Chicken Chop

Friday, October 9, 2009
Dah lama x update blog, mula la rasa kemalasan.. heheheh.. Pastu.. asyik lupa je nak ambik gambar. Dah siap makan baru teringat. Sometimes bila tgh masak, nak rushing, x sempat plak nak begamba. Ye la.. kdg2 ada tetamu, nak masak cepat2, sibuk lak nak buat photo shoot. Dahle memori kad hp tu mcm nak melingkup je.. asyik² xleh nak read. Boring..boring...

Kayla.. tambah lagi satu resepi mudah utk dibuat & bahan yg sng dicari..

Bahan²

4-5 ketul peha ayam
1 biji telur dipukul
3-4 sudu tepung jagung
10 kpg biskut Hup Seng/lemak masin dihancurkan (or breadcrumb secukupnya)

(Ambik keseluruhan peha, yg ni dah kira cacat sbb peha dah kene potong)
Debone peha ayam.. sesetengah peniaga ayam dia akan buatkan if kita request. ckp je nak buat chicken chop. So far x taula ada special teknik ke apa, biasa aku buat just toreh & keluarkanla tulang tgh dia tu. Haa.. part ni je paling sesuai utk buat chicken chop sbb isi dia basah² & lembut.


Rupa bentuk peha yg dah dibuang tulang. Part peha yg aku beli ni kecik sket.. biasa besar dr ni. Seketul tu mmg kenyang la.. this time, kene makan 2 ketul baru cukup.


If nak, marinade kejap dgn paprika, black pepper & garam. Biasa kat restoran tu dorg x letak apa² pon sbb chicken chop ni dah ada rasa even kalo kita x letak apa².


Celup ayam tadi dlm tepung jagung, telur & biskut yg dihancurkan tu. Biskut ni pengganti breadcrumb. If ada breadcrumb, guna je la terus. So far bila masak, sama je rasa dan rupa bentuk dia.


Rupa ayam yg sudah diap dicelup dgn semua bahan. Sedia digoreng.


Goreng dgn minyak yg byk. Ambil masa sikit utk masak (ada 3 salutan), aku suka masak bg garing sket supaya isi dlm betul² masak & salutan rangup.

Kuah chicken chop ni biasanya gunakan brown sauce instant (ada byk brand). Brown sauce ni biasa dlm bentuk serbuk or cari kuah utk beef/chicken/mushroom yg dah sedia ada. Then masak atas api, tambah button mushroom & tambah black pepper jika nak pedas. Aku penah makan kat Vistana, rilek je served C/chop dgn sos cili.. dah la mahal.. cett!!!

Biasanya hidang chicken chop dgn french fries/potato wedges, salad (tomato,salad, timun), coleslaw. Or bleh gak ganti dgn bun & jagung.. (cthnya mcm aku buat ni, stok sayur x de dlm peti ganti dgn jagung).

Haa.. nak buat coleslaw sng je.. gaulkan mayonnaise dgn mix vegetables or sagatan carrot & kobis. If nak ada rasa manis² sket tambah gula sket masa menggaul. Aku prefer rasa ori mayo tu je...











0 comments:

Post a Comment