CUBA TEKA...

Friday, August 29, 2014 0 comments
Dah naik dengan jayanya..

Kalau dah terlalu naik.. ini la akibatnya... Memang dah takde rupabentuk.  Tamak punya pasal, saya buat dua adunan tapi bakar dlm satu loyang sekaligus.. hehhe... Habis meleleh² custard tu gara² dah tepu loyang..

Habis suku loyang aje... Simpan dalam peti ais.. Jadi breakfast pulak.  Mujur roti ni masih lembab dan lembut walau disimpan dalam peti...
Dah boleh agak tak apakah gerangan roti yang hodoh ni?  Of course la potato bread... Kali ni saya buat without bread softener or improver, tetap gebu macam tu juga.  Next time nak uli kejap je le roti ni & naikkan sekali aje sebab dah ada telur... Kita tengok apa pula hasilnya nanti...

AIKK.. DAH NAK MENIARAP??

Thursday, August 28, 2014 8 comments




Kakak² aka pengasuh sedang kusyuk main masak²...
Lantai rumah memang tak pernahnya 'bebas' dari toys... Tengok.. bawah TV tu pon ada kotak aka kereta diorang...

Ini pula aktiviti si baby Shumaila...

Ehh... Bila masa plak dia mengiring?  Dah nak meniarap ke budak ni?  Tadi elok je Mama letak terbaring.  Baru cukup 30 hari umurnya ni... Haii.. jangan notti² sangat baby oiitt, pengsan Mama nanti...






HAPPY ANNIVERSARY

Wednesday, August 27, 2014 2 comments



HAPPY ANNIVERSARY FOR US.. Sedar tak sedar dah 9 years.. Sedar tak sedar juga dah ada 4 kids.. Alhamdulillah...  Thx for the flowers!!...

Our song... :)






DAH DAPAT JAWAPAN

0 comments

Ulian kali kedua.. Berjaya dibakar tanpa sebarang incident... :)

Adoi.. kecoh je... pasal Breadmaker la ape la... Lepas dicuba lagi sekali.. baru ku tahu... BM tu langsung tak bersalah!  Hahaha... Rupanya pembuat roti aka Suami ku tertekan button Rapid instead of Start.  Mana la tak gila BM tu dibuatnya...

Agaknya Adik saya yng nun di Kuantan tu pon tersalah tekan button jugak la kot??? (walaupun dia dok cakap dia dah set dengan betul)... Hadoi la.. Macam² hal!





BREADMAKER BOLEH JADI GILA KE?

Tuesday, August 26, 2014 0 comments
Huii.. susah betul nak update blog sekarang ni.  Nak memasak pun takde masa.. Macam ni la bila ada baby bucuk dalam rumah kan.. Fail betullah Mama ni kan.. Dah 4 anak still takleh handle lagi..

Saya tengah kemusykilan ni.. Tadi as usual, hubby nak buat benggali.  Elok je saya ke dapur, terbau aroma sesuatu sedang dibakar!  Sentuh BM.. ehh.. panas!!!!  Hadoii.. habis jahanam doh benggali.  TAkde hujan takde ribut, BM ni jadi gila!  Guna setting doh, macam mana plak BM ni pegi bakar??  Saya tanya dia sure ke dia set no. 8?  Dia kata mmg dia dah double check... Adeehh.. Confused Mak Cik!

Tiba² teringat adik yang pernah alami benda yang sama.. Dia pesan dari saya belikan BM.  First time buat donut, dia ckp doh tu jahanam sebab BM tu uli kejap je, terus dibakar.  Saya ingatkan dia salah set, ye la.. baru first time guna pun kan.  Tapi bila kena sendiri ni.. mmm.. nak kena siasat semula la kan.

Jap lagi nak try buat benggali tu semula.. Kalau sekali lagi doh tu kena bakar.. Alamatnya kena hantar Senheng semula la...

P/s :  Ke.. Sue Bee dah bagi sumpahan sebab sampai sekarang saya belum kasi resepi benggali tu??  hehehe.. Sorry aa Sue Bee.. Saya takde gambar benggali tu, tah mana dicampak.. plus belum cukup yakin nak share dengan orang lain... Tunggu dulu la ye.. ;).  Adik saya pun antara orang yang request resepi benggali ni... hehehe... Sabaq na Not!


BISKUT RAYA

Wednesday, August 20, 2014 0 comments
 Kita skip dulu story bersalinkan baby keempat.  Nak share biskut raya yang berjaya saya buat tahun ni.  Saya ingatkan tahun ni tak nak buat biskut raya sebab agak kepenatan cozbanyak sangat tugasan sepanjang Ramadhan baru² ni especially persediaan menyambut baby baru.  Dahle tengah sarat nya then selera pula takde.

Tapi kesian pula bila teringatkan budak² ni dah lama sangat request biskut raya... Jadi saya gagahkan diri jugak membuatnya.  Biskut yang saya buat, masih resepi ulangan sebab itu yang budak² ni nak. Raya tahun depan bolehlah testing resepi lain pula...

Biskut Samperit/Dahlia tapi lebih dikenali sebagai biskut Upin Ipin!  Biskut wajib & menjadi favourite ketiga-tiga beradik.  Jangan tak percaya, yang first batch aje saya terap.. yang selebihnya saya serahkan kepada Tiha & Ieqa.  Tugas saya just bakar aje.  Saya buat 2 adunan, dapat lebih dari satu balang yang paling tinggi tu... Berbaloi bila tengok budak² ni makan tak henti².  Resepi macam kat sini ye..
 Kemudian biskut favourite Baba pula... Sekarang ni biskut favourite Tiha juga.  Tart silang... tapi yang takde silang.  Mama shortcut aje.. Tapi takde yang pandai terap biskut ni, terpaksa la Mama yang turun padang.  Mujur Tiha dah gentel & timbang jem siap² & Ieqa pula mengambil tugas menampal jem.. Saya buat dua adunan juga... Masih dengan resepi asal
Dengan malasnya Mama terpaksa turun padang menerap tart nanas. 

Dan dibantu oleh budak banyak cakap.. 2 adunan resepi ni dapat hampir penuh sebalang besar.. Saya bakar pada suhu 180c selama 20-25 minit
 Biskut yang last ni saya buat semata-mata nak habiskan stok roll oats & chocolate chips yang teramat banyak kat rumah ni.  Saya memang suka biskut dari resepi Martha Stewart ni.. Ralit betul mengunyahnya... Biskut ni awal² lagi dah habis.. Saya sempat makan sikit aje pon... Saya buat 2 adunan juga... Pastinya Tiha & Ieqa yang mengerjakan kuih ni, saya just bakar kan.  Bimbang juga nak bagi diorang guna oven, kang ada yang melecur or jatuhkan biskut pula.. :)

Resepinya di sini.  Nut dalam ni saya gunakan Slices Almond aje.  Oh ye, saya bakar guna rak tengah (letak pelapik) supaya chocolate chipsnya tak hangus pada suhu 180c selama 15-20 minit (as reminder to me kalau nak buat lagi). Saya tak buat sebesar resepi tu, so masa membakar pun kurang le sikit.

LAWATAN SAMBIL BELAJAR... & KISAH BABY LAGI

Tuesday, August 19, 2014 0 comments
Malam ni baru start buat lawatan sambil belajar ke blog² lain setelah 3 minggu tak berkesempatan.  Banyak betul entry yang nak dibaca.. slow² lah... Banyak tu.. 3 minggu punya update kan.. Dahla banyak gila blog saya follow.  Tapi saya tak kisah, seronok membaca ni.  Lain blog, lain kisahnya...

Sambungan kisah Epidural saya yang serba tak kena tu... Lepas Epidural tu... Saya pun mula la rilek menunggu saat kelahiran.. Kontraksi dah makin ketara (saya tetap tak rasa sakit... pelikkan?).. Sekali sekala nurse buat VE.  Ada sekali tu seorang Dr Cina lelaki ketuk bilik & minta izin untuk periksa saya.  Masa tu suspense jugakla.. ye la.. tiba² Dr lelaki plak yang dtg kan.. Dia cakap Prof Lim minta dia cek baby sbb heartbeat baby agak mendatar.. (Masa ni saya dah stare semacam kat husband).. Ya Allah.. teringat lagi Dr hampir nak bedah saya sebab bacaan heartbeat Mayesha yang mendatar.  Memang saya perasan baby dah kurang bergerak & heartbeat nya mendatar tapi langsung tak terfikir apa² sebab kali ni saya kan optimis sikit.. :)

Dr tu cuma pegang perut & kacau² baby.. (nasib baik bukan buat VE).. Tapi lepas Dr tu keluar saya nampak reading baby mcm makin ok sikit.  Jadi saya tak nak fikir negatif sangat, saya & Suami just sambung chit chat mcm biasa sampai lah saat saya mula rasa nak meneran.  Masa ni nurse dah mula datang & tanya "ada rasa nak teran ke?".  Saya cakap le "ada, tapi still boleh bertahan".  Nurse cek bukaan, dia cakap memang dah buka cuma kepala baby masih jauh..

Tak lama lepas tu Prof Lim pun datang & buat VE.. dia cakap dah buka dah.. tapi kepala baby kat atas sikit.. dia minta saya push sikit utk turunkan kepala baby sambil menunggu. Tak lama pun lepas tu saya dah mula rasa nak push sepenuhnya.  Prof Lim pun terus minta nurse betulkan kedudukan katil & minta semua orang sedia dengan kelahiran. Everytime Prof Lim minta push.. saya try push sepenuh hati.. Tapi.. nampaknya baby langsung tak turun.  Entah berapa kali saya cuba push (maybe lebih dari 10 kali kot.. ).. Namun tetap tak berjaya.  Saya dah mula keletihan, Prof Lim & para nurses dah jenuh bagi kata semangat.. Suami kat sebelah pun tak henti bisik minta saya try lagi... Saya makin putus asa, tiapkali push saya langsung tak rasa baby tu turun. Tenaga pun dah kehabisan.. Masa ni teringat pengalaman melahirkan Tiha, walaupun jenuh saya push, langsung takde hasil.. Ya Allah.. macam caesar lagi kali ni..

Elok je saya terfikir macam tu, Prof Lim bersuara " Kita caesar ye puan".. Keadaan dalam bilik bersalin dah makin mencemaskan sebab dah agak lama saya cuba push langsung takde hasil.  Saya just cakap kat Prof Lim.. "Prof.. kalau boleh janganlah caesar... ".. Kemudian Prof Lim bagi arahan dekat Nurse ready dengan bilik pembedahan & juga mintak a few barang.  Since kepala baby masih jauh.. Prof Lim mula membantu baby untuk keluar.. Saya tak pasti apa yang berlaku, yang saya tau Prof Lim menolak pintu serviks dengan tangan seolah² membuat pusingan.... Berpeluh² Prof Lim berusaha untuk memberi bukaan dengan menolak²/memusing di sekitar serviks & tidak benarkan saya untuk push.  Lama juga Prof Lim cuba access ke kepala baby sebelum membuat guntingan untuk vacuum.

Sebaik vacuum berjaya dilekatkan kepada kepala baby.. Prof Lim masih berusaha lagi untuk memusing kedudukan baby.. Saya memang tak boleh buat apa² masa tu, hanya berdoa kepada Allah agar baby saya selamat.  Saya mulai rasa bersalah & bimbang jika terjadi sesuatu pada baby, rasa macam saya yang bersalah sebab tidak berjaya push.  Suasana dalam labour room masa ni memang menakutkan.. Boleh nampak riak muka semua orang dalam keadaan bimbang.. Pakar dan Dr Kanak² dah mula menunggu di tepi.  Prof Lim masih struggling dengan vacuum.. Saya tak tahu apa yang Prof Lim buat, yang jelas Prof Lim sendiri sudah hampir habis tenaga... Sampailah tiba² saya rasa nak meneran... Prof Lim jerit minta saya push...

Dengan sepenuh hati saya push.. Ya Allah.. saya mula rasa baby mula bergerak keluar... Prof Lim juga turut menarik ketika saya push.. Kali kedua saya push... Prof Lim tarik.. keluarlah baby ku!  Prof Lim terus angkat & letak atas dada.. terus saya dakap sebaik terdengar tangisan.. hanya kata².. "Ya Allah.. Ya Allah anak Mama".. yang mampu saya ucap.  Sungguh sepanjang Prof Lim berhempas pulas mengeluarkan baby tadi, saya mula terfikir yang saya mungkin akan kehilangan baby ni...

Masa baby keluar, badannya disaluti sesuatu yg berwarna kuning.. Langsung saya tak boleh nampak rupanya.  Suami cakap Prof Lim memang ada masukkan something (cream/chemical) tadi.  Agaknya untuk mudahkan proses kelahiran kot.  Saya sempat dakap sekejap sebelum Pakar kanak-kanak ambil untuk pemeriksaan.  Baby juga dibawa keluar, tidak ditinggal bersama saya macam selalu.  Tapi hati saya rasa lega bila tengok baby selamat... Syukur padamu ya Allah.. Hanya Engkau yang tahu bagaimana takutnya hambaMu ini tadi.

Masa ni Prof Lim dah bersedia untuk keluarkan uri & menjahit.  Lepas uri keluar, Prof Lim just berhenti sekejap & cakap.. "Sekejap ye.. tangan saya still menggigil² lagi ni"... Masa ni nurse semua pakat gelak tengok Prof Lim yang keletihan sangat, macam dia yang bersalin.  Proses menjahit sekejap aje.. sebelum nurse datang bawakan makanan.. Masa ni saya tak larat pun untuk angkat badan & duduk.  Memang kena bantuan suami.. Sementara makan, saya minta Suami tengok keadaan baby kerana tadi ada benjolan akibat vacuum..

Tengah makan sandwich, Prof Lim masuk... dengan cerianya berborak melayan saya.  Saya memang dah makin attached dengan Prof Lim ni, selesa sangat berbual dengan dia.  Prof Lim maklumkan saya, kepala baby tadi 'terteleng' ke tepi & senget sedikit that's why tak turun tadi.  Masa masukkan vacuum, dia terpaksa pusing vacuum untuk betulkan kedudukan kepala baby & sebaik saja kepala baby tu 'straight' barulah saya boleh push & keluarkan baby.  Prof lim juga maklumkan baby saya terbelit tali pusat.... terdapat BELITAN DI LEHER & DIKAKI nya juga.. baby bernasib baik kerana belitan di kakinya membuatkan belitan di leher jadi longgar. Aduhai anak Mama.. Sama kes macam kesemua Kakak ye.. Takpe lah.. janji baby Mama selamat.

Kemudian Suami sampai bawak gambar baby... Excited nya saya masa ni..
Baby ku yang dilahirkan 12.30a.m 28/7 bersamaan 1 Syawal dengan berat 3.28kg.  Baby gemoks.. hehehe... 

Gambar ni aje la peneman Mama malam ni.. Baby kena masuk NICU untuk pemantauan.  Sepanjang malam tak dapat tidur sebab miss kan baby.  Biasa lepas bersalin ada baby di sebelah nyonyot susu.. Walaupun letih coz dah masuk malam kedua tak tidur, tapi tetap tak boleh lelap.  Tak sabar tunggu pagi sebab nak tanya perkembangan baby... Susahnya hati Mama bila fikir sejauh mana effect vacuum to my dear baby... :( ..

Di malam raya, kami sekeluarga menerima ahli keluarga baru.  Kakak² yang menunggu hingga jam 2.oo pagi kecewa sangat sebab tak boleh tengok baby... Jenuh Baba &Mama explain tentang baby... Jenuh juga nak memaksa semuanya tidur... Bila dah tidur plak.. Inilah gayanya...

Ieqa dengan posisi tido favourite nya.. Misha terpaksa diselamatkan Baba.. dok mngerang² sebab ditindih Tiha.. Isshh.. hodoh sungguh gaya masing² tido... hehehe...



KEDAI BORONG LAMPIN PAKAI BUANG

Sunday, August 17, 2014 6 comments
Entry kelmarin saya ada mention kedai borong yang menjual diapers baby.. Masa tu saya just mention Kedai Borong nya di area Giant Taman Permata.  MEmang takde maklumat lengkap sebab saya tak pernah tengok apa nama kedainya & juga tak pandai nak bagi direction ke sana.. sorryy...

Tapi since Aisy (salah seorang blogger yang rajin bertandang ke sini) ada bertanyakan lokasi kedainya.. Jadi tadi saya request Suami pusing area sana tengok nama kedainya & save location.  Sayangnya lupa pula nak pesan dia untuk snap gambar sekali.  Secara ringkasnya... Jalan ke kedai tu sama macam nak ke Giant Taman Permata Hulu Kelang.. Tapi jangan masuk ke arah Giant pula ye.. Kedai tu nun di depan sana lagi...  Corner lot gitu...

Kedai borong ni ada banyak jenis diapers... Jadi biasanya kalau nak beli saya just cakap nak beli pampers newborn, magic tape.  Kalau yg jenis plastik tu lagi murah harganya.  Tapi yang biasa saya beli tu, agak ok kualitinya.. walaupun murah.  Tapi macam saya ckp, saya hanya pakai pada newborn.. Jadi saya tak pastilah untuk baby yang besar sedikit akan kebocoran ke tak ye.  Harga diapers tu 100pcs/RM27, yang lagi murah pun ada.. tapi mcm saya ckp, yg ni kualitinya memang ok untuk newborn. 

Ok ni nama kedai & lokasinya.. (lokasi tu copy paste dkt google search & click map ye)...

NAMA KEDAI  :  JM BABY SHOP, TAMAN PERMATA
LOKASI            :  3.207267, 101.750313





EPIDURAL

Saturday, August 16, 2014 0 comments
Sambung balik kisah dalam Labour Room aritu.. Saya tengah menanti Pakar Bius yang katanya dari Putrajaya.  Bimbang juga saya kalau Pakar Bius ni tak kunjung tiba.  Maklumlah Malam Raya, bimbang hospital kekurangan staff.  Elok je Prof Lim keluar bilik, datanglah Prof Madya Joanne... Suntikan Epidural sebelum² ni saya memanjang je dapat Prof Jaafar (very Senior Dr & friendly)..

As usual lah.. nak dapatkan suntikan, kita kena membelakangkan Dr & peluk bantal.  Masa ni dah nampak muka My husband cuak habis... Dia plak yang grab tangan saya kuat²... Pasti dia nampak sesuatu yg dasyat di situ.. hehhe.. Masa suntikan yang pertama (untuk mengebaskan tulang belakang), saya agak terkejut.. sebab terasa sakit & tulang belakang terasa lenguh sangat... Adoiii... Sebelum² ni saya takla seriau macam ni.. Setakat terasa tusukan jarum dan kemudiannya rasa sejuk macam liquid mengalir di tulang belakang.

Rasa lenguh tu memang agak tidak menyelesakan... Rasa macam nak mintak Dr tu sedut balik whatever ubat yg dia dah masukkan tu.. :) .  Tak lama lepas tu barulah ada rasa sejuk yang mengalir... TAPI... tiba² saya rasa ada yang tak kena... PM Joanne tanya... "Kenapa?  Is something wrong"... Saya just cakap, "rasa sejuk & trembling"... Saya keluarkan tangan dan tunjuk.  "U mean shivering?"... "Yess!.. Yess!..Shivering.."... Masa ni saya menggigil makin teruk, sampai rasa gigi pon dah start berlaga sakan.. hehehe...

PM Joanne cakap dia bagi saya sejenis ubat ni untuk hilangkan rasa sejuk & hilangkan menggeletar tu.  Lepas PM masukkan ubat.. tiba² saya rasa semacam pula... Rasa lemah satu badan.. susah nafas & pening² lalat... Saya bgtau Suami.. Saya rasa weak & macam susah nak bernafas... Masa ni PM Joanne mintak saya describe apa yang saya rasa.. Saya pun xtau nak bgtau, saya just cakap.. "I feel funny...".. PM tanya "ada ke rasa floating tu semua... ".. "eerr. I guess so...".. (saya pn confused dgn apa yang saya tengah rasa, maybe sbb saya tengah 'high' kot).. Tapi masa tu menggigil semua tu dah takde la.  PM Joanne cakap... "Takpe.. ni memang side effect ubat tu.. U sleep Ok.. Just rest.. I'll be around".. "Oh Yeah.. after this u will start to feel itchy".. "It's normal Ok"...

Tak lama lepas PM Joanne keluar.. saya dah start menggaru.. Ehh... betullah.. kejap gatal kepala, kejap gatal kat leher.. Tangan ni rasa nak menggaru aje.. Habis semua anggota saya garu.. Tapi slowly saya try control sbb mende² mcm ni mainan fikiran aje.. Saya perasan, bukannya rasa gatal sgt, tapi somehow tangan saya asyik nak menggaru.  Adoiilaa.. lepas satu-satu jadi benda pelik²... Ishhh... Dah berkali saya ambik Epidural tapi tak pernah pula kena side effect macam ni.

Walaupun PM Joanne mintak saya tidur, tapi saya tak boleh tidur pun.  Dok berborak dgn husband kat sebelah yg pastinya tengah mengantuk (kalau perasan, dia sempat tidur 2 jam aje selepas sampai dari pasar pagi sebelumnya)... Saya pula langsung tak tidur semalaman, tapi memang saya ni ada masa tak boleh tidur walau dengan bantuan ubat!

Saya pernah diberi full dose ubat untuk 'tidurkan' saya masa D&C, namun tak berjaya.. jenuh Dr tu minta saya tidur.. Sepanjang D&C tu, saya pulak dok temuramah Dr.  Sampai nurse cakap "Dah 20 tahun saya kerja, ini la first time saya jumpa orang tak tidur lepas kena bius.. Champion sungguh!".. hahaha..  Mana taknya.. lepas D&C Saya ditahan dalam wad sebab biasanya pesakit akan lalok & tidur.  Namun selepas beberapa jam pun saya masih berborak sakan dengan Suami, Dr minta saya balik aje.  Buat semak hospital aje dengan orang macam ni kan?.. heheheh...

Ehh.. dah mula nak melalut... Baik saya pen off dulu... Nanti kita sambung lagi.  Kanak² Ribena & Babanya pun dah sampai... Sebelum si bayi ni bukak mata, baik saya ajak semua orang dinner dulu!!..



BZ..BZ..BZ..

Friday, August 15, 2014 2 comments
Bila ada baby masa agak limited sikit.. Mostly newborn ni.. menyusu 2-3 jam sekali.  Uukkk (berak).. pon macam tu jugak.. tiapkali menyusu, tiapkali le diaper perlu ditukar.  Baby u all macam tu jugak ke?  My Shumaila ni mmg kerap membuang, sehari boleh habis 10 diapers.  Mujurle saya beli diapers murah dari kedai borong.  Tiapkali ada newborn saya beli kat sini.  Habis fasa newborn saya kembali kepada Drypers atau Petpet.. :).  Kedai borong diapers tu ada berdekatan Giant Taman Permata aje.. tak jauh dari rumah.

Diapers kat kedai borong ni murah aje.. RM27 untuk 100pieces.  Memang sesuai untuk newborn yg selalu membuang tu... Tak rasa sayang sangat nak buang walaupun baru je diganti kan.. hehehe... Materialnya hampir sama dengan drypers tu (bukan jenis plastik) & gunakan magic tape juga.  Tapi lepas fasa newborn saya tak confident mana nak pakai, bimbang kebocoran.

Saja je nak mmbebel fasal lampin pakai buang sementara menunggu Husband melayan budak² kat luar... Jap lagi bolehlah Mama & Baba melepak macam selalu.  Sejak Raya lepas, ni first time boleh lepak together².. heheh...

Nanti saya sambung kisah pengalaman bersalin anak ke-empat yang akan panjang meleret ala telenovela tu... heheheh... ala.. bukannya ada benda nak story pon coz saya dok terperam aje dlm rumah ni.  Masak pun menu² simple aje, tak boleh mengadap dapur lama² lagi.  Stok baju pon tak habis² lagi nak dibasuh.... Pendek kata.. Itu aje modal saya untuk jadi story dekat blog sekarang ni.. :P




BERAYA DI MANA?

Thursday, August 14, 2014 9 comments
Sampai di O&G HUKM dah pon 11.00 pagi (27/7).. Dr buat VE & bagitau ada bukaan 2cm.... Saya pilih untuk stay diwad saja sebab dah malas nak balik & datang semula.  Lagipun dah minggu 38 plus 5 hari, so baby pun dah cukup matang kan.  Saya pun dah biasa dengan kelahiran secara induce dari anak sulong lagi.  Since Dr Suraya dah bercuti raya, tempat dia digantikan dengan Prof Lim PS.  Memang Dr Suraya dah inform yang penggantinya pun Dr perempuan & pakar juga.  

Prof Lim just bagi arahan pada Dr untuk bantu bukaan & tidak galakkan saya di induce memandangkan saya pernah melahirkan secara pembedahan.  Walaupun agak bimbang kontraksi akan mengambil masa atau langsung takde, tapi saya ikut aje la arahan pakar.  Kami kemudiannya dihantar ke Wad Songket (biasanya saya memilih Wad Baldu, tetapi hanya Wad Songket yang available... :( ... Check in ke wad jam 12.00 tgh & Dr akan datang semula untuk cek bukaan jam 4.00 nanti.

Maka.. kami pun buat aktiviti sendiri aje la sepanjang masa tu...

Biasanya saya pilih bilik Deluxe, tapi di Wad Songket hanya ada pilihan Single Room (sharing bathroom)... Kadarnya murah sikit dari Deluxe.  Bila masuk, rasa happy juga sebab saiznya lebih besar dari Deluxe walaupun nampak macam wad lama sikit.  Bilik airnya pun lebih kecil & tak secantik bilik Deluxe.  Apapun still ok dengan rate yg ditawarkan tu. Tak banyak sgt bezanya dengan Deluxe.. ;)
Haaa... Dah mula buat sepah macam rumah sendiri nampak? Sofa ni la bakal jadi katil Baba nanti.. Boleh aje nak request extra bed tapi bukan nak stay lama pun kan.. 
Baba tengah setting bilik... Kakak² layan tv (tapi takde Astro??).. Misha... buat kacaulah.. Apa lagi kan??

Bed Mama... Si Misha dok main remote naik turunkan katil.. kemain suka dia duduk atas katil boleh naik turun sendiri... (budak jakun kan...)...

Tempat tidur kanak² ribena untuk malam ni... boleh request extra pillow & blanket for free... 
 Sementara menunggu kontraksi, saya merayap sekitar wad & cuba menggerakkan badan seboleh mungkin.  Memang tak berbaring langsung supaya baby cepat turun.  Tapi sepanjang masa ni, saya langsung takde rasa sakit, hanya senak sekali sekala je.. Bimbangnya saya kalau takde bukaan, mau lama nak kena berkampung kat sini.  Kalau bersalin malam ni, esok boleh balik kg dengan baby baru... ;)

Di HUKM (private wing) memang sunyi sepi... Hanya Wad Songket yang beroperasi & staf pun tak banyak kelihatan.  Mood raya makin ketara sebab lagu raya berkumandang di sana-sini.
Surau & public toilet di UKMSC pun ditutup... 

Lengang... macam hospital tinggal... 

Notis penutupan Wad lain

Antara makanan yang disaji... (bagi saya food kat sini tak best.. ;P)... Tapi saya tetap habiskan juga... tak elok membazir.  Kalau dapat menu ikan... saya hanya ambil kuahnya saje... Sorry ikan.. saya memang alah dengan kamu.  Biasanya ada pilihan makanan, tapi kali ni takde pula dpt pilihan menu.  Agaknya sbb wad pun satu je yg dibuka & pekerja pun tak ramai kan...
Jam 4.00 Dr datang... Oh.. bukan Prof Lim... Dr dari bawah (MO) untuk buat VE.  Ya Allah.. sakit betul masa dia periksa, Dr kat O&G tadi takde la sakit sgt.  Memang terjerit saya dibuatnya.  Nasib baik masa ni Suami & anak² dah keluar cari makanan berbuka.

Tak disangka, walaupun saya langsung tak rasa contraction, Dr cakap bukaan 4cm.  Dah boleh ke labour room kalau nak, tapi nanti akan ambik masa yg lama plak dalam tu.  Jadi dia suggest saya stay dulu dalam wad, by 8.00 dia dtg lagi.  Saya ok aje sbb takde rasa sakit.  Kalau dah start sakit saya nak masuk labour room cepat² sebab nak ambik Epidural.. hehehe...

Sampai husband dah buka puasa, saya masih takde rasa sakit.. hanya senak & perut mengeras.  Bimbangnya saya kalau takde bukaan.  Kepala baby pun masih jauh... Saya berjalan or gerakkan badan all the time untuk turunkan baby.  Since saya tak rasa pun akan bersalin dlm tempoh terdekat, husband balik ke rumah dengan anak² kejap, ambik a few brg yang tertinggal.

By 8.30 Dr datang... Ehhh.. Dr cakap dah boleh masuk labour room.  Alamak.. husband & anak² baru je sampai Melawati... Mau 1/2 jam jugakle dorg nak datang semula.  Tapi Dr tu siap buat lawak.. "takpe... masuk dulu labour room, tunggu kat sana, ambik Epi, Suami datang dah boleh senyum²" (sebab tak sakit)... hehehe...

So saya tunggu je la kat Labour room sementara suami arrange budak² tu kat dalam wad.  Kalau dulu Tiha & Ieqa aje menunggu dlm wad menunggu kelahiran Mayesha.  Kali ni dah 3 beradik & kenottian Mayesha tu memang le membimbangkan Baba & Mama.  Kang dia melalak or buat hal dalam tu, jenuhla Baba & Mama!!!

Dalam Labour room, tak lama saya menunggu sebelum Prof Lim datang perkenalkan diri.  Oh.. She's very friendly & nice!  Dia buat VE & terus bleh jangka berat baby.  Dia suruh saya menunggu sikit untuk Epi sebab Pakar Bius tu dari Putrajaya.  Dia tanya saya nak tunggu Pakar Bius sampai atau nak proceed untuk Induce secara drip.  Saya cakap better tunggu Pakar Bius la kot, bimbang nanti tak sempat pula Pakar Bius tu sampai, saya dah terberanak... :) . Padahal masa ni langsung takde rasa sakit.. Biasanya saya ni sebelum masuk labour room, dah berjam² sakit di wad walaupun takde bukaan.. :(.  Kali ni saya happy sangat sebab langsung tak sakit tapi ada bukaan.. Syukur.. rezeki saya kot kali ni, tak alami sakit kontraksi yang teruk macam selalu.  Moga proses bersalin sekejap lagi pun mudah.  Saya makin optimis masa ni... ;).

Cuma yang membimbangkan sikit, Prof Lim cakap bukaan dah ok, kepala baby masih jauh.  Prof Lim inform, sometimes bila dah byk kali bersalin memang mcm ni, baby akan turun semasa contraction nanti.  So kita tunggu je la... Saya pun sengih aje.. (Hopefully)... Oh.. Masa ni Suami pun dah ada kat sebelah.. Jadi saya pon calm aje menunggu proses kelahiran tu.. (dalam hati nervousnya Tuha aje yang tau).

Okla.. Baby Shumaila dah melalak mintak susu.. Nanti kita sambung kisah Epidural dengan Prof Madya Joanne pulak...

P/s : Kami menyambut malam Raya di UKMSC dengan debaran menunggu ahli keluarga baru!!!


KUIH GUNTING & BABY BARU

Wednesday, August 13, 2014 0 comments
Ehh.. janji nak story kisah baby keempat... tiba² masuk topik kuih raya pulak?  Fenin betul la.. hehehe.. Actually kuih gunting ni ialah kuih terakhir yang dimasak oleh saya sebelum kami pulang ke kampung esoknya (Ahad).  Sementara prepare menu berbuka, saya buat kuih gunting ni.  

Sejak ada BM ni saya tak payah susah² menguli... bukan takat roti, donut dll... Nak uli kulit karipap dan juga kuih gunting ni pon saya gunakan breadmaker aje... pilih aje setting untuk pasta, kejap aje siap.  Dari dulu saya memang tak suka kerja menguli ni, most of the time saya minta adik atau husband ulikan doh.. hehehe.  

Resepi kuih gunting ni saya ambil dari Blog Amie... 

Bahan-bahan:
4 cawan tepung gandum
1 cawan bawang merah & putih goreng - hancurkan
1/2 cawan udang kering - rendam hingga kembang dan tumbuk halus
1 sudu makan jintan manis - ratakan
2 sudu makan serbuk kari - ratakan
2 pelepah daun kari - lurutkan
1 sudu makan serbuk pati ayam MAGGI atau garam
1 cawan air
1/2 cawan minyak panas
minyak


Cara:
1. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah bekas / mangkuk.
2. Masukkan bawang merah & putih yang dihancurkan, udang kering tumbuk, jintan manis, serbuk kari dan serbuk pati ayam MAGGI.
3. Tuangkan minyak panas dan gaul rata.
4. Tuangkan sedikit demi sedikit air dan gaul lagi sehingga adunan menjadi sebati dan tidak melekat.
5. Biarkan adunan selama 10 minit.
6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian mengikut suka dan bulat-bulatkan untuk memudahkan proses mencanai.
7. Taburkan sedikit tepung gandum di tempat untuk mencanai supaya tidak melekat. Canai doh sehingga nipis dan kemudian bolehlah dipotong ikut saiz yang dikehendaki. Anda boleh gunakan pisau yang tajam atau gunting.
8. Taburkan tepung supaya tidak melekat tetapi jangan terlalu banyak supaya hasil gorengan tidak bergelembung.
9. Panaskan minyak yang banyak dan goreng hingga kuning keemasan. Jangan lupa masukkan sedikit daun kari untuk menaikkan aroma.
10. Toskan minyak dan setelah benar-benar sejuk bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
Lenyekkan doh & potong aje dengan pizza cutter.. Lagi nipis, lagi rangup

Tapi kalau tukang 'gunting'nya budak berusia 8 tahun, kena abaikan sikitla bab saiznya yg x konsisten tu. Kalau yg tebal tu kuih ni jadi 'gebu' instead of rangup... Jadi tryle potong kecil ye... 
Malamnya bila saya makan sikit, rasa macam sedapla plak... Mesti tak cukup untuk raya ni.. Jadi sebelah malam tu saya masak lagi satu adunan sambil mengemas rumah buat kali terakhir...

Malam tu saya tak tido awal sebab meneman husband nak ke pasar by 3 a.m... Sepanjang tu saya asyik rasa senak & perut mengeras aje.  Tapi sakitnya takde la konsisten cuma senak & perut mengeras tu ambik masa yg panjang, bukan sekejap² macam selalu.  Bila suami ke pasar, saya cuba tidur, tapi tak boleh lelap sebab senak, sakit pinggang tu masih ada.. Sakit sangat tu takla (tak sesakit kontraksi yang biasa aya alami) tapi saya makin nervous bila memikirkan esok kami sepatutnya bertolak ke kampung... selamat ke saya nak balik beraya ni?

Menjelang 6 pagi, Suami pulang dari pasar.  Saya masih termanggu² sama ada nak balik ke kampung atau ke O&G HUKM untuk pemeriksaan (VE).  Jadi suami tidur dulu & serahkan kepada saya nak ke HUKM atau tak.  By 9 saya call HUKM,  nurse minta saya datang walaupun tiada tanda kontraksi... tambahan saya akan mulakan perjalanan ke kampung.

Jam 10.00 pagi kami bertolak ke HUKM dengan segala barangan untuk balik beraya ke kampung... heheheh... Barang baby ada 2 kotak, kuih raya 4 balang besar, beg² baju raya dsbgnya... Semua dah berdebar ni, kami ni bakal beraya di kampung atau UKMSC???


WELCOME MY DEAR...

4 comments
Alhamdulillah... kelahiran anak keempat pada 1 Syawal lepas.  Kelahiran yang ditunggu oleh para Kakak kecuali Misha yang nampaknya still blurr tentang kewujudan Adik barunya ni.  Buat kali keempat juga kami menerima kelahiran baby girl dalam keluarga.. Memang we all tak pernah fikirkan sangat tentang jantina, janji baby sihat & selamat... 

My dear Shumaila (Beautiful Face)
Sebenarnya hanya Tuhan yang tahu perasaan saya sejak dapat tau pregnant lagi... :).. Sepanjang pregnancy, saya betul² bimbang akan situasi semasa kelahiran nanti... Apakah kes Kakak²nya berulang lagi?  Setiapkali checkup juga saya menyuarakan hasrat untuk memilih pembedahan & meminta pandangan Pakar Dr Aqmar Suraya....  Tiapkali itu juga Dr menyerahkan segalanya kepada saya & dia sendiri menggalakkan saya mencuba bersalin normal memandangkan saya telah berjaya melalui 2 kelahiran secara normal.  Sepanjang tempoh menunggu hari, saya masih dilemma sama ada untuk mencuba bersalin normal atau sebaliknya.  Akhirnya saya pasrah & serahkan semuanya kepadaNya.. Yang saya pinta hanyalah keselamatan bayi yang dikandung...

Nanti saya ceritakan pengalaman saya bersalinkan bayi keempat yang juga membuatkan Mama & Baba 'phobia' buat sekian kalinya.  Semoga Shumaila menjadi anak yang berguna pada keluarga, bangsa & agama & sentiasa di bawah lindunganNya... :)

CUTI BERBLOG KEJAP

Saturday, August 2, 2014 2 comments
Salam Aidilfitri.... Lama betul saya cutikan blog ni ye.. Nampak gayanya saya terpaksa cuti berblogging dulu sampai semua urusan selesai.

Banyak betul dugaan menjelang 1 Syawal haritu.. Diharap semuanya dipermudahkan olehNya.. Kawan-kawan semua doakan kesejahteraan kami sekeluarga tau.. Nanti jika semuanya selesai, kita story panjang lebar ok...