Malasnya nak update entry makanan.. gambar pon tah pehapa je... heheheh... Yang tak bergambar lagilah banyak. Nasiblah... sapa suruh buat keje last minute, manjang je kelam kabut.. :)..
Ni tengah tunggu 'nyawa' kat candy crush jap... jumpa plak gambar stok cili padi. Ku suruh suami ku memborong cili di pasar. Separuh di simpan (dibuang tangkai & simpan dalam bekas tomato cherry sbb cili tahan lama simpan dalam ni).. hehehe...
Bakinya dikisar dengan sedikit bawang putih & bawang besar untuk dijadikan kiub. Kalau nak buat masak lemak cili padi, nasi goreng or lain² masakan nakkan rasa pedas cili padi, senang sikit. Campak aje seketul 2 ketul dalam tu... hehehe...
Saya jumpa bekas ice cube berpenutup ni kat Mr DIY, RM5.50 tapi kat Daiso rasanya RM5 aje. Sepaket ni ada 3 bks. |
Ini rupa traynya... mmg cute & sesuai sangat |
Lepas dikisar, dapatle 2 bekas ni. Nak pakai saya korek 1/2 kiub. Kalau susah nak tanggal, cucurkan air paip kat bawah bekas ni, pastu senang aje keluar... |
Okeh... semua stok halia, lengkuas, cili, bwg dll sudah ada dalam peti. Senanglah daku memasak..
2 comments:
Sme lengkuas, halia bwg akk blend ke?
Lengkuas, halia saya kupas & hiris nipis² sblm bekukan. Nak ambik, tarik aje brp keping. Cili kering, bawang besar, bwng putih saya kisar asing², kiubkan then simpan dlm tupperware... nak pakai ambik aje brp kiub...
Post a Comment