Apam Balik

Friday, August 6, 2010
Percubaan pertama buat apam balik.. rupa kurg cun, x ctrl api dgn betul la ni..
Rupa apam balik yg sdg dimasak
Bertompok² gula dikerjakan si Tiha..
Akhirnya berkesempatan try masak apam balik kat rumah.  Lama dah plan.. tapi asyik tertangguh² je.. beria² sgt nak buat apam balik ni bukannya apa.. my daughter x suka kacang tapi hantu jagung, so sng nak buat apam balik ikut kesukaan masing².. so apam balik Tiha got no kacang, berinti jagung je.. next time bleh la tambah chocolate rice lak.. lagipon if buat sendiri bleh ctrl kebersihan makanan...

Bahan² apam balik ni simple je...

     2 cawan tepung naik sendiri
     1/4 cawan gula
     1/2 sudu kecil soda bikarbonat
     sedikit warna kuning
     1 biji telur
     1 1/2 cawan susu segar

Simpan sejam then masak atas pan.. lengserkan sedikit dibhgn tepi spy sng dilipat.  Letak kacang (kcg tumbuk - bleh beli kat kedai yg ready made), gula, jagung..etc time tpg separuh masak (seperti yg dilihat di pasar malam.. heheheh.)..

4 comments:

Anonymous at: January 8, 2011 at 1:44 AM said...

hi kak ina..pqa trtarik ngan apam balik tu..hmmm,citer pasal apam balik ni,bru2 ni pqa ade pegi PD n kat sne ade m.cik tu jual apam balik kecik ngat n bulat2..mmg laris la..dye msak atas kuali leper yg besar n dye tenyeh bulat2 kecik ats tu,then ec kcg hancur @ calit kaya then da msak n penyet gne jari jek..best sgt2..ace try.mmg comel n sedap..m.cik tu jual dlm 6 bji rm1..best sgt2!!!!

{ Kina } at: January 11, 2011 at 12:13 AM said...

alaa... xde gambar ke? xleh nak imagine la plak.. kalo pegi area pd bleh la try.. kak ina mmg suka try makanan pelik² ni..

{ pqa @ syafiqa } at: August 10, 2011 at 4:14 PM said...

ni contoh apam balik mini.

http://hidasaif67.blogspot.com/2010/07/dedikasi.html

{ Kina } at: August 11, 2011 at 1:41 PM said...

Thanks Pqa.. rasa macam penah tengok je.. nak try cari & rasa lah.. mcm sedap je.

Post a Comment