CENDAWAN GORENG KUNYIT

Thursday, July 4, 2013
Mari kita layan cendawan lagi.  Lepas ni ingat ye, jangan tamak.. beli 200gm aje cukup.. ni balun sampai 500gm.. so balun la cendawan ni sampai lebam.. hehehe.. (ingatan kat diri sendiri).

Kali ni cara masakan paling saya suka kalau nak goreng cendawan.  Teringat memori masa kekecik.  Makan cendawan tahun, cendawan susu dll yg tumbuh lepas kilat tu.  Adduuhh.. tak tergambar enaknya.  Masak la macam mana gaya pun, sedapnya tak terkata.  Hari tu mau 3-4 kali saya ulang alik makan nasik... hehehe.. 

Tapi zaman sekarang ni, di KL pula tu.. mana la nak dapat peluang macam tu.  Dulu dekat belakang rumah pun pernah tumbuh.  Mak kata cendawan susu (ke rusa ekk.. lupa la.. hehehe)... bukan main seronok bawak bakul masing² nak kutip cendawan.  

Kali ni saya share cara masak cendawan yang best sgt tu.  Tapi guna cendawan tiram aje la.. mmg tak thrill langsung.. (Isskk.. apelak.. rezeki jugak kan, dah ada makanan kat rumah dah cukup baik kan)...

Biasanya saya akan siat² cendawan & rendam kejap dalam air.  Kalau zaman dulu cendawan tu kena dikopek dulu luarannya (sebab berselut) dan direndam in case ada ulat atau serangga kecik dicelahan cendawan tu.  Sekarang ni just cuci biasa aje....  

Saya akan sauk dengan tangan & masukkan dalam tapis.  Jadi sebarang habuk atau kotoran akan tertinggal dalam bekas rendaman tadi (kalau basuh bilis pun macam ni, so that segala tulang atau serpihan kecil tertinggal dalam air rendaman)...

Ignore ayam tu.... yg tu saya nak masak kari.  Saya potong bawang putih, bawang besar & cili padi serta basuh sedikit bilis.  Tumiskan sampai naik bau, letak sikit serbuk kunyit sebelum diletak cendawan.

Dah tumis, baru perasan lupa bahan favourite saya... Daun Kunyit!!  Cepat² ambik dalam freezer basuh & gunting

Tadaaa.... lepas tumis tu masukkan cendawan & daun kunyit & kacau rata.  Garamnya jangan lupa eekk... Air jgn letak tau... nanti jadi sup kunyit pula!!
FYI masak kekecik dulu Mak saya tak buat macam ni (Mak ajar, saya tukang masak).  Cara Mak saya simple aje - tumis bawang, letak cendawan, kunyit & garam.  Siap!!  Ni saya ngengada tambah bilis, cili padi & daun kunyit tu... Lagipun cendawan tiram tak sesedap cendawan zaman tu.  Jadi saya ubahsuai sikit utk more flavour.  Tapi kalau cendawan tahun tu ke,  buat macam mana pun sedap!!!

Nak tayang sikit ayam yang tengah dikarikan.  Ni belum siap lagi pun, tengah masak rempah dengan ayam.  Ayam dah separuh masak baru saya masukkan yogurt/santan dan air untuk kuah.  Baru² ni saya tuang hampir 3/4 bekas yogurt tu sebagai ganti santan (dari peti beku, menyampah dah tengok).  Sekalii.. maasaammm... akan ku alter kari ku yg masam terlajak itu.... passtiii... 
So ingatan juga kepada sesapa yg nak masak kari guna yogurt, letak sikit aje tau.  2-3 sudu besar je ke dulu.    Kang dah termasam macam ni, haruuu.  Terpaksa ku buat lagi satu set kari ayam untuk digabung dengan kuah yg terlajak masam ni... padan muka!!! huhuhuu...

0 comments:

Post a Comment