Dulu masa bujang saya pernah makan sejenis biskut ni, tak pastilah biskut apa, tapi rasanya bersusu & gebus gitu. Sayangnya saya dah tak contact budak-budak serumah saya tu (hai Saturia & Kak Nora!!!).. ingat lagi tak housemate korang masa kat Putracourt Condo dulu?? hehehe..
Jadi saya trylah cari mana-mana biskut yg agak-agak menghasilkan rasa macam tu. Saya ambil resepi Biskut Arab Susu ni dari blog Kak Yati
Bahan-Bahan
- 2 cwn Susu tepung ( biasa guna susu nespray)
- 2 cwn minyk sapi-(tak perlu di cairkan dulu)
- sedikit garam
- 7 cwn tepung gandum(di ayak)
- ceri merah secukupnya-potong kecil2
Cara-Cara
- Campurkan susu tepung+minyak sapi+sedikit garam, gaul sebati
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh.
- Bentukkan doh menjadi bulat2 kecil, hias dgn ceri dan bakar hingga masak ( 15-20min) pada suhu 180 C.
- Bila dah masak, sejukkan sebentar dan gaul dengan gula aising..siap!
Saya agak bengang sbb ghee/minyak sapi yg saya beli tu bukan pure rupanya... langsung takde bau sapinya... (brand Windmill). Dahla saya ambik satu tin besar.. Gggrrr!!! |
Tapi kalau you all perasan, bancuhan biskut saya ni agak berderai/kering. Agaknya saya dah miss-counted bilangan tepung. Nasib baiklah rasanya still ok, cuma a bit rangup instead of gebu. Nyaris saya letak jawatan dari nak buat next kuih raya. Nasib baik saya ni bukan jenis mudah berputus asa orangnya.. hehehe..
2 comments:
minyak sapi tu xyah cairkan ka? terus gaul mcm tu? gilula xyah letak?
X perlu, ramas2 aje... Gula pun x perlu, nanti disadur masa dah masak.. :)
Post a Comment