Tart nanas adalah biskut wajib setiap kali raya. Ini biskut untuk Baba! Anak-anak takde pun yang makan. Tapi Mama tau biskut ni pasti ditunggu oleh Baba, memang dah jadi menu wajib sejak Mama kenal dengan Baba lagi... :P.
Biasanya saya guna resepi Kak Gee. Tapi kali ni saya ubah selera, guna resepi dari Kak Wan Citrasawan pula. Dalam koleksi resepi Kak Wan, banyak betul resepi tart. Tapi selepas saya belek, semua hampir sama, cuma ada sedikit pengubahsuaian dalam penggunaan susu pekat, kuantiti tepung dll. Boleh refer semua koleksi biskut Kak Wan di sini
Sebelum saya share resepi tart nanas, meh kita tengok antara kuih lain yang Tiha buat, tapi saya tak share resepinya atas faktor terlalu keras or terlalu gebu.. heheheh...
Tengah pulun melenyek adunan kuih tiram.. |
Dilenyek, disapu adunan minyak, gulung dan potong... |
Doh tu saya suruh Laieqa agihkan siap² |
Selepas dipotong, dilenyek pula macam ni. Part ni tugas Misha |
Adunan minyak ni senang aje, gabungan tepung beras dan minyak jagung aje.. |
Adunan kuih siput pula |
Tiha yang tukang bentukkan ni... Sayangnya resepi ni menghasilkan kuih siput yang teramat gebu. tak umpphh bila dikunyah. So saya tak simpanlah resepi tu.. |
Tart Nenas Rosalinda
Bahan-bahan
250gm mentega
40 gm gula kaster
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
370 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
Jem Nenas - Siap guna boleh di beli di pasaraya - gentel bulat
Cara-cara :
1. Satukan mentega, susu pekat dan gula, pukul hingga berkrim. Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul hingga sebati.
2. Masukkan tepung yang diayak. uli hingga adunan tidak melekat di jari.
3. Canai antara 2 keping plastik dan terap menggunakan acuan yang di sukai. Letak jem nenas di tengahnya.
4. Bakar dalam oven di rak tengah pada suhu 160'C selama 15-20 minit. Keluarkan dari oven. Sejukkan dahulu.
5. Untuk menghias, picit royal aising putih di atas jem, 4 jalur melintang dan 4 menegak. Picit 2 dot di tepi dan letakkan bunga gumpaste kecil, picit royal aising hijau untuk daun.
Royal ising
2biji telur putih
100g ising suger
Cara2
Pukul hingga kembang & sebati.. kalau adunan cair bolh tambah gula lagi..
Bahan-bahan
250gm mentega
40 gm gula kaster
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
370 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
Jem Nenas - Siap guna boleh di beli di pasaraya - gentel bulat
Cara-cara :
1. Satukan mentega, susu pekat dan gula, pukul hingga berkrim. Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul hingga sebati.
2. Masukkan tepung yang diayak. uli hingga adunan tidak melekat di jari.
3. Canai antara 2 keping plastik dan terap menggunakan acuan yang di sukai. Letak jem nenas di tengahnya.
4. Bakar dalam oven di rak tengah pada suhu 160'C selama 15-20 minit. Keluarkan dari oven. Sejukkan dahulu.
5. Untuk menghias, picit royal aising putih di atas jem, 4 jalur melintang dan 4 menegak. Picit 2 dot di tepi dan letakkan bunga gumpaste kecil, picit royal aising hijau untuk daun.
Royal ising
2biji telur putih
100g ising suger
Cara2
Pukul hingga kembang & sebati.. kalau adunan cair bolh tambah gula lagi..
Saya buat tart nanas biasa aje. Tak buat pun royal icing tu. |
0 comments:
Post a Comment