Belum Rainforest Resort

Monday, May 28, 2012 2 comments
Tiha terpaksa jadi photographer.. takdela gambar sekeluarga kat sini..
Frust saya tak dapat attend wedding my x-rumet masa kat UUM dulu coz Tiha & Ieqa demam.  Budak berdua ni, kalau demam pun tak pernah 'sakit' kalau bab berjalan.  Tapi this time Tiha sanggup tak pergi Lake Wedding & pengantin yang diarak berkereta kuda (Tiha ni asyik berangan nak jadi princess). So.. jelas dan terang, tak larat sangatlah tu.  Sampaikan nak berjalan dalam rumah pun dia mengesot dengan kepala lutut aje.  

Tapi tak sedap hati juga tak pergi wedding Aja ni since dia attend wedding saya di Jengka dulu.  Nasib baik minggu depannya wedding sebelah lelaki pula.  This time at Gerik.  Once dah dapat kad, terus saya booked Belum Rainforest Resort!!! Malangnya sampai hari travel tu, Ieqa still demam.  Walaupun dia tak perangai tapi nampak weak & saya sentiasa pantau temperature & bawak bekal suppository.

Sedikit sebanyak kurang excited la, tukang bising takde bateri sbb dah seminggu dia demam.  Then sampai kat Behrang kereta macam problem sikit.  Tapi mekanik kata safe utk cont journey.. dengan hati yg makin gundah, we all teruskan perjalanan.  We all sampai ke Belum Rainforest Resort dah jam 7.00mlm.  Terus Check in & cari bilik.  Kami ambik Deluxe Room supaya lebih selesa, rate dia RM338 net. 
Deluxe Room  - cantik biliknya TAPI TAKDE TV!!!!.  Ieqa dengan Cool Fever nya.. (dia asyik mengadu sakit kepala)

Haa.. baby sorang ni membuta aje keje dia.  Tapi senang sikit.. janji tak buat perangai!!

Bawak sleeping bag cabuk Mama.. in case memerlukan (memang berguna sangat2)

Dua beradik kena wrestling dengan Baba suruh tido.  

Baba tengah tidokan dua budak yg tak reti nak tido... nanti kacau Mama & Baba nak tenet sambil minum coffee.. hehehe. Si Misha still tido nyenyak sejak tiba sampai esoknya!!
 Malam tu kanak-kanak ribena yg dua orang tu tido awal sebab takde tv!! Bagus jugak kan.. biasa kalau travel mau 1 or 2 pagi baru reti nak tido.  Pagi-pagi berjalan reramai ke Restoran untuk breakfast.  Agak jauh juga jarak bilik ke restoran ni. Sampai kat restoran memang tak ramai family yg datang sini, kebanyakannya mereka-mereka yg nak explore Belum & tasik-tasik yg cantik area sini.
Restoran tempat sarapan.. makanannya tak ok sangat.  Saya just ambil omelette, roti jala, roti, fruits.. pilihan pun tak banyak.  

Pemandangan dari restoran.. very calming.  

Di siang hari boleh nampak tasik dengan orang berakit, bot-bot  dari bilik.  Sayangnya masa amat limited sebab lepas ni nak ke wedding plak.  
 Resort ni benarkan kita check out lambat tau.  Tapi just maklumkan aje dulu.. Saya suka juga kalau Resort yg tak berkira ni sebab memang rushing sgt nak check out on time kalau berfamily ni.  Biasanya tak sempat le nak tour kawasan Resort tu..
Semua ceria lagi sebab still dalam suasana vacation... 
 Lepas check out terus kami menuju ke Gerik utk ke wedding.  We all makin bimbang sebab condition kereta makin teruk, memang hilang power terus.  Ieqa pula dah mula terbaring & gelisah (mesti temperature dia start naik ni!!).

Elok aje sampai kat wedding saya masukkan ubat punggung& tampal cool fever ke dahi Ieqa. Cuaca kat luar pon panas gila, deretan kereta utk ke rumah kenduri pon panjang sangat.  Jadi saya decide utk tinggalkan Misha & Ieqa dijaga suami dalam kereta.  Bimbang pula demam Ieqa makin teruk & Misha plak tak selesa dalam cuaca panas.  Saya turun ke rumah pengantin dengan Tiha je, bawa hadiah, minum-minum & jumpa tuan rumah & minta izin beredar.  Maaf sangat Aja!! Tak sempat nak tunggu hang pon.. memang takdak rezeki nak tgk hang kawen kot..

Keluar dari Gerik kereta makin buat hal.. aduhaii... baru aje bawak ke Toyota service centre suruh check prob kereta kesayangan my husband ni.. takde jumpa apa-apa masalah, tengah travel buat hal le plak.. Alahaiii.  Elok aje sampai ke area Lawin.. dah.. kojol terus!.  Kereta bergegar sakan takleh nak gerak.. lepas puas berdiskusi we all decided call Etiqa utk khidmat tow.  Mintak tow ke Kuala Kangsar sebab ada adik ipar kat sana.  Etiqa cakap the firts 50km free, setiap 1km berikutnya RM3.  Oklah.. takde pilihan jugak pon...
Aikk.. kereta bergerak, tapi driver tido??? (bukan tido tu, dia mabuk  atas tow truck, siap spare plastik lagi kat tepi.. hehehe)..

Misha je steady.. Nampak tak tow truck yg tgh usung kereta & kami sekeluarga tu?? hehehe...

Misha yg sporting... saya bimbang juga dia tak nak duduk dalam carseat.. legaaa!! At least saya boleh jaga Ieqa yg tgh demam


Ikan Singgang

0 comments
1 biji bawang
 2 ulas bawang putih
 sedikit lengkuas
 5 biji cili padi (dipotong)
 3 keping asam, ikan
*direbus bersama air & garam

Boleh tambah kacang bendi jika suka

Sedia dimakan...

Cendawan Goreng

Friday, May 25, 2012 0 comments
Fuhh!! Tido pun si Misha ni.  Tadi tengah saya syok surfing tiba-tiba dia menjerit & melalak.  Laaa.. mengigau rupanya.  Bukan main sebak lagi.  Tak tau la apa yg sedih sangat.  Lepas tepuk-tepuk, pujuk sikit, terus sambung tido balik.  Bertuah punya baby, kecik-kecik dah kuat ngigau... hehehe..

Selasa baru ni saya ajak hubby ke Giant Taman Permata sebab byk barang dapur yg dah takde.  Lagipun dah lama saya tak bershopping, main order dkt husband aje.  Tapi orang lelaki kalau beli barang, bukannya nak pilih or belek harga.. main hentam je.  Tapi kalau saya yg pegi shopping barang, alamatle satu bonet penuh dgn stok makanan & barang dapur... hehehe..

Kelmarin time hujan, rasa teringin plak nak masak utk minum petang.  We all selalu lunch lambat, so petang biasanya semua kekenyangan lagi.  Kebetulan plak ada stok cendawan yg saya beli, baikle masak cecepat sebelum rosak.

Fresh betul cendawan ni.  Tu yg saya geram dan 'terbeli'... (cendawan ni saya basuh & belah/koyak dua)

Cendawan ni saya goreng dengan tepung goreng Adabi aje.  Senang aje, celup telur & kemudian celup tepung.  Dah siap!!! Mula-mula celup satu-satu, tapi rasa lambat je, saya gaul dgn telur then tabur tepung.  Haaa.. kejap je siap!!! Hehehhe.. 

Ok juga la goreng macam ni (mostly kalau tgh malas).  Boleh goreng dengan  banyak cara.  Next time kalau rajin saya try  goreng dengan cara lain pula..
Kat rumah ni mmg sentiasa ada tepung goreng ayam Adabi tu.  Tak pernah pun saya goreng ayam dengan tepung tu.  Biasanya saya guna utk goreng kentang (macam wedges).  Memang sesuai sangat guna tepung ni.

Tercapai Juaa

Thursday, May 24, 2012 0 comments
Hari tu saya teringin sangat nak makan cream puff kan?? Last week impian saya tu termakbul juga lah.  Saya buat dua adunan, means kena dua kali bakarlah.. Saya hantar sikit ke rumah mertua, yg selebihnya saya makan macam nak rak.  Saya sendiri tak sangka saya gilakan cream puff sampai macam ni.  Silap-silap sari dua lagi teringin nak makan pulak!!

Seronok pulak saya memicit adunan ni.. Kalau guna piping bag lagi senang kan..kannn.. (alasan nak menambah koleksi barang dapur)

Baru masak je ni..

Tengah sejukkan sekejap sebelum disumbat inti.  Tak sabarnya nak makan...!!!

Aaarrgghhh!!!

Wednesday, May 23, 2012 0 comments
Tensionnya!!! Line malam ni slow macam tenuk je.. Baru je semangat nak update blog.  Nak masuk blogger pun berzaman kena tunggu.  Macam ni jangan mimpilah nak boleh upload gambar.  Bukan selalu saya ada kerajinan, kesempatan & kesegaran (asyik nak tido awal je mata ni skang).

Saya tak tau lah orang-orang yg biasa breastfeed baby newborn ni pon menghadapi apa yg saya alami dari dulu... cepat letih & nak tido je.  Kalau tak salah saya masalah ni ketara time menyusu newborn je (baby less than 3 mths), biasanya lepas tu ok balik le..

Malam ni semangat sikit nak update blog sebab baru balik vacation yg tak serupa vacation.  We all pergi Banding Lake u!! Stay kat Belum Rainforest Resort lagi.. malangnya vacation aka attend wedding my x roomate ni jadi pengalaman takleh dilupa seumur hidup.  Dari awal journey sampai le balik.. semua serba tak kena!!! Akhirnya dapat penat je.

Since tak puashati yg amat, we all plan nak ke sana semula.  Nak lawat tempat-tempat yg we all tak sempat pegi aritu.  Tapi mungkin lambat lagi lah.  Lepas ni we all akan start busy dengan projek baru plak... harap-harap projek ni berjalan lancar.  So that senang sikit nak plan projek lain plak kannnn... :)

Cute tak? (R.I.P)

Friday, May 11, 2012 0 comments
Malam ni emo sikit.. tiba-tiba teringat pada pets kat kampung.. Terlalu banyak, ratusan binatang yg dah we all bela.  Tapi jangan misjudged ye.. we all tak hunt utk bela binatang-binatang ni.  In fact binatang ni semua amat jinak & jadi peneman tidur we all dari kecik.   Kebanyakan binatang ni we all selamatkan dari kena dera (beli dari budak-budak kampung), terjumpa (time gotong royong) or ayah offer beli dr tuan asalnya.  Actually ayah saya terlalu sayangkan binatang, jadi kalau dia ternampak binatang yg tak well treated or terbiar, pasti dia bawa balik.

Kalau saya listkan semua binatang yg we all bela memang tak boleh recall semuanya  seperti tupai, memerang, kura-kura, pelbagai jenis burung (burung hantu, tiong, tekukur, tekukur jawa, puyuh, gembala kerbau etc), kelawar, monyet, ikan dll . Ada yg survived & ada yg tak.  Kalau ada yg mati, mmg ayah lah yg paling emo.  Saya sendiri? Tak sanggup nak bela apa-apa pet sebab akan rasa attached sgt & tak sanggup tgk pet tu mati (jangka hayat binatang kan pendek).  Jadi awal-awal lagi dah saya playsafe.. jangan bela pet!!!

Kat bawah ni bukan kucing biasa tau.. tapi leopard cat / kucing batu.. We all jumpa berkeliaran sekitar kedai & still baby sbb tak pandai makan lagi.  Agaknya terpisah dari maknya... Ayah kena pakai glove utk tangkap sbb garang yg amat.  Tapi kalau biarkan mungkin mati dilanggar kereta or kebuluran..

Adik menyuap susu formula 

Dari liar dah semakin jinak

Still weak coz sblm ni dah nazak sangat



Dah mula nak bermain-main (cage ni port favourite utk tidur-pintu tak dikunci pun)

Bawah ni some of the pets yg pernah dibela.  Kebanyakannya takde gambar, cukuplah memori bersama sebagai kenangan.  Kucing-kucing ni pun sekadar apa yg ada dlm pc saya aje.. rasanya dah ratusan ekor kami bela - (ada yg diletak di kedai ayah).  Binatang ni semua dibela & dibiar bebas (since semua dah jinak, jadi memang nak tidur dengan kitaorang).







Siamang/ungka kesayangan ayah (yg kecik tu tau, bukan tukang pegang tu..hehehe)..

Tengok tu.. pandai je masuk dlm laci buat port tidur time siang.. malam-malam kacau org tidur.  Habis semua org dia gigit kaki, jilat telinga.. (Mode : muka blurr kena candid time tidur)

Antara semua pet, saya paling suka musang (byk gambar saya dgn musang tapi semua tak menutup urat (aurat).. aauuuwww)
Saya ada peristiwa lucu berkaitan musang ni.  Masa sekolah menengah, kawan-kawan tak percaya saya bela musang.  Jadi untuk buktikan, saya bawa naik bas ke sekolah.  Time kelas, saya sorok musang dalam laci meja.  Masa kelas agama, agaknya dia dah kelaparan, dan mula la berbunyi-bunyi.. tapi cepat-cepat kawan-kawan yg lain buat-buat bisng.  Ustaz tu sampai banyak kali berhenti mengajar & tanya "kamu dengar tak bunyi apa tu?".. sekelas jawab "takde pon ustaz!!".. terpinga-pinga ustaz tu sebab dia sure je terdengar bunyi something pelik.. hehehe..

Elok je ustaz keluar, cepat-cepat saya keluarkan musang & offer makan.  Lepas makan semua lah sibuk nak pegang.. saya cakap dah, biasanya lepas makan dia akan membuang.  Tapi semua tak sabar jugak.. sampai turn Aznan, saya nampak ekor musang tu dah tercacak semacam.. Saya jerit suruh dia campak cepat.. tapi malangnyaaa amaran tu tak cukup cepat!!... sempat jugak dia melepas atas bahu Aznan!! Hahaha.. Sorry ye Nan...  Saya sure kawan-kawan sekelas ingat lagi peristiwa ni.  Kelas 4 Ibnu Sina yang dirindui...
Tompok tengah syok membuta atas katil ayah & mak.. 


Ayah akan usung pet kesayangan dia ni ke mana-mana.  Kalau di kedai dia akan duduk atas kaunter teman ayah

Si manja ni kalau nak tidur mesti cari ayah.  Kalau ayah tidur atas kerusi malas, dia akan tidur atas perut ayah.. 

Nampak baik je kan?  Usah terpedaya.. bila menjelang malam, semua org malas nak layan si musang ni.. aktif yg amat!! Kalau time siang, dia akan menyorok dlm laci, bwh katil, atas almari or any port gelap utk tido.  Time pasif ni, mmg dia la kena kacau balik.. hehehe.. Kita balas dendam!!! 

Muka tensen kena heret keluar dr tempat persembunyian.. mesti  tgh plan  mlm ni sapa dia nak attack dulu.. hehehe
Binatang paling byk ayah bela pastinya kucing & diikuti musang.. rasanya lebih 10 ekor musang dah dibela.  Kebanyakan jumpa time gotong-royong or org offer (org kat sini dah tau ayah suka binatang).  Mula-mula agak leceh sikitlah sebab baby musang ni kerap menyusu.. dia akan melalak-lalak tiapkali lapar. Jadi kena rajin bangun tengah-tengah malam suapkan susu and nestum (jangan tak caya).. hehehe.. bila dah besar, bg makan pisang pulak.  Favourite dia pastinya ayam & telur...

Ehh.. panjang lebar pulak sessi berkenalan dengan pets we all ye... kalau cerita pasal pet ni sampai bila pun tak habis sebab saya pun pecinta haiwan.  We all sekeluarga memang marah sangat dengan orang-orang yg takde ihsan dekat haiwan ni.  Haiwan ni pun makhluk Allah & ada hak di mukabumi ni.  Ayah selalu cakap, nak tengok orang tu ada hati perasaan tak, tengok cara dia treat haiwan.  Kalau dengan haiwan pun dia sayang, lagikan dengan manusia. Patutnya lagilah dia sayang kan.. Senang aje motto ayah.. cayalah!!!




Sambal Udang

Thursday, May 10, 2012 0 comments
Takde apa sangat nak story.. saja nak tempek gambar sambal udang kat sini.. hehehe.. Sambal ni saya buat lepas menyampah tgk cili kisar dlm peti tu.  Jadi saya tumbuk 1 biji bwg besar, 3 ulas bwg putih, tumis sampai wangi & tambah cili kisar 3-4 sudu besar. Pastu goreng garing, tambah sikit air asam jawa, gula, garam,aji & udang.  Siap!! Pastinya resepi yg senang-senang aje... hehehe..

Lontong

Wednesday, May 9, 2012 0 comments
Tiba-tiba teringin nak makan lontong.  Biasanya saya suka serve lontong dengan kuah lodeh & sambal udang.  Tapi kali ni saya just buat kuah lodeh & perabis stok kuah kacang dlm peti beku.  Tempe pula saya gaul garam kunyit & digoreng garing.  So saya tak letak dah tempe dalam kuah lodeh ni (saya tak suka tempe yg tak rangup).

Kuah lodeh saya ni simpe aje sbb cara masaknya sama aje dgn kuah lemak biasa.  Cuma sekadar hiriskan bawang putih dan bawang merah dan rebus semua bahan dengan santan cair dulu. Bezanya saya ketuk 2 batang serai & tambah serbuk kunyit utk dapatkan warna kuning.  Bila sayur semua hampir masak, baru masukkan santan pekat.

Disebabkan saya ada letak fucuk & suhun, jadi saya cairkan sedikit & lebihkan kuahnya.  Kalau tak kering aje tak berkuah nanti.  Oh ye, pastikan fucuk & suhun tu direndam dulu sebelum dimasak.  Sayur yg biasa saya letak dalam ni - carrot, terung, kacang panjang, sengkuang dll.  Best juga kalau tambah udang fresh dlm ni (ada juga yg guna udang kering).

Sayur lodeh yg dah ready utk dimamam... 

Bread Pudding

Tuesday, May 8, 2012 0 comments
Masa saya kerja dulu, tiapkali keluar office selalu tengok staf restoran tengah buat puding roti.  Saya ni memang suka menyemak bila org tengah memasak, tambah-tambah bila memasak benda yg saya tak pernah buat.  Memang simple sangat, they all just campak-campak je bahan dalam loyang.  Tapi saya langsung tak pernah rasa walaupun puding roti ni agak laris.

Bila buka cafe sendiri, banyaklah kulit roti yg terbuang.  Ye lah baki sandwich, baki roti benggali yang dipotong dan sebagainya.  Jadi saya akan recycle untuk jadikan puding roti.  My husband pun nampak excited sangat sebab dia suka puding roti.. Saya pun try le campak mencampak macam budak-budak kat tempat kerja saya dulu buat, waahh!! Menjadi jee... seronotnyaaa.. less than 10 minutes dah siap.. tapi nak membakar je la lama sikit.

Pukul 3 biji telur, 2-3 sb marjerin, 10sb gula (tak perlu kembang, janji hancur gula aje), kemudian tuang 1 liter susu

Tuangkan dalam loyang yang dah disapu marjerin

Tambahkan roti.  Carik-carikkan roti (saya guna lebihan kulit) ke dalam susu.  Anggaran roti tu cukup sekadar tenggelam dalam susu tu.  Kalau suka puding yg basah-basah kasi extra berair sikit ye.  Then bakar pada 200c selama 50 minutes.  Siap!!!
Gambar ni dah lama saya ambil.  Saya bakar puding ni sebelah petang, then jual keesokannya.  Saya suka makan puding roti masa baru keluar oven sbb baunyaa.. Mmmm.. semerbak gitu.  Tapi kalau jual saya letak dalam chiller dan letak sedikit susu cair semasa dihidang.

Ni gambar bread pudding yg dah siap.  Nampak macam ada hangus-hangus.. tapi bukan tau...  kalau potong nanti cantik je hasilnya 

Kangkung belacan

Sunday, May 6, 2012 0 comments
Kalau makan nasi putih kat kedai siam, kailan ikan masin or kangkung belacan memang tak tinggal.  Dulu masa kecik-kecik, Mak akan buat kangkung belacan ni kalau ada lebihan sambal belacan.  Sekarang ni Mak dah jarang menumbuk sambal belacan, kalau ada pun asyik licin aje.. jadi dah lama saya masakan ni tak wujud dalam menu Mak.

Minggu lepas suami pergi ke pasar tani dengan 2 sikecik & Wawan (nenek).  Saya plak.. cheatinglah.. apa lagi.. bagi alasan still dalam pantang la konon.  Sebenarnya malas nak keluar.  Lagipun tak nak heret baby ke pasar-pasar ni.  Tak sesuaaii gitu..!!

Sempatlah saya memesan, kacang botol, kangkung, lada besar, daging, buah-buahan... dan seumpamanyalah.  Seronoknya saya kalau ada tukang shopping.  Main order-order aje.. hehehe..

Kangkung Belacan.. bestnyaa!!!
Ni percubaan pertama saya buat kangkung belacan.  Jadi saya pun tibai ajelah bahan-bahannya.  Saya kisarkan Bawang, bawang putih, belacan (sikit aje), lada besar (3 biji), cili padi (utk extra pedas) dan bilis (boleh ganti udang kering, udang fresh....dll). Saya guna chopper supaya tak hancur sangat.  Saya tumiskan sampai wangi & tambah sos tiram 1 sudu besar dan masukkan kangkung.  Not bad.. enjoy betul saya lunch hari tu.  Dah lama teringin nak buat, tapi sbb suami tak makan kangkung, saya malas sikit nak masak.

Kacang botol yang sedia di tapau utk Mertua
Hari ni pula tengah saya dok korek-korek barang dalam peti utk masak lunch, MIL telefon... oo.. nak mengecek lauk rupanya.  Segan juga saya sbb ingat nak masak simple-simple aje.  Saya nak habiskan stok yg dah nak rosak/senang rosak.  Saya cadang nak buat masak lemak fucuk, suhun & telur, kacang botol belacan & telur ikan goreng aje.  Mula-mula nak tukar menu, tapi macam malaslah pulak.. hehehe.. jadi saya hantar masak lemak dengan kacang botol aje ke rumah Mertua.

Kacang botol ni saya masak exactly macam kangkung belacan tadi.  Cumanya tak letak sos tiram aje.  Sebaliknya saya ganti dengan gula sikit.  Kacang tu pun saya tak goreng lama utk kekalkan kerangupannya. Cukup sekadar gaul-gaulkan dengan cili & tutupkan api.

Time lunch.. kesian plak dekat suami teringin nak try kacang botol ni, tapi dia tak suka bau belacan.  Nasib baik malam tadi saya ada buat rendang daging, takdelah rasa guilty sgt sbb nampak dia enjoy sangat makan rendang tu.  Next time Mama buat kacang botol goreng tak letak belacan ye laling.. hehehe..