Tergelak saya sorang² bila dah detect kenapa kek Choc Moist saya hari tu tak se'moist' yang biasa saya buat. Rupa²nya saya terlupa letak susu pekat!... hahahaha... Selepas berhari² barulah saya teringat yang saya lupa nak ambil susu pekat dr dalam peti. So.. kemungkinan telur gred A yang saya pakai hari tu bukanlah puncanya kot. Resepi ni dah banyak kali sangat saya buat, biasanya memang cantik molek kejadiannya... Tapi selepas 5 tahun saya tak buat kek tu lagi, jadi memang boleh nyanyuk sikit. Tambah² banyak sangat benda yang dok berlegar dalam kepala ni...
Sebelum saya terlupa nak simpan resepi soto yang saya rasa sangat sedap ni, elok saya settlekan malam ni juga. Biasanya saya buat kuah soto, sama aje dengan sup ayam. Tapi dah lama saya teringin nak buat kuah yang lebih 'keruh' warnanya tu. Lepas belek sana-sini, terjumpalah resepi Kak Amie kita. Saya copy paste balik kat sini untuk rujukan akan datang. Resepi ni pastinya jadi rujukan untuk buat soto lepas² ni. Memang kuah Soto macam inilah yang saya cari² selama ni. Thanks ye Kak Amie...
1 kg ayam - bahagian dada
3 kampit ketupat - rebus melebihi 90 minit - angkat, toskan, sejukkan dan potong kiub
1 cawan kacang tanah - goreng
1 mangkuk taugeh - (sebaik-baiknya tunas kacang hijau - buat sendiri lebih baik)
150gram soon - goreng dan toskan
bawang goreng
hirisan daun sup
Bahan tumisan untuk kuah soto:
1 sudu makan lada putih - tumbuk
3cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
garam /perasa pilihan
2 liter air
minyak untuk menumis
Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
5cm bonggol pokok sup
5cm halia
5 biji buah keras
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan semua rempah seperti kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, dan buah pelaga kecuali lada putih tumbuk.
3. Masukkan ayam dan balik-balikkan hingga layu.
4. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
5. Masukkan lada putih, garam dan perasa pilihan. Tutup periuk dan perlahankan api.
6. Apabila ayam telah masak, angkat dan toskan.
7. Biarkan sup terus direnih dengan api paling perlahan.
8. Goreng ayam hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
9. Carik-carik isi ayam dan masukkan tulang ayam tadi ke dalam sup / kuah yang sedang direnih.
Sebenarnya kawan kepada husband ni invite kami untuk Rumah Terbuka sempena Raya. Tapi atas sebab tertentu, ditunda ke tarikh hari ni. Bila kami sampai ke area Denai Alam.. memang mata saya & Suami terpaku tengok rumah² sekitar kawasan tu. Taste kami memang sama... jadi memang melopong lah... Bila masuk pula ke dalam rumah kawannya tu.. makin melopong lagi dan lagi. Saya tak pandai nak ambik gambar, jadi kalau saya share gambarnya pun, takkan nampak secantik realiti. Jadi saya snap kat bahagian dapur aje sikit sebelum tetamu lain datang.
Tuan rumah ni pun terror memasak. Pernah ada blog memasak juga. Tapi dah lama tak berblog, maklumlah bz bekerja & membaking... |
Susun atur dapurnya sangat simple.. Kedudukan dapur memang lain dari yang lain... saya tengok design rumah, memang modern & kebaratan. Very simple n cosy! Nampak tak banyak rak pun kan? |
Fiza ni suppliers cheesecake untuk Gloria Jeans Bangsar South juga. Sedap sangat Cheesecake nya tu. |
Nampak tak pagar coklat di tepi tu? Itulah pagar rumahnya... Terkulat² saya menengok suasana rumah & sekitarnya yang tak jemu mata memandang... |
Playground ni tak open/expose mcm kat tempat lain sebab memang dikelilingi pagar rumah... Jadi rasa selamat sikit anak² nak bermain kan... |
P/s: Kalau tak dapat pun, fikir positif saja. Jika Allah beri kita kesihatan yang baik, ada tempat berlindung & cukup makan minum... dah dikira bertuah. Tiapkali hati meronta² inginkan sesuatu yang melebihi kemampuan, cepat² saya fikirkan tetang mereka² yang kurang bernasib baik dalam dunia ini. Secara automatik saya insaf & jadi malu dengan diri sendiri. Bersyukur lah dengan apa yang kita ada!..
0 comments:
Post a Comment