RED VELVET CHEESE BROWNIES

Friday, April 17, 2015
Selasa baru-baru ni Adik-Adik datang bermalam di rumah.  Kali ni hanya 2 Adik aje yang datang, jadi saya takde lah menjamu sakan.  Mula-mula nak buat dinner yang berat, tapi bimbang pulak diorang sampai lewat, takut tak termakan pulak.  Last-last saya goreng kue teow aje & prepare dessert.  Dessert pilihan mestilah yang bercheese coz masih ada lagi baki cream cheese tu (padahal dah diguna untuk buat cream cheese topping untuk cinnamon roll & cheese triffle!).  Lepas membelek, terjumpalah resepi Red Velvet Cheese Brownies ni.  Sekali terpandang, memang tempting gila lah...

Resepi ni saya dapat dari Blog Kak Shiela.. Satu lagi Blogger yang dikira tukang masak yang hebat.  Boleh masuk blog Kak Shiela untuk tengok kejadian red velvet dia yang amat rupawan tu dan resepi.  Alhamdulilah.. proses pembuatannya senang & menjadik! Thx ye Kak...


Dah siap ni... Memang gebu sangat masa panas-panas ni.  Bila dah sejuk pula, teksturnya makin moist.  Oh ye.. jangan simpan dalam peti ye.. kek ni jadi padat bila dipeti sejukkan.  Kalau nak masuk peti ais juga, biarkan kek tu ke suhu bilik or panaskan sikit dlm microwave bila nak makan. 

Ini pula kue teow kerang & udang... Kerang fresh dari pantai ni.. (Yang tu story kemudian)
 Dinner tadi, saya nak clearkan stok peti..
Baki RVCB... Banyak ni aje yang ada dari 1 loyang besar tu.  Maap hasil potongan tak cantik coz saya guna pisau plastik kek biasa tu aje...

Ni pula baki triffle... Mudah aje nak buat ni.. tak perlu membakar pon.. semudah ABC... Nantila saya tunjukkan lagi caranya...
Oklah.. Malam ni takleh nak story panjang-panjang.. Banyak sangat benda yang berlegar dalam kepala ni.  Nak taip satu-satu ayat, kemain seksa lain... Taip, delete, taip delete.. Isshh... Jenuh nak siapkan 1 entry je pon...

P/S : Masih terhutang satu entry tentang makan-makan di Utara... Yang tu tunggu sampai otak saya boleh berfikir dengan waras sikitla na...

2 comments:

{ Shamsiah Abdul Rahman } at: April 17, 2015 at 3:30 PM said...

Aduhaiii.. kue tiaw tu sangat meruntum perasaan dan perut..

{ Kina } at: February 20, 2016 at 1:34 AM said...

sabar... sabar... bila free nanti, buat okay..

Post a Comment