Pizza yang dah selalu saya share kat sini. Cuma kali ni saya nak translate proses pembuatannya sebab entry yang lama tu macam confusing sikit. Saya sendiri pon pening bila nak refer... heheheh... Resepi ni sumber asalnya dari Martha Stewart...
* Saya cadangkan cuba dulu buat separuh adunan kerana doh ini menghasilkan jumlah pizza yang banyak.
1 1/2 cawan air suam
1 1/2 sudu besar (sb) yis
1/4 cawan minyak zaitun
2 sb gula
2 sk garam
2 cawan tepung gandum (saya guna high protein)
2 cawan tepung whole wheat (jika tiada boleh guna tepung gandum)
Cara-cara :
Letakkan air dalam bekas besar, taburkan yis. Biarkan hingga berbuih, lebih kurang 5 minit (boleh skip bahagian ni kalau yakin yis anda masih aktif). Kemudian minyakkan bekas yang lain.
Dalam mangkuk berisi yis tadi, tambah gula, minyak & garam dan gaul. Kemudian masukkan tepung & digaul sehingga menghasilkan doh yang melekit.
Dalam mangkuk berisi yis tadi, tambah gula, minyak & garam dan gaul. Kemudian masukkan tepung & digaul sehingga menghasilkan doh yang melekit.
Pindahkan doh ke dalam bekas yang diminyakkan tadi. Sapu minyak di atas doh & tutup dengan plastik wrap. Naikkan sehingga 2 kali ganda, lebih kurang 1 jam.
Keluarkan doh ke atas kawasan yang bertepung. Lumurkan tepung pada tangan uli doh sekejap (15 saat) dan bahagikan kepada beberapa ketulan yang diingini (bergantung kepada saiz pizza).
Keluarkan doh ke atas kawasan yang bertepung. Lumurkan tepung pada tangan uli doh sekejap (15 saat) dan bahagikan kepada beberapa ketulan yang diingini (bergantung kepada saiz pizza).
Biasanya saya jadikan 2 biji pizza 13" dan 2 biji pizza bersaiz 10". Banyakkan?? Masa bentukkan tu tak perlu tebal, nanti pizza akan naik lagi semasa di'mekap' dan dibakar.
Saya bakar pada suhu 180c selama 25minit & jangan lupa panaskan ketuhar dulu Ok. Boleh tambah masa kalau nak lebih garing...
Doh yang siap digaul.. memang hasilnya melekit... |
Saya spraykan mangkuk yang stau lagi |
Pindahkan doh tadi, kemudian saya pusing²kan doh untuk minyakkan bahagian atasnya tu (saya tak sapu minyak dah.. shortcut...)... |
Selepas ejam... Dah naik 2kali ganda. Haa.. memang banyak hasilnya... |
0 comments:
Post a Comment