MEE GORENG TANPA MEE

Thursday, July 4, 2013 0 comments
Teringin nak makan mee goreng tapi takde stok mee kat rumah.  Maka spaghetti la yang menjadi mangsa.  Rasanya lebih kurang jugak, cuma kelainan dari segi kekenyalan aje sikit.  Overall boleh le buat lagi.. hehehe..

P/s : Cara masak sama je macam mee goreng cuma spaghetti tu rebus sampai lembut  le dulu... :)



CENDAWAN GORENG KUNYIT

0 comments
Mari kita layan cendawan lagi.  Lepas ni ingat ye, jangan tamak.. beli 200gm aje cukup.. ni balun sampai 500gm.. so balun la cendawan ni sampai lebam.. hehehe.. (ingatan kat diri sendiri).

Kali ni cara masakan paling saya suka kalau nak goreng cendawan.  Teringat memori masa kekecik.  Makan cendawan tahun, cendawan susu dll yg tumbuh lepas kilat tu.  Adduuhh.. tak tergambar enaknya.  Masak la macam mana gaya pun, sedapnya tak terkata.  Hari tu mau 3-4 kali saya ulang alik makan nasik... hehehe.. 

Tapi zaman sekarang ni, di KL pula tu.. mana la nak dapat peluang macam tu.  Dulu dekat belakang rumah pun pernah tumbuh.  Mak kata cendawan susu (ke rusa ekk.. lupa la.. hehehe)... bukan main seronok bawak bakul masing² nak kutip cendawan.  

Kali ni saya share cara masak cendawan yang best sgt tu.  Tapi guna cendawan tiram aje la.. mmg tak thrill langsung.. (Isskk.. apelak.. rezeki jugak kan, dah ada makanan kat rumah dah cukup baik kan)...

Biasanya saya akan siat² cendawan & rendam kejap dalam air.  Kalau zaman dulu cendawan tu kena dikopek dulu luarannya (sebab berselut) dan direndam in case ada ulat atau serangga kecik dicelahan cendawan tu.  Sekarang ni just cuci biasa aje....  

Saya akan sauk dengan tangan & masukkan dalam tapis.  Jadi sebarang habuk atau kotoran akan tertinggal dalam bekas rendaman tadi (kalau basuh bilis pun macam ni, so that segala tulang atau serpihan kecil tertinggal dalam air rendaman)...

Ignore ayam tu.... yg tu saya nak masak kari.  Saya potong bawang putih, bawang besar & cili padi serta basuh sedikit bilis.  Tumiskan sampai naik bau, letak sikit serbuk kunyit sebelum diletak cendawan.

Dah tumis, baru perasan lupa bahan favourite saya... Daun Kunyit!!  Cepat² ambik dalam freezer basuh & gunting

Tadaaa.... lepas tumis tu masukkan cendawan & daun kunyit & kacau rata.  Garamnya jangan lupa eekk... Air jgn letak tau... nanti jadi sup kunyit pula!!
FYI masak kekecik dulu Mak saya tak buat macam ni (Mak ajar, saya tukang masak).  Cara Mak saya simple aje - tumis bawang, letak cendawan, kunyit & garam.  Siap!!  Ni saya ngengada tambah bilis, cili padi & daun kunyit tu... Lagipun cendawan tiram tak sesedap cendawan zaman tu.  Jadi saya ubahsuai sikit utk more flavour.  Tapi kalau cendawan tahun tu ke,  buat macam mana pun sedap!!!

Nak tayang sikit ayam yang tengah dikarikan.  Ni belum siap lagi pun, tengah masak rempah dengan ayam.  Ayam dah separuh masak baru saya masukkan yogurt/santan dan air untuk kuah.  Baru² ni saya tuang hampir 3/4 bekas yogurt tu sebagai ganti santan (dari peti beku, menyampah dah tengok).  Sekalii.. maasaammm... akan ku alter kari ku yg masam terlajak itu.... passtiii... 
So ingatan juga kepada sesapa yg nak masak kari guna yogurt, letak sikit aje tau.  2-3 sudu besar je ke dulu.    Kang dah termasam macam ni, haruuu.  Terpaksa ku buat lagi satu set kari ayam untuk digabung dengan kuah yg terlajak masam ni... padan muka!!! huhuhuu...

SUP CENDAWAN

0 comments
Kita tengok gambar sup dari dalam periuk aje la ye... 
Sup ni dibuat sebab kes terpaksa.  Maklumlah kalau tangan gatal sangat rembat barang berlebihan, inilah akibatnya.  Tambah² kalau barang tu perishable.. haa.. kena la masak jugak.  Telan la sayur yang sama 2-3 hari.. hehehe...

Suku bahagian cendawan saya dah campur dalam tomyam baru² ni.  Balik dari Jengka, korek peti... nampak plak baki cendawan yg masih banyak... sebelum cendawan tu jahanam & masuk cik tong, hari ni jugak saya akan kerjakan... hehehe..

Saya ambil separuh dari stok dalam peti tu & bersedia untuk disupkan. Pastu bukak freezer luar, ambil seketul ayam bahagian isi & rendam dalam air.  Saya memang ada 3-4 keping ayam bahagian isi yang dipack satu aje seplastik, just utk letak dalam mee or perencah sampingan...

Ini le lebih kurang resepinya..
  • 2 Ulas bawang putih diketuk/mayang
  • 1 biji bawang besar dipotong
  • Sedikit halia (jika suka)
  • Sedikit ayam bahagian isi
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 5-10 tangkai cili padi dipotong
  • 1 biji tomato dipotong (saya gunakan 4 biji tomato ceri)
  • Cendawan
  • Air 
  • Lada Sulah
  • 1/2 kiub stok ayam
  • 3 hirisan limau nipis (jika suka masam) 
  1. Saya tumiskan bawang putih & bawang besar sampai wangi.  
  2. Masukkan ayam, gaul² sampai hampir masak (jangan lama² nanti ayam kurang lembut).  Tambah sos tiram.
  3. Masukkan cendawan, air, cili & tomato (air letak sikit je - separuh dari cendawan, kalau tak cukup boleh tambah kemudian).
  4. Tambah kiub ayam & lada sulah.  Perasakan
  5. Saya perah sedikit limau nipis untuk mendapatkan rasa masam.
Kalau nak masak cendawan hati² bab air sebab cendawan akan keluarkan air yg amat banyak.  Kalau digoreng, saya langsung tak tambah air, tapi sebaik cendawan masak keluarlah segala airnya.  So kalau nak buat sup, letak separuh aje dari cendawan tu.  Once cendawan layu, air tu pasti menutupi cendawan.  

Dah jenuh makan sup cendawan, esok Mama masak cendawan lagi ye.  Kita tengok apa lagi menu cendawan anak² semua nak kena balun kali ni... hehehe...


FROZEN TENGGIRI

Tuesday, July 2, 2013 2 comments

Anak-anak semua dah kekenyangan, Mamanya pun sama.  Jadi sempat la Mama mengular kejap sebelum baby Misha ajak teman dia tido.  

Pagi ni saya rebus telur aje bagi they all makan.  Tu makanan favourite, senang aje kan.. hehehe.. Tapi si Misha sibuk mintak cereal Mama.  Jadi Mama share la breakfast dengan Misha.  Mama ada lagi seketul roti gulung dinner semalam dalam peti.  Kalau lapar boleh layan kejap² lagi.

Bawah ni gambar stok peti beku di pantry.  Bahan² mentah macam ni saya sumbat kat peti luar nun.  Saya dah pack siap² untuk sekali makan.  Jadi kalau nak masak, amek aje satu set ayam ke, udang, sotong etc.

Stok tenggiri beku

2 keping dah cukup untuk dibuat kari.  Ikan ni saya mintak orang pasar potongkan siap².
Since saya tak suka makan ikan lain selain dari kembong/pelaling, ikan ni cukuple untuk husband aje.  Anak² pun jenis susah nak try makanan.  Untuk saya biasanya saya goreng aje ikan pelaling / telur dadar sebagai lauk.  Then masak aje satu jenis sayur.   Kari pula tak sah tanpa kacang bendi & tomato.

So.. dah keluar dari peti beku, saya rendamkan dalam air supaya cepat cair.  Kalau nak lagi cepat, transfer dalam bekas besar letak air banyak² then salin airnya bila menyejuk.  Oh ye, semua stok seafoods saya bekukan dengan air.  Jadi ambil masa sikit untuk mencair.

Kenapa letak air?  Setahu saya le, untuk make sure freshness tu kekal.  Saya pernah juga try bekukan ikan tanpa air, tapi baunya tidak begitu menyenangkan utk hidung sensitif saya ni.  Since that saya memang sentiasa tambahkan air ke dalam bekas membeku (untuk seafoods aje).  Hasilnya seafoods kekal segar!!



BREAKFAST

Monday, July 1, 2013 2 comments
Assalamualaikum.. tengah ketensionan menengok gelagat si baby & Ieqa berebut barang.  Saya biarkan diog sekejap, nak hilangkan stress, layan Candy Crush & Blog kejap.. heheheh.. ( :p )...

Semalam sampai dari Jengka, lepas tidokan Misha saya online kejap.  Kejap tak kejap pun sampai dekat pukul 3.00 a.m jugaklah.  Saya suka surfing & membaca tiapkali online, sedar² hari dah makin lewat.  Masa bukak blogger, terkejut beruk daku.. ada 2 comment dari pelawat baru.  

Untuk blogger lain, takat 2 komen tu apalah sangat kan?  Untuk blog suam² kuku macam saya ni memang mengejutkan le sbb saya ni mmg selalu visit blog orang tapi saya tak rajin nak tinggalkan komen.  Jadi blog saya ni ada sorang je pengomen setia, Aisy Nasiha.  Dia la satu² nya blogger yg tak jemu² meninggalkan jejak kat sini.  Makaceh ye Aisy.

Bila ada orang komen, means entry tu memang ada pembaca, wahh semangatlah kan.. ehehehe.. selama ni saya ingat entry syok sendiri aje, sendiri post sendiri baca.. :p 

Saya tak kecik hati pun kalau blog ni tak jadi tumpuan,  saya sedar kekurangan kualiti gambar & juga kebolehan berceloteh yg tak sehebat blogger lain.  Tiap kali ke blog lain,  malu aje rasa nak hadap makanan kat blog sendiri.  Nak buat cane, saya memang tak reti ambik gambar makanan bagi cantik.  Serious ni.. bukan tak pernah try.  Lagi saya possing kan makanan tu, makin hodoh jadinya.. hahahaha...

Arini saja je nak tepek gambar breakfast minggu lepas.  Saya nak perabiskan chicken meatloaf Ayamas yang tinggal sekeping tu, saya buat set American.  Tapi kali ni takde sosej, rasanya sunny side up & meatloaf ni di makan dengan toast dah cukup mengenyangkan... :)

Sunny side up ku yg overcook sedikit & terpecah kuningnya.. huhuuuu...

Okaylah.. makin parah perebutan dua beradik tu.  Sudahnya Misha melalak tak dapat apa yang dia nak... Mama nak kena masuk campur jugak nampak gayanya... (Si baby busuk tu dah makin mengantuk le tu.. cari alasan nak melalak)....