Kangkung belacan

Sunday, May 6, 2012
Kalau makan nasi putih kat kedai siam, kailan ikan masin or kangkung belacan memang tak tinggal.  Dulu masa kecik-kecik, Mak akan buat kangkung belacan ni kalau ada lebihan sambal belacan.  Sekarang ni Mak dah jarang menumbuk sambal belacan, kalau ada pun asyik licin aje.. jadi dah lama saya masakan ni tak wujud dalam menu Mak.

Minggu lepas suami pergi ke pasar tani dengan 2 sikecik & Wawan (nenek).  Saya plak.. cheatinglah.. apa lagi.. bagi alasan still dalam pantang la konon.  Sebenarnya malas nak keluar.  Lagipun tak nak heret baby ke pasar-pasar ni.  Tak sesuaaii gitu..!!

Sempatlah saya memesan, kacang botol, kangkung, lada besar, daging, buah-buahan... dan seumpamanyalah.  Seronoknya saya kalau ada tukang shopping.  Main order-order aje.. hehehe..

Kangkung Belacan.. bestnyaa!!!
Ni percubaan pertama saya buat kangkung belacan.  Jadi saya pun tibai ajelah bahan-bahannya.  Saya kisarkan Bawang, bawang putih, belacan (sikit aje), lada besar (3 biji), cili padi (utk extra pedas) dan bilis (boleh ganti udang kering, udang fresh....dll). Saya guna chopper supaya tak hancur sangat.  Saya tumiskan sampai wangi & tambah sos tiram 1 sudu besar dan masukkan kangkung.  Not bad.. enjoy betul saya lunch hari tu.  Dah lama teringin nak buat, tapi sbb suami tak makan kangkung, saya malas sikit nak masak.

Kacang botol yang sedia di tapau utk Mertua
Hari ni pula tengah saya dok korek-korek barang dalam peti utk masak lunch, MIL telefon... oo.. nak mengecek lauk rupanya.  Segan juga saya sbb ingat nak masak simple-simple aje.  Saya nak habiskan stok yg dah nak rosak/senang rosak.  Saya cadang nak buat masak lemak fucuk, suhun & telur, kacang botol belacan & telur ikan goreng aje.  Mula-mula nak tukar menu, tapi macam malaslah pulak.. hehehe.. jadi saya hantar masak lemak dengan kacang botol aje ke rumah Mertua.

Kacang botol ni saya masak exactly macam kangkung belacan tadi.  Cumanya tak letak sos tiram aje.  Sebaliknya saya ganti dengan gula sikit.  Kacang tu pun saya tak goreng lama utk kekalkan kerangupannya. Cukup sekadar gaul-gaulkan dengan cili & tutupkan api.

Time lunch.. kesian plak dekat suami teringin nak try kacang botol ni, tapi dia tak suka bau belacan.  Nasib baik malam tadi saya ada buat rendang daging, takdelah rasa guilty sgt sbb nampak dia enjoy sangat makan rendang tu.  Next time Mama buat kacang botol goreng tak letak belacan ye laling.. hehehe..

0 comments:

Post a Comment