STOK CILI PADI

Friday, August 2, 2013
Malasnya nak update entry makanan.. gambar pon tah pehapa je... heheheh... Yang tak bergambar lagilah banyak.  Nasiblah... sapa suruh buat keje last minute, manjang je kelam kabut.. :)..

Ni tengah tunggu 'nyawa' kat candy crush jap... jumpa plak gambar stok cili padi.  Ku suruh suami ku memborong cili di pasar.  Separuh di simpan (dibuang tangkai & simpan dalam bekas tomato cherry sbb cili tahan lama simpan dalam ni).. hehehe...

Bakinya dikisar dengan sedikit bawang putih & bawang besar untuk dijadikan kiub.  Kalau nak buat masak lemak cili padi, nasi goreng or lain² masakan nakkan rasa pedas cili padi, senang sikit.  Campak aje seketul 2 ketul dalam tu... hehehe... 


Saya jumpa bekas ice cube berpenutup ni kat Mr DIY, RM5.50 tapi kat Daiso rasanya RM5 aje.  Sepaket ni ada 3 bks.

Ini rupa traynya... mmg cute & sesuai sangat

Lepas dikisar, dapatle 2 bekas ni. Nak pakai saya korek 1/2 kiub. Kalau susah nak tanggal, cucurkan air paip kat bawah bekas ni, pastu senang aje keluar...

Okeh... semua stok halia, lengkuas, cili, bwg dll sudah ada dalam peti.  Senanglah daku memasak.. 


2 comments:

{ cik chinta } at: August 2, 2013 at 9:09 PM said...

Sme lengkuas, halia bwg akk blend ke?

{ Kina } at: August 3, 2013 at 6:33 AM said...

Lengkuas, halia saya kupas & hiris nipis² sblm bekukan. Nak ambik, tarik aje brp keping. Cili kering, bawang besar, bwng putih saya kisar asing², kiubkan then simpan dlm tupperware... nak pakai ambik aje brp kiub...

Post a Comment