa Stephen & kawannya dari Russia pun ikut sekali, so Food Court paling sesuai la sebab everybody boleh pilih makanan masing².

Sepanjang berjalan dari Kondo penginapan Stephen & fams ke Pavilion mmg ramai sungguh org berlegar² sekitar Bukit Bintang. Pavilion juga penuh sesak dengan orang ramai.  Memang meriah sungguh Pavilion sekarang ni (last time saya datang sepi habis).  Saya amat tertarik dengan susunan Bear² yg berhias cantik dan dilabel mengikut negara di depan Fountain Pavilion.  Saya agak hampir 100 replika bear (lebih besar dari saiz orang dewasa) tersusun dengan warna yang pelbagai.Tapi sayangnya tak berpeluang nak ambil gambar sbb mengejar masa.    Bertambah kagum setibanya di Food Court, suasananya jauh dari yang saya bayangkan.

Deretan kedai makan yang amat banyak dan makanan yang disediakan juga pelbagai.  Kesemua menu makanan sama ada tempatan, Indonesia, Western, Japanese, Arab, Kopitiam & sebagainya.  The whole floor memang dipenuhi dengan pelbagai jenis kedai makan.  Lama juga lah kami termenung utk decide nak makan apa.  Last² saya dah nampak apa yg dicari.. Rojak Penang Style (Rojak Gurney) for RM7 as appetizer & BBQ Beef Rib (RM34.90), suami makan Grilled Lamb & Tiha Tempura.  Frankly.. the foods are marvelous.  Food presentation pun ok sangat² (tak macam food court biasa).  Saya tengok Inez lepas geram  ambil masakan Padang, Stephen dengan Kue teow.. and all the foods really incredible.  Untuk minuman saya ambil Ice Kacang biasa (RM4+), sugarcane (RM3.20) & Pure apple juice (RM5.90).  Rasa minuman ok, tapi servis agak slow. Ice Kacang kat sini ada pelbagai pilihan - mango, durian, sour soup, etc.  Maybe saya akan datang lagi some other time.  Ada ratusan makanan yg boleh dipilih kat sini.  In fact Tarbush pun ada dibuka di sini (at first nak makan makanan arab, tapi table kami terlalu jauh - keluasan food court ni hampir merangkumi seluruh tingkat)....

So sapa² yg tersesat atau merewang² area Bukit Bintang tapi tak tau nak makan kat mana.  Try datang ke Pavilion, cari food court (rasanya level LG kot) & pilihlah mana² makanan (janji yg halal)... hehehe..

Chicken Noodle Soup

Friday, December 9, 2011 0 comments
Selama dua minggu saya sekeluarga bertarung dengan demam, batuk & selsema yg tak berkesudahan.  Seorang demi seorang diserang & yg paling tension, bila dah recover, demam tu datang balik.  Maybe dua jenis virus yg berbeza kot.. Laieqa still lagi tak habis berair² hidungnya.  Alhamdulillah kali ni nampaknya dah 2 hari dia tak diserang demam.

Sepanjang tempoh serangan batuk yg teruk, saya betul² phobia nak sentuh anything yg sejuk/berais serta makanan berminyak.  Tiapkali mengandung, memang saya sangat alah dengan batuk.  Sekali terkena, berminggu² batuk teruk.  Sakitnya tiapkali batuk.. mak aiii..

Di antara menu yg sudah lama terlintas dalam kepala saya ialah Chicken soup.  Dari dulu saya teringin nak rasa chicken soup ala mat salleh ni.  Kebetulan bila saya Google makanan yg sesuai utk mereka² yg tak sihat macam kami ni, semuanya sepakat suruh buat Chicken soup.  Jadi saya pun teruslah mencuba.  Resepinya nampak complicated, tapi senang aje.  Cuma seeloknya ayam & spices tadi direneh dalam tempoh yg lama jadi stok ayam tu betul² terasa.  Frankly rasanya tidak mengecewakan & anak² serta suami turut menggemari.

Saya copy paste balik recipe dari sini 


Ingredients

  • 2 tablespoons extra-virgin olive oil
  • 1 medium onion, chopped
  • garlic cloves, minced
  • 2 medium carrots, cut diagonally into 1/2-inch-thick slices
  • celery ribs, halved lengthwise, and cut into 1/2-inch-thick slices
  • 4 fresh thyme sprigs
  • bay leaf
  • 2 quarts chicken stock, recipe follows (refer kat bwh ni)
  • 8 ounces dried wide egg noodles (saya ganti dengan macaroni)
  • 1 1/2 cups shredded cooked chicken
  • Kosher salt and freshly ground black pepper
  • 1 handful fresh flat-leaf parsley, finely chopped

Directions

Place a soup pot over medium heat and coat with the oil. Add the onion, garlic, carrots, celery, thyme and bay leaf. Cook and stir for about 6 minutes, until the vegetables are softened but not browned. Pour in the chicken stock and bring the liquid to a boil. Add the noodles and simmer for 5 minutes until tender. Fold in the chicken, and continue to simmer for another couple of minutes to heat through; season with salt and pepper. Sprinkle with chopped parsley before serving.

Chicken Stock:

  • 1 whole free-range chicken (about 3 1/2 pounds), rinsed, giblets discarded (saya gunakan 4 ketul ayam bhgn thigh yg besar)
  • carrots, cut in large chunks
  • 3 celery stalks, cut in large chunks
  • 2 large white onions, quartered
  • 1 head of garlic, halved
  • turnip, halved (tak letak)
  • 1/4 bunch fresh thyme (saya gunakan dried)
  • bay leaves (saya gunakan yg dried)
  • 1 teaspoon whole black peppercorns (lada hitam biji)
Place the chicken and vegetables in a large stockpot over medium heat. Pour in only enough cold water to cover (about 3 quarts); too much will make the broth taste weak. Toss in the thyme, bay leaves, andpeppercorns, and allow it to slowly come to a boil. Lower the heat to medium-low and gently simmer for 1 to 1 1/2 hours, partially covered, until the chicken is done. As it cooks, skim any impurities that rise to the surface; add a little more water if necessary to keep the chicken covered while simmering.
Carefully remove the chicken to a cutting board. When its cool enough to handle, discard the skin and bones; hand-shred the meat into a storage container.
Carefully strain the stock through a fine sieve into another pot to remove the vegetable solids. Use the stock immediately or if you plan on storing it, place the pot in a sink full of ice water and stir to cool down the stock. Cover and refrigerate for up to one week or freeze.

Saya ringkaskan.. 
1. Renehkan ayam bersama - bay leave, onion, garlic, thyme, carrot & batang celery (potong besar²) sehingga ayam betul² empuk (up to 2 hours).  Sukatan air ikut kehendak masing², tapi jgn terlalu banyak supaya stok ayam betul² terasa.  Saya anggar dalam 4 mangkuk..  

2. Dah masak, tapiskan semua bahan & simpan stoknya.  Ayam tadi dibuang kulit & tulang, isinya dikoyak².  Ketepikan.

3. Kemudian, panaskan minyak & tumiskan onion & garlic.  Masukkan carrot & celery yg dipotong kecil, tambah stok ayam tadi.  Masukkan bay leave, thyme, blackpepper, garam & didihkan (boleh tambah lagi kiub ayam jika suka).  Tambahkan isi ayam tadi & sedia dihidang.  Jika gunakan makaroni sebagai 'noodles', rebuskan makaroni seperti biasa & tuangkan sahaja chicken soup ni tadi ketika dihidang.  Mmmm.. Yummy!!!
Gambar makanan saya tak pasti ada ke tak dalam hp suami (time ni saya tak larat & tak bother nak ambil apa² gambar pun). Jika ada nanti saya uploadkan kemudian ye... 


alahaiii.. ini aje gambar yg ada..

Bergedil

2 comments
Bergedil.. sedap diratah, dimakan bersama nasi, soto dsbgnya..
Bergedil ni antara benda² baru yg tak pernah saya dengar dulunya (sebelum tinggal di KL).  Ye la kebanyakan menu yg saya tau menghala ke utara atau pantai timur.  Sekarang ni, bergedil dah jadi salah satu menu di cafe.  Senang aje nak buatnya.  Tak perlu bersukat².. bahan² yg perlu ada

Kentang (digoreng hingga empuk)
Isi ayam / daging (boleh juga guna daging segar yg dikisar)
Daun sup / daun bawang (saya ganti dengan bawang goreng)
Lada sulah
Garam
Telur (utk menggoreng)

Senang ajekan bahan²nya. Kesemua bahan² tadi kecuali telur dilenyek bersama & gumpal²kan menjadi ketulan.  Isi ayam/daging tu jika tak nak isi pun takpe.  Kalau nak letak lebih pun boleh.  Dah siap dibentuk. pukulkan telur & celup bergedil tadi sebelum digoreng di dalam minyak panas.  Siap!!

Kalau malas lenyek, saya sumbat dlm chopper or food processor aje.  Ni saya guna kentang rebus (tapi mudah hancur jika digoreng)

Isi ayam pun saya masukkan dlm food processor.  Kadang² saya buat dalam kuantiti yg banyak  & bekukan.  Saya akan goreng bila² terasa nak makan.. 

Kampung Baru

Tuesday, December 6, 2011 0 comments

Nak makan steak / western food dengan harga yg berpatutan di sinilah tempatnya.  Lagi best pergi sebelah malam.  In fact restoran ni di buka lewat petang.  So jagan salah timing pula kalau nak dtg sini ye...

Tiha dengan Beef Steaknya...

Lamb Chop

Black Pepper Steak (semuanya dihidang dengan cara yg sama).  Kalau nak extra hot, requestla sizzling style...

Kaunter pembayaran & juga dapur restoran yg diubahsuai dari sebuah bot.  Tiha panggil kedai ada Big Fish sbb kat sini ada ikan keli yg sangat besar (kat tepi bot ni) & juga terdapat beberapa akuarium di bhgn belakang restoran.
Ni gambar² kat restoran chop & steak kat Kg Baru.  Restoran ni dekat sangat dengan Masjid Kampung Baru.  Bagi saya harganya berpatutan & makanan pun ok.  Bertambah syok dengan environment kedai yg amat luas dan bersih.

Busy.. busy & very busy..

Thursday, December 1, 2011 0 comments
Haii apa yg busy tak habis² tu?  Sebenarnya bz sbb one by one fams member including ME kena demam yg teruk.  Yess.. amat teruk.. Since thursday lepas (at Putrajaya) we both having sore throat.. balik Putrajaya my hubby dah ada tanda² nak demam.  Bimbang la gak coz dia ada problem tonsillitis.  Boleh demam berminggu² walau makan antibiotik, ubat..etc.  Memang patut kena buang aje tonsil dia tu, tapi memikirkan kos yg mahal & dia pun tak selalu kena.. so biarkan aje dulu lah.

Friday dia tak ke cafe.. saya yg turun padang utk byr gaji staf.  Lepas bayar gaji, settle stok.. bkejar balik umah.  As predicted, hubby start demam teruk spjg 3 days tu.. alahaii.. habis impian cuti² Malaysiaku!!! Saya sendiri tak ok sgt, batuk² & sore throat & badan agak weak just tak rasa officially demam aje.  On Saturday Laieqa start rasa panas, since tak teruk sgt, saya tak bagi ubat pon.  Just pantau aje la.  Spjg cuti tu mmg tugas saya sepenuhnya la.. shopping.. memasak (or keluar beli mknn).. membasuh.. menyidai.. melipat..mememememem..... byk sgt meee nyaa... Tatau la sbb kudrat saya yg kurg or sbb saya pun sbnrnya tak berapa sihat.. tak bermaya sungguh saya jadinya.  Masak pon sekadar megi, sup sawi dgn nasi putih, bubur nasi... sbb semua org takde selera & takut nak makan oily sbb semua batuk.

Sunday si kakak plak start demam.  Saya sumbatkan ubat punggong aje (sentiasa ada stok dlm peti) Utk kakak saya pakai 25mg suppository.  Saya suka guna ubat ni sbb boleh sumbat anytime, takyah gerak² dorg time tido.  Kesannya pun cepat.  Anak² saya ni jenis susah makan ubat, risiko utk muntah tu tinggi.  That's y saya tak pernah bagi ubat demam makan.  Kang muntah.. haa.. satu hal plak!!!

Aktiviti ni berlarutan sampai selasa.  Suami pegi pasar then  hantar barang ke cafe & balik semula sbb still pening² lalat.  Mujurlah staff² baru bleh handle cafe (biasanya sebelah pagi kedai mmg huru hara sket mostly 1st day of the week sbb byk benda nak kena prepare).  Ptg Selasa saya plak start demam. Esoknya saya weak sgt dah, by 11 saya request suami balik, saya dah menggigil semacam.. ambil ubat demam & ubat batuk, trus baring.  Jarang saya demam sampai tahap kena ambik ubat.  Selagi bleh tahan, saya mmg takkan makan ubat (anak² susah makan ubat tu dtgnya dari siapa??..hehehe)..

Alhamdulillah.. skrg baru rasa ok walaupun kepala still rasa heavy. Kesiannya Laieqa plak baru start demam (baru je recover dr batuk yg teruk).  Saya baru je sumbat 12.5mg vapron (suppository), nyaman je dia tido.  Mmg dasyat angkara virus kali ni.. sorg pun tak terlepas.

 Esok nak ke Toyota Service Centre amik kereta lak.. dah 3 minggu beb!! Apa benda la si toyota tu buat kat keta aku lama² sgt.  Mau riban² nak kena caj ni.. tu pon kalau sempat siapla esok.  Kalau tak siap lagi?  Haiii.. cane nak g wedding org ni.  Tak sanggup plak nak naik keta pasar tu.. rasa mcm tak safe je naik kete tu nak travel jauh².

Minggu depan nak ambik pasport staf kat Kedutaan Indonesia, then proceed dgn Biometrik di Putrajaya.. then nak settlekan calling visa staf yg sorg lagi lak.. then nak cari staff lagi sorg nak ganti staf yg nak kena balik Indon sbb age dah lebih limit tu plak.........  Bila nak start testing resepi baru ni??.

Weekend baru² ni saya dah shopping barang² utk buat CHICKEN PIE (nak try resepi Jamie Oliver), APPLE PIE (dah lama teringin nak buat), NASI AFGHAN & satu jenis pasta baru yg saya terjumpa... nampak gayanya tersadai dulu la kat freezer tu.

Sementara ni saya update je la blog ni dgn mende² lain dulu ye.. cthnya membebel tak tentu hala macam ni ke.. maybe saya akan bagi info pasal proses pendaftaran Biometrik utk pekerja asing, proses utk buat Calling Visa termasuk kosnya sekali.  Saya rasa ramai yg bermasalah nak uruskan semua ni, last² go trough agent & kena caj bukan².

P/s : Levi utk pekerja sektor perkhidmatan (restoran) hanya RM1850 (agen akan caj sekitar RM3000) & pembantu rumah plak RM1000 je (agen akan caj sekitar RM3000) gak.  Prosesnya tak sesukar mana kalau tau caranya.

Sedey Mood.. :(

Friday, November 25, 2011 2 comments
Hari ni bergegas ke Pejabat Imegresen Putrajaya.  Seawal 4.00 pagi dah ready sbb kena ke pasar dulu beli stok utk cafe sebelum ke sana.  Alhamdulillah.. sekarang boleh tinggal cafe even sebelah pagi, staf dah boleh handle breakfast dengan jayanya.  Really happy dengan team staff baru ni yg bergandingan dengan Umi.  Tu yg bersemangat waja nak settlekan Biometrik utk jadikan pekerja sah.

Seawal 8.00 pagi dah terpacak di Kaunter Pemutihan, jadi org no.3.  Isi form, terus submit.  Sekali dia selak.. "Sorry, staf ni tak layak...".. What?? Saya register staf ni dulu sebab dia the only person yg ada biometrik & passport.. yg seorang lagi pasport tak siap lagi & the other one baru sampai dari Indon & tak sempat register Biometrik.  Alamakkk!!! Frustnya saya.  Saya dah ada 3 orang staf yg bagus, tapi mungkin hilang one of them just because faktor umur.  Kesian.. staf saya yg seorang ni memang rajin, kerja kuat, sampaikan Ahad pun dia sanggup ambil upah cuci rumah.  Such a waste.. a very skillful & hardworking worker.. Saya pun tak tau macam mana nak tolong.  Sedih & runsing betul dia tadi....

Harap² pendaftaran 2 orang staf lagi takde masalah.  Kebelakangan ni ramai pula yg datang mintak kerja, tapi saya sudah selesa dgn team sekrg.  Suasana cafe memang ceria & customer pon nampaknya makin mesra dengan mereka.  Walaupun waktu kerja bermula jam 7.00 pagi, seawal 6.30 pagi, masing² dah terpacak dalam cafe. Suami saya & Umi bersemangat betul nak dtg cafe skrg ni.  Banyak menu baru ditambah - ayam goreng, telur goreng, mee, kue teow, bihun, bergedil, puding jagung.... & banyak lagi bakal menyusul.  Paling saya suka cara kerja yang bersih & tidak membazirkan barang.  Masih ada sebulan utk saya bertindak & memilih pengganti.  Semoga saya membuat pilihan yg tepat & semoga Allah mempermudahkan urusan saya kali ini.

Saya yakin setiap kejadian, pasti ada hikmahnya.

P/s : Sejak selalu berurusan dengan Imegresen, saya semakin arif & faham selok belok pengambilan pekerja asing & pembantu rumah.  Tidaklah sesukar yg disangka.  Kosnya memang berbaloi² berbanding melalui agen (bayangkan kos membuat pasport di Kedutaan Indonesia hanyalah RM18 tapi kadar agen di antara RM200- RM450!!!!).

Sup Bunjut

Sunday, November 13, 2011 4 comments
Baru² ni saya teringin nak makan soto ayam.  Kebetulan dalam peti beku ada sedikit baki ayam.. elok benarlah jika dijadikan soto.  Korek² lagi.. ada baki begedil yg dah lama saya buat (hingga saya lupa kewujudannya) dalam peti beku.

Since saya dah pack semua makanan di peti beku dlm plastik or bekas, jadi freshness makanan tu still terjamin.  Biasanya saya simpan hingga 3 bulan, kalau tak terpakai juga, terpaksalah buang.  Setakat ni semua stok² dihabiskan on time.  Terutamanya jika ada tetamu yg datang, tak sempat nak prepare, barang² dalam peti beku inilah bagi banyak jasa.. hehehe..

ok.. semua dah ada.. TAPI.. alaa... sup bunjut takde lah pula.. saya suka guna bunjut utk buat sup.  Spices dalam rumah ni memang banyak, tapi saya kurang pasti pula apa bahan yg ada dalam bunjut sup tu.  Nasib baiklah kemudahan teknologi masa kini dapat dipergunakan.  Pasti ada blogger yg rajin nak share info.  Hasilnya saya terjumpa bahan² sup bunjut dari blog ni.  Terima kasih banyak² kerana sudi berkongsi info yg amat berguna ni.  Alhamdulillah.. hasil sup yg saya masak kali ni sama seperti menggunakan sup bunjut Adabi yg biasa saya guna.

Saya copy paste balik ye bahan²nya...

Bahan-bahan untuk 1 bunjut

5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam

1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang

Cara-cara
Cuci bersih semua rempah. Masukkan rempah -pelaga,cengkih,ketumbar, jintan manis dan lada hitam ke dalam 1 helai kain kasa. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih. Sup bunjut sedia digunakan bersama kulit kayu manis dan bunga lawang.

Since saya takde kain yg sesuai, saya just tumiskan semua bahan bunjut tu macam biasa & saya tapis / sauk serdak² yg tak sepatutnya supaya tak termakan pula.  

Cucur Susu Lemak Manis

0 comments
Kali ni saya nak try resepi dari blog Puan Azlita, Cucur Susu Lemak Manis.  Ikut cakap Kak Ita resepi ni diambil dari MyResepi (Kak Fida).  Saya teringin nak buat sbb nampak senang & menyelerakan.  Tambahan anak² & suami suka makan cucur manis (saya guna tepung gula, air & garam aje).  Jadi saya rasa mesti diorang akan suka cucur ni.

Memang sedap cucur ni, rasanya lemak² manis, rangup & terasa susunya.  Pastinya saya akan buat lagi...
 Cara buat simple aje, saya copy paste dari blog Kak Ita ajelah ye..

CUCUR SUSU LEMAK MANIS
by : Kak Fida 
Rujukan : My Resepi


1 1/4 cawan tepung gandum 
1/2 sk baking powder 
1/2 sk bicarbonate soda 
6 sb susu manis (lebihkan jika suka) 
1/2 cawan susu segar/cair 
garam secukup rasa 


Saya tambah sedikit air sbb bancuhannya nampak pekat lagipun kebetulan susu dah habis, jadi saya bilas tin susu pekat tu dgn air.. hehehe... 

Bora Asmara

Thursday, November 10, 2011 0 comments
Ok.. ini aje gambar² di Bora Asmara yg sempat saya snap.  Kualitinya memang tak ok sangat sebab bertemankan cahaya lilin.  Lagipun kami dah kelaparan sangat coz belum dinner padahal dah jam 11 lebih.  Jadi bila makanan terhidang aje, terus  nak ngap!!!!

Tiha makan Yee Mee Sizzling with Ginger Beef - harganya saya tak ingat.  Tapi makanan macam ni baik makan kat foodcourt aje (tapi dia yg request, layan ajela)

Saya dengan ASMARADANA.  Harganya RM10.90 kot.. biasa je airnya.  Campuran buah yg diblend &  ditambah whipped krim.  Rasanya lemak² manis.  Sincerely not my favourite.. hehehe

Tiha dengan Ice Lemon Tea

Starter saya pilih Gado² sunda.  Sedap & portionnya banyak (ni dah kena ngap).. harganya RM8.90

Fish & Chip - harganya belas² RM kot.. rasanya.. mmm.. standard Fish & Chip biasa ...

Saya pilih New Zealand Grilled Beef (RM31.90).  Ni kira steak le..  Bawah beef tu ada sayur (very unfamiliar punya sayur, greenish color) & wedges.  Tapi kuahnya.. mak aiii.. sebijik² macam kuah instant Maggi serbuk tu.. potong stim betul le.  Beef pon tak cukup Well Done (ada part still merah²) walaupun saya request well done. 
So dari segi makanan memang biasa² aje.. kalau nak impress someone for Anniversary or Birthday.. etc.. memang amat sesuai.  Tapi maybe saya pilih menu yg salah ke.. ye la setiap kedai lain specialtynya.  Bora Asmara ni sebenarnya berkonsepkan Bali so makanan Indonesia sepatutnya specialty they all kan. Tapi I'm not in the mood nak try something new, tu yg order makanan yg familiar aje.  Makanan dihias cantik secantik restorannya.  Boleh dikatakan restoran tercantik yang pernah saya masuk.

Syukur Padanya

0 comments
Alhamdulillah.. saya tidak perlu lagi ke kafe.  Nampaknya pekerja² baru ni sudah berpengalaman luas dalam bidang f&b.  Sekarang saya sibuk pula menguruskan pendaftaran mereka di pejabat imegresen.

Khamis lepas salah seorang staf baru saya (hampir sebulan bekerja) & kawannya yg baru sehari bekerja minta berhenti. Sebenarnya saya & suami memang kurang gemar dengan cara kerjanya yg terlalu perlahan & suka mengelak dari buat kerja.  Kasihan staf yang lagi seorang (Ratna), 80% kerja dia yg buat.  Mujurlah langsung dia tidak merungut, malahan semakin hari semakin ceria dia bekerja. Lebih baik saya bayar Ratna lebih berbaloi dengan usaha kerasnya.  Jadi bila dia bersuara minta berhenti, memang saya & suami tidak teragak² bayar gaji & berharap dia tak datang lagi dah.. hehehe.. (sebelum tu kami dalam dilema yg amat, macam mana nak suruh dia berhenti).

Jumaat tu hanya saya& suami serta Ratna aje yg buka kedai.  Umi pula pulang Kelantan sambut raya.  Alhamdulillah.. dengan bantuan Ratna sahaja, kami boleh beroperasi.  Seronok saya lihat Ratna begitu seronok bekerja & siap bawa 2 kawannya pula masuk.  Makin saya gembira kedua² kawannya juga amat cekap & tak perlu dilatih.  Dari bancuh air, memasak, membersih... boleh dikatakan mencapai standard saya. Moga² mereka kekal begini.  Saya sanggup berhabis sedikit untuk menguruskan permit kerja mereka sebagai tanda terima kasih terutamanya Ratna yg begitu mengambil berat tentang cafe walhal baru 2 hari saya kenal dia.

Inilah yang dikatakan hikmah .. Yakinlah setiap kejadian ada hikmahnya & Yakinlah selagi kita ikhlas dalam melakukan sebarang perkara Allah akan sentiasa memberi bantuan kepada hambaNya yg lemah ini.. Saya selalu yakin, biarlah apa orang hendak lakukan pada kita, hingga kita jatuh terduduk sekalipun.  Jangan sekali² balas dengan kejahatan, percayalah kepada kuasaNya.  Tiada kejayaan tanpa pengorbanan...

SORRY YE..

Saturday, November 5, 2011 0 comments
Seminggu ni sibuk betul saya di cafe.  Staff lama saya dah berhenti, jadi nak kena train budak² baru.  Mujur ada Umi yg sentiasa datang membantu.  Mesti penat Umi buat dua kerja pada satu masa.  Tapi memang lega tiapkali Umi datang menolong coz dia memang faham sangat dengan cara kerja saya ni.  Jadi tak perlulah saya pantau sangat, pesan sekali pun dah cukup.

Dah lama tak menjengah cafe ni, agak kekok juga saya mulanya.  Mostly bila cafe diserbu.  Mau lintang pukang jugalah, walhal kadang² sampai ada 6 orang dalam kaunter!!! Hehehe.. walaupun penat tapi seronok.  Tak sangka dengan perut yg makin membesar ni saya larat lagi buat kerja² heavy duty macam ni.  Biasalah time busy, mana terasa, dah sampai rumah.. mak aii penatnyaa! Tapi syukur alhamdulillah.. atas pemberiannya.  Saya percaya selagi kita ikhlas, Tuhan akan bantu.  Bantuannya sentiasa datang walaupun tanpa disangka².

Paling saya terkejut dengan Laieqa.  Selama ni punyalah susah nak tinggalkan dia pada sapa².  Jangankan dengan org luar, dengan datuk nenek pun dia tak nak.  Tapi kali ni dia agree & langsung tak menangis bila saya tinggalkan dengan neneknya.  First day tu je macam menangis sekejap, just tak sangka nak kena tinggal kot.  Dia memang tak pernah berenggang dengan saya.  Tapi malamnya bila saya tanya dia elok², boleh tak dia stay dgn Wawan bila saya pergi work.. dia cakap "ok".  Until now, dia langsung tak membantah.  Lagipun Kakaknya ada utk temankan dia selepas balik dari Kindergarten.

Saya pun memang tak memasak since that.  Makan simple² je kat luar.  Cuma semalam saja bawak anak² ambil angin malam sambil dinner.  Kami ke Sg Penchala atas cadangan kawan.  Katanya ada tempat makan best.  Tapi takde rezeki nak merasa, elok je sampai, dah tutup (ditutup jam 11.00).  Kemudian kami pergi ke sebuah lagi Restoran berdekatan, BORA ASMARA.  Jakun juga lah tengok environment kedai ni.  Bertambah jakun bila tengok harganya.. hehehe.. Menunya ada pelbagai.  Dari masakan Malaysia, Indonesia, Thai, Cina & Western.  Siap ada candle, live band (instrument yg diguna ala² group orkestra) datang perform setiap meja.. kalau nak celebrate anniversary or birthday ke memang sesuailah.  Makanan pula dihidangkan course by course.  Tapi saya just ambil starter & main dish aje, bimbang tak habis. Minuman saya try Asmaradana & suami saya pula ambil Soda drink (lupa nama minuman ni).

Insyaallah nanti saya upload gambar² makanan malam tu.  Saya tak ambil sangat gambar sekitarnya sebab suasana gelap hanya bertemankan lilin.   Gambar makanan pun tak berapa jelas (maklumlah phone murah).  Tapi bolehlah untuk bagi gambaran tentang makanan di sini.  Rasanya ok, just bagi saya harganya mahal berbanding apa yg disajikan.  Tapi untuk suasana, bolehlah bagi 5 stars.

Mali's Corner

Thursday, October 27, 2011 0 comments
Pernah dengar Mali's Corner tak?  Kedai ni terkenal dengan char kue teow nya.  Kalau teringin makan char kue teow bolehlah datang sini kerana kedainya besar & lebih selesa utk seisi keluarga berbanding jika makan di gerai.  Mali's Corner ni ada 2 tempat.  Salah satunya di Taman Bunga Raya (tapak asal -gerai).  Memang penuh sesak & org beratur utk membeli.  Yg biasa saya pergi di Danau Kota.  Kebetulan saya selalu berususan di Sen Heng Danau Kota ni.  Jadi saya trylah makan kat sini.

Sebelum ini hanya 2 lot (atas bawah), sekarang dah jadi 3 lot.  Orang sentiasa penuh time peak hours & kat sini guna konsep self service.  Menu di sini hanyalah char kue teow & Nasi Lemak sahaja.

Tiha tak habis² dgn char kue teow nya.. sepinggan RM4.50 rasanya... (ada 3 saiz)

Saya & hubby makan nasi lemak ayam coz makin boring asyik layan selera char kue teow Tiha.

Bihun Goreng

0 comments
Bwg besar, bwng putih & 3 sb cili serbuk ditumis sampai pecah minyak (tambah sedikit air). Rasakan dengan garam & gula. Boleh ditambah sos tiram & kicap jika suka.  Kemudian tambahkan sotong, udang, ayam dll...
Saya suka gunakan serbuk cili Baba's untuk goreng bihun.  Rasa bihun lebih sedap & bau cili yg ditumis juga sangat wangi.  Begitu juga kalau nak buat mee bandung or mee udang..

Oh yee.. ini anggaran untuk menggoreng setengah paket bihun.  Bihun tu rendam dulu sekejap, kalau nak guna air panas pon boleh tapi bihun akan jadi hancur & putus² ketika digoreng. Jadi kurang cantiklah...

Saya suka bersihkan & potong siap² sayur yg dibeli & disimpan dalam peti.  Sayur ni boleh tahan hampir sebulan & still nampak segar.  Pastikan sayur terbabit disimpan di dalam bekas atau berbungkus utk elak ianya kecut & menguning.  
Rencah & bahan² lain hampir masak, masukkan bihun dan gaul rata.  Jika bihun masih keras tambah air lagi. Kemudian tambahkan sayur.

Siap dah.. 

Makanan Arab

0 comments
OK.. nak update sikit lagi menu makanan arab di Saba Restoran.  Hari tu takde gambar hummus & kebab.  Sementara ada kesempatan ni, saya update sikit lagi... Kali ni saya order HUmmus sbb Mulawah & Chicken Akdah takde :( .  Frustnyaaa...

Maria.. Ada pilihan Beef or Lamb.  Rasa ala² kebab but the bread a bit crunchy.  Served with salad & fries RM15

Lamb Kebab.. RM17 & cara serving sama macam Maria.  

Hummus - RM6 datang sekali dgn 2 kpg Lebanese Bread.  Roti boleh ditukar kepada Mulawah, Arab etc (tak ingat nama)... 

Asam Pedas

Tuesday, October 25, 2011 2 comments
Saya tak pernah try or ambil tahu fasal asam pedas ni.  Asam pedas yg biasa saya masak masa kecik² dulu style utara.  Asam pedas style utara hanya gunakan bwng merah, cili kering & jintan manis (ditumbuk) dan direbus dengan asam & ikan.  Kalau nak wangi sikit, tambah bunga kantan.  Tapi suami saya langsung tak suka asam pedas macam ni (semua jenis masakan reneh mmg dia kurg gemar).  Jadi rumah saya memang tak pernah terhidang dengan asam pedas.

Sampailah suatu ketika dulu kami ke Melaka.  Suami nak try asam pedas Melaka.  Memang dia dah lama request asam pedas ni.  Tapi saya was² nak buat sbb rasa asam pedas ni pon saya tak tau, macam mana nak buat?  Kalau ikut resepi, pelbagai cara asam pedas saya jumpa.  Which one yg betul?  Lagipun mungkin cara org tu buat dah betul, just tak kena dengan selera kami ke kan... bila saya rasa asam pedas Mona di Melaka ni, barulah saya dapat agak serba sedikit macam mana nak buat & rasa asam pedas yg digemari suami.

Kombinasi terbaik - Asam pedas, telur masin & timun (saya suka guna timun jepun sbb extra crunchy & tak berbiji sgt)
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 cawan cili kisar (agak² segenggam cili kering)
1 genggam asam jawa (diramas dengan 1 cawan air)
1 biji tomato (jika suka)
6 tangkai bendi
Sedikit daun kesum
1 -2 cawan air

Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak & wangi.  Masukkan ikan (saya biasa guna ikan pari),  ikan dah separuh masak, masukkan air asam jawa & air. Biarkan menggelegak sebentar masukkan tomato, daun kesum & bendi.  Rasakan dengan perasa & garam.  Tambah asam jawa jika perlu (asam pedas  ni makin sedap kalau kuat masamnya).

Air tu hanyalah anggaran aje.  Biasanya saya memang guna cili yg amat banyak sebab saya suka asam pedas yg betul² pekat.  Boleh dikatakan saya gunakan cili kisar & bwg hampir separuh periuk jika kuahnya ingin dijadikan penuh periuk.  Mak Mertua saya juga cukup suka asam pedas ni, dia akan request saya masak banyak² & akan dipack semula utk sekali masak.  Bila teringin nak makan dia just panaskan & tambahkan ikan & bendi aje.

Brekpes

Sunday, October 23, 2011 0 comments
Kebelakangan ni asyik nak makan American Breakfast je.  Set American breakfast saya biasanya - sunny side up, baked beans, sosej, toast & chicken ham (semuanya di gril).  Kali ni saya gantikan chicken ham dengan chicken salami, makan dgn toast & sos cili.  Toast yg sekeping lagi makan dgn sunny side up... mak aii.. heavy betul breakfast saya ni.  Glukometer.. sekejap lagi tlg read sugar dlm badan saya ye...

Saba Setiawangsa

2 comments
Jamah Nasi Arab & Hanith Chicken (dibungkus dlm aluminium foil) sementara menunggu Mulawah sampai... suami order Hanith Lamb.  Nasi Arab kat sini memang best, terutama ayam/lamb yg dimasak betul² lembut & juicy.  Yummyyy!!! 
Mulawah... Ni first time try.  Sebelum ni asyik order hummus (served with lebanese bread).  Mmg nampak menyelerakan!!!
Tak sangka sedap sungguh combination Mulawah & chicken Akdah (plate sebelah kanan saya).  Saya bagi 5 stars utk menu ni!! 
Siapa yg sukakan Lamb, cubalah datang sini.  Harga set Nasi & Lamb (regular) RM17 sama dengan set 1/2 chicken & Nasi Arab.  Mulawah ni pula RM4 & chicken Akdah RM13.  Portion nasinya memang banyak, yg saiz biasa pun belum tentu habis makan.

Lokasi Restoran ni betul² di seberang jalan LRT Setiawangsa (dalam kawasan kondo).  Restoran ni 2 tingkat (dp 3 lot kedai) tapi sentiasa full time lunch & dinner.  Nak parking lak, silalah masuk ke basement sbb parking kat luar tu mahal.

Hummus

Wednesday, October 19, 2011 2 comments
Hummus & Lebanese Bread di Tarbush, Bukit Bintang
Terpaksa guna gambar lama sebab gambar terkini dah hilang dikerjakan Laieqa.  Gambar² semasa menyediakan hummus juga turut menjadi mangsa.  Tapi takpelah.. saya update kan juga resepi ni coz senang utk saya refer lepas ni.  Hummus ni sedap dimakan dengan Lebanese bread (pilihan saya).  Boleh juga dimakan dengan apa² roti & boleh disapu pada roti menggantikan mayonis (yg ni saya tak pernah try, just terbaca).

Resepi ni saya cilok dari sini  http://www.mediterrasian.com/delicious_recipes_hummus.htm   or     
(cara tradisional) http://humus101.com/EN/2006/10/14/hummus-recipe/


2 cloves garlic—roughly chopped
¼ cup lemon juice
¼ cup water
14 oz (400g) canned chickpeas (garbanzo beans)—rinsed and drained
½ cup tahini (bijan- nanti saya bgtau cara membuatnya)
1 teaspoon sea salt


PLACE all ingredients in a food processor or blender and process until smooth, scraping the sides occasionally.
Variations: Drizzle a little extra virgin olive oil over the hummus and sprinkle with a small amount of paprika. And If you like a spicier hummus, add a small red chili (chopped) or a pinch of cayenne pepper, or try a little cumin for a more exotic variation.
Tip: Prepare extra quantities of this hummus—it can be refrigerated, covered, for up to 1 week and frozen for up to 3 months.


Saya gunakan chickpeas/garbenzo beans (kacang kuda) dlm tin jenama Kimball (buang airnya).  Then masukkan semua bahan² tadi dalam food processor & kisar.  Dah siap, renjis²kan olive oil di atasnya.  Ready dimakan....

Tahini ni sebenarnya sesame seed paste.  Masa mula² jumpa resepi ni dulu puas saya pusing merata shopping complex cari Tahini.  Last² terjumpa di Bangsar.  Sebotol kecil (sekitar 300gm) harganya lebih RM25!!! Mak aiii... baik pegi beli hummus yg dah siap kat kedai arab aje... Tak jadilah nak beli.  Ye lah, beli mahal² nak gunanya sikit aje.  Menjadinya belum tentu. Tak berani ambik risk, kang berkulat macam tu aje...

Selepas dirisik sana sini barulah saya tau, senang aje nak buat tahini ni.  Caranya :

Roast / panggang bijan dalam oven 180c selama 5-8 minit (hingga perang)
  atau
Goreng tanpa minyak dalam kuali

Blend bijan tadi bersama minyak zaitun.  Utk anggar minyak zaitun, cukuplah sekadar utk jadikan bijan tu pes.  Sikit or banyak tak kisah sgt, janji senang dikisar.  Siap! Boleh dicampur di dalam hummus & simpan dalam peti kalau ada baki.

Jangan ragu² nak gunakan minyak zaiton.  Minyak ni amat menyihatkan jika dimakan mentah berbanding minyak² lain.  Olive oil ni nak makan byk² pun takpe, takde health risk tau.  Tapi tidak sesuai utk deep fry sebab molekul minyaknya tak sama macam minyak sawit tu.  So kalau nak masak atau menumis, gunakan api perlahan aje. Time buat salad or sandwich renjiskan olive oil ni dalam salad tu utk lg sedap.

Kalau ragu² akan rasa hummus ni, try dulu makan kat mana² restoran arab.  Restoran yg biasa saya pergi ialah Saba seberang LRT Setiawangsa.  Makanannya memang sedap.   Baru² ni saya sempat ambil gambar semasa menjamu selera di sana.  Nanti saya korek dr hp husband.  Harap² dia simpanlah.

Tarbush Bukit Bintang tu pula ok juga, tapi harganya tak berapa ok.. hehehe.. secangkir kopi Arab harganya RM10.  Set spring chicken (half), fries & lebanese bread dah dekat RM30... hehehe.. tapi kalau nak rasa sama taraf dengan Agong, Siti Nurhaliza, Chef Wan... dtgla sini sbb muka dorg ni terpampang² jadi customer kat sana.

Lasagna

0 comments
Lasagna ni bagi saya memakan masa membuatnya... (saya ni kan suka masak makanan yg senang² je).  Tapi saya suka sangat dgn lasagna ni plus harganya yg mahal.  Jadi tak puas kalau beli, so kenalah buat sendiri kalau nak makan sampai montel!!  Biasanya saya akan buat lasgna kalau ada baki kuah spaghetti sbb rasa macam makan masa lama je nak buat kuah tomato, white sauce then nak layerkan plak, pastu bakar lagi 40 minit.  Mau kelaparan dibuatnya.. (kalau masak awal² takde la jadi macam ni).

Untuk kuah spaghetti boleh ikut resepi lama saya tapi resepi lama tu macam byk bahan.. kali ni saya buat macam ni aje

2 ulas    Bwng putih
1 labu    bawang besar
1 tin       pes tomato
1 tin       diced tomato
1 cup     mince meat
1/2 btg   carrot
5 biji       cendawan
1 kiub     ayam/daging
Black pepper
Oregano
Thyme
Garam & Gula
- boleh ditambah air jika pekat (bergantung pada kepekatan tomato yg diguna)
- Gula tu perlu jika tomato yg diguna masam (mostly brand tempatan).

Tumiskan bawang besar, bwg putih (saya guna olive oil), masukkan daging.  Kacau sebentar, masukkan kedua² tin tomato & kiub, dah mendidih, masukkan carrot & cendawan. Perasakan dengan Oregano, thyeme, black pepper & garam.

(Nak LAGI SENANG? Gunakan aje sos Prego yg dah siap tu.. hehehe.. just tambahkan mince meat & sayur² lain jika suka).

Untuk white sauce (saya ikut resepi belakang kotak Instant Lasagna San Remo) - cara ni jimat cheese

2 sb     butter
2sb      tepung
2         cawan susu
125g   mozarella / cheddar (saya guna segenggam)
Black Pepper & garam

Dengan api perlahan & gunakan whisk, cairkan butter & masukkan tepung.  Gaul²kan hingga sebati, masukkan susu.  Kacau hingga agak pekat, tambahkan cheese, black pepper & salt.

Cairkan butter dgn api perlahan.  Terlupa nak ambil gambar white sauce yg dah siap

Panaskan oven 180c, sapukan casserole dengan sedikit minyak / butter
Sapukan satu senduk kuah spaghetti utk lapisan pertama
Tuangkan white sauce (saya kedekut sikit utk layer bwh ni)
Susun lasagna sheet (yg direbus sekejap), jika tak nak rebus sekejap, pastikan kuah spaghetti tadi agak cair supaya lasagna sheet ni betul² lembut lepas dibakar
Ulang step yg sama sehingga habis sheet tadi or sehingga semua kuah habis.  Susunan Lasagna berakhir dengan white sauce yg ditutup sepenuhnya supaya surface tak hangus.

Haa... inilah sebabnya saya kedekut white sauce tadi.. saya akan habiskan semua baki white sauce utk  lapisan terakhir
Yg ni saya saja tambah - parutan mozarella & serbuk parmesan.
Bakar pada suhu 180c selama 35-40 minit. Ni dah masak, tunggu sejuk sikit sebelum dipotong.
Cuma kali ni saya frust sangat.. husband complaint lasagna saya masin!!! Kalau tak mau separuh bekas habis dimakan, kali ni 2 potong aje... isskk..isskk..  Kebelakangan ni masakan saya asyik termasin aje.  Deria rasa kita boleh terjejas ke kalau mengandung???

Sup Sawi

0 comments

Sup sayur yang paling senang & paling saya suka.  Kalau takde selera sangat, inilah lauk utk nasi saya hari tu.  Time diet dulu, saya hirup semangkuk sup ni tanpa nasi untuk dinner.  Mujurlah lepas kahwin & ada anak takde masalah berat badan sgt, maybe sebab full breastfeed kan...

Haa.. satu lagi.. inilah juga lauk saya time dalam pantang.  Biasanya ditambah extra black pepper & kadang² ayam.  Saya lagi suka letak bilis or udang dalam sayur ni & telur...

Nak buatnya senang sangat.. tumiskan (minyak sesudu 2 je tau) bwg besar, bwg putih & ikan bilis.  Dah wangi, masukkan air (ikutla nak byk mana).  Boleh tambah kiub ayam sikit jika suka.  Bila air dah mendidih, saya pecahkan telur.  Biasa sekali masak sampai 3 biji telur saya guna sebab anak² suka makan sup ni dgn nasi putih.  Telur dah hampir beku, masukkan sawi. Then perasakan dengan garam.

Kena Delete Lagi??

0 comments
Ni makin takde mood nak update blog.  Sekali lagi koleksi gambar dlm HTC cabuk ku itu hilang... nehi..nehiii... SD Card telah diformat oleh Laieqa buat sekian kalinya!!! Adoi la... Lately ni Mama perasan gak dia suka sgt main game Whack'Em tu.. dahla kat bawah tu shortcut utk Format Data.  Mesti tangan dia tersasul time nak ketuk² utk access game, terketuk Format Data.  HTC weeii.. nape la buat shortcut utk formatting besar bapak gitu?  Dahla takleh nak hide ke, lock ke or rearrangge.

Tension tak terkata sebab koleksi gambar makanan & gambar di CHOP & STEAK Kampung Baru.  Bukan main excited nak promote Restoran Chop & Steak ni coz portion steaknya banyakkk.... memang kenyang.  Dulu portion nya biasa² aje.  Tapi kali ni betul² puas hati.  Sirloin Tiha sampai 3 slices, saya ambil T-Bone (memang besar saiznya) & suami ambil Lamb Chop (2 kepingan besar).  Tak pernah saya makan steak sebesar ini.  Rasanya ok lah.. takdelah tahap luar biasa.  Tapi bagi saya amat berbaloi²... Environment pon best.  Siap ada Bot di tengah² kedai, 3 biji Motosikal lama, koleksi CD Ustaz Kazim & sometimes ada group Baskin dtg perform.

Next time kalau saya pergi, saya cuba ambil gambar semula kay.  Saya rasa dalam seminggu dua ni sampai la ke sana.. hehehe.. sebab tiba² teringin nak makan steak lagi!!!

Tumis Tempoyak

Tuesday, October 11, 2011 2 comments
Weekend baru² ni balik Jengka.  Dalam banyak² masakan, ini aje yg saya ambil gambarnya.  Inipun nasib baiklah terajin sikit.  Nama masakan ni saya tak pasti.  Saya jatuh hati dengan masakan ni selepas jiran hantar ke rumah mak.  Masakan ni kepunyaan orang Pahang, jadi tempoyak pastinya bahan utama.  Nak buatnya senang teramat, makannya pula sedap teramat.. hehehe..

Bahan² - cili padi, kunyit, tempoyak, ikan bilis, petai (jika suka) & bawang besar.

Tumbuk cili padi (5-10 biji ikut tahap kepedasan masing²) bersama kunyit hidup (1cm).  Kalau takde guna je kunyit serbuk. Then masukkan tempoyak 3 sudu besar & tenyeh² dengan lesung utk hancurkan sebarang ketulan..
Tumiskan dengan sedikit minyak... agak² sampai wangi.
Masukkan ikan bilis, petai & bawang besar.  Boleh juga gantikan petai dengan terung pipit. Jangan lupa perasakan dengan garam & juga gula jika suka. 
Senang sangat kan?  Oh ye.. satu tips masakan dari orang Pahang - mereka tidak gunakan bawang dalam masakan tempoyak (just cili padi & kunyit aje).  Cara ni juga diguna pakai utk Masak Tempoyak cara Pahang.  Simply rebuskan cili, kunyit & tempoyak (ditumbuk macam tadi) & tambahkan asam keping serta daun kesum.  Masak tempoyak ni boleh gunakan apa saja sebagai bahan, selain pelbagai jenis ikan, ayam pun ok.  Kalau di area Temerloh ni pastinya ikan Patin jadi pilihan!!