Mmmm.. dalam banyak² makanan, Nasi Goreng Cina yg dimintak oleh si suami.. issshh.. Memang senang nak masak nasi ni, tapi saya kurang suka. Maybe sbb saya suka nasi goreng yg pedas² macam nasi goreng kampung tu. So everytime buat nasi goreng cina, saya kena goreng plak nasi goreng kampung atau seumpamanya utk diri sendiri.. issshh (asyik mengeluh je.).
Dulu² disebabkan tak berminat dengan nasi goreng ni, saya akan beli aje rencah nasi goreng segera Seri Aji tu. Tapi saya ni kurg suka beli benda² instant ni tetambah kalau benda tu senang dibuat. Slowly saya copy rasanya.. akhirnya menjadi. Berikut bahan² yg biasa saya letak dalam nasi goreng cina ni. Sukatan ni anggaran je, tak perlu la ikut sgt kayy...
Bahan²
Minyak utk menumis (paling sesuai guna minyak bijan)
2 biji bwg putih - diketuk
Nasi putih (lerai²kan) - 3 cawan ke
Sedikit sayur²an
Sedikit isi ayam/udang
1 biji telur
1/2 kiub stok ayam
Lada sulah secukup rasa
Garam
Cara²
Tumis bawang putih sampai naik bau & masukkan ayam/udang. Masak seketika, (saya ketepikan bahan² lain dahulu) pecahkan telur & gaul sampai hampir kering.
Masukkan sayur dan kiub ayam kacau rata & masukkan nasi. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
Selamat Mencuba!!!
0 comments:
Post a Comment