SHORTBREAD

Wednesday, August 14, 2013 2 comments
Raya kali ni nak testing buat shortbread.  Nampak macam best je.. nak buat pun senang... Tapi kali ni saya tak nak share resepi shortbread, just resepi coklat kat atasnya tu aje.  Saya kurang puashati dengan shortbread yang saya buat tu, langsung tak rangup.  Jadi saya ingat nak try resepi lain pula.  Tapi saduran coklatnya dah ngam dengan loyang ni, jadi saya nak simpan as reference pada masa akan datang.

Beli acuan untuk shortbread.  Nampak praktikal untuk kegunaan lain juga.. tapi nak kena eksperimen dulu.  Kalau menjadi saya share kat sini... Loyang ni beli dekat Bakewell, RM39.90 rasanya.  Kat bagus dah habis,  kat sana murah sikit dari Bakewell...

Sebelum masukkan bahan shortbread,  lapik loyang dengan baking paper.  Lebihkan bahagian tepinya supaya senang nak ditarik keluar nanti...

Doh shortbread ni senang aje,  gaul rata & tekan masuk dalam loyang ni...  Saya gunakan spatula cake & memang memudahkan kerja...

Dah rata adunan tu, tekan dengan cutter yang disediakan & dibakar
Bila shortbread dah masak, sejukkan seketika sebelum keluarkan cutter tu.  Agak² sampai suam² kuku gitu...  Then tunggu sampai shortbread betul² sejuk sebelum disadur coklat.

Coklat yang dicairkan & disapu atas shortbread tadi.  Goyang²kan loyang untuk dapatkan saduran yang licin...  Untuk saduran coklat ni saya gunakan 350gram chocolate chip & dicampur 1 sudu kecil shortening.  Masa cairkan coklat tu guna teknik double boiling macam biasa.  Saya suka gunakan coklat chip sbb lebih cepat cair & tak perlu dipotong²...
Kemudian cairkan white coklat pula.  White coklat tu cukupla sekadar 100gram aje..  Then masukkan dalam plastik atau piping bag & picitkan atas coklat tadi secara memanjang/menegak

Kemudian ambil lidi atau fruitpick then gariskan pula secara melintang.  Ini hasil kerja tangan Tiha... besar kecik jadinya... 
Dah siap tu, tekan semula cutter tadi & sejukkan dalam peti.
Sekejap aje coklat tu mengeras & hasilnya cantik sangat sebab coklat tu tersadur di sekeliling shortbread tu.  Memang best lah nampak rupa bentuk shortbread ni... !!

RAYA OH RAYA

0 comments
Cepat aje masa berlalu.. tup..tup.. dah  hampir seminggu kita beraya... :).  Macam biasa, family we all manjang takde gambar raya.  Malas betul nak ambik gambar.  Biasanya menjelang raya (sehari sebelum until the next day nya)... saya memang bz yang amat.  Nak toleh sana sini pon tak dan!  Biasalah mengadap dapo 24/7.

Yang meletihkan tu, memasak bukan sikit² oii.. berkilo² daging, berekor² ayam & pelbagai menu lagi tu.  Every year menu bertukar² ikut mood tuan umah.  Cuma tukang masaknya aje orang yang sama!!  This year saya testing buat Daging Sekilo Bawang Sekilo guna daging kerbau (buat 2 kg aje,  tapi tak cukup!!), kuah lodeh, kuah kacang, nasi impit dan bihun sup.  Biasanya lagi banyak meunya, tapi kali ni simple sikit & tetamunya pun tak meriah macam biasa.

Oh ye,  since kesibukan yang amat masa last² puasa aritu, tak sempat nak update kuih raya saya tahun ni.  Saya just buat 4 jenis biskut & 1 jenis kuih goreng aje.  Tapi setiap jenis memang kena buat banyak sangat, at least kena gandakan bancuhan.  Shortbread saya yang hampir 250 pieces tu pun habis licin sampai tak sempat nak sorok untuk Tiha bawak pegi sekolah.  Padahal hasilnya takde la memuaskan hati saya pun.  Tapi semacam aje orang bedal, siap adikku telefon tadi tanya nama cookies tu sbb teringin nak beli sebab nak makan lagi!!.. Issshh.. over!!

Takpe la.. pelan² la saya update blog ni ikut kelapangan masa.  Anak² & husband pun tak berapa sihat.  Dahle hari ni saya jadi cashier, cook & juga waiter dekat Kina Cafe.  Husband ku mungkin kena chicken pox jadi dilarang mendekati makanan, dibimbangi menjangkiti orang lain plak kang.

 Kelam kabut jugalah nak bungkus nasi lemak sbb bertalu² customer dtg request tapau.  Dah bertahun I tak bungkus nasi lemak tau...  Mujur skill tak hilang walaupun sedikit kekok.  Kalau tapau 1 ok lagi, ni sorang nak 8, dtg lagi sorang nak 4, baru bungkus 2, datang lagi mintak bungkus, belum lagi yg que nak makan... Huuwwaaaa!!!  (nangis dalam syukur sbb ini semua rezeki darinya...)...

Alamak.. Misha dah melalak... 2,3 hari ni dia perangai sikit sbb susah nafas sbb hidung berair & batuk... sian baby!!!... Nite!!

BRONOK

Sunday, August 4, 2013 0 comments
Macam biasalah ye... kisah makanan basi.. basi sebab dah lama buat.  Awal RAmadhan lepas.. tapi saja malas nak letak.  Tapi dah takde modal nak update, kutip balik gambar kuih ni... hehehe...

Kuih favourite anak² yang senang sangat nak buat cuma Maknya yang tak nak buat selalu sebab muak... :).  Buat kuih ni tak perlu beresepi sakan.. Masak aje air sirap atas api then campak sagu... kekeke.. Serious.. basicnya cenggitu le.  Tapi untuk mudahkan kerja, saya sukat le dulu sagunya & airnya saya ganda kan... 1 cawan sagu : 2 cawan air.  

Didihkan air tu dengan sirap & gula serta daun pandan jika suka.  Then masukkan sagu, kacau sampai masak.  Tapi agak leceh nak dikacau sampai semua biji² sagu tu langsung takde mata ikannya tu... jadi saya terjumpa teknik mengukus ni.  Aiseehh.. kenapa la saya tak terfikir sebelum ni??  


Lepas dikacau sampai sebati atas api,  kukuskan sampai tiada lagi biji² putih kelihatan.  Terkejut badak saya sbb lepas siap dikukus, sagu mengembang lagi sampai penuh loyang!!  Kalau ku tahu, takde la saya masak sampai 2 cawan sagu!!!
Akibatnya... kuih ni tak habis dimakan selepas diulang tayang 3 hari... :(.  Banyak weehh.. nak perabis oleh kami anak beranak.  Ini le antara kuih yang kena buang Ramadhan kali ni, menu lain langsung takde pembaziran.  Yang ni pun gara² saya masak sampai 2 cawan sagu... tup.. tup.. masa bebuka anak² makan sepotong aje sorang!!!! Frust wehh... sbb dulu, inile kuih kegilaan dorang...


BUBUR KANJI

Saturday, August 3, 2013 0 comments
Sebelum kerja kat KL saya tak pernah kenal bubur lambuk.  Yang biasa saya makan kat rumah ialah bubur kanji.  Bubur ni Ayah suka request during Ramadhan.  Bubur orang Kedah, ala-ala bubur lambuk juga tapi menggunakan santan & juga halba sebagai penambah rasa.  Jadi Ramadhan kali ni saya nak intro bubur kanji kat anak²... tak disangka², tak cukup bubur kanji yang dimasak aritu.  Habis dimakan sekelip mata... hehehe...

Bubur kanji ni kalau tak matching dengan udang memang tak sah.... Kalau udang besar tu, buangle segala kulitnya supaya senang nak dimakan nanti.  Kalau rajin rebus kulitnya untuk dptkan rasa stok udang... Boleh juga tambah ayam jika suka....

Mula² renehkan beras bersama serai, bawang & halba.  Masak sampai beras menjadi lembut (tekstur bubur).
Oh ye, saya gunakan satu cawan beras, sedikit halia, 1 batang serai, 1 biji bawang besar & 1 sudu kecil halba (kalau tak mau bau yang kuat, kurangkan lagi).  Airnya agak² le,  biasanya 1 cawan beras tu perlukan sekitar 5 cawan air (bergantung kepada tahap kepekatan bubur yang uols suka).

Kalau Mak, dia akan ricik halus bawang & lobak masin.  Tapi saya tak ricik halus bawang supaya senang nak dikeluarkan dari bubur (suami & anak² tak makan) & lobak masin pula takde, jadi tak letak.
Sementara menunggu nasi menjadi bubur.. hehehe.. saya siapkan roti sosej gulung ni.  Stok untuk sahur nanti.. :)
Bila beras dah jadi tekstur bubur, bolehlah masukkan udang & santan.  Santan ni menghasilkan rasa creamy & 'halus' untuk bubur ni.  Saya tak letak banyak sangat santan, saya tuang hingga nampak warna bubur bertukar putih sikit² aje.  Orang kata letak cukup syarat.  Tambah lada hitam, gaul sekejap & sedia dihidang.  Simple aje nak buatnya kan.. anak² pasti suka!!

Banyak ni aje yang sempat dimakan oleh saya... huhuhu.. (saya saja tambah sedikit carrot supaya ada sayur).  Budak² rumah ni anti sayur, so asal ada peluang saya tokok tambah menu sikit, untuk paksa diorang makan... hehehe...

STOK CILI PADI

Friday, August 2, 2013 2 comments
Malasnya nak update entry makanan.. gambar pon tah pehapa je... heheheh... Yang tak bergambar lagilah banyak.  Nasiblah... sapa suruh buat keje last minute, manjang je kelam kabut.. :)..

Ni tengah tunggu 'nyawa' kat candy crush jap... jumpa plak gambar stok cili padi.  Ku suruh suami ku memborong cili di pasar.  Separuh di simpan (dibuang tangkai & simpan dalam bekas tomato cherry sbb cili tahan lama simpan dalam ni).. hehehe...

Bakinya dikisar dengan sedikit bawang putih & bawang besar untuk dijadikan kiub.  Kalau nak buat masak lemak cili padi, nasi goreng or lain² masakan nakkan rasa pedas cili padi, senang sikit.  Campak aje seketul 2 ketul dalam tu... hehehe... 


Saya jumpa bekas ice cube berpenutup ni kat Mr DIY, RM5.50 tapi kat Daiso rasanya RM5 aje.  Sepaket ni ada 3 bks.

Ini rupa traynya... mmg cute & sesuai sangat

Lepas dikisar, dapatle 2 bekas ni. Nak pakai saya korek 1/2 kiub. Kalau susah nak tanggal, cucurkan air paip kat bawah bekas ni, pastu senang aje keluar...

Okeh... semua stok halia, lengkuas, cili, bwg dll sudah ada dalam peti.  Senanglah daku memasak..