KECOH SNAIL AKA SNAKE

Saturday, March 26, 2016
Kisah beberapa minggu sudah... Di suatu tengahari... Misha masuk ke bilik sambil menangis... Mama tanya "kenapa Misha??" Dalam sedu sedan... "Misha nampak Snail besar... dia lari laju sangat...".  Mama pelik... snail? Lari laju?  Besar??... 

Ieqa pula bila dengar macam tu.. laju je berlari ke ruang tamu sambil tanya.. "Mana?? Mana snail? Nak tengok... ".  Berlarian lah tiga² beradik tu mencari snail di ruang tamu.  Masa ni Mama dah terfikir something else dah.  Mama panggil Misha.. Mama tanya snail tu warna apa, ada kaki tak & jalan laju ke?  Dia cakap hijau & takde kaki serta lari laju.  

Isshh... Mama dah makin confident dia nampak snake, bukan snail... Jadi Mama Google gambar, minta dia tunjuk... Hah!! Saahh.. memang ular.  Tapi sebagai ibu yang gagah perkasa, Mama rilek je.. bleh lepak² lagi kat living.. hehehe... Lagipun Mama fikir, nanti Baba balik barulah cari ular tu.  Kalau cari sekarang, bimbang dia lari sana-sini lagi susah nak cari nanti.  Mesti ular lidi je pon, sebab rumah kami kan tingkat 3, sah² ular² spesis pokok punya kan.  Masa ni dok fikir ular tu besar jari kelingking je gitu... hahahah...

Bila Tiha balik, dia dok main basikal Misha yang kecik tu dengan Ila.  Ila duduk atas tu, dia sorong sambil berlari² sekitar living.  Ila memang suka main dengan basikal & juga cooking toys kat tepi pot diorang park basikal tu. Tak lama tu, Baba pun sampai.  Masa Baba sampai ni tiba² Misha menangis & jerit.. "Ularr.. Ularrr...!!!" Sambil tunding ke basikal Ieqa.  Mama & Baba terus perjati... Ehhh... besarnya... takkan kot... Kami serentak tanya each other... " Kita ada tak mainan ular macam ni??"... Sebab ular tu elok aje membelit dekat rantai basikal & tak bergerak.  Bila Baba dah hampir sentuh ular tu terus Mama jerit " Stop!!.. Sah ular... Semua orang.. pergi masuk bilik!!"  Mama halau anak² yang super excited nak tengok ular.  Diorang ingat ni Zoo ke apa, nak tonton ular.  Masa ni Mama agak panik sebab tak sangka ular tu agak besar!  So saya pesan Baba suruh perhati ular tu jangan ke mana².  Mama nak call Bomba.   
Inilah ular tu... Berlegar² di basikal Ieqa... Ya Allah.. mujurlah tak patuk Ila sebab Ila memang dok main sekitar basikal ni tadi... Thx ye ular sebab tak ganggu anak² Mama... Dont worry.. we all takkan cederakan awak... Kesian awak sesat & ketakutan kan?? Memang berderau darah Saya tadi bila nampak ular tu membelit di basikal ni... Memang dekat situlan Ila dok main² tadi.

Panjang kan?  Mana Misha tak menangis takut... Yang kesian tu.. semua Kakak² gelakkan dia sebab takutkan snail... heheheh.. Siap cakap dia ada²kan cerita lagi snail tu besar & lari laju... (Almaklumlah.. Misha ni memang daya imaginasi lebih sikit dari yang lain & alert dia pun lebih)... Mujurlah Mama boleh bezakan tipu dia dengan realiti
 Tapi sebelum Bomba datang, pekerja maintenance Apartment dah berjaya tangkap ular tu.  Berkali² saya pesan jangan bunuh ular tu .  Tangkap or halau aje.. Bila diorang dah bawa ular tu turun, kami nampak bberapa orang Bomba tengah berlegar² bawa penangkap ular mencari rumah kami.. hehehe...
Pihak Bomba yang pantas bertindak... Walaupun hanyalah kes ular daun... Masa call saya bagitau, ular ni tak bisa sangat kot.. boleh ke mintak tolong Bomba ni?  Ye la .. bimbang pula diorang ada urusan lain yang lebih urgent kan... Jadi kita terus terang lah yang kita ni takdelah emergency sangat.  Tapi laju je diorang cakap, takpe kami datang... 
Oh ye.. kalau nak tau.. Baba tu penakut ular... Errr.. pembetulan.. penakut segala jenis binatang kecuali KUCING.. Kui..kui..kuii... (Alaa.. jangan tak nak mengaku ye Baba... Rahsia Baba semua dalam poket Mama ni... Hahahahaha....)... So sikit pun Mama tak terfikir nak suruh Baba tangkap!  Hahahahah...




2 comments:

{ Zie Azi } at: March 28, 2016 at 3:42 PM said...

alhamdulillah xde apa2,kalau sy dah panik
hahha

{ Kina } at: March 31, 2016 at 10:20 PM said...

Itulah.. syukur... Kalau saya nampak dari awal sebesar tu, memang saya panik dah.. hahahah..

Post a Comment