Guilty as Charged

Tuesday, April 30, 2013 0 comments
Alahaii anak Mama!!  Asal masuk dapur aje, ada la tragedi yg tak sepatutnya terjadi.  Oohh Tidaakk!!
Criminal kecik dah panik tengok dhal bertabur... Cepat² Kak Ieqa datang membantu

Kak Ieqa tengah tolong kutip, diapun sibuk jugak.. (walhal dia kuis jauh²)

Mama dah start sound baby notti ni, muka nampak panik tapi tangan laju je tepis-tepis dhal tu jauh²...
Dah geram sangat, Mama tangkap & tambat atas baby chair... haaa.. menjerit sakan la sebab takleh tolong sepahkan dapur.  Mama buat derk aje, biarkan dia... selagi Kak Ieqa tak siap buat keje, dok la dalam tu!!!


Cream Cheese

Monday, April 29, 2013 3 comments
Masih lagi bertarung dengan demam Laieqa yang tak kebah-kebah.  Semalam temperature dia dah cecah 41c, walhal belum sampai 4 jam saya masukkan supp.  Jenuh jugakla sejukkan badan dia dengan kain lembab sampailah suhunya turun ke 38c barulah lega.  Budak sorang ni kalau demam memang macam ni.  Cepat betul suhunya naik & lebih sejam untuk turunkan balik suhunya tu.

Saya just nak share gambar cream cheese kat sini sbb kebetulan Cik Chinta bertanya mana nak cari cream cheese ni dalam entry lepas.  Maaf juga dekat beliau sebab saya tersilap bagi info.  Saya cakap kotak cream cheese tu warna biru (yg biru tu cheddar)... kalau cream cheese Philadelphia warna grey... sorry yee..

Ni contoh cream cheese yang biasa terdapat di pasaran.  Gambar ni semua saya google eekk...


Dari segi harga Tatura jauh lebih murah dari Philadelphia ni tapi dari segi rasa plak saya prefer Philadelphia le... :).  Kalau nak lagi murah, boleh try cari dekat kedai supply barang bakery, cthya sekarang ni dekat Bagus tengah offer RM26+ untuk 1kg cream cheese, which is tersangatlah murah.

Dulu masa zaman tak pandai nak masak benda² macam ni saya pernah tersilap beli cheese.  Bila nampak cheese dalam kotak & tengok bertulis Philadelphia, terus saya angkut.  Sekali bila saya try nak buat trifle, tak boleh nak lembutkan cheese tu walaupun ditenyeh dengan senduk.  Rupanya saya beli cheddar!!! Masa tu mana familiar lagi dengan bahan-bahan macam ni.  Pengajarannya berhati-hati lah semasa membeli, jangan main rembat aje ye.. :).

Kek Lapis Kukus Cream Cheese buat Bonda

Sunday, April 28, 2013 3 comments
Baru je lega sebab everybody dah sihat & bleh continue rutin harian semula.  Tambah-tambah sekarang ni demand untuk roti benggali semakin bertambah.  Jenuh jugak saya nak cater permintaan dengan microwave convection saya yang tecik tu.  Satu hari bertrip-trip benggali di bakar.  Tengah consider another oven ni tapi tak nak saratkan dapur dengan extra electrical goods lagi.. hhmm... tengokla macam mana nanti...

Dalam happy² tu, tiba-tiba Laieqa start demam plak kelmarin.  Patutla masa saya bawak dia ke Chow Kit untuk cari barang kedai, dia asyik tido aje.  Masa lunch pon dia tido aje kat meja makan, tak nak bangun.  Rupa-rupanya demam.  Dia ni kalau demam memang temperature tinggi, bleh cecah 40c kejap aje.  Jadi saya akan masukkan supp veron dulu, kalau after 1/2hour tempt naik lagi, saya guna poro lak sambil lap badan dia.  Kesian tengok dia menggigil sakan.  

Kali ni nak share resepi kek kukus yang dah lama saya buat.  Sebelum ke Redang, saya dah plan nak lawat Bonda (Pengetua sekolah saya dulu) yang dah lama lumpuh akibat kemalangan.  Saya dapat tau fasal kemalangan ni dari tahun 2000 tapi tak dapat nak cari alamatnya.  Sampailah dia dapat anugerah guru lagi tahun lepas, saya berjaya jumpa dia kat FB.  Banyak kenangan saya dengan pengetua kesayangan ni.  Bonda bukan sebarang Pengetua, Bonda telah mengubah status sekolah kami dari sekolah luar bandar yang tercorot sehingga menjadi yang terbaik di Pahang.  

Malam sebelum ke Pulau Redang, saya sibuk mengemas beg-beg & juga memasak kek kukus ni.  Saya pun dah takde idea nak bawak apa, jadi buat je la kuih yang simple macam ni.  Lagipun masa agak limited sebab saya sibuk dengan persiapan perjalanan untuk 5 hari.  Banyak persiapan & barangan yang nak kena kemas tu...

Kek Lapis Kukus Cream Cheese yang dah masak... Ahamdulillah.. menjadi
OK.. resepi asalnya dari Kak Yatie, saya copy paste balik kat sini ye..

Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

Sebelum sampai di rumah Bonda kami singgah makan mee kari dekat Gambang.  Agak sedap mee kari nya, jadi saya bungkus sikit untuk Bonda.  Bonda ni masih single & hanya dijaga pembantu rumah saja. Bolehlah diorang makan untuk dinner nanti.

Bersama Bonda (idolaku).. masih ceria & positif seperti dulu walaupun sudah berbelas tahun terlantar di katil.  Selepas kemalangan Bonda aktif menulis buku sehingga diberi Anugerah Perguruan walau sudah lama bersara.  Bonda juga pernah mendapat Anugerah Principle of the Year (peringkat Kebangsaan) selepas menaikkan nama sekolah kami.  
Satu perkara yang tidak mungkin dilupai oleh anak muridnya, bunyi high heel Bonda.. hehehe... Kerajinannya meronda satu sekolah & memantau sendiri kelas-kelas amatlah digeruni.  Tiapkali dengar derapan sepatunya yang laju, memang kecut semua orang... habis bertempiaran lari duduk tempat masing-masing & pura-pura baca buku.  Kalau dia masuk ke kelas, lagilah kecut!! Bonda juga mempunya Masters dari US jadi kefasihan beliau berbahasa Inggeris juga menggerunkan kami pada masa tu.  Mana taknya,  kalau dia bertanya in English, mau terkucil nak menjawab... hehehe..

Masih teringat kenangan bersama Bonda menghantar saya pulang jika saya terpaksa stayback di sekolah ketika membantunya membuat tugasan.  Jika membrek kecemasan, cepat-cepat Bonda akan menahan badan saya dengan tangan kerana bimbangkan keselamatan muridnya.  Sungguh lembut hati Bonda yang seorang ini walaupun zahirnya nampak garang.  Terima kasih atas jasamu Bonda.  Saya pasti semua pelajar Bonda amat menghormati & menghargai Bonda selama-lamanya.

Soto

Wednesday, April 24, 2013 0 comments
Nak tayang menu lama... resepi kuahnya lebih kurg aje mcm buat sup ayam (saya suka gunakan rangka untuk dijadikan stok) & bergedil pon sama jugak.  Ni menu di kala semua orang sakit tekak & takde selera aritu.  Menu berkuah yang tak pedas, senang ditelan.. hehehe..

Main Air Lagi...

0 comments
Entry Pulau Redang lagi. Lama betul tertunggaknya.  Sampai hilang dah mood percutian.. hehehe...

Disebabkan sebelah malamnya semua orang dapat tido nyenyak, segar bukan main rupa masing-masing.  Laju je pegi breakfast & rilek-rilek sekitar resort sebelum bersiap naik bot ke Marine Park pula.  Tak sabarnya nak tengok Marine Park.. seumur hidup ni, baru first time berpeluang jejak kat Marine Park.  

Misha suka sangat duduk dalam hammock. Ni tengah kekenyangan lepas breakfast. Semua muka tak mandi lagi.. hehhee..
Untuk sampai ke Marine Park kami melalui kawasan Berjaya, tapi nampak dari jauh aje.  Bila dah sampai ke taman laut, memang meriah sungguh.  Sampai kena tunggu turn sbb banyak sangat bot-bot yang turunkan penumpang masing-masing.  Sementara menunggu, saya & suami amat terkilan melihat banyak tumpahan minyak terdapat atas air.  Macam mana Marine Park boleh biarkan tumpahan minyak memenuhi jeti diorang???  Bukan ke tempat ni sepatutnya paling terlindung & bebas dari pencemaran kerana tempat perlindungan hidupan marin? Frust sungguh saya...

Sampai aje dekat park, takde apa pon kat sini.  Macam park biasa aje,  cuma nampak ramai sangat orang snorkeling.  Kebetulan ramai yang tukang volunteer nak jaga budak-budak ni, jadi bolehlah saya snorkeling berdua-duaan dengan my hubby!! Yieehaaa.. excited sangat dapat snorkeling sama-sama.  The best part, boleh snorkeling & swimming sambil holding hand... really love that moment.

Paling kelakar tu saya excited sangat nak snorkeling sampai lupa pakai life jacket.  Patutla makin lama makin penat aje,  badan pon rasa berat.  Dah jauh ke tengah baru perasan saya tak pakai vest.. hehehe.. bertuah betul la.  Husband ku pon tak perasan bininya tunjuk terre swimming kat tengah-tengah laut.  Cepat-cepat saya tunjuk isyarat pada suami, nak patah balik ambik life jacket.  Penat wehh.. kalau muda-muda dulu larat la nak snorkeling togel cenggitu.  Skang ni stamina pon dah out,  then jarang swimming takut kaki senang krem.

Memang banyak sangat coral & ikan-ikan yang cantik kat sini.  Since kami ada banyak masa & tak perlu take turn, maka jauh jugaklah kawasan yang diteroka.  Cuma sayangnya takde camera je.. so takde la gambar underwater kat sini.

Cuma yang paling sadis, banyak sungguh coral mati!!!  Kalau di gigi air tu, terlalu banyak cebisan coral sehingga takde ruang pun nak berpijak.  Kena extra careful sebab takut kaki terluka sbb banyak sangat sisa coral yang mati!!  Saya tak faham kenapa tiada pengawasan yang dilakukan di sini?  Bukankah coral ni semua amat sensitif, tidak boleh disentuh, apatah lagi dipijak!!  Kenapa tak maklumkan pengunjung, coral akan mati jika disentuh & ambik masa berjuta-juta tahun untuk tumbuh semula!!!!

Buat mereka-mereka yang tidak tahu hargai nature, JANGAN DATANG, dok aje kat rumah diam-diam or jalan-jalan aje kat shopping complex.  Kalau nak tengok nature sangat pon, tonton di tv sajalah!!  Ni datang ramai-ramai pakat rosakkan alam semulajadi yang memang susah sangat nak jumpa.  Sorry aaa.. emo saya tau bila tengok benda-benda macam ni.

Sampai dari marine park dah tengahari, lepas lunch balik istirehat kejap sebelum ke next snorkeling site.  Oh ye, bot kami ditahan oleh pegawai marin masa balik dari marine park tadi.  Bot dah overload,  lesen untuk 14 penumpang aje, yg naiknya berpuluh orang..  lama jugakla kami berlabuh kat tengah laut, siap kena amek nama, no. ic & gambar lagi.. peace!!!

Takde apa nak story sangat pasal snorkeling site yg ketiga ni.  Sebenarnya coral kat sini tak cantik & suram je.  Sepanjang snorkeling, seekor ikan pun saya tak nampak!!.. Buang masa aje, baik main pantai kat depan resort aje.  Ikan pon banyak.. :(

Balik aje snorkeling terus ajak anak-anak minum petang & sambung main pantai!! Yieeehaaa... inilah suasana pantai di depan resort ni.  Meriah sungguh.  Tapi seronokkk sangatt...



Kami ambik 4 keping roti time breakfast tadi sebab nak feed ikan.  Banyak sangat ikan-ikan kat pantai ni, jerit-jerit baby suka tengok ikan.  Memang geli-geli jugakla sbb ikan ni main sondol aje.  Sapa bawak roti memang kena serbu.  Nasib baik budak-budak ni tak takut bila ikan ni kerumun..

Bergambar dengan sepupu yang jarang dapat jumpa... 
Petang ni memang all out la main pantai & pasir.  Esok by 11.00 nak kena check out dah.  Ingat pagi-pagi esok nak bagi dorang main air kejap lepas breakfast (sebenarnya Mama dorang yg teringin..hehehe).  Nampak semua orang tak puas lagi main air!!..

Baby Notti Mama

Friday, April 19, 2013 2 comments
Ni caranya saya nak Cakk orang, tonggengkan badan then skodeng dari kelangkang... Tak senonoh kan...
Tension tul sekarang ni tiapkali nak update blog, si Misha akan start buat bunyi-bunyian memanggil Mamanya.  Ni payah kalau budak terlebih sensitif.  Almost every night Mama try curi-curi online membelek resepi, blogwalking dll, tapi baru je Mama nak warm up... siaple dia buat bunyi-bunyian.  Kalau nak tekan kibod ni lagi lah pantang!!  Bunyi click mouse pun dia boleh terjaga!

Alahai.. alert betul si baby Misha ni.  Tak kasi can Mama nak ngular langsung!  Kalau siang-siang lagi le takde can.  Kalau dia tido,  masa ni lah peluang siapkan semua kerja secepat mungkin.  Kalau dia tak tido, memang tak jadi kerja sbb kena mengekor dia.  Banyak sangat aktiviti kurang sihat budak ni. - kejap-kejap panjat & berdiri atas sofa la, kejap-kejap korek benda-benda kotor la, selongkar tong sampah la then apa saja sisa yang ada di lantai disumbat dalam mulut...  Aduuhh!!  Mana Mama tak bimbang...  Laieqa sampai tak larat nak panggil Mama everytime adiknya buat benda bukan-bukan.

Tapi kesian juga nak bagi arahan kat budak 3 tahun mengasuh adik kan.  Kalau adiknya tu bersopan santun & mendengar kata ok gak.  Dia yang menyakat kakak ade la....  lagi Kakaknya larang, makin lebar sengihnya.. hehehe.. Jadi Mama kena lebih alert & sentiasa ada dengan diorang la.  Pendek kata, memang tak jadi kerja!!

Nampak macam tengah melalak sakan kan?.. hehehe

Nooppee... budak ni takkan melalak kalu time berjalan.. tapi menjerittt!!  Nak express happiness la kot...  (Kak Tiha saja suka-suka ajuk Misha)...

Mula-mula semua orang rasa funny bila dia jerit dengan suara nyaring... lama-lama... malas nak layan!! (Baba dah kebosanan dengar budak hyper plus jakun dapat berjalan-jalan.. hehehe)

Ni plak rakaman masa saya singgah solat di Masjid Sultanah Zahariah di Terengganu.  Kebetulan time saya solat, ada 2 mak cik je dalam tu tengah menunggu masuk Asar sambil berbual-bual.  Jadi saya biarkan dia mengganas kejap.  Bukan main suka la... permainan favourite dia pastinya tonggeng-tonggeng sambil skodeng orang!! 

video

Bermain Air di Pulau Redang

Saturday, April 13, 2013 0 comments
Masuk bilik kejap aje, sbb perut masing-masing dah lapar sangat.  Jadi cepat-cepat pegi makan.  Jam 2.30 pm ada snorkelling trip kami yang pertama.  Nak kena tukar ke baju mandi pulak.  Dahle kami ni bawak 3 toyol kecik.  Jadi everything kena extra effort & takes time sikit.  Nak tunggu diorang makan aje dah satu hal.  Lom lagi kang sorang nak wee wee, sorang nak ukk.. hehehe.. macam-macam kan.  Adatle bawak budak-budak.  Janji jangan buat perangai sudah.. yang tu saya takleh tolerate.  

Lepas makan balik bilik istirehat kejap & bersedia menunggu bot.  Nak pergi snorkelling, kena sewa life jacket RM10 & mask pun RM10 each.  Yang saya sukanya, jacket & mask ni kita akan pegang sepanjang 3 hari ni.  Time check-out nanti baru pulangkan.  Jadi kita boleh guna la anytime pon... memang berbaloi sbb kalau di Pulau Perhentian dulu sekali nak guna kena pegi sewa.. :(.


Jam 2.30pm bot pun sampai.  Naik bot nelayan rupanya, ramai jugaklah disumbatnya dalam tu.  Bot plak takleh rapat ke pantai, jadi kena redah air sampai paras dada (leher saya) la jugak.  Si Mayesha yang paling syok sbb boleh redah air.  Tapi kena hati-hati sikitle sbb dia takde life jacket sbb kecik sangat.  Sayangnya saya langsung takde ambik gambar time snorkeling sbb hp semua kami tinggal sbb takut basah atau tertinggal time sibuk bermain air nanti. Gambar yang ada ni pon sumbangan adik, dia sewa underwater digital camera dari resort sebelah.  Ratenya RM30 untuk 40keping, RM40 untuk 80 keping.


Site snorkeling kami ni agak cantik.  Coralnya juga banyak.  Rupanya hampir setanding dengan di Pulau Perhentian.  Cumanya saya rasa coral di Pulau Perhentian lebih pelbagai & banyak ikan.  Tapi unfair untuk saya bandingkan kerana pengalaman di Perhentian adalah 12 tahun lepas, mungkin banyak yang sudah berubah.  Apapun saya amat menikmati snorkeling trip kami ni.  Tiapkali turun dalam air, memang terasa ketenangan yang amat sangat.  Pendek kata saya ni boleh snorkeling berjam-jam tanpa henti.  Tapi takleh lupa diri sbb taule, turn suami pula lepas ni.  Kalau dua-dua turun, kang anak-anak pun terjun skali kang... hehehe

Tiha & Ieqa tak pandai nak snorkeling pun.  Bagi peluang diorang main atas air je le.  Misha pun duduk aje dalam bot tengok orang main air.. hehehe..

Sejam lebih kami berlabuh kat situ.  Masanya untuk pulang ke resort.  Rasa tak puas toksah cakaplah, tapi dapat bergilir snorkeling sorang 1/2jam pun jadilah.. lepas gian.. hehehe...  Mula-mula start snorkeling tu termengah-mengah juga.  Kejap-kejap bukak mask, keluarkan air dari hidung.  Tapi once dah get used, mmg takde masalah.  By rite air tu takkan masuk ke hidung pun.  Kalau time diving lagi le,  kena keluarkan air dari mask dalam air. Tapi sebab dah lama kan, perasaan panik tu akan ada.  Bila dah confident & ingat balik training masa diving,  rasa rileks aje.  Memang boleh lost in time tau...

Balik kat resort, dah disediakan minum petang.  Ada cucur, sos & bubur kacang.  Cukuplah untuk menjamu orang yang kelaparan selepas berendam..  Masing-masing makan mcm tak ingat dunia.  Si Misha pun kemain syok sbb Mama bagi dia cucur.  Mama dah slowly keluarkan dia dari diet baby since dia pon dah nak masuk setahun (lagi seminggu aje).  Cuma tak bagi dia makan, makanan ringan, yang too salty or too sweet aje.

Then everybody balik ke bilik & istirehat kejap.  Pepetang sikit, turun air lagi!!!  Main air depan resort plak. Pantai kat depan resort ni bukan main menggoda jugak.  Pasirnya halus, macam tepung & gebu sungguh dipijak. Airnya memang jernih sangat-sangat.  Coral fish pon ada walaupun coralnya tak banyak & secantik snorkeling site.  Kalau di Pulau Perhentian dulu, coral di depan resort pun dah cukup banyak.  Memang jenuh snorkeling kat depan tu je...

Kami sekeluarga main sampai ke maghrib.  Tak pernah saya rasa enjoy macam ni dapat main laut.  Saya ni bukan suka sangat main laut sbb tak suka dengan air masin.  Biasa kalau ke pantai saya suka menikmati keindahan, tiupan angin & berkelah aje.  Tapi berbeza betul dengan percutian kali ni.  Syoknya lebih dari bermain air di swimming pool.

Adik saya plak sibuk mintak saya ajar dia swimming & snorkeling, jadi saya guide le lebih kurang mcm mana.  Bukan main suka dia & mula berani ke tempat dalam untuk snorkeling.  Tiha pun semakin berani, selamba aje berenang ke tempat dalam.  Awal-awal tu saya berenang & carry mereka ke tengah, bila dah confident saya lepaskan Tiha & biar dia ikut ke mana saya pergi.  Ieqa aje yg jadi baby monkey sebab tetap nak bergayut dgn Mama... hehehe..

Kami di sini time bulan mengambang, jadi cerah aje suasana malam & sinaran bulan menyuluh laut amat cantik dipandang.  Tapi hp saya tak mampu nak snap gambar dalam keadaan gelap, ini aje yg lekat.. :(
Sebelah malam saya ajak suami & anak-anak berjalan menyusuri sebelah kanan resort.  Waktu tiba tengahari tadi boleh nampak banyak sekali deretan resort di sebelah sana.  Kalau di luaran, resort kami le paling usang sekali.. :P... tapi kami dimaklumkan inilah satu-satunya resort milik bumiputera muslim.  Jadi soal makan minum takde la bimbang status halalnya.

Di sebelah resort kami ada sebuah resort yg terkenal dengan bar pantainya.  Agak merimaskan tengok pengunjung yang berhibur sambil minum & menari.  Siap ada DJ & nyanyian live.  Bagi saya yang sukakan ketenangan & nature ni, pemandangan begini amat menyakitkan mata.  Kemudian banyak lagi le resort-resort lain.  Kebanyakannya memang menyediakan ruang hiburan untuk minum-minum (pastinya alkohol).  Kami membuat pilihan yang bijak dengan menginap di Redang Lagoon kerana bebas dari semua ni.
Laguna Lagoon antara resort paling mahal & cantik di sini.  Tapi tidak menarik perhatian saya kerana kedudukannya amat hampir dengan resort lain.. no privacy.  Saya sangkakan resortnya besar & tidak diapit dengan resort lain... 
Di sebelah siang akan nampak jambatan menghubungkan resort paling hujung dengan resort-resort lain.  Jadi jami cuba menyusurinya..  Strukturnya hampir sama dengan jambatan penghubung antara Perhentian Island Resort & Coral View yang bersebelahan...
Rupanya ada satu aje resort di sini.  Tapi tidak begitu menarik kerana di kelilingi batu-batu.  Pastinya kat sini juga pengunjung duduk lepak-lepak sambil minum.  Boleh terbau arak lagi.. :(.  Dah siap pusing terus kami patah balik.. nothing to see... apatah lagi saya tak tahan dengan bau arak.  Memang akan start rasa mual..
Itu ajelah aktiviti kami malam tu.  Saja nak bawa anak-anak jalan-jalan.  Lepas tu kami ajak diorang balik & rest.  Memang semua keletihan yang amat sbb kurang tido & rehat.  Nyenyak sungguh mereka-mereka ni tido.. heheheh...



Pulau Redang Nan Indah

Wednesday, April 10, 2013 0 comments
Haru je.. baru masuk entry pasal percutian, tiba-tiba saya demam plak... Yang pelik tu saya tak expect diserang demam sbb baru je recover dr flu.  Cecair-cecair hidung pun dah mula takde... cuma batuk-batuk je.  Tup-tup tengah memasak untuk lunch badan rasa makin weak.  Ingatkan body makin malas sebab dah seminggu lebih x berapa aktif.  Tapi makin bisa-bisa plak badan, makin sejuukkk je.. Sahh!! Saya demam!!! Uuwwaaa... virus apa yg degil sgt nih?  Petang semalam saya terbaring aje sampai le pagi ni.

Mujurlah pagi ni dah rasa ok walaupun kepala masih heavy je lagi.  Arini kena kuatkan badan gak sbb ada appointment dengan Dr. Zarin (Dr anak-anak) utk suntikan Pneumoccocal Misha yang ketiga.  Monday lepas dia dah miss suntikan untuk setahun.  Haaii.. sudah besar baby Mama, dah setahun.. nanti mula la Mama teringin nak berbaby lagi.. hehehe..

Banyak plak membebelnya ekk.. saya ni kalau dah menaip susah nak stop.  Ni kena kejar masa sikit sbb tgh tunggu roti benggali naik & sementara Misha tido tu.  Kang kalau dia nampak Mama menaip, dia yg lagi sibuk nak menaip.  Habiss.. tak de la entry baru lagi.. hehehe..

Ok sambung story... lepas hampir 2 jam tak tentu arah merayap sana-sini, bot pun mulai perlahan.. Semua orang excited & tertinjau-tinjau keluar.  Dah nampak deretan resort & bot nun di depan sana.  Bot akan berhenti jauh dari daratan, akan ada satu bot/platform bergerak plak yang akan datang angkut pengunjung.  
Bersedia untuk turun.. Anak-anak, sila pakai topi & sunglasses masing-masing ye.. panas ni..

Macam pelarian nak kena hantar pulang je.. hehehe

Airnya.. mmg crystal clear!!  Pasirnya putih halus!!!

Macam ni la muka budak yang tak bebatang hidung kalau dipakaikan glasses.. hehehe.  Penyek youu!!
Time sampai memang tengah panas terik,  pastu nak kena berjalan pula ke resort.  Beg-beg pihak resort dah hantar pekerja angkutkan.  Jadi saya berlari-lari Mak Anak elak baby berjemur bawah panas.  Dia kemain suka mengekek la ingat Mama main lari-lari.

Sorrylah Tok Wan, nak kena lari cepat-cepat ni..

Sampai dah... Legaa... 

Menunggu kunci bilik... Lama la plak.
Lepas jenuh menunggu kunci bilik yang tak kunjung tiba, saya pun mula la pelik.  Ye la apsal lama sangat, mesti ada problem ni.  Saya tanya pada suami, dia cakap mmg ada problem mostly pasal payment kami.  Saya pon pergi ke receptionist untuk dapat penjelasan & tryle kalau bleh settekan problem.  Dalam hati .. "Ni yang saya malas bercuti pakai agensi, mmg menyusahkan!!".  Syukur tak sampai 5 minit saya berbincang dengan pemilik, masalah kami diselesaikan.  Cuma bilik akan dapat berperingkat menunggu availability.  Padahal suasana sebelum tu agak kecoh kerana semua orang sudah kepenatan & kelaparan, memanglah emo sikit. Jadi saya gunakan pendekatan lembut & berdiplomasi dengan pemilik. Because of that pemilik tu jadi close dengan saya plak.. hehehehe...

Apapon mujurlah pemilik resort jenis tidak berkira & bertimbangrasa.  Agen kami hanya membuat pembayaran pagi tadi & tak cukup plak tu (sedangkan kami telah membayar lebih RM11,000.00 hujung Disember lepas!!).  Memang agensi dcoral ni akan diblacklist seumur hidup!!  Percutian kali ni kami saja suka-suka ikut adik & rakan-rakannya di Intel memandangkan harga yang ditawarkan murah.  Jadi semua urusan saya serahkan kepada dia, walaupun saya ni agak berat hati nak serah duit macam tu je.. :) (bukan tak caya kat adik, tapi dekat org yg terima bayaran tu.. )..

Lepas dapat kunci cepat-cepat kami masuk ke bilik.  Bagi saya bilik di sini biasa-biasa aje tapi berpatutan dengan harga yang ditawarkan.  Saya tak ambik pun gambar dalam bilik sbb kepenatan & takde mood sangat.  Dalam bilik kami ada 2 queen size, 1 di bawah & satu di atas.  Malangnya katil di atas tak boleh diguna di siang hari sebab panas sangat.  Aircond pun ada di bahagian bawah aje.  Jadi kami lepak ramai-ramai kat bawah aje.  Ikut plan kami dapat 3 kunci, tapi since bilik kami pon besar, jadi kami offer ayah join sekali.  Adik-adik plak duk sebilik.
Hati yang tengah panas dicampur badan yang letih & lapar terus terubat sebaik melihat pemandangan sebegini

Dan cenggini...
Dan ini juga.... :)
Sungguh.. semua rasa frust tadi tu perlahan-lahan lenyap sebaik kami masuk ke bilik sambil menyaksikan keindahan laut yang sedap mata memandang ni.  Sudah lama saya tak menyaksikan pantai secantik & sejernih ini.  Hampir sama dengan keindahan Pulau Perhentian yang pernah saya jejak 12 tahun yang lepas.

Kami tidak berpeluang beristirehat lama pun kerana jam 2.30 ialah snorkeling trip kami yang pertama.  Seronoknyaa!!! Dah 12 tahun saya tak snorkelling & menyelam..  diharap keindahan coral di sini juga setanding dengan Pulau Perhentian!!!

Info percutian kami :

NAMA RESORT :  REDANG LAGOON
PAKEJ                 :  3 HARI 2 MALAM
                               - 8 MEALS (breakfast, lunch, tea time, dinner).
                               - 3 SNORKELLING TRIP
BAYARAN         :  RM280.00/SEORANG
                               RM140.00/KANAK-KANAK
WEBSITE           :  http://www.redanglagoon.com/

Bagi saya untuk lebih terjamin, seeloknya berurusan terus dengan pihak resort.  Kalau melalui orang tengah dibimbangi akan ada masalah komunikasi & mungkin duit masuk poket sendiri!!!  Tak dinafikan kadar kami ni lebih murah dari yang ditawarkan di web resort, tapi group kami disertai oleh 56 orang.  Saya rasa pihak resort pon boleh bagi murah kalau kita datang in group begini kan?  Bagi saya pihak Dcoral sangat tidak bertanggungjawab kerana mematikan handphone sepanjang kami cuba menghubungi mereka untuk penjelasan. Mujurlah pemilik amat bertimbangrasa & baikhati menerima kunjungan kami dengan hati terbuka.  Kalau tak, ada yang kena patah balik ke daratan aje!!

Next entry saya ceritakan apa aktiviti kami di sini lagi ye. Hari ni entry melepaskan perasaan sikit.. hehehe...


Journey Kami Bermula

Monday, April 8, 2013 0 comments
Hari ni boleh skip entry memasak.  Dapur saya pun kurang aktif kebelakangan ni sebab jenuh menjaga orang & diri yg sakit.  Masak pun makanan simple-simple aje, menu ulangan.  Jadi eloklah saya start bukak topik fasal percutian kami yang lepas di pantai timur semenanjung.  Antara lokasi yang dah lama saya idamkan....

Kalau nak ke pantai timur, kami biasanya singgah breakfast di Mac Donald Genting Sempah.  Senang sikit, lagipun bg peluang kanak-kanak Ribena ni layan fast food sekali sekala.  Saya paling suka pancakes Mac Donald,  yang lain-lain tu tak kisah sangat... :P
Habit baru Misha... biarkan makanan terjuih dari mulut.  Dia akan buat macam tu & biarkan makanan tu selagi tak ditegur.  
Lepas breakfast kami teruskan perjalanan semula.  Saya dah janji nak jumpa seseorang di Kuantan, kemudian baru ke rumah adik bermalam di sana.  Seawal 4 pagi esok kami nak gerak ke Kuala Terengganu dah.  Tapi plan bertukar sikit, sebaik menziarah orang di Kuantan, kami bergerak ke Hospital Kemaman pula kerana Pak Cik Suami diserang strok.  Syukur Alhamdulillah keadaannya stabil, cuma sebelah badannya kebas-kebas & memerlukan terapi untuk recover.  Menjelang Maghrib kami berpatah balik ke Kuantan semula ke rumah adik.

Tiba di rumah adik dah menjelang malam pun.  Jadi kami dinner & beristirehat dulu.  By 12.30 am barulah berjaya suruh budak-budak ni tido termasuk drivernya.  Saya plak macam biasalah, time perlu tido ni lah mata jadik segar.  Jadi saya lepak-lepak aje sorang-sorang sementara menunggu Ayah sampai dari Jengka.  Ayah saya ni last minute nak ikut.  Dia baru je berapa hari balik dari Umrah.  Kalau dah kaki jalan, pantang diajak.. hehehe

Hampir jam 2.00 am Ayah sampai.  Saya sambung berborak dengan adik plak.  Pukul 3.00 am try tido balik, tapi tak berjaya.  Last-last saya kejut suami ajak ke Kuala Terengganu terus, biar sampai awal sikit dari tergesa-gesa kan.  Lagipun saya dah excited & tak sabar sangat, tu yg takleh tido.. hehehe.  Jadi kami pun bergerak ke Kuala Terengganu jam 3.30 pagi.

Perjalanan lancar aje sebab tak banyak kenderaan time macam ni.  Tapi keadaan jalan ke sana agak teruk, jadi rimas le jugak.  By 6.30 kami sampai di Masjid Zainal Abidin & bersolat subuh di sana.  Adik dari Kulim dah sampai sejak 5.00 pagi lagi.  Lepas breakfast kami parking di sebelah Jeti ShahBandar & bersedia menunggu bot.

Bot kami 9.30pagi. Ramai jugak orang kat jeti ni ye.  Macam dah nak ke Langkawi pulak.. hehehe..
Buat-buat serious konon... hehe..

Tak henti-henti menyengeh.. 

Jakun habih tengok bot besar

Sementara Baba &baby tido, Mama ajak budak-budak ni naik atas
Muka cuak je sbb bunyi bising, beralun & tak bedinding.

Ambil gambar kejap je, pastu ajak turun.  Mama cuak jugak tgk thp kestabilan Ieqa.. bimbang ooo.  Walaupun Mama ni terre berenang, tapi stamina dah pancit.... :)
Dah habis round kat atas, jom kita tinjau pulak aktiviti orang lain.. hehehe...
U have 2 hours to kill tau... bosan tak??

Laa... tak bangun-bangun lagi.  Nyenyak sungguh!! (semalam dia tido bbrp jam aje, sama excited macam Mamanya)

Tok Wan pun tido aje kejenyaa
Pak Njang, Mak Njang & Zafran pun pengsan juga!!  
Perjalanan kami kali ni extra meriah sebab disertai adik-adik sekeluarga & Ayah saya.  Adik yang di Kuantan takleh ikut sebab busy dengan assignment dia.  Adik-adik yang bujang pun tak ikut jugak sbb kerja.  Abang saya lak kena tinggal last minute sbb kes salah info.  Adik-beradik saya semua kaki berjalan macam saya gak, jadi mesti kempunan habis sebab takleh follow tu... Ciaann...

Jenuh jugakla nak habiskan masa hampir 2 jam dalam bot.  Saya langsung tak dapat nak tido, layan Tiha & Ieqa yg sibuk dok explore sana-sini.  Makin lama makin tak sabar ni... macam mana lah rupa lokasi percutian kami kali ni eekk.. :)

Akhir sekali.. pose maut dari Laieqa.. hehehe