Sedey Mood.. :(

Friday, November 25, 2011
Hari ni bergegas ke Pejabat Imegresen Putrajaya.  Seawal 4.00 pagi dah ready sbb kena ke pasar dulu beli stok utk cafe sebelum ke sana.  Alhamdulillah.. sekarang boleh tinggal cafe even sebelah pagi, staf dah boleh handle breakfast dengan jayanya.  Really happy dengan team staff baru ni yg bergandingan dengan Umi.  Tu yg bersemangat waja nak settlekan Biometrik utk jadikan pekerja sah.

Seawal 8.00 pagi dah terpacak di Kaunter Pemutihan, jadi org no.3.  Isi form, terus submit.  Sekali dia selak.. "Sorry, staf ni tak layak...".. What?? Saya register staf ni dulu sebab dia the only person yg ada biometrik & passport.. yg seorang lagi pasport tak siap lagi & the other one baru sampai dari Indon & tak sempat register Biometrik.  Alamakkk!!! Frustnya saya.  Saya dah ada 3 orang staf yg bagus, tapi mungkin hilang one of them just because faktor umur.  Kesian.. staf saya yg seorang ni memang rajin, kerja kuat, sampaikan Ahad pun dia sanggup ambil upah cuci rumah.  Such a waste.. a very skillful & hardworking worker.. Saya pun tak tau macam mana nak tolong.  Sedih & runsing betul dia tadi....

Harap² pendaftaran 2 orang staf lagi takde masalah.  Kebelakangan ni ramai pula yg datang mintak kerja, tapi saya sudah selesa dgn team sekrg.  Suasana cafe memang ceria & customer pon nampaknya makin mesra dengan mereka.  Walaupun waktu kerja bermula jam 7.00 pagi, seawal 6.30 pagi, masing² dah terpacak dalam cafe. Suami saya & Umi bersemangat betul nak dtg cafe skrg ni.  Banyak menu baru ditambah - ayam goreng, telur goreng, mee, kue teow, bihun, bergedil, puding jagung.... & banyak lagi bakal menyusul.  Paling saya suka cara kerja yang bersih & tidak membazirkan barang.  Masih ada sebulan utk saya bertindak & memilih pengganti.  Semoga saya membuat pilihan yg tepat & semoga Allah mempermudahkan urusan saya kali ini.

Saya yakin setiap kejadian, pasti ada hikmahnya.

P/s : Sejak selalu berurusan dengan Imegresen, saya semakin arif & faham selok belok pengambilan pekerja asing & pembantu rumah.  Tidaklah sesukar yg disangka.  Kosnya memang berbaloi² berbanding melalui agen (bayangkan kos membuat pasport di Kedutaan Indonesia hanyalah RM18 tapi kadar agen di antara RM200- RM450!!!!).

2 comments:

{ Real Life in Malaysia } at: November 15, 2013 at 1:51 PM said...

and ... i just noticed the Kina Cafe pula ... ade rezeki sampai ... insyaAllah :)

{ Kina } at: November 15, 2013 at 3:46 PM said...

ok.. dtg ye... dekat aje dgn lrt bangsar!! :)

Post a Comment