SHORTBREAD

Wednesday, August 14, 2013
Raya kali ni nak testing buat shortbread.  Nampak macam best je.. nak buat pun senang... Tapi kali ni saya tak nak share resepi shortbread, just resepi coklat kat atasnya tu aje.  Saya kurang puashati dengan shortbread yang saya buat tu, langsung tak rangup.  Jadi saya ingat nak try resepi lain pula.  Tapi saduran coklatnya dah ngam dengan loyang ni, jadi saya nak simpan as reference pada masa akan datang.

Beli acuan untuk shortbread.  Nampak praktikal untuk kegunaan lain juga.. tapi nak kena eksperimen dulu.  Kalau menjadi saya share kat sini... Loyang ni beli dekat Bakewell, RM39.90 rasanya.  Kat bagus dah habis,  kat sana murah sikit dari Bakewell...

Sebelum masukkan bahan shortbread,  lapik loyang dengan baking paper.  Lebihkan bahagian tepinya supaya senang nak ditarik keluar nanti...

Doh shortbread ni senang aje,  gaul rata & tekan masuk dalam loyang ni...  Saya gunakan spatula cake & memang memudahkan kerja...

Dah rata adunan tu, tekan dengan cutter yang disediakan & dibakar
Bila shortbread dah masak, sejukkan seketika sebelum keluarkan cutter tu.  Agak² sampai suam² kuku gitu...  Then tunggu sampai shortbread betul² sejuk sebelum disadur coklat.

Coklat yang dicairkan & disapu atas shortbread tadi.  Goyang²kan loyang untuk dapatkan saduran yang licin...  Untuk saduran coklat ni saya gunakan 350gram chocolate chip & dicampur 1 sudu kecil shortening.  Masa cairkan coklat tu guna teknik double boiling macam biasa.  Saya suka gunakan coklat chip sbb lebih cepat cair & tak perlu dipotong²...
Kemudian cairkan white coklat pula.  White coklat tu cukupla sekadar 100gram aje..  Then masukkan dalam plastik atau piping bag & picitkan atas coklat tadi secara memanjang/menegak

Kemudian ambil lidi atau fruitpick then gariskan pula secara melintang.  Ini hasil kerja tangan Tiha... besar kecik jadinya... 
Dah siap tu, tekan semula cutter tadi & sejukkan dalam peti.
Sekejap aje coklat tu mengeras & hasilnya cantik sangat sebab coklat tu tersadur di sekeliling shortbread tu.  Memang best lah nampak rupa bentuk shortbread ni... !!

2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: August 14, 2013 at 6:35 PM said...

Ooh gini cara buatnya.. Ada sy tgk makanan ni di rumah MIL saya.. Kena ada alat alat baru leh buat ni.. Nk juga buat, tapi bila fikirkan si naim ni yg suka makan dgn comot dan lepas tu baju dia, baju mama dan lain2 kotor, nak kena buat strategi lain nampaknya.. Selamat hari raya kina dan keluarga...

{ Kina } at: August 14, 2013 at 11:07 PM said...

Selamat Hari Raya juga buat Aisy sekeluarga. Sakan beraya kali ni ye... hehehe.. Memang tension sikitla bila tengok rupa anak² kalo makan kuih bercoklat macam ni.. Nasib baik anak² saya lagi suka kuih siput & samperit.. jadi selamatlah sikit bajunya..

Post a Comment