ROTI BAM-BAM SAVOURY STYLE

Thursday, December 21, 2017 2 comments
Assalamualaikum... Kali ni nak share projek meroti saya kali ni.  Macam biasa resepi saya ialah campak-campak.  Jadi tiapkali buat, saya akan test dengan bahan yang berbeza.  Buat pertama kalinya saya buat doh roti menggunakan marjerin pelangi dan improver.  Hasilnya amat memuaskan hati.  Doh amat elastik, cuma agak menghairankan doh agak lembik walau berkali-kali saya tambah tepung.  Ni resepi saya guna kali ni (anggaran) :

(saya guna penyukat metrik)

Telur + air sejuk + ais = 300ml
1sk garam
5sb gula
3 sb susu tepung
1sk improver (boleh abaikan)
1 cup tepung gandum
3 - 31/2 cup tepung roti
3/4 sb yis
3sb marjerin

Masuk kesemua dalm BM dan uli sehingga elastik/extensible (saya uli 2x)

Keluarkan doh, timbang 45gram dan rounding.  Saya terus masukkan dalam cup.  Dah siap rounding semua, saya tekan doh yang dah cukup rest 10minit dan masukkan topping.  Tean-tekan aje dengan jari di bahagian tengah doh.  Topping saya kai ini

1.  Cheesy scramble eggs - Gaul telur dengan sedikit susu dan blackpepper.  Panaskan butter dan sedikit minyak, masukkan telur dan kacau bersama cheese slice.  Hampir kering tutup api sambil terus mengacau.  Telur jgn dimasak lama.. biar basah2 sedikit..

2. Chilli Tuna dalam tin dan potongan cili benggala

3. Baki topping pizza - saya panaskan butter dan minyak, masukkan mushroom gaul rata sampai masak.  Masukkan pepperoni, chicken ham, crabstick dan terus memasak.  Saya perisakan dengan sedikit garam, blackpepper, garlic powder dan paprika.  


Tiha yang mekapkan roti.  yang ni inti ke 3 tu

Ni inti Tuna


Ni scramble eggs

Sblm bakar tabur cheese dan picit mayo.  Yang scramble eggs tak tabur cheese dah sbb dah letak masa masak tadi..

Dah ready dibakar
Saya preheat oven 200c kemudian turunkan ke 180c dan bakar selama 20-23minit

Roti kali ni memang naik dengan jayanya (mungkin dengan bantuan improver) dan hasil pembakaran amat sekata.
BAhagian bawah pun cantik





Selamat mencuba!!!



PELAPIK KAKI / RUGS

Sunday, December 17, 2017 0 comments
Projek menghabiskan stok kain perca beberapa minggu lepas juga.  Saya dah makin rimas dengan kain-kain perca yang banyak, berbeg-beg jugalah.  Ni salah satu cara nak habiskan kain perca anda dengan cepat tapi cepat jugak masa korang habis.. Mujur la ada sorang budak yang memang suka kalau diajak buat kerja-kerja macam ni

Tiha tengah kusyuk menjalin kain-kain perca.  Since kain-kain ni pendek, dia terpaksa sambung dengan jahitan tangan.  

Kain-kain perca saya gunting dan humban dalam kotak.. hehehe..
 Since ni projek suka-suka dan handmade.. takyah skema-skema sangatlah ye.. Saya gunting ikut saiz agak-agak aje.  Tak perlu ukur, garis dll tu... Agak-agak sajalahh.. heheheh.. Ni tips shortcut saya supaya anda tak 'muak' memotong kain-kain perca. Hasilnya pun lebih seragam
ambil 1 kain perca 

Lipat/gulung jadi saiz yang lebih kecil

Dan potong!!  Sekejap aje siap...  cepat tak?? Tup--tup.. sekotak dah penuh...
 Bila dah banyak Tiha anyam... Saya sambungkan guna mesin jahit.  Nervous jugak takut tersangkut.. seb baik ok aje.  Saya guna jahitan zig zag dan besarkan jahitan 5 dan 2 settingnya.  Saya guna tapak Walking Foot untuk memudahkan kerja.
Sambung memanjang kalau nak dapat bentuk macam saya ni.  Kalau nak bulat, awal-awal terus buat bentuk pusingan.  Saya longgarkan tension mesin ke no 7 supaya kain ni tak membentuk mangkuk bila di sambung (menggelembung)




Tadaa... Tapi tak siap lagi ni..saya mintak Tiha sambung lagi sikit.. Hehehe.. 
Best sangat rug ni tau sebab material tu memang kain kapas yang lembut.  Anak-anak punyalah mintak buat besar-besar.  Mintak jadikan selimutlah, lapik depan tv lah.  Maklumlah dalam rumah kami takde karpet dan pelapik sebab jahanam di cakar kucing-kucing notti.  Tapi kalau buat pelapik ni.. korang rasa apa jadik??? Hhhmm.. tu yang buat berat je hati Mama nak continue jadikan ianya mega projek... Ada sesapa nak kucing free tak???.. Hehehe... (PM..PM)...



CARA SAYA JIMAT MASA MASAK MEMASAK DAN BELANJA DAPUR

Saturday, December 16, 2017 0 comments
Antara menu makanan kami seharian.  Biasanya lunch kami makan nasi, dinner pula saya akan sediakan apa-apa makanan yang bukan nasi.. hehehe.  Baba and anak-anak memang tak mahu makan nasi malam-malam jadi kena lah Mama perah otak nak masak apa kan.  

Untuk lunch pula, saya jenis suka masak 1 or 2 dishes sahaja!  Dulu mula-mula kawen saya cuba jugak masak at least 3 jenis lauk pada satu-satu masa.  Akibatnya.. Baba tak pandai makan!  Dia cakap dia tak reti makan banyak-banyak lauk.  Lama-lama saya pun dah terbiasa masak simple aje untuk luch sebab mudah dan tiada pembaziran.  Jimat pun iye kan... Cukup sekadar ada sumber protein dan sumber fiber.. siap!  Contohnya :

1. Ayam/daging blackpepper lengkap bersayur (green peas, brokoli, carrot atau lain-lain)
2. Ayam goreng kunyit + kacang panjang, carrot, kobis dll
3. Paprik Campur
4. Sup Sawi dan telur
5. Singgang dengan Bendi
6. Kari Ikan dengan bendi/terung 

Kalau nak tambah lauk pun, cukup sekadar goreng telur dadar.  Kadang-kadang saya prepare budu dan sambal belacan untuk saya makan dengan ulam.  Simple kan


Nangka muda..kali ni buat dengan Ikan bilis aje jadi saya gorengkan ikan as lauk.  Kalau dah guna ayam, maka takdelah lauk lain lagidah


Ikan cencaru sambal ni fav anak-anak.  Diorang tak makan sayur...

Stok sambal belacan saya.  Baba tak makan, saya buat stok untuk campur dalam gorengan sayur saya jugak ni.  Saya memang suka goreng kangkung, bendi telur, kacang botor dll sayur guna sambal belacan.. hehehe.  Seikat kangkung tu pun saya boleh habis kalau buat macam ni.  Tak perlu lauk lain pun takpe... 

 Fucuk & suhun berserta sayur dan telur - cauliflower dan carrot

Menu dinner.. Bihun Goreng Singapore untuk dinner.. Kali ni guna ydang kering dan bilis dan fishball aje as rencah

Baba suka Masak Lemak Cili Padi.. Ini antara kuah yang kerap saya masak.  Cuma tukar-tukar isi dalamnya aje - pucuk paku, rebung, pucuk ubi, ayam, udang dll

Tomyam Campur... 

Aayam goreng guna Tepung Bistari.. Perap dengan bancuhan tepung dan air.  Time nak goreng golek-golek aje atas tepung dan goreng.

Udang dan buncis...

Pancakes yang di wafflekan... 

Dibekukan...

Nak makan.. masuk toaster.. Rangup!!!
Sebenarnya ni gambar-gambar yang ada dalam koleksi. Jadi saya humban dalm 1 post sekaligus.. hehehe...

KINA KITCHEN BANGSAR UTAMA

Friday, December 15, 2017 0 comments
Inilah tempat kami mencari rezeki.. Kina Kitchen yang ditubuhkan pada 2010 dan masih beroperasi di Bangsar Utama.  Sesiapa yang mengenali saya, pasti tahu saya amat meminati bidang F&B sejak dari kecil lagi.  DI masa lapang, hobi saya ialah mengenali masakan-masakan dari seluruh dunia.  Saya suka mengkaji sesuatu makanan tu sebelum saya memasaknya.  Saya amat particular dengan bahan-bahan dan teknik memasak supaya masakan yang terhasil setanding dengan resepi asal (originaliti sesuatu makanan dikekalkan).  Melalui Kina Kitchen, saya amat berharap, masakan saya dikenali dan dapat dirasai oleh orang lain juga.  

Di bawah ialah antara proses penyediaan pes asam pedas dan Kari Ikan kami....



 Ini pula tempahan cucur.  Selain Nasi Lemak, tak kurang juga peminat Cucur Labu dan Cucur Sayur Kina Kitchen ni tau..

Cucur Labu


Breadpudding 
Cucur Labu dan Cucur Bilis

Cucur Sayur
Jumaat ni ada tempahan function yang terbesar yang pernah kami terima.  Doakan kami dapat melaksanakan tugasan ini dengan sebaiknya.  Tiada apa yang saya harapkan selain dari kepuasan pelanggan setiapkali menikmati hidangan dari kami.  \

Kalau korang terlajak ke Bangsar Utama, carilah Kina Kitchen ye.  Kami beroperasi Setiap Isnin-Jumaat jam 7.30am to 5.30 pm dan Sabtu 7.30a.m -3pm.  Kami ditutup setiap hari Ahad dan cuti umum.  Untuk Lokasi, boleh cari di Waze dan Google Map.  Atau boleh Like FB Kina Kitchen untuk update terkini... :)




SEWING - POT HOLDER

Thursday, December 14, 2017 0 comments
Kalau korang ada pot holder yang dah reput macam ni.. Apa perlu dibuat??  Apa lagi.. ganti baru lah kan.. 
Ni pula projek beberapa minggu lepas.  Nyaris lupa nak post kat sini.  Kalau nak beli, belambak-lambak ada jual pot holder ni kan.  Murah-murah plak tu...

Tapi bagi saya, kalau dah ada barang-barangnya, jahit aje lah sendiri.  Memang memakan masa, memenatkan semua tu, tapi boleh juga saya perbaiki skill menjahit yang memang tak seberapa ni.  Agak struggle jugak kami ni nak catch up dengan semua projek menjahit.  Sampaikan banyak sangat projek DIY kami terbantut.  Nampaknya saya masih belum cukup pandai agihkan masa dan jadual kerja.  Hopefully saya lebih organize dan menguruskan urusan seharian dengan lebih bagus lagi.

Nak pasang bias ni, boleh tahan terkial-kial saya ni.  TAmbahan pulak bias tape marker, dah lama kami pass ke MIL... MIL suka buat bias tape, ada request saya belikan bias tape maker.  Since yang saya punya terperam aje, saya offer ke MIL.  Tup-tup.. bila nak pakai, baru teringat dah takde... Takkan nak mintak balik kan.. seganlah.. hehehe.. Jadi we all buat je la kain biasa dgn potongan bias, takde lipatan apa2.. hehehe...
Pot holder ni mudah aje sebab kami refer tutorial dari Martha Stewart di sini.  Siap dia bagi pattern lagi tu, print dan trace aje.  Tapi dah lama ink printer habis, maka Baba draw sendiri aje heart shape ni..

Oh ye.. ada teknik buat bias tape tanpa membazir kain tau.  Next time la kot saya sharekan.  Kalau you all urgent nak buat, google la ye.. hehehehe... 

Hampir siap

Alhamdulillah.. dah siap sepasang.  Lupa pulak nak buat telinga utk  gantung.  
Comel dan praktikal kan?
 Saya perlukan 2 pasang lagi pot holder ni.  Yang bentuk heart ni agak besar la pulak, kalau angkat bekas ke, asyik terkena makanan.  NAnti saya nak buat 2 set lagi, buat bentuk square macam yang lama tu cuma tambahkan tempat selit tangan macam yang bentuk heart ni.  Macam lebih praktikal aje... Tunggu lah ada kelapangan, saya buat ye..