ROTI CHEESE GULA

Monday, September 29, 2014 0 comments
A few weeks lepas saya ke Kuantan.... di Kuantan kami joint aktiviti keluarga BBQ di pantai dan juga celebrate Birthday Tiha.  Tapi asyik tertangguh coz gambar² dari handphone my husband still takde dalam Google+.. dahle saya takde snap gambar sangat coz saya sibuk mengendong si baby Shumaila.  Sepanjang 2 hari di Kuantan, ada la beberapa tempat sempat kami merayap.  Nanti lah saya share kat sini ye.. 

Ini gambar roti cheese gula.. terpengaruh tengok adik saya hantar gambar rotinya di Wassap.  Wahh.. kemain seronok dia meroti sekarang ni ye.  Dulu bukan main takut dia nak buat roti.  Saya buat ni dalam keadaan tergesa².. dah midnight pun... lepas bentukkan, saya simpan dalam refrigerator & bakar keesokan paginya sebagai sarapan.  

Haa... besar kecik saiz dohnya.. memang nak cepat.. bimbang si Shumaila melalak nak menyusu... Malam² dia selalu check saya ada kat sebelah ke tak... kalau dia bukak mata, nampak saya terbaring di tepi, elok je dia sambung tido.. tapi kalau takde, mula la dengar dia berbunyi² macam memanggil²... kalau buat derk... haaaa... siren pun dibunyikan... 
Oh ye.. roti ni menggunakan kaedah water roux yang pastinya menggebukan lagi roti kita.
Baru siap dimasak

Baru keluar dari oven & bersedia untuk disapu butter
Resepi roti ni seperti berikut...

Bahan-bahan

380gm tepung high protein (tepung roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A
100ml air
100gm water roux
60gm butter/marjerin
1sk bread softner (saya tambah)
Mozarella/Parmesan Cheese dan gula secukupnya untuk ditabur atas roti


Cara-cara

Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk mixer dan gaul

Masukkan air sedikit-sedikit sehingga mendapat ketepatan yg dikehendaki (jangan masukkan semua air sekaligus) . Uli sehingga 20 minit. lebih sikit pun tidak mengapa.

Saya guna BM, saya masukkan semua bahan dan biar BM uli dalam 10 minit. Kemudian saya masukkan mentega. Saya biarkan BM uli doh selama 1 jam 30 minit.

Apabila BM dah siap menguli, saya keluarkan doh dan uli doh ikut bentuk yang saya suka. Oleh kerana doh yang dapat agak banyak, saya buat dua jenis roti:

1. Roti Cheese saiz besar dalam loyang 9 X 9 inci
2. Roti bun kecil yang saya masukkan dalam muffin casing.

Sebelum letak doh atas loyang, jangan lupa sapukan sedikit mentega atas loyang. Taburkan cheese and gula dan biarkan doh naik lagi sekali ganda. Lebih kurang 40 minit.

Untuk bun comel-comel dalam casing, saya taburkan sedikit daun Parsley.

Bakar 160 - 170 degree selama 15 -20 minit. Api atas bawah sehingga roti masak.

Dah siap. Bun yang masih panas terus sapukan butter ke atas permukaannya.





ROTI BENGGALI

0 comments
Dah lama saya nak share resepi roti benggali yang saya sediakan khas untuk cafe saya, KINA CAFE.  Tapi asyik teragak² aje... bimbang juga kalau orang lain buat tak menjadi, haru saya...  Resepi ni saya rekacipta sendiri selepas bermasalah nak dapat stok roti benggali untuk Kina Cafe.  Mulanya saya cuba resepi dari internet, tapi entah kenapa dohnya tidak stabil, kejap elok , kejap penyek, kejap terlebih naik..

Saya bukanlah seorang yang terror meroti,  buat roti pon hanya untuk sajian keluarga... Tapi saya terpaksa mengolah resepi benggali sendiri dan bereksperimen dengan doh setiap hari. So far hasilnya adalah consistent (untuk saya).  Jadi kalau siapa² yang mencuba resepi ni, bagitau la menjadi ke tidak ye.

Resepi ni menghasilkan roti benggali bersaiz besar (loyang 10").. kalau nak loaf yang bersaiz kecik boleh buat separuh resepi atau 3/4 dari resepi ni.  Benggali ni rasanya plain aje kerana dimakan dengan butter & kaya.  Kalau suka roti yg lebih manis boleh tambah kandungan gulanya tu...

BAHAN-BAHAN

400ml            air
2 sudu kecil    garam
6 sudu besar   gula
730gm            tepung roti
1 sudu besar   yis (self instant)
3 sudu besar   shortening (atau 36+- grams)

Cara penyediaan

1.  Jika menggunakan BM, satukan semua bahan menurut turutan kecuali shortening.  Tunggu sehingga BM siap mengadun & mula menguli, masukkan shortening & biarkan dalam BM sehingga doh naik sepenuhnya.
      Jika menggunakan tangan, gaulkan semua bahan kering, masukkan air sikit demi sedikit sampai bergaul semuanya & tambah shortening.  Uli sehingga doh menjadi elastik dan kenyal (lagi lama lagi elok).  Naikkan selama satu jam

2.  Selepas doh naik, uli lagi sekali untuk keluarkan angin dan dibentukkan.  Saya minyakkan doh (titiskan 1 sudu besar minyak atau lebih di atas doh dan golek²kan doh).  Ini cara shortcut saya yang malas nak minyakkan loyang.

3. Masukkan dalam loyang, tekan² doh sehingga rata di dasar loyang

4.  Naikkan kali kedua selama 30 minit SAHAJA!  Kalau terlebih masa, kemungkinan doh akan renyuk ketika dibakar)

5.  Masukkan dalam oven & bakar pada suhu 160c selama 65minit untuk dapatkan kulit yang keras (saya sengaja keraskan agar mudah dipotong).  Jika mahu crust/kulit yang lembut boleh kurangkan masa membakar.  Saya terpaksa 'mengeraskan' roti benggali ini kerana roti yang terlalu lembut akan menyukarkan proses memotong.  Tapi untuk dimakan sendiri, bolehlah buat lembut sikit.  Nak tau doh dah masak, senang aje... baunya pasti menyelubunyi rumah & warna di bahagian atas roti mula keperangan.

Saya terpaksa mengurangkan suhu kepada 160c (masa ideal utk roti ialah 180c) kerana ruang oven yg terhad menyebabkan roti saya rentung di bhgn atas sblm dalamnya masak.  Jika oven yang diguna lebih besar, saya cadangkan suhu pembakaran pada 180c dengan masa membakar 45minit sahaja. Jika anda membuat roti pada saiz yg kecil boleh kurgkan lagi masa membakar tu ye..

Masa membakar saya alihkan/terbalikkan roti selepas 40 minit supaya kedua² belah roti masak rata.  Takdelah sebelah putih, sebelah warna coklat kan...

Teknik TIDAK MEMANASKAN oven dan suhu yang rendah adalah 'secret weapon' saya supaya roti naik meninggi kerana yis mati dengan perlahan berbanding jika dibakar dengan suhu yang tinggi mengejut.

Keluarkan dari oven sebaik sahaja roti masak, untuk mengelakkan roti menjadi kering/turun.



Doh yang sudah dinaikkan kali pertama.. Saya uli & golek²kan sehingga memanjang, titiskan minyak dan golek semula sehingga minyak rata... (saya uli atas papan pemotong (yang tercedera teruk akibat beberapa kemalangan ngeri... :P) kerana lebih praktikal & tidak melekat)...

Masukkan doh tadi dalam loyang & tekan² dengan dengan penumbuk (knuckle) menjadi rata di dasar loyang (doh saya ni hanya 1/4 bahagian loyang sahaja).. Naikkan 30 minit sahaja sebelum dibakar tanpa memanaskan oven.
Selepas dinaikkan.. doh akan mencapai 3/4 loyang dan ketika dibakar, doh akan naik secara perlahan sehingga keluar dari loyang.. (hingga roti saya selalu hangus di bahagian atas atau melekat di lampu oven).. seperti ini
Keluarkan dari loyang selepas 10 minit (jangan biar terlalu lama nanti roti lembik kerana berpeluh).. saya biarkan diatas jaring untuk mengeringkan bahagian luar supaya tidak terpenyek semasa dipotong.  Tapi untuk makan di rumah, lagi lembut lagi best kan...

P/s : Sorry to my sis & Sue Bee sebab terpaksa menunggu lama untuk resepi ni... ;)




OH SHUMAILA

Friday, September 26, 2014 6 comments
Malam ni nekad nak try perabis kisah Shumaila... Panjang betul kisah baby saya kali ni.  Saya pun tak berapa happy nak cerita psl experience dengan Hospital Temerloh... Kiranya selepas kelahiran Shumaila, mental dan fizikal saya memang teruji yang amat.  Masa tu hanya keselamatan Shumaila yang saya fikirkan.. 

Macam yang saya maklumkan.. Shumaila dibenarkan keluar dari NICU HUKM pada hari Selasa.  Sebelah malamnya kami bertolak ke Jengka.  Harap² Kakak² boleh la sambut Raya lagi walaupun dah nak masuk raya ketiga.  

Keesokkannya.. nurse Jengka 14 datang melawat baby.  Dia bagi surat untuk cek kuning baby (Shumaila bebas dari kuning semasa keluar dari HUKM).  Jadi sebelah petangnya kami ke Poliklinik Jengka Pusat.  Sampai² aje ke sana, sebaik bacaan kuning keluar, terus kami ke bilik Doktor.  Nampak Doktor macam cemas dan sibuk membuat panggilan ke sana sini.  Doktor maklumkan bacaan kuning Shumaila terlalu tinggi, 380 sedangkan had untuk pertukaran darah ialah 340!  Ya Allah.. terkejut sungguh kami.  Kenapa tinggi sangat kuningnya?  Baru semalam cek still ok... 

Kami diarahkan untuk menaiki ambulans ke Hospital Temerloh yang jaraknya hampir 50km dari situ.  Bayangkanlah bagaimana cemasnya saya bila dapat tau keadaan kuning bany yang naik mendadak.  Jadi ambulans adalah jalan terbaik.  Mujurla kami naik ambulans sebab sepanjang jalan memang agak sibuk dengan kenderaan yang keluar beraya.  Di Hospital Temerloh pun bukan main penuh sesak... Kalau kami datang sendiri pasti mengambil masa. 

Sepanjang dalam ambulans, baby asyik tidur aje, langsung tak nak bangun walau puas saya kejutkan untuk menyusu.  Memang tak dapat tahan air mata sebab terlalu bimbangkan dia.  Suami pula saya minta balik ke rumah ambil pakaian & uruskan hal anak² yang lain.  Kesian Misha, dia still lagi tak faham tentang adik baru.  Sejak kami bawa baby balik, Misha merajuk tak nak pandang saya.  Saya panggil pun dia akan toleh ke lain.  Tambah² lagi dia di kampung sekarang.  Misha ni memang tak suka kan strangers.. hatta dengan datuk nenek sekalipun.  

Merasa naik ambulans dengan baby... Punyalah takut tiapkali siren dibunyikan...
Sampai aje di hospital, terus ke NICU.  Baby terus diletakkan di bawah empat lampu. Doktor menerangkan keadaan baby yang amat tinggi kuningnya serta apa kesannya jika dibiarkan.  Saya diminta menandatangani surat pertukaran darah jika keadaan memerlukan.  Mujurlah Doktor ingin mengawasi baby di bawah 4 lampu dulu selama 4 jam dan jika bacaan kuningnya menurun, tranfusion tidak perlu dilakukan.

Keadaan di NICU Temerloh memang jauh bezanya dari HUKM.  Memang ramai sungguh bayi di sini hinggakan katil bayi hanya dilsusun di tepi dinding sahaja.  Tangisan bayi juga tak berenti² dan keadaan memang nampak havoc.  Frankly saya amat gusar bila melihatkan doktor yang menguruskan wad hanyalah Doktor Pelatih.  Malahan tiada pakar yang membuat 'round' secara kerap seperti di KL.  

Sekali lagi Shumaila dipuasakan in case pertukaran darah perlu dibuat malam ini.  Bacaan darah akan diambil jam 11.00 malam nanti untuk menentukan sama ada baby akan terus dirawat di bawah lampu atau pertukaran darah dilakukan.  Dengan hati yang berat, saya terpaksa meninggalkan Shumaila... di Hospital Temerloh, baby ditinggalkan di NICU.  Bilik Ibu disediakan namun jumlahnya terhad.  

Menjelang tengah malam, saya menelefon hospital untuk mendapatkan bacaan darah... Alhamdulillah.. terdapat penurunan walaupun agak sedikit.  Pertukaran darah tidak dilakukan dan rawatan bawah lampu diteruskan dan Shumaila tidak lagi dipuasakan.  Jadi saya mula memerah susu setiap 2-3 jam sekali untuk dibekalkan kepada hospital.

Setiap hari saya berulang alik ke Hospital Temerloh sebanyak 2 kali.  Sekali menjelang tengahari & sekali menjelang tengah malam.  Saya hanya ada masa sekitar 2-3 jam sahaja untuk tidur setiap hari memandangkan perjalanan yang mengambil masa, bangun memerah susu, menelefon ke hospital untuk mendapatkan keputusan darah dan sebagainya.  Penatnya hanya Allah yang tahu... 

Saya juga semakin musykil tentang keadaan bayi yang masih tinggi kuningnya selepas 4 hari di wad! Saya juga mulai ragu tentang pemberian susu kepada bayi kerana Shumaila kelaparan tiapkali saya datang melawat sedangkan dia sepatutnya baru sahaja menyusu sejam sebelumnya.  Berat Shumaila turun mendadak dari 3.4kg (dari HUKM) kepada 3.18kg dalam masa 2 hari!  

Malahan susu yang saya tinggalkan masih berbaki di dalam peti walhal susu yang dihantar tidak cukup untuk keperluan dia.  Sepatutnya nurse yang memberi minum perlu mencampurkan dengan formula sebagai tambahan.  Saya makin tak sedap hati bila melihat keadaan bayi yang tidak terjaga.. sentiasa ada lelehan muntah di pipi dan lapik, diapers tidak ditukar hingga najis kering, baby yang kelaparan... Frankly saya menangis tiapkali pulang dari melawat Shumaila.  Kasihan baby saya yang tak dijaga sebaiknya tidak seperti di HUKM.  

Jadi saya nekad, pada Ahadnya saya datang dengan kelengkapan untuk tinggal di wad.  Jika tak dapat bilik, biarlah saya tidur di kaki lima pun!  Saya akan jaga sendiri Shumaila!  Saya pernah menjaga Laieqa semasa mendapat Jaundis di HKL, sedikit sebanyak saya tahu bagaimana untuk menurunkan kuning bayi.  Saya yakin jika saya yang menjaganya kuningnya pasti akan turun.

Kuasa Allah.. Terdapat katil kosong pada hari terbabit.  Maka dapatlah saya menjaga Shumaila di wad.  Ya Allah.. syukur kepada Mu.. Hampir seminggu saya tidak lena tidur memikirkan anak.  Makanan juga tak tertelan rasanya.  Bayangkan.. last sekali lawatan saya, Shumaila haya berak 1x sepanjang hari!  Bagaimana Jaundis tu nak turun jika baby dehidrate & kurang minum?

Sebenarnya terlalu banyak perkara yang saya tak ingin ungkap kembali.  Sayu hati saya tiapkali mengenangkan keadaan baby Shumaila di wad.  Sampai sekarang perasaan sedih tu masih berbekas bila mengenangkan keadaan kami pada masa ni.  

Sebaik sahaja mendapat katil, baby dipindahkan di sebelah saya.  Saya dapat katil paling hujung, jadi memang lebih privasi.  Mudah juga saya nak menyusu di kala pelawat datang.  

Mama dapat jaga Shumaila sendiri.. Leganya rasa... Mama susukan setiap dua jam & terbalikkan kedudukannya setiapkali menyusu.  Masa ni Shumaila dah duduk bawah 2 lampu.
 Antara yang saya geram, penutup mata Shumaila tidak ditutup dengan kemas.  Tiapkali saya datang melawat pasti saya betulkan tampalannya.  Saya juga perasan Shumaila menggigil setiapkali saya letak di bawah lampu.  Saya maklumkan kepada nurse.. namun nurse maklumkan lampu tu dah cukup panas untuk dia.

Tapi saya tetap pelik, jika dia panas, kenapa dia menggigil setiapkali saya letak di bawah lampu?  Kasihan saya tengok baby tido sambil menggigil² & tidak nyenyak.  Esoknya saya suarakan kepada Doktor yang membuat pusingan (first time saya jumpa MO di sini).  Sebaik saya bagitahu, terus dia minta saya ambil plastik untuk menutup katil baby supaya dia tak kesejukan.  Dia pun terkejut bila tengok keadaan bayi yang menggigil²... Oh Shumaila... patutlah menggigil dan resah semasa tidur.. kesejukan rupanya anak Mama.  Kesiannya baby Mama ni... dah berhari² kesejukan, tapi tetap well behave.

Baby yang tidur nyenyak di bawah plastik... Dah tak sejuk lagi ye... Mama tengok Shumaila tak menggigil lagi dah.. baru lega hati Mama.. Kesian selama ni baby tak selesa..

Tengok tu... elok je Mama tidurkan kat atas, dia akan mengesot ke bawah plastik penutup... hehehe.. Nampak sangat dia selesa kalau duduk bawah plastik.  
 Shumaila terpaksa ditahan selama seminggu (7hari) kerana hospital bagi antibiotik kerana ujian darah dan kencingnya mengesan kuman.  Namun ujian tu tak dapat disahkan kerana resultnya tidak begitu conclusive (mungkin tercemar).  Jadi terpaksa retest dengan mengambil sample urine direct from her bladder...

Dr mengambil sampel urin dari punci kencing untuk pemeriksaan... Ujian awal disyaki terjadi pencemaran.. 
 Tak sampai 2 hari saya jaga Shumaila di wad (menyusukan setiap 2 jam)... dia juga berak setiapkali disusukan (12x sehari).. terus kuningnya turun.  Sebaik lampu dipadamkan, terus saya pakaikan baby dengan baju yang tebal & tidur dengan saya pada waktu siang.  Malam je saya letak atas katil baby.  Seronok sangat dah boleh pegang dia lama².  Masa bawah lampu, saya hanya pegang dia ketika menyusu aje, saya tak nak biarkan dia tanpa lampu lama² supaya kuningnya cepat turun.
Dah takde lampu... tapi still kena stay di hospital untuk habiskan antibiotik...

Muka sedih lepas Dr pelatih gagal setup line antibiotik selepas 45 minit mencuba.. seminggu lebih tangan Shumaila kebiruan... 
 Sepanjang saya jaga Shumaila 2x line untuk masukkan antibiotik tercabut.  Kali pertama nurse yang perasan semasa nak beri antibiotik sebelah petang (jam 6.00).  Antibiotiknya diberi 2x sehari iaitu jam 6.00 petang & 6.00 pagi.  Sehingga hampir jam 12.00 malam, masih tiada siapa yang datang setup line!  Rupanya ada 2 ibu lagi yang mengalami masalah yang sama.  Jika antibiotik ta diberi malam ni, means we all kena extend masa di wad.  Aduhh... geramnya saya.. memang makin hilang sabar dibuatnya.  Puas saya pusing sekitar NICU, akhirnya saya ternampak Dr Banu (salah seorang Dr yang biasa saya berurusan because she's one of the nicest Dr here).  Dr Banu cakap nanti dia minta tlg Dr lain buatkan sebab dia pun dah habis shift, dia just stay sebab nak siapkan kerja.

Jam 12.00 lebih barulah line dipasang.  Ibu² lain tak henti² ucap terima kasih kat saya & terkejut sebab saya berjaya tarik perhatian Dr dengan cepat.  Saya sendiri simpati tengok Ibu² yang lain yang dah lama di wad menunggu bayi masing² (kebanyakkannya premature).

Keesokkannya kes yang sama berulang, line tercabut di sebelah petang, jam 10.30pm barulah Dr pelatih datang setup line.  Sepanjang Shumaila diambil, boleh dengar suaranya menangis.  Lama sungguh Dr tu bawa Shumaila... Tersiksanya dengar suara anak menangis kesakitan... Tambah² bila saya tau Shumaila ni takkan menangis tanpa sebab. Hampir 45 minit kemudian, Dr datang balik dengan tangan Shumaila yang dah bertampal dan berkali² meminta maaf sebab gagal setup line.  Sekali lagi Dr Banu yang jadi penyelamat... sekejap aje dia ambil baby, dah siap.  Shumaila langsung tak menangis sepanjang Dr banu ambil.. masa Dr Banu hantar dia semula, Shumaila siap tertido lagi... Inilah Dr yang saya paling kagum di sini.  Semoga Dr Banu terus berkhidmat dengan baik dan mendapat ganjaran setimpal di atas khidmat cemerlang... Saya yakin Dr Banu akan menjadi Dr yang dihormati nanti.

Kalau nak tau, elok je Mama pakaikan baju & tidokan Shumaila atas katil Mama... kemain ceria lagi dia.  Happy sungguh Mama tengok baby seceria ni.  Rasa nak peluk & kiss, tak nak lepas² dah... She keep smiling even in her sleep!  Oh my dear baby... I Love U so much... Sihatlah dear.. Jangan sakit lagi.. Mama tak sampai hati tengok baby time sakit... :( .  I'm really weak ok.. You're my heart & soul... 


4 hari saya di wad Temerloh... Walaupun penat & kelaparan, tapi hati tenang kerana baby ada di sebelah.  Semasa berulang alik dari Jengka, setiap hari saya menangis memikirkan keadaan anak.  Memang kelahiran ini amat mencabar terutamanya dari segi mental saya.  Bila jiwa sedih... badan pun lemah, selera hilang.. Macam zombie je rasanya... :)

 Tapi keadaan sebaliknya bila di wad.  Selera dah mula kembali.. makanan pula takde!!!  24jam kelaparan!  Makanan yang disediakan tak cukup untuk ibu gorilla macam saya ni.. hahahah... Sungguh... kalau menyusu, kita kan cepat lapar, terutamanya dalam pantang.  Yang lagi sadisnya, saya di sini sebatang kara.. Suami dah pun balik KL dengan anak²... saya tak sampai hati jugak nak mintak tolong Mak Ayah di Jengka.  Jadi saya makan ajelah apa yang disediakan oleh pihak hospital.  Portionnya memang lah tak ngam dengan perut.. Tapi syukurlah dengan rezeki yang ada.  Apa yang dihidang, semua saya telan (kecuali ikan bersaiz besar, saya makan kuahnya aje dengan nasi)

Ni antara makanan yang dihidang.. (menu dinner yang dihidang jam 5.00).  Bayangkanle dinner jam 5, nasinya dahle secawan kecik tu.. then saya kena bertahan sampai sarapan esoknya jam 8.00.  Lapar oiitt... Saya langsung takde stok Milo dsbgnya... 
 Sehari sebelum balik barulah saya tau ada kawan Adik yang bekerja di sini.  Kawan Adik dengan baik hatinya belikan saya Milo, biskut dll barang keperluan.  (Thanks Chuna!  Jasamu pasti dikenang).  Asal lapar je saya bancuh 2 bungkus Milo sekaligus!.. Hahaha.. lepas geram la katakan...

Apapun.. Syukurlah.. Khamis tu Shumaila dah boleh keluar lepas ambik antibiotiknya yang last jam 6 petang.   Tengahari tu cepat² saya call husband untuk datang jemput.  Ohh.. tak sabarnya daku nak balikkkk... 4 hari kat wad, 4 hari mandi koboii je.  Dahle aircond dalam wad ni sejuk yang amat, pakai stokin, selimut etc.. semua tak jalan.. sampai kebas² kaki.  Patutle para Ibu lain siap selubung dengan Toto.. hehehe...

Muka ceria tunggu Baba datang...

Budak tembam yang dah sihat... Susut banyak kat sini ye.. nanti minum susu Mama banyak², kita kumpul balik lelemak tu semua yea..

Tangan Shumaila penuh kesan tusukan gara² gagal setup line.. 

Kebiruan dan bengkak... (tapi saya takde la marah sangat sebab tak sengaja, just kesian kat baby)
Just nak bagitau, walaupun pengalaman di Hospital Temerloh agak 'perit' bagi saya, namun saya tetap berterima kasih kepada pihak hospital kerana Shumaila dah pun sihat.  Beberapa kali saya request untuk pindahkan Shumaila ke KL tapi atas nasihat pakar anak² (Dr Zarin), saya tukar fikiran dan stay di sini.  Saya juga kerap menghantar message (PM) melalui FB jika ada kemusykilan kat Dr Zarin since dia memang dah jadi Dr untuk anak² saya dari Tiha lagi.  Apa juga nasihat dia saya ikut aje.

Saya tak kata para staf hospital cuai atau tak buat kerja.  Tapi bagi saya kurangnya pemantauan serta  bilangan pesakit yang teramat ramai mungkin membuatkan staf terlepas pandang atau tidak boleh menjaga bayi dengan baik.  Contohnya bayi tidak disendawakan selepas minum (hampir semua baby ada kesan muntah/jeluak), baby yang tidak di bawah lampu tidak dibungkus dengan elok & kesejukan (that's y meraka menangis),  baby kelaparan (saya sendiri melihat cara mereka memberi susu, siap share cawan susu tu lagi.. no sukat² okay)....

Paling saya ralat kerana tiada tempat untuk Ibu menemani anak.  Katil untuk Ibu amat terhad.  Jadi Ibu² perlu berharap 100% kepada staf untuk memberi minum dan menguruskan anak mereka.  Saya rasa jika hospital dapat menyediakan lebih banyak katil untuk para Ibu, sekurang²nya mereka boleh mengurangkan beban kerja staf kerana para Ibu boleh memantau sendiri anak masing².

Dari segi layanan staf dan Dr semua ok.  Takde la cakap kasar or tarik muka ke apa walaupun masing² bz dengan jumlah patient yang ramai.

Oh... berakhir sudah kisah kelahiran keempat ini... Yahuuuu...hehehe..



P/s : Result urine & darah menunjukkan tiada infection.. benda yang sama jadi dekat 4 bayi yang lain... test sebelum ni tercemar.. Mmmm.. ..




IKEA

Wednesday, September 24, 2014 0 comments
Tengah menunggu pizza naik.. malam ni layan pizza ajelah.. Dah lama Tiha dok ckp teringin pizza.  Ni gambar we all ke IKEA minggu lepas.. Tak banyak pun gambar yg ada... Ni entry mengelat lagi.. ;P.  Macam biasa, sebelum jalan², kita isi minyak dulu... 

Baba layan Salmon

Ieqa request meatballs

Tiha nak Salmon jugak... Since ni set salad, dedaunnya dimakan Baba

Mama ambik ayam.. pasta, popia, cheesecake & puding....lol... 
Dah siap makan, nak hantar budak² dkt Smales.. Aiseh.. punya panjang que untuk hantar anak.  Sian Ieqa... kempunan dia... Ni yang malas datang time cuti...








Dah siap ronda².. upah aiskrim.. Si Misha notti sampai tumbuh misai lagi... hahahaha...
Kali ni takde banyak barang sangat yang dibeli.  Lebih kepada nak survey & curi idea aje.  Lagipun nak puaskan hati Ieqa yang selama ni tak boleh masuk Smales sebab tak cukup tinggi.  Kali ni datang, tinggi dah lepas, orang la plak ramai.  Sian Ieqa.. next time kita datang lagi ye... (Mama ada alasan kukuh nak datang lagu.. muahahaha)... :P



TASIK PERDANA

Tuesday, September 23, 2014 0 comments
Tempat yang sinonim dengan Kinazone ni kan?  Ini je antara park favourite we all.  Bersiar² habiskan masa seisi keluarga.. Ni gambar Jumaat lepas....
On the way ke tasik... hujanla pulak... Sib baik dah sampai hujan dah berhenti... 

Sementara nak tunggu permainan playground kering, jom kita jalan² dulu... Kemain slow si Misha ni melangkah.. dok jeling ke playground


Kejakunan melanda...





Lupa pula nak angkut stok kulit roti dlm freezer.. kalau tak, boleh bagi makan ikan kat sini kan... :(




Skodeng rusa kejap...





Dah habis ronda²... jom patah balik ke playground!  Yang ni la aktiviti paling budak² ni tunggu...

Dah nak Maghrib.. Moh kita ke Masjid Negara...!!