Rupa bentuk pulut sambal.. skali-skala nak ubah menu.. kalo kat utara pulut ni dimakan dgn pelbagai cara... inti, sambal, buah² yg lembik & ranum (durian, cempedak, mangga), ikan masin & memacam le..Since my daughter x makan sambal, saya just buatkan telur dadar sebagai lauk tambahan...
Cara Penyediaan Pulut :
Cara 1 (hasilnya cantik & berderai)
Rendam pulut semalaman.. janji tenggelam beras pulut
Dah masak (if x pandai tgk, makanle sikit nak tau dah masak ke belum). gaul dgn santan & sedikit garam...
Sorry x berapa ingat timing coz dah lama x buat.. kalo masak dlm kuantiti yg sikit.. i guess 15mins dah separuh masak & another 15mins lagi utk masak...
Cara 2
Tanak je macam nasi.. x yah susah² rendam.. sukatan air utk pulut, 1 cawan pulut = 1 cawan air. Santan digaul lepas pulut masak (time panas² supaya pulut nampak berminyak & santan sebati dlm rasa pulut). Tapi cara ni pulut x nampak berderai le.. melekit² sikit.
2 comments:
Singgah disini melalui carian Google. Minta izini guna gambar untuk entry post saya hari nie...
Ok.. No prob.. Thx for informing
Post a Comment