ROTI GORENG CRISPY

Wednesday, January 11, 2017
Ada macam cara kita boleh guna untuk habiskan stok² roti kat rumah.  As usual sandwiches, roti gulung sardin or sambal, bread pudding, lasagne roti, hamlet dll.  Ni salah satu cara lagi yang saya jumpa di FB.  Batter ni saya rasa sedap juga kalau digoreng dengan keledek or ubi kayu.  


Resepi :

10 keping roti
2 sd mkn penuh udang geragau
5 ulas bwg putih
4 sd mkn penuh tpg jagung
2 sd mkn penuh tpg beras
1 sd mkn penuh serbuk kari
Daun kari - x letak pn xpo
Garam secukup rasa
3/4 cwn + 1 sd besar air
*udang geragau bole tukar udang kering atau ikan bilis

Tuan empunya pesan, sukatan sudu dalam resepi ni alah dengan kadar membukit ye.  Campur semua, tambah air & kisar.  Kepekatan tu ikut suka masing².  Yang saya ni ada tambahan sedikit telur (separuh biji telur aje) tu yg nampak berkerak.  

Celup roti yang dipotong empat dalam batter tadi, goreng & siap!  Boleh makan kosong or cicah dengan sos... Mudah kan??


2 comments:

{ adda syuhada } at: January 12, 2017 at 10:35 AM said...

sedapnyer...

{ Kina } at: January 15, 2017 at 12:49 AM said...

Hihi.. Cubalah buat. Senang aje..

Post a Comment