Malam ni daku kesorangan menjahit & curi tulang jap dengan mengadap blog. Bz wehh bulan posa ni. Bz ngalahkan orang ambik tempahan kuih or menjahit aje.. hhehhe.. Nak buat baju se family je pon. Tapi huru hara nya yang lebih.. :P. Sementara Suami ku keluar berdatim dengan Stephen, ada la masa ngadap laptop jap.
Baru nak start menjahit, tetiba lapar plak. Masak Maggi Asam Laksa di malam hari, hadap sorang-sorang... Bukak puasa tadi makan cucur udang aje... Sahur nanti baru nak makan nasi plak.. heheh.. |
Bahan-bahan :
3 ½ cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)
2 cawan isi udang
3 cawan air sejuk
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)
1 ¼ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm, cuci & tos
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara2 Menyediakan:
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.
3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar. Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya.
Time menggoreng pun boleh nampak kerangupannya tu. Gunakan minyak yang banyak & api yang besar tau... |
Memang besar gedabak cucur saya kali ni... Time nak makan saya potong. Rangup sangat.. yang versi ada sayur paling best. Terpaksa buat 2 versi sebab budak-budak ni tak nak yang besayur. |
Agak lembik untuk dibentuk... Saya tekapkan sikit atas tepung jagung supaya mudah dibentuk (tepung gandum pun boleh) |
Haaa.. dah siap... Banyak jugak dapat. Separuhnya tu saya bekukan... |
Creampuff yang naik dengan jayanya.... |
Kuih lapis kat rumah ni mesti lah kena pelbagai warna. Dorang bising mintak Mama campur warna nak bagi jadi rainbow. Tapi stok warna Mama tak banyak sangat.. guna apa yang ada ajelah... |
0 comments:
Post a Comment