Dah siap pulak... Mama announce.. "sapa nak biskut, tolong kemas rumah..." .. Berlari² Si Ieqa menyelesaikan tugasan. Budak ni kalau tak suruh pun takpe, sebab memang dia suka mengemas. Tapi bila dengar habuan biskut, makin laju la keje tu siap! Dari menyusun barang, lap & sapu! Makin advance skill Ieqa ni mengemas. Mama dah tak perlu guide, memang dah lulus piawaian Mama. Misha pun nampaknya dah makin kurang menyepah sebab ada tukang marah. Misha pula belum tahu apa tugas yang dia suka. Harap² dia minat mejahit pula!!
Resepi biskut ni saya ambil dari sini
Bahan-Bahan:
5 cawan Cornflakes
1/4 cawan madu
1/4 cawan mentega
1 1/2 sudu besar gula kastor
ceri atau taburan manik, untuk hiasan
paper cup, secukupnya
Cara Penyediaan:
Cairkan mentega di dalam periuk atas api yang kecil kemudian masukkan madu dan gula, kacau sebati.
Dalam mangkuk, ramas kasar cornflakes supaya senang dimasukkan ke dalam acuan kuih.
Tuangkan campuran butter yang dicairkan ke dalam mangkuk cornflakes, kacau sehingga conflakes disaluti dengan sempurna.
Sudukan ke dalam paper cup, hiaskan dengan ceri atau taburan manik.
Bakar selama 10-15 minit, dalam suhu 150 darjah celcius.
Hasil tangan Tiha.. Mama datang untuk ngap aje... :P |
Biskut ni memang sedap dan mudah sangat nak dibuat... |
Bawah ni pula kenangan menyediakan spongecake. Saya katakan kenangan sebab lepas ni mungkin tak buat dah kot sebab Suami saya memang tak suka spongecake rupanya. Anak² pun nampak tak minat sangat nak makan. Mama ajelah dok kerat makan sepotong demi sepotong. Takpelah... janji Mama dapat belajar satu lagi resepi kek.
Sedang bakar. Masa ni nervous sangat sebab bimbang tak menjadi. Saya banyak terbaca komen kat sana-sini, kek span ni kalau tak kena gaya, memang bantat. Seram jugak saya kalau kek ni tak menjadi... |
Haa.. dah siap! Alhamdulillah.. nampak gebu & lembut... Tapi belum cukup perfect.. Terjadi rekahan masa membakar. Naik pun tak cukup sempurna, mujurlah masih lembut, tak bantat... hehehe... |
Inilah rupa cake cutter yang saya guna (sumber - Google) |
Nak tau cara pembuatan kek ni... boleh masuk blog Madiha ye.. |
Dah siap menyadur spongecake... saya prepare kek choc moist pula... Yang ni mudah aje..
Dah siap... Ada tukang 'bersihkan' bekas. siap lagi kalau tak si hantu benda manis & coklat ni! |
Jenuh Adiknya tunggu turn... memang lupa dunia Ieqa ni asyik menjilat sisa bancuhan kek tu. Last² Misha korek yang dalam periuk itu aje... |
Ready nak dikukus... |
Tulisan tu saya guna whipped cream dari spongecake tu aje.. |
P/s : Edible Image atas kek ni dah bertahun² saya simpan dalam freezer. Saya beli kat Bagus.. agak mahal harganya... Sekeping yang besar dalam belasan ringgit juga (yang saya guna ni saiz kecil, memang dah jual 3 pcs sekali). Baru² ni Tiha ternampak, terus dia mintak Mama letak. Haaa... senang keje Mama!
0 comments:
Post a Comment