Alaahaaiiiii

Saturday, June 6, 2009 0 comments
Kronik2.. lama dah x update resepi ni.. Alahan kali ni agak teruk.. most of the time kene tapauu saajaaa.. Bila masuk dapo je, ada je alasan nak loya.. Yg lagi best.. somehow mcm xleh nak telan masakan sendrik.. maybe time prepare tu kene menghadap bahan2 mentah yg aku teramat alah skrg ni.. so time nak makan.. mula la terbayang mende bukan2.. Paling aku anti.. makanan dlm freezer, aku ada byk stok makanan dlm tu, kuah2 mostly.. semua tersimpan rapi. Tak tau la bila start bleh hadap semula. Ayam, daging, udang, sotong.. semua x bersentuh.. x tahan hanyir!!

Sorry la sapa2 yg mengharap resepi baru.. lagipun aku bz sket lately ni. Bila rasa ok sket.. baru la bekesempatan nak buat mcm2 aktiviti.. so x sempat nak update blog ni. Dahle hard disk pc husband rosak.. byk data2 & gambar2 makanan kat dlm tu.. pc aku pakai ni dah tua, monitor pon mcm malam2 gitu.. susah nak pilih gambar & xleh nak transfer gambar dr hp pon.. coz x compatible.. mcm2 hal la kan. Akupun dah boring sal hard disk rosak ni.. since last 3 years, dah dkt 10 hard disk kong!!! Macam pelik je.. we all still mencari sbb coz letih la asyik nak kene beli hard disk jee.. Skrg ni my husband tgh struggle nak copy data dr hard disk tu. Dah byk hari try baru berjaya recover a few folder.. Hopefuly by next week semua data tu berjaya diselamatkan laa..


Sambal Tumis Telur

Monday, June 1, 2009 0 comments

1 biji bwg besar (sederhana besar)
4 ulas bwg putih
Segenggam cili kering

(blend semua sekali utk ditumis)
Boleh tambah belacan masa mengisar jika suka






Cili kering tu rebus/ rendam dgn air panas dulu before diblend yee..








Then tumis sampai garing/pecah minyak
Pastu masukkan gula (byk sket) 4-5 sudu ke
Garam secukup rasa
Utk sambal telur aku x letak air asam jawa if sambal ikan bilis ke, letak le sikit.
Ha.. adjust kepekatan kuah dgn air..






Dah tu masukkan telur & potong bawang besar & masak lagi sampai bwg lecur.
Sedia dihidang!!!


Bubur Jagung

Sunday, May 31, 2009 0 comments
Ala.. lupa la nak ambik gambar bahan2. X pe la, bhn2 pun simple je..


2 tongkol jagung
1 tin jagung krim
1 kotak santan
Gula secukup rasa
1-2 sk garam
Daun pandan
Sedikit sagu (jika suka)
Air (if pekat sgt)

Boleh rebus dulu jagung & sagu tu dgn air kejap... if nak rebus trus dgn santan pun boleh, just make sure api x terlalu kuat, elak santan berkeladak...


Then trus je masukkan semua bahan2 lain, jagung tin, santan, gula & garam.. haa.. daun pandan gak kalu ada.

Then siap laa.. if cair lagi, bleh adjust ngan taburkan tepung gandum dlm tu (ni taktik pekatkan bubur). Tapi make sure x berketul² la.. xpon larutkan dlm air sikit then baru letak. Ok.. dah siap.!!


Tips :  Saya suka letak jagung tin tu utk naikkan rasa lemak berkrim bubur ni.  Bubur pun akan jadi lebih pekat.  Boleh abaikan jika tiada jagung tin di rumah.

Cucur Jagung

Wednesday, May 27, 2009 0 comments
Aiseh.. ada tangan kecil nak curi cucur jagung..












Bancuh tepung gandum(3/4 senduk), 5 sb gula, 1 sk garam & air.
Bila dah sebati (bancuh cair sikit) masukkan jagung yg dah dipotong dr tongkol











Tambah ikan bilis / udang (resepi asal letak fresh shrimp) & boleh tambah gak daun bawang/kucai, bwg besar yg dipotong dan cili merah. Then goreng mcm biasa.. Try le..

Sup Ayam

0 comments



Nak masak sup kene ada bahan2 ni :
- ayam (agak2 la 2/3 org makan)
- sup bunjut
- Bawang merah 5 ulas (dikisar)
- bawang putih 4 ulas (dikisar)
- Halia 1 inci (dikisar)
- Daun bawang & daun sup (dipotong)
- kiub ayam














Tumis bahan yg dikisar & sup bunjut sampai naik bau. Then masukkan ayam dan kacau2 hingga separuh masak


Tambahkan air (terpulang la nak kuah byk or sket). Then masukkan kiub ayam. Perasakan dgn garam dan tambah daun sup & daun bawang yg dipotong tadi...






Tips
1. Boleh tambah alat tumisan dgn menumis bahan tumisan sup tulang, but aku suka simple mcm ni je..
2. Boleh gak tambah carrot & kentang jika suka
3. Nak makan ngan nasi impit (soto), bihun , makaroni & seumpamanya pon ok..