Teringin nak makan mee goreng tapi takde stok mee kat rumah. Maka spaghetti la yang menjadi mangsa. Rasanya lebih kurang jugak, cuma kelainan dari segi kekenyalan aje sikit. Overall boleh le buat lagi.. hehehe..
P/s : Cara masak sama je macam mee goreng cuma spaghetti tu rebus sampai lembut le dulu... :)
CENDAWAN GORENG KUNYIT
Mari kita layan cendawan lagi. Lepas ni ingat ye, jangan tamak.. beli 200gm aje cukup.. ni balun sampai 500gm.. so balun la cendawan ni sampai lebam.. hehehe.. (ingatan kat diri sendiri).
Kali ni cara masakan paling saya suka kalau nak goreng cendawan. Teringat memori masa kekecik. Makan cendawan tahun, cendawan susu dll yg tumbuh lepas kilat tu. Adduuhh.. tak tergambar enaknya. Masak la macam mana gaya pun, sedapnya tak terkata. Hari tu mau 3-4 kali saya ulang alik makan nasik... hehehe..
Tapi zaman sekarang ni, di KL pula tu.. mana la nak dapat peluang macam tu. Dulu dekat belakang rumah pun pernah tumbuh. Mak kata cendawan susu (ke rusa ekk.. lupa la.. hehehe)... bukan main seronok bawak bakul masing² nak kutip cendawan.
Kali ni saya share cara masak cendawan yang best sgt tu. Tapi guna cendawan tiram aje la.. mmg tak thrill langsung.. (Isskk.. apelak.. rezeki jugak kan, dah ada makanan kat rumah dah cukup baik kan)...
![]() |
Dah tumis, baru perasan lupa bahan favourite saya... Daun Kunyit!! Cepat² ambik dalam freezer basuh & gunting |
![]() |
Tadaaa.... lepas tumis tu masukkan cendawan & daun kunyit & kacau rata. Garamnya jangan lupa eekk... Air jgn letak tau... nanti jadi sup kunyit pula!! |
SUP CENDAWAN
![]() |
Kita tengok gambar sup dari dalam periuk aje la ye... |
Suku bahagian cendawan saya dah campur dalam tomyam baru² ni. Balik dari Jengka, korek peti... nampak plak baki cendawan yg masih banyak... sebelum cendawan tu jahanam & masuk cik tong, hari ni jugak saya akan kerjakan... hehehe..
Saya ambil separuh dari stok dalam peti tu & bersedia untuk disupkan. Pastu bukak freezer luar, ambil seketul ayam bahagian isi & rendam dalam air. Saya memang ada 3-4 keping ayam bahagian isi yang dipack satu aje seplastik, just utk letak dalam mee or perencah sampingan...
Ini le lebih kurang resepinya..
- 2 Ulas bawang putih diketuk/mayang
- 1 biji bawang besar dipotong
- Sedikit halia (jika suka)
- Sedikit ayam bahagian isi
- 1 sudu besar sos tiram
- 5-10 tangkai cili padi dipotong
- 1 biji tomato dipotong (saya gunakan 4 biji tomato ceri)
- Cendawan
- Air
- Lada Sulah
- 1/2 kiub stok ayam
- 3 hirisan limau nipis (jika suka masam)
- Saya tumiskan bawang putih & bawang besar sampai wangi.
- Masukkan ayam, gaul² sampai hampir masak (jangan lama² nanti ayam kurang lembut). Tambah sos tiram.
- Masukkan cendawan, air, cili & tomato (air letak sikit je - separuh dari cendawan, kalau tak cukup boleh tambah kemudian).
- Tambah kiub ayam & lada sulah. Perasakan
- Saya perah sedikit limau nipis untuk mendapatkan rasa masam.
Kalau nak masak cendawan hati² bab air sebab cendawan akan keluarkan air yg amat banyak. Kalau digoreng, saya langsung tak tambah air, tapi sebaik cendawan masak keluarlah segala airnya. So kalau nak buat sup, letak separuh aje dari cendawan tu. Once cendawan layu, air tu pasti menutupi cendawan.
Dah jenuh makan sup cendawan, esok Mama masak cendawan lagi ye. Kita tengok apa lagi menu cendawan anak² semua nak kena balun kali ni... hehehe...
FROZEN TENGGIRI
Anak-anak semua dah kekenyangan, Mamanya pun sama. Jadi sempat la Mama mengular kejap sebelum baby Misha ajak teman dia tido.
Pagi ni saya rebus telur aje bagi they all makan. Tu makanan favourite, senang aje kan.. hehehe.. Tapi si Misha sibuk mintak cereal Mama. Jadi Mama share la breakfast dengan Misha. Mama ada lagi seketul roti gulung dinner semalam dalam peti. Kalau lapar boleh layan kejap² lagi.
Bawah ni gambar stok peti beku di pantry. Bahan² mentah macam ni saya sumbat kat peti luar nun. Saya dah pack siap² untuk sekali makan. Jadi kalau nak masak, amek aje satu set ayam ke, udang, sotong etc.
![]() |
Stok tenggiri beku |
![]() |
2 keping dah cukup untuk dibuat kari. Ikan ni saya mintak orang pasar potongkan siap². |
So.. dah keluar dari peti beku, saya rendamkan dalam air supaya cepat cair. Kalau nak lagi cepat, transfer dalam bekas besar letak air banyak² then salin airnya bila menyejuk. Oh ye, semua stok seafoods saya bekukan dengan air. Jadi ambil masa sikit untuk mencair.
Kenapa letak air? Setahu saya le, untuk make sure freshness tu kekal. Saya pernah juga try bekukan ikan tanpa air, tapi baunya tidak begitu menyenangkan utk hidung sensitif saya ni. Since that saya memang sentiasa tambahkan air ke dalam bekas membeku (untuk seafoods aje). Hasilnya seafoods kekal segar!!
BREAKFAST
Assalamualaikum.. tengah ketensionan menengok gelagat si baby & Ieqa berebut barang. Saya biarkan diog sekejap, nak hilangkan stress, layan Candy Crush & Blog kejap.. heheheh.. ( :p )...
Semalam sampai dari Jengka, lepas tidokan Misha saya online kejap. Kejap tak kejap pun sampai dekat pukul 3.00 a.m jugaklah. Saya suka surfing & membaca tiapkali online, sedar² hari dah makin lewat. Masa bukak blogger, terkejut beruk daku.. ada 2 comment dari pelawat baru.
Untuk blogger lain, takat 2 komen tu apalah sangat kan? Untuk blog suam² kuku macam saya ni memang mengejutkan le sbb saya ni mmg selalu visit blog orang tapi saya tak rajin nak tinggalkan komen. Jadi blog saya ni ada sorang je pengomen setia, Aisy Nasiha. Dia la satu² nya blogger yg tak jemu² meninggalkan jejak kat sini. Makaceh ye Aisy.
Bila ada orang komen, means entry tu memang ada pembaca, wahh semangatlah kan.. ehehehe.. selama ni saya ingat entry syok sendiri aje, sendiri post sendiri baca.. :p
Saya tak kecik hati pun kalau blog ni tak jadi tumpuan, saya sedar kekurangan kualiti gambar & juga kebolehan berceloteh yg tak sehebat blogger lain. Tiap kali ke blog lain, malu aje rasa nak hadap makanan kat blog sendiri. Nak buat cane, saya memang tak reti ambik gambar makanan bagi cantik. Serious ni.. bukan tak pernah try. Lagi saya possing kan makanan tu, makin hodoh jadinya.. hahahaha...
Arini saja je nak tepek gambar breakfast minggu lepas. Saya nak perabiskan chicken meatloaf Ayamas yang tinggal sekeping tu, saya buat set American. Tapi kali ni takde sosej, rasanya sunny side up & meatloaf ni di makan dengan toast dah cukup mengenyangkan... :)
![]() |
Sunny side up ku yg overcook sedikit & terpecah kuningnya.. huhuuuu... |
Okaylah.. makin parah perebutan dua beradik tu. Sudahnya Misha melalak tak dapat apa yang dia nak... Mama nak kena masuk campur jugak nampak gayanya... (Si baby busuk tu dah makin mengantuk le tu.. cari alasan nak melalak)....
Subscribe to:
Posts (Atom)