PENANGAN BATU SEREMBAN

Monday, November 7, 2016
Asalnya ni projek yang saya janjikan kat Tiha sempena cuti sekolah nanti.  Tapi budak Tiha ni bukan jenis sabar.  Hari² tanya Mama bila nak buat batu seremban.  Yang Mama geram, dia dah janji nak buatkan untuk kawan².  Masa ni lah saya cakap kat dia, why don't dia buat bussiness batu seremban ni.  Duit jualan tu bolehlah dia guna untuk beli mini sewing machine yang diimpikan sangat tu.  Jadi sejak minggu lepas.. bermulalah lah projek batu seremban!  Inilah antara punca kenapa saya dah lama tak online.  Memang banyak tempahan yang masuk sampaikan tak menang tangan kami dibuatnya...

First batch... Tiha jual 50sen aje sebiji.  Saya tak letak harga tinggi sebab hasil tangan budak² aje.  Kainnya pula saya suruh dia korek dari perca² kain lebihan buat baju & projek kraf Mama... 

Tiha akan ukur kain 4cm x 8cm dan potong.  Jahit sebelah dalam dan tinggalkan 1 bahagian aje, masukkan isi nya.  Kami gunakan kacang hijau.  Kmudian lipat ke dalam & jahit semula secara melintang.  Walaupun simple tapi agak rumit sebab kecik!  Jahitan juga kena kemas supaya batu seremban tidak pecah di kemudian hari.  
 Mujur Tiha ni jenis tekun dengan aktiviti macam ni.  Dah lebih 100 biji batu seremban dia jahit tau!!
Ini pula beg batu seremban yang saya jahitkan.. Saya minta Baba belek beg yang Wawan jahit untuk budak² ni  resize kan aje.  Beg ni ada inner tau.  Jadi memang kemas.  So yang ni saya jual pada harga RM2.50.  Kalau ada kesempatan saya buat tutorial nya.  Memang sangat comel dan kemas hasilnya.  

Satu set batu seremban ni berharga RM5 aje...
 Malam tu juga tanpa sengaja saya terjahit beg simple kat bawah ni.  Sebenarnya saya nak cuba buat sendiri beg macam Wawan tu.. tapi lain jadinya (cuba buat sendiri sebab Baba tidur akibat migraine)... hehehe.. Saya memang tak boleh nak imagine benda² macam ni.  That's why tugas² buat pattern or study cara jahit saya serah ke Baba aje...

Since beg yang saya buat ni tersangat simple & gunakan sehelai kain aje.  Maka saya offer Tiha jual 2 jenis bag.  Yang kain cotton RM2.50 dan yang kain t-shirt (mixed cotton) pada harga RM1 aje
Beg RM1... Ada dua warna ni.. sebelah belakangnya warna pink depannya purple...
 Bila Tiha start ambil order.. berduyun² yang nak order beg RM1.  Semua cakap teringin yang cotton tapi takde duit.
Antara pilihan warna kawan² Tiha... Saya bagi dorang pilih mana² 2 warna yang ada dalam koleksi kain t-shirt saya... Ada yang request 1 warna aje... 

First day tu saya jahit 10 helai beg ni.  Berpinar² mata dibuatnya.. dr menggunting sampai lah menjahit.  Adduhhh... Mulanya ada sedikit kesalan sebab rasa tak mampu nak hadap kalau banyak lagi order masuk.  Masa ni patutnya saya siapkan juga 3 beg kain cotton.. tapi memang tak sempat.  
 The next day... order masuk lagi.  Alhamdulillah... hari ni rasa relax aje walaupun saya jahit 11 beg RM1 dengan 3 beg cotton.  Yeay!!!!  Perasaan excited pulak yang datang.
2nd batch

2nd batch
 Order pun semakin laju masuk.  Walhal kami open order dekat kelas Tiha aje.  Tiha cakap dia tak berani nak offer kelas lain takut tak terbuat.  Tup.. tup... Laieqa pulak ambik order dr prasekolah... hahahaha!!!  Kelakar betul lah anak² Mama ni.  Memang unexpected tau!!
Laieqa dengan list order dia.  Ieqa ni memang jenis yang amat detail.  Kat pra memang tugas dia tulis nama budak² yang beli makanan luar.  Mama tanya kenapa Cikgu suruh dia.  Dia cakap "Sebab... Ieqa boleh eja semua nama kawan²"... hahahha... Kalau tengok buku report nya tu... siap tulis berapa biji gula² kawan dia beli etc.  Jadi memang tak pelik kalau dia boleh buat list se detail ni... heheheh.. Tapi paling Mama kagum, dia boleh congak untuk kira jumlah bayaran yang perlu kawan² dia buat... hahahah... 
Kat bawah ni pula order yang saya & Tiha siapkan weekend ni... 

Tak sure berapa bijik.. rasanya hampir 100 juga ni sebab yang bekas kecil tu 35.. 

Ni order dari prasekolah... Saya tak buat kesemua order yang Ieqa tulis sebab bimbang budak² tu main sedap order aje.  Mak Ayah tak tau pun.  Jadi saya tanya pada parents kat group wassap... So 2 orang parents aje yang order 15 biji & Cikgu pra pula order 20 biji... 
Order kali ni banyak juga saya tolong Tiha jahit. Kesian saya menengok dia mengadap tempahan non stop sejak minggu lepas... hehehe... Apapun collection dia untuk beli mini sewing machine memang dah cukup & ada lebihan pun.  Mama kena start survey untuk beli kat dia lah ni.  Bagi dia makin semangat sikit nak buat projek² DIY nya tu.  Rabu ni pun dia akan ke Sekolah Rendah Selayang untuk wakili sekolah ke pertandingan buat bunga.  Bukan main happy dia tu... Mama pun happy sebab dia cenderung buat benda² macam ni.  Kurang gemar kalau tengok dia mengadap tv sampai tak toleh kiri kanan.  Tiha ni dari kecik memang obses dgn tv & buku. Bab baca buku tu Mama tak kisah lagi tapi bab layan tv non stop tu Mama geram.   Dia boleh hadap apa jugak cerita & ulang berpuluh kali pon tanpa rasa jemu!!  Bila dia dah besar ni saya dah tau cara nak distract dia.. bagi dia tugas dapur or projek DIY, settle masalah!!!... Sekarang ni makin nampak hasilnya.  Dia makin cekap dengan kerja dapur & projek DIY dia pun makin advanced kan...




2 comments:

Anonymous at: November 8, 2016 at 1:56 PM said...

hi kina...stumbled into your blog.tengok2 u sebut kina's cafe kat bangsar.cam kenal je.. he3...i ni ita...wife md diah..yg pernah supply dessert kat kedai u tu...😉...anyway nice blog.keep it up.

{ Kina } at: November 14, 2016 at 11:05 PM said...

Hi... Jumpa kita kat alam maya ye... jarang sangat saya kantoi dengan kenalan kat sini... hehehe.. Good luck ye utk business Ita.. Hopefully dapat jumpa lagi!!!

Post a Comment