KIDS ACTIVITIES - FINGER PUPPET

Friday, January 30, 2015 0 comments
Entry tertunggak lagi - projek membuat finger puppet... Kali ni Baba ada, so biarlah Baba aje layan kanak-kanak ni.  Mama kena layan Ila Gorilla yang ngengada asyik nak bergayut aje kejenya..

Sepaket ni ada 4 characters.. Harganya pun murah aje.. tapi tak ingat.. hehehe.. Pastinya kami borong di MR DIY

Yang Misha dah siap... dia pilih mice



Dengan puppet masing-masing...
Ini entry ngengada namanya... entry sekadar tak nak blog ni bersawang... Memang saya tak masak apa sangat sekarang, takat makanan biasa-biasa sekadar yang terdaya.  Baby Ila memangle makin mengada, langsung tak boleh ditinggal... Dahla tak nak tidur.. dia nak Mamanya duduk je tergolek tepi dia. Bila Mama ada, takdela dia nak minum ke apa pun.. elok je dia berguling, bergolek sana-sini.  Asal Mama bangun je nak buat keje, meraung terus!  Bistu cane?  Buntu Mama nih..



LION DANCE

0 comments
Pagi Sabtu lepas sebelum ke majlis perkahwinan sepupu Suami di FRIM, kami ke Tawakal bawa baby Ila jumpa Pakar Kanak-Kanak.  Tak sanggup tengok baby Ila batuk non stop waktu pagi.  Meriah betul hospital Tawakal sebelah pagi Sabtu ye.. siap ada live band & ada pula staff kelilingi hospital offer free drinks, lollipop dll kepada pengunjung hari tu.  Dah macam tapak pesta jadinya.. hehehe..  Lepas jumpa Dr & disahkan takde apa-apa... barulah lega kami.. bimbanglah ada infection ke apa kan sebab dah lama sangat masalah tu tak selesai.  Padahal Ila ni memang saya ambik suntikan Pneumococcal sejak umur 2 bulan lagi.. 

Settle urusan hospital, hari masih awal.  Jadi kami bawa anak-anak ke Tasik Titiwangsa sekadarbersiar-siar & mencari Masjid, solat Zohor dan tukar baju kanak-kanak ribena sekali.  Tengah dok pusing, ternampak kereta kuda berhias cantik nun di depan.  Ingatkan nak kejar kereta kuda tunjuk kat anak-anak... Sekali... Semua orang terjerit.. Lion Dance!!  Haaa.. apa lagi.. semua anak terlompat-lompat & ajak tengok Lion Dance.  Dah bertahun juga Ieqa request tengok Lion Dance... dia cukup suka tengok Lion Dance dekat Youtube tu.. Tapi Mama & Baba malasnya nak keluar weekend semata-mata nak bawa dia tengok Lion Dance... heheheh... 

Maka... menyemaklah kami ke Hari Terbuka Proton ni.  Rasanya open to public sebab staf-staf Proton dok bagi isyarat suruh masuk parking.  Sampai aje, dapat goodie bag & balloon...
Budak yang sibuk sangat nak tengok Lion Dance tengah lari duduk jauh-jauh.. (Pulakk!!!)..




Inilah puncanya... Ada seekor Lion yang terlebih ramah mesra.. Asal ada budak-budak kat tepi tu, gerenti dia datang sakat & gigit-gigit... Apa lagi... habis melalak la budak-budak tu kena sakat.. hehehe.. End up dia, semua budak-budak kecik lari jauh-jauh.  Tiha tu dah besar, memang lah tak takut dah. 
Apapun terhibur dengan keletah performer yang muda-muda lagi.  Saya agak teenager below 15 years old kot.  Mungkin pelapis.. Seronok tengok teenager terbabit dengan aktiviti macam ni.  Takde lah masa terbuang dengan aktiviti kurang sihat ke...  At least ada juga generasi pelapis yang bakal mewarisi adat resam kaum masing-masing kan..

Habis je show Lion Dance, dah pun nak masuk Zohor.  Jadi teruslah ke Masjid & ke majlis perkahwinan....


PAPPA RICH PUTRAJAYA

Tuesday, January 27, 2015 0 comments
Balik dari hantar Stephen hari tu, kami melencong ke Putrajaya untuk lunch. Mula-mula nak cari satu kedai ni dekat area Ayer 8.  Kami dah masuk dan duduk pun.  Tapi bila belek rupa menu & harganya.. terus tukar fikiran.  Bagi saya, kalau nak caj customer pada harga yang ala-ala hotel, tolonglah buat menu yang elok sikit.  Kalau ye pon janganlah hanya buat menu yang diprint dari Ink Jet printer & dilaminate.. siap dah terkopak sana-sini.  GAmbarnya pun bukan main kembang sana sini, sampai tak boleh nampak rupa makanannya.  Harga di menu, Nasi Goreng Kampung pun dah RM12.90.. takkan tak boleh buat proper menu kot.. Kalau buat kerja cincai macam ni, eloklah letak harga yang setanding dengan apa yang kita pamer tu. I'm sorry.. saya memang kurang suka kedai yang letak harga yang macam ni tapi tak mampu bagi servis sewajarnya. 

 Masa pusing-pusing tu, ternampak Pappa Rich.. Dekorasi kedai pun cantik & menghadap tasik.  Alang-alang nak makan kat tempat mahal (plan nak mkn tepat murah-murah aje tapi nampak mcm takde aje kat area ni).  Malah harga Pappa Rich kat sini lebih mahal dari outlet lain yang pernah saya pergi.  Tapi servis dan environment memang TERBAIK!
Tiha dengan honey lemon tea favouritenya (taste budak ni memang tinggi sikit).. makanan pulak saya ingat-ingat lupa.. Hor Fun kot namanya.. heheheh.. Sedap!
 

Ieqa & Misha nak half boiled eggs & Wholemeal Pau aje (dua-dua ni diet agaknya, susah betul nak makan benda heavy).. Air tu dia cilok yang Baba Soda laici & mint.. boleh tahan sedap.

Entah apa kenanya.. tiba-tiba teringin nasi lemak & kari ayam... Sedap!!

Ni Wholemeal read bean pau tu... sedap sangat..

Boipren I pula ambik Fried Rice dengan ketam.. Kat tepi nasi tu isi ketamnya sebagai lauk.  Boipren cakap.. sedap!!  Si Shumaila tu pulak tengah mengganas.. tak mau berenti melompat.. baby gorilla la katakan!  Jenuh Baba tepuk-tepuk nak bagi dok diam sikit.. hehhehe..
Saya tak ambil pun gambar sekeliling... tapi memang cantik sangat.. very relaxing.. Alang-alang nak makan kat tempat mahal kan.. biarlah kita puas hati.. hehehehe.. Apa pun keep it up!  Harga setanding rasa & servis.. I Like!


KEREPEK NGARKU / SENGKUANG CINA / ARROWHEAD

0 comments
Bila anak tak sihat, memang Mama tak senang duduk.  Saya rasa ibu-ibu yang lain pun sama la kann.. Selepas lebih 2 minggu Shumaila dilanda selsema, berkahak & batuk... Hari ni barulah nampak keadaannya makin ok.  Masa awal-awal tu saya tak bawa pun ke klinik sebab nampak batuknya taklah teruk.. tapi last week makin menjadi-jadi batuknya.  Menjelang pagi aje, batuk berterusan tanpa henti! Kesian betul bila tengok keadaannya tu.   

Mulanya saya bawa ke Pakar Kanak-kanak Desa Melawati.  Pendek cerita, banyak benda yang buatkan saya hilang keyakinan kat Dr tu.. Last-last kami kembali ke Pakar anak-anak yang biasa kami pergi dari dulu (sejak Tiha baby lagi) walaupun cajnya memang lebih mahal & jaraknya jauh dari rumah.  Tapi saya memang sangat puashati dengan cara Dr ni handle kes anak-anak.  Syukurlah.. lepas jumpa Dr, baby dah tidak batuk teruk & boleh tidur lena.  Hari ni selepas 2 hari.. baby Ila (or kami gelar gorilla.. hehehe).. dah mula mengganas.  Lama betul Mama tak tengok dia bergolek sana-sini main sorang-sorang macam ni.  Lega hati Mama..

Sabtu lepas kami menghadiri majlis perkahwinan sepupu suami yang dibuat di Villa Aromatika, FRIM.  Terkesima saya tengok keindahan pokok-pokok kat dalam tu (saya rasa spesis balak).  Nampak menarik sekali untuk dijelajahi.. hehehe.. InsyaAllah.. jika umur panjang, kami akan kembali ke sini.  Bolehlah saya share apa yang menarik dekat situ.. 

Panjang sikit intro kali ni.. Maklumle.. skrg ni jarang-jarang sekali dapat update blog.  Mood nak mengupdate pun kurang sebab takde menu baru yang saya sajikan.  Banyak spend masa meneman baby gorilla Mama sorang ni.. Walaupun dia tak melalak, tapi tetap nak berteman.  Jadi terpaksa la Mama layankan aje.. 

Malam ni bila nampak dia tidur nyenyak, saya pun mulalah ke dapur.  Excited nak try buat kerepek ngarku yang katanya amat sedap tu.  Ahad lepas saya beli hampir 2 kilo arrowhead ni di Aeon AU3.. Entah ok ke tak, saya pun tak tau.. main rembat aje.. hehehe.. Harganya RM2.80/kg.  Jom kita tengok apa yang terjadi tadi...

Arrowhead yang bersedia untuk dilapah... Ehh.. cane nak buat ni ye?  Saya kupas kulitnya nipis-nipis aje.  Rupanya amat lembut/rapuh tekstur sengkuang ni ye.  Mesti rangup kalau digoreng ni kan??


Dah kupas.. Saya basuh & campakkan dalam Food Processor aje.  Kalau takde food processor, memang takdenya saya rajin nak buat.. heheheh... Saya memang tak pandai (ke malas??) nak sagat menyagat ni... MAsuk FP.. ttrrrrr... sekali je.. siap!.. :P

Selepas digoreng.  Saya capai 1, masuk ke mulut... Ya Allah.. sedapnya.. lemak-lemak manis!  Tak perlu letak garam or any flavouring.. I really like it this way...
Malangnya.. hanya sebanyak ni yang berjaya digoreng malam ni.  Tengah syok menggoreng & berwassap dengan boipren.. baru terperasan minyak gorengan semakin kurang rancak.  Saya kuatkan api... ehh.. makin makan minyak jadinya.  Laaa.. gas habis!  Dalam kelam kabut tu, gas back up pulak buat hal.. Jenuh saya masukkan kepala gas, tak jugak berjaya. 

Adeh.. terpaksa surrender dulu lah nampak gayanya.  Kena tunggu boipren I balik dulu.  Kudrat wanita ku tak mampu menyelesaikan masalah ini.  Habis rosak 1 batch gorengan tu sebab tarlalu lama terendam dalam minyak sejuk.. sob...sobb.. takde rezeki la namanya tu kan.  Baki sengkuang yang dah disagat saya simpan dalam peti ais aje.  Harap-harap tak lebam sangatlah rupanya bila digoreng esok ye...


MAKANAN LAGI..

Wednesday, January 21, 2015 0 comments
Makanan kami...
Spiral pasta... Saya just letak sedikit tomato, carrot, mushroom & capsicum... black pepper jangan dilupa pula ye.  Time makan renjis pula parmesan.. Walaupun simple, memang favourite anak-anak.  Tapi kali ni diorang kurang laju memakannya, gara-gara ada bau capsicum dalam tu.  Nyesal pulak Mama tambah capsicum sebab anak-anak tak excited makan pasta macam selalu.

Dah suku pinggan baru ambik gambar..  Memang sedap nasi lemak kat Marvellous berdekatan Stesen LRT Taman Melati.  Kalau ke sana lagi nanti saya bagi info lebih sikit ye..

Baki doh roti yang dah tersimpan di peti semalaman saya jadikan roti mayo + cheese... sodap!

Itu aje gambar yang ada... till next time!


LAS VACAS

0 comments
Pejam celik, pejam celik.. usia pun makin meningkat.  Rasa baru je lagi kami makan-makan sempena Birthday saya tahun lepas.  Kalau tak silap di Wangsa Grill.. Kali ni my best fried aka boipren  bawak makan-makan lagi.  

 Katanya ramai yang puji beef kat sini.. Ada pelbagai pilihan, jadi kalau teringin nak makan beef yang pelbagai jenis & pastinya pelbagai harga (gulp..) memang di sinilah tempatnya.. Contohnya Wangyu beef yang terkenal tu dijual pada harga RM140/100gram (recommended size is 280grams).  Itu contoh aje.. ada juga Aussie beef yang jauh lebih murah RM18/100gram

Saya share sedikit gambar-gambar kami kat sini.  Selain dari suasana yang gelap, saya memang segan sikit nak snap gambar kalau kat tempat ada orang ni.  
Aneka jenis daging yang boleh dipilih..

Daging-daging kat sini boleh juga dibeli mentah.. Lebih jimat coz masak di rumah..
Makanan kami...
Rootbeer nya memang classic sungguh.. sedap.  Dalam pinggan tu roll beef (RM18+)untuk anak-anak. Okla jugak rasanya.. Dalam tu ada sayur & cheese yang digulung dengan daging.. 

Saya ambil Angus (RM60+) (daging yang disimpan selama 6 bulan -pada suhu tertentu).  Agus ni ada yang grain feed or grass feed pulak.. Tapi... saya tak enjoy mana (sorry laling... I know u yang belanja tapi kena jujur la kan..).. coz no gravy!!  Just daging yng direnjis pepper & salt.. tercekik I.. hehehe.. Nak buat cane, saya ni bila makan steak, memang amat mementingkan rasa kuah.  Kalau dah takde kuah.. eerr... memang kurang enjoy lah.  Lagi satu... saya tak tau la part mana beza or sedapnya daging ni.. Saya rasa mcm daging biasa aje.. (Last time I tried at Picknik, memang sedap!!!)... So.. memang berputih mata lah jugak.. dahle mahalll... huhuhukk.. 

My husband ambil Angus jugak, tapi part lain... Entahle.. lupa dah.. Tak penting pun sebab dia pon tak enjoy dengan steaknya!! Hahahaha.. Tiha pula pilih hotdog (RM18+)
Maka kami keluar dari Las Vacas dengan perut yang tak berapa kenyang.. heheheh..

P/s :  Untuk meat lover yang betul-betul ada taste bud yang baik, maybe akan enjoy.  Tempat macam ni untuk mereka yang betul-betul nak makan 'daging' cukup sekadar salt & pepper no flavouring etc... One more thing, outlet di Mont Kiara rupanya menyajikan liquor (kami hanya sedar setelah makanan sampai).. Waiter memaklumkan outlet di Kelana Jaya takde liquor... 

KIDS ACTIVITIES - TIARA/CROWN MAKING

Tuesday, January 20, 2015 0 comments
Dah lama Mama pekakkan telinga bila anak-anak bertanyakan tentang crown.  Si Adik-adik ni takdelah kemaruk sangat nak jadi princess.   Ni mesti termakan hasutan Tiha yang memang dari kecik taksub dengan fairy tales. 

Tapi masa ke Mr DIY hari tu, bila ternampak set buat crown ni & teringat pula sepupu-sepupunya pernah tayang gambar diorang buat crown.  Masa tu bukan main excited diorang membelek gambar sepupu-sepupu memakai crown.  Jadi Mama pun bagi diorang pilih sorang satu.  Bila dah beli, tiap-tiap hari Mama akan kena dengar soalan dari Laieqa.. "Mama..Mama..Mama...Bila nak buat crown??".  Haaa.. dia buat dah!  Dia akan start tanya sampai Mama muak.  Since Mama tak free, Mama just pesan Tiha suruh handle adik-adiknya.  Mama takleh meneman diorang buat kali ni.  Tapi make sure, lepas siap, semuanya mesti kemas semula.  

Maka Mama tinggalkan anak-anak menyiapkan crown masing-masing dengan pantauan Kak Tiha.  Mama ke bilik tidurkan Ila gemok... heheheh...


Bila Ila dah tido.. Mama ke living tengok hasil tangan budak-budak.....
Crown Misha dah siap.. Bukan main happy dia... Cuba tengok apa jadik kalau dibiarkan diorang buat kerja sendiri??...  Eiii... Nasib baiklah bila dah siap Tiha berjaya kemaskan & sapu semuanya.  Kalau tak.. no more projek DIY macam ni lagi dah..

Princess Ieqa

Nak ambil gambar Princess Tiha sorang-sorang, tapi si Misha datang menyemak pula... Siap boleh nampak kekaguman Misha dengan crown kakaknya tu...hehehe..

Muka-muka bangga dengan crown masing-masing. 

Memang berbaloi Mama beli crown ni... Tiap-tiap hari sentiasa ada atas kepala.  Paling Mama tak sangka, si Misha paling over... Celik-celik mata aje, terus sarung crown.  Pergi kedai ke, keluar ke mana-mana, tetap ada crown atas kepala.  Naik malu Mama!!



BYE BYE UNCLE STEPHEN!!

Thursday, January 15, 2015 2 comments
Sepatutnya kawan my husband, Stephen dah berlepas pulang ke Aussie Ahad sebelumnya.  His wife Inez & the kids pula ke Jakarta.  Tapi last minutes Stephen decided nak extend his stay here (tak puas lagi korang dua melepak ye??).. Maka terjadilah aktiviti menyemak oleh kami anak beranak.  Baba tu kan suka bawak family kalau ke mana², jadi habis sekeluarga mengekor Baba & Stephen... hehehe.. 

Bila teringat budak² ni akan excited kalau dapat ke airport , maka Baba pun volunteer nak hantar kawannya ni.  Pada awalnya Stephen refused coz dia memang dah biasa ambil cab aje.Tapi lepas tau ianya akan jadi trip untk kanak² ribena ni.. dia pon setuju.  Mulanya Mama tak nak ikut, tapi last minute Mama pun ikut sekali.  Ila pun nak jalan² jugak kan... Nantilah, bila Ila dah tak menyusu dengan Mama, takyahla Mama teman lagi.

Pada hari yang dijanjikan tu... Tepat pukul 7.00 pagi dengan suasana masih gelap, anak² datang kejutkan Mama yang terlelap² sambil menyusu Ila.  "Mama..Mama... tolong bukak air panas... Pastu nak pakai baju apa lepas mandi ni??"... Ya Rabbiii... Biar betul budak² ni... Flight Uncle Stephen pukul 3.30pm nanti tau.. bukan 10.30 am ke apa... Hadoiii.. inilah akibatnya kalau bagitau diorang awal²... 

Tapi Mama layankan aje.. Suka ati koranglah nak termenung kat living tu sampai Baba balik nanti... heheheh... Kami bertolak awal sikit ke hotel Stephen memandangkan area Bukit Bintang tu bukan boleh dijangka sangat keadaan lalu lintasnya.  Lagipun kalau sampai awal pun takpe, lagi budak² ni suka.  Maka dah dekat nak sampai, Baba call Stephen bagitau kami dah nak memasuki area hotel.  Terdengar suara Stephen yang terkejut beruk & kelam kabut nak kemas barang & nak check out...hahahaha.. 

So sementara menunggu Uncle Stephen check out, kami bagi can budak² ni ronda² sekitar lobby hotel Grand Millenium ni..

Chandelier ni pastinya jadi tumpuan budak² ni.  Jadi terus Mama minta diorang possing



Tengah meronda, ternampak Stephen yang tengah que untuk check out..



Lepas tu kami terus menuju ke KLIA.  Tapi sebelum sampai ke destinasi, kami ada suprise untuk Stephen.... Durian again!!!  Actually baki durian semalam & sebekas durian free yang disedekah oleh Chan kat kami.  Bukan main happy Uncle Stephen dapat makan durian for the last time.  Kelmarin kami minta dia bawak balik makan di hotel, tapi dia tak nak.  Maklumlah rules kat hotel kan very strict, no durian.  Tu yang kami bawa hari ni & ajak dia makan di R&R. 

Lepas makan & lepak kejap kat R&R, Jom bergerak ke KLIA semula!...
Mama saja mintak Baba bawak budak² ni lalu ikut sini... kasi diorang excited sikit...

Amboi... laju betul Stephen ni jalan.. ke malu nak jalan dekat² dengan budak² jakun ni... hehehehehe...
Sementara menunggu Stephen check in luggage, saya bawak budak² ni meronda kejap...




Dah settle urusan check in, kami ke anjung tinjau.  Kasi can budak² tengok aeroplane & runaway... (selama kerja kat sini dulu, saya tak tau pula ada anjung tinjau kat sini... heheheh...)


Dah puas tengok aeroplane... jomlah kita balik.  Uncle Stephen pun dah nak check in tu... Bye Bye Uncle Stephen!  See u soon....


KALAU DAH BUKAN MUSIM

Wednesday, January 14, 2015 0 comments
Bagi memenuhi hajat kawan baik my hubby.. kami ke Bentong dalam missi mencari Musang King.  Dekat KL pun ada, tapi kalau di Bentong, saya boleh mintak tolong staff Toyota rekomen kan tempat makan durian yang best.  Lagipun kereta dah nak kena servis untuk 1,000km pertama.  Oklah tu.. sambil menyelam minum air...

Sebelum ke Bentong saya buat appointment untuk servis & bertanyakan tempat makan durian dari Chan.  Mulanya dia memangla tak bagi kami cari durian di kala bukan musim macam ni.  Tapi kami cakap, sekadar melepaskan hajat kawan dari jauh, dia pon bawalah kami ke gerai pak ciknya.  
Durian kampung yang bakal diambil peraih.  Harga waktu salah musim ni sekitar RM6-7 sekilogram..
Since kami dah inform nak makan Musang King, Uncle Chan dah pun reserved untuk kami beberapa biji.  Ikut cakap Chan, by 11.00 a.m memang habis semua durian ni.  Time kami datang ni pun ada yang bertanya kan durian, tapi Uncle tu ckp dah habis... 
The Musang King!  Memang sedap.. dah banyak kali makan, tapi kali ni rasanya jauh lebih sedap dari yang pernah kami rasa sebelum² ni...

Kami ambil 2 biji aje... nak tau berapa harganya??? Mmm... since orang yang bayar, jadi takpelah saya letak kat sini.... Haaa...RM275.00 tauu.  Pendek kata, bukan pada kadar kemampuan kami.  Kalau time musim, harganya takde lah macam ni...
Mujurlah anak² tak suka Musang King.  Masing² larat habiskan sorang seulas aje.  Sebelum ke Bentong saya dah pesan, jangan makan banyak².. harga durian tengah mahal.  Biarlah Uncle Stephen aje yang makan, kesian Uncle Stephen kempunan makan durian kat Australia nanti.. hehehe.. Jadi bila durian dibuka, semua anak² diam aje sambil terkebil².  Bila Mama offer, baru la bukak mulut mintak Mama suap.  Kesianla pulak bila tgk masing² baik macam tu.. hahahaha.. Jadi saya offer lah diorang makan aje.  Barulah pakat ambik sorang seulas.  TAPI.. Mama lupa.. diorang ni TAK SUKA Musang King... heheheh.. Padanle masing² tak excited sangat.  Selamat poket Uncle Stephen ye.  Mama pula, memang suuukaaa sangat Musang King, tapi Mama makan sekadar rasa² aje, tak smapai hati nak pulun sebab mahal.  Kalau mampu bayar lainlah kan...

Lepas makan durian, pergi servis kereta.  Since hari masih awal, kami lajak naik ke Bukit Tinggi.  Saya dah ingat² lupa kadar tiket nak masuk dalam tu.  Saya sangkakan RM12.00/kereta.. sekali tu... RM12.00 sekepala!  Cancel!!  Walaupun Uncle Stephen offer nak bayar, tapi kami rasa tak berbaloi sebab kami sekadar nak naik jalan² & ambik gambar aje.  Takde la plan nak ke Japanese Tea Farm semua tu.  Dahle tak lunch lagi.. malas ak lunch kat Berjaya Hills tu sebab makanannya teramat mahal & tak sedap... kui..kui..kuii.. Suka ati je kata makanan orang tak sedap ye..

Jadi turunlah kami ke bawah semula, menuju ke highway untuk ke KL.  Since Stephen sukakan makanan India/Mamak.. jadi jomlah layan Mamak.  Kali ini kami ke Original Kayu Nasi Kandar, Ampang berdepan dengan Imbiss tu...
Mama, Baba & Stephen layan Nasi Kandar.. anak² nak try roti tisu.  Sekali tu bila sampai... Mak Aiii.. besarnyaa... Habis tergelak semua orang.. hehehe...