Pulut Sambal

Friday, June 11, 2010

Rupa bentuk pulut sambal.. skali-skala nak ubah menu.. kalo kat utara pulut ni dimakan dgn pelbagai cara... inti, sambal, buah² yg lembik & ranum (durian, cempedak, mangga), ikan masin & memacam le..Since my daughter x makan sambal, saya just buatkan telur dadar sebagai lauk tambahan...

Cara Penyediaan Pulut :


Cara 1 (hasilnya cantik & berderai) 


Rendam pulut semalaman.. janji tenggelam beras pulut

Then kukus atas pengukus (boleh letak direct atas pengukus, ni saja alas kain, sng nak angkat dr pengukus)

Agak² separuh masak, keluarkan & gaul dgn air, ni agak2 je.. biasanya saya guna 1 cawan air utk 2 cawan pulut. Then tanak semula...

Dah masak (if x pandai tgk, makanle sikit nak tau dah masak ke belum).  gaul dgn santan & sedikit garam...

Sorry x berapa ingat timing coz dah lama x buat.. kalo masak dlm kuantiti yg sikit.. i guess 15mins dah separuh masak & another 15mins lagi utk masak...




Cara 2

Tanak je macam nasi.. x yah susah² rendam.. sukatan air utk pulut, 1 cawan pulut = 1 cawan air.  Santan digaul lepas pulut masak (time panas² supaya pulut nampak berminyak & santan sebati dlm rasa pulut). Tapi cara ni pulut x nampak berderai le.. melekit² sikit. 










2 comments:

{ Izni Hafiz Abdul Rashid } at: October 2, 2014 at 7:59 AM said...

Singgah disini melalui carian Google. Minta izini guna gambar untuk entry post saya hari nie...

{ Kina } at: October 2, 2014 at 2:57 PM said...

Ok.. No prob.. Thx for informing

Post a Comment