Sheperd Pie

Wednesday, July 11, 2012
Pie ni lagi sedap kalau garing sikit.. ni first time, jadi belum memandai nak ubahsuai lagi.. hehe
Dah lama teringin nak merasa Shepperd Pie sebab saya agak suka makan pie.  Tapi suami asyik keberatan aje.  Kalau si Baba dah keberatan, saya doubt la anak-anak pon akan makan.  Akhirnya a few weeks lepas, saya beranikan diri juga masak pie ni.  Biasanya taktik saya nak bagi anak-anak makan, include they all time penyediaan tu.  Tapi rasa nak naik anginlah sikit sbb ada toyol kecik sibuk nak tolong kupas, pukul, lenyek.. hiisshh.. tapi bila fikirkan untuk naikkan keinginan nak makan si Tiha & Ieqa, gagahkan diri jugaklah biarkan budak berdua ni yg buat keje.  Tapi extra la kerja nak mengemas dapur & tempoh nak siapkan makanan pun double jadinya!!!

Namanya aje Shepperd Pie, tapi tak guna daging kambing pun.  Gunakan mince meat biasa aje...

OKlah.. ini resepinya.. ada banyak blog letakkan resepi ni tapi semuanya claim resepi asal dari Chef Hanieliza yg makin terkenal tu.  Saya buat half je dalam percubaan pertama ni..  Saya Copy paste balik dari blog Kak Yati ni 

Bahan A (Untuk Inti):-
  • 500 gram daging kisar
  • 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cawan kacang panggang
  • 8 biji cendawan butang (dibelah 4)
  • 5 biji tomato masak (dipotong dadu)
  • 1 batang lobak merah (dipotong dadu)
  • 1 pokok daun parsli (dicincang) - Yatie guna yg kering je dlm 1 sudu kecil
  • 1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dgn 1 cwn air
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 1 kiub stok daging
  • 2 sudu makan minyak masak/minyak zaitun
  • Garam secukup rasa
Cara Memasak Inti:-
  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
  3. Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
  4. Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
  5. Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
  6. Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...
Bahan B (Untuk Pai):-
  • 1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa
  • Air untuk merebus kentang secukupnya
Cara Menyediakan Pai:-
  1. Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
  2. Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
  3. Gaulkan dengan susu segar (akak tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
  4. Masukkan adunan kentang ke dalam bekas alluminium kecil
  5. Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula. Yatie tabur atasnya sedikit serbuk lada hitam dan sedikit daun parsli kering.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (akak set oven 190C je) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
  7. Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....


Layer pertama.. saya lapik dengan baking paper 
Tupp..tupp.. dah siap pie ni.. ajaib ye.. (sorry lupa nak snap gambar sebenarnya)

Frankly resepi ni memang mabeles la.  Tak disangka-sangka anak-anak dengan bapak anak sekali cukup suka.  Mak anak lagilah.. makan sampai tak cukup.. hehehe.. menyesal pula saya masak separuh dari resepi aje.  Tiha yg pemilih tu pon sanggup makan everything yg ada dlm pie tu, kalau tak tu dia kuis satu-satu & tanya semua ingredient yg ada.  Carrot yg dalam tu pun dia telan tanpa banyak soal.  Cukup suka saya kalau dapat jumpa resepi yg disukai sekeluarga.  Senang kerja!!

0 comments:

Post a Comment