Chicken Cordon Bleu

Thursday, February 16, 2012 0 comments
Chicken Cordon Bleu + Garlic Sauce dihidang bersama salad+ thousand island & jagung kukus yg disapu garam & butter


Ni antara resepi yg dah lama nak try tapi tak terbuat².  Saya ada jumpa resepi ni dalam majalah Rapi lama dulu, punyalah nak try, sampai nak masuk anak no. 3 tak terbuat² juga.  Boleh tahan angan menggunung saya ni ye.. Oklah.. Chicken Cordon Blue yg saya masak kali ni guna resepi Kak Nannie  . Saya copy paste semula resepinya (ada cara bergambar, boleh masuk ke Blog Kak Nannie utk refer).


BAHAN-BAHAN :

5 ketul dada ayam - buang tulang rawan tengah
5 keping kepingan bologna ayam
5 keping keju
Bahan perisa secukup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Mentega secukupnya
tali untuk ikat isi ayam
jejari kentang goreng secukupnya
jagung rebus

CARA MEMASAK :


Panaskan oven pada suhu 180'C selama 5 minit . Bersihkan dada ayam dan belah dada ayam untuk buang tulang rawan tapi pastikan isi dada ayam tak terbelah dua kemudian dada ayam di lumur bersama bahan perisa 'Secukup Rasa' dan serbuk lada hitam secukupnya . Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.

Keluar isi ayam dari peti sejuk dan leperkan dada ayam kemudian sapukan butter pada isi ayam ni dan boleh la disusun kepingan bologna ayam dan keju . Tabur sedikit lagi serbuk perisa serta serbuk lada hitam kemudian boleh la digulung isi ayam ini dengan kemas dan ikat isi ayam ni mengunakan tali kapas yang bersih .

Bila dah ikat boleh la disapu butter pada seluruh pemukaan isi ayam ni dan tutup ayam ni dengan aluminium foil dan dipanggang selama 20 minit atau sehingga dada ayam ni masak . Bila ayam dah masak boleh di tanggal aluminium foil ni dan ayam ni dipanggang selama 10 minit lagi sehingga ayam masak kekuningan . Bila ayam dah masak boleh la dikeluarkan dari oven dan dibiarkan ayam sejuk .

RESEPI SOS KRIM BAWANG PUTIH 

2 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih saiz besar yang ditumbuk lumat
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar dlm kotak
1/2 cream
1/2 cawan keju parmesan
serbuk pasley - optional

CARA MASAK :

- Masukkan semua butter dalam periuk dan panaskan periuk , bila butter dah cair masukkan semua bawang putih serta minyak zaitun dan goreng bawang putih sehingga wangi dan kekuningan . Boleh la dimasukkan tepung gandum dan kacau bahan-bahan ni sampai la tepung gandum bertukar warna kekuningan dan masak 

-Dengan cepat terus masukkan susu dan kacau sekejap . Kemudian masukkan semua cream dan kacau sos. Masukkan keju parmesan , serbuk herba pasley serta serbuk black pepper ke dalam periuk dan kacau . Rasa sos jika kurang masin baru dimasukkan garam ke dalam sos ni .

-Terus kacau sos dan guna api dapur sederhana besar serta biarkan sampai sos masak serta menjadi pekat .

Dada ayam yg dah tak bertulang dan dibeli di Giant (besar gedabak).. 

Saya perapkan dengan garam & pepper (leperkan dulu dada ayam-saya guna lesung.. hehehe) dan gulungkan bersama cheese & bologna

Saya tak ikat, terus aje gulung, letak butter & balut dengan foil sblm dibakar.  
Disebabkan bahagian ayam yg besar, memang agak muak utk memakannya.  Saya pula terkurang letak bhn perapan (bimbang terlebih masin aje).  Nanti² saya nak cuba lagi dan nak kecilkan bahagian dada ni dan ketuk supaya lebih nipis.  Oh ye.. kuahnya saya tambah sedikit stok ayam utk dapatkan rasa ayam.  




Mee Hong Kong di kala malas...

Tuesday, February 14, 2012 0 comments
Mee yg dah siap dimasak sblm disiram dgn kuah...
Dah sekat setahun tak buat mee hong kong ni.  Suami & anak² enjoy je makan mee ni, tapi saya ni mmg jenis cepat muak dgn makanan yg kurang pedas macam ni.  Tu yg setahun sekali dua aje saya masak.  Padahal nak masak mee ni tersangat simple, resepinya ada kat entry dulu².  Ni saja je saya tepek kat blog sbb kebetulan dah terambil gambar time masak (ingatkan tak pernah masukkan resepi ni)..

Beef Steak & Black Pepper Sauce

Tuesday, January 31, 2012 0 comments
Weekend baru² ni saya buat steak bersama baked potato & salad.  Saya nak cuba buat kuah black pepper macam kat Secret Recipe tu.. Waahh!!! Menjadi juga akhirnya.  Kalau di Secret Recipe kuah tu dimakan bersama dengan grilled chicken.  Salad nya pula saya beli yg dah ready sbb sayur² dalam tu ada banyak sikit.  Lagipun saya nak try rasa Italian Dressing yg diberi bersama salad ni.  Since suami kurang suka rasa Italian Dressing tu, tak jadilah saya nak cari resepinya.  Thousand Island ajelah sebagai pengganti.

Steak tu ikut cara biasa aje, potongan daging, saya perapkan dengan black pepper & garam & masak atas pan.

Untuk kuah blackpepper tu pula...

Saya tumiskan (guna olive oil ) - 1 labu Bawang besar dan 3 bwg putih yg diketuk
(saya gunakan pan yg sama utk memasak steak utk dapatkan warna kehitaman & rasa beef)

Kemudian masukkan air (agak² secawan) dan kiub daging (boleh juga kiub ayam).

Didihkan kuah dan tambah 1 sb sos tiram dan black pepper (grind or tumbuk- kalau serbuk kurang kick).

Pekatkan dengan 1 sudu besar tepung gandum (gaul sedikit dengan air)

Didihkan dan rasa semula.  Saya tak tambah garam sebab kiub tu dah cukup masinnya & boleh tambah sedikit kicap jika nak extra gelap.

Nasi Goreng Ikan

0 comments
Since hari ni suami request Nasi Goreng Cina, saya masak pula nasi goreng ni utk diri sendiri.  Actually sama je macam nasi goreng kampung tapi saya tak letak belacan dan ikan bilis tu saya ganti dengan baki ikan goreng.  Kalau ada lebihan ikan goreng, inilah menu kesukaan saya.  Simple aje!!

Bahan²

1 labu bwg besar & 3 ulas bwg putih serta isi ikan
Sedikit cili padi
(Bahan² ni dikisar/ditumbuk)
Sedikit minyak utk menumis
Nasi - secukupnya
Sayur
Garam & perasa

Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan nasi dan gaul rata, tambah sayur, perasakan dengan garam serta serbuk perasa.

Ok! Ready dimakan.  Saya suka makan dengan telur dadar or telur kicap.

Nasi Goreng Cina

0 comments
Mmmm.. dalam banyak² makanan, Nasi Goreng Cina yg dimintak oleh si suami.. issshh.. Memang senang nak masak nasi ni, tapi saya kurang suka.  Maybe sbb saya suka nasi goreng yg pedas² macam nasi goreng kampung tu.  So everytime buat nasi goreng cina, saya kena goreng plak nasi goreng kampung atau seumpamanya utk diri sendiri.. issshh (asyik mengeluh je.).

Dulu² disebabkan tak berminat dengan nasi goreng ni, saya akan beli aje rencah nasi goreng segera Seri Aji tu.  Tapi saya ni kurg suka beli benda² instant ni tetambah kalau benda tu senang dibuat.  Slowly saya copy rasanya.. akhirnya menjadi.  Berikut bahan² yg biasa saya letak dalam nasi goreng cina ni.  Sukatan ni anggaran je, tak perlu la ikut sgt kayy...

Bahan²
Minyak utk menumis (paling sesuai guna minyak bijan)
2 biji bwg putih - diketuk
Nasi putih (lerai²kan) - 3 cawan ke
Sedikit sayur²an
Sedikit isi ayam/udang
1 biji telur
1/2 kiub stok ayam
Lada sulah secukup rasa
Garam

Cara²
Tumis bawang putih sampai naik bau & masukkan ayam/udang.  Masak seketika, (saya ketepikan bahan² lain  dahulu) pecahkan telur & gaul sampai hampir kering.
Masukkan sayur dan kiub ayam kacau rata & masukkan nasi.  Perasakan dengan garam dan lada sulah.

Selamat Mencuba!!!