Custard Apple Pie

Friday, September 21, 2012
Baru-baru ni lepas semua orang still tak puas makan potato bread hari tu, selasa baru ni saya buat lagi.  Saya pun nak makan puas-puas kali ni.  Saya bentukkan kecik-kecik dapat 16 pieces.  11 Pieces habis dimakan time tu juga, balance tu 2 pcs Tiha bawak ke sekolah, lagi 3 saya share dengan Ieqa buat breakfast.  Wahh!! Ini sudah bagus, sekali masak boleh cover dinner, bekal Tiha, breakfast saya & Ieqa.  Eloklah saya buat selalu roti ni.. hehehe..

Potato Bread percubaan kedua.. lepas ni pasti akan ada lagi percubaan lainn....
Hari ni saya nak try pula satu resepi ni.  Bahan-bahannya semua ada, cuma kena rajinkan diri aje..
Custard Apple Pie ready utk diterjah..
Masa untuk bersantap wahai kekanda & adinda ku semua.. 
Sblm ni plan nak buat Apple Crumble, tapi stok cinnamon plak takde.  Dah dua kali pegi BAGUS cari cinnamon powder, still takde stok.  Ni gara-gara banyak sangat guna cinnamon untuk buat Cinnamon Sugar Pull Apart Bread aritu le.  Puashati.. abis semua stok cinnamon rumah ni.. hehehe..

Apa pun saya tetap nak cari akal untuk perabiskan stok epal hijau kat dalam peti ni.  Naik menyampah dah tengok.  Beli bulan puasa lepas kot.. hehehe.. Nasib baiklah epal ni buah yang lasak giteww.. still anggun bergaya walaupun dah lama kena peram dalam petiku.

Oklah, resepi ni saya jengok kat dapur Rozz  

BASE PASTRY:
250g Flour
125g cold Butter
3 tbsp Castor Sugar
1 Egg Yolk
1-3 tbsp Water

1. Mix the first three ingredients using cut & mix method to produce breadcrumbs like.
You can use food processor or do it manually using blunt dinner knife to do so.
Make sure you do this quickly before butter is melt to ensure crispy pastry.
Don't worry if there are butter bits, you must not knead before adding egg & water.

2. Add in egg yolk & mix with finger and if a dough is not formed, add water a tbsp at a time until a ball of dough is formed.

3. Chill it for 20 minutes and then line the pie tin.

Saya letak terus badan chopper atas penimbang, senang tak payah transfer lagi dah since saya gunakan chopper ni utk adun butter & tepung.
Epal disusun atas doh & dibakar 200c selama 20 minit

 FILLING:
6-8 Red Apples (depending on the size of the apples & size of your tin)
1-2 tbsp Sugar for sprinkling
2 Eggs
½ cup Caster Sugar
1 tin (170ml) Nestle Cream
1 tsp Vanilla Essence

 METHOD:
1. Peel, halved, cored and sliced apples 3/4 through - see the picture above.
Arrange apples onto the prepared pastry base.
Sprinkle sugar & bake 200C for 20 minutes.

2. Beat eggs and sugar until well mixed.
Add in cream and beat to just mix.
Add in vanilla essence.
Pour onto baked apples.
Bake at 180C for 20 minutes or until custard is set.
Cool & chill.

3. Produce one 10-11 inch diameter pie

Dah siap bakar crust & epal, tuangkan custard & bakar lagi 180c selama 20minit
Riang ria dapat hidang menu baru & pastinya percubaan julung kalinya membuat pie.. yiieehaaa (dengan tak malunya mengaku!!.. hehehe).. Pie ni patutnya guna epal merah, tapi saya ubah sikit (kalau epal merah, tak sempat jadi masakan kot.. :P).  Tapi next time kalau nak buat pie, saya kena alert sikit tang crust dia tu.  Kali ni saya tak bakar sampai betul-betul kering / rapuh.  So crust kat tengah-tengah tu langsung tak rangup (plus epal tu keluarkan jus).  Takpelah.. kali pertama try, saya maafkan diri sendiri.. :)



2 comments:

{ Latifah } at: September 27, 2012 at 2:02 AM said...

the best sedapnye

{ Kina } at: September 27, 2012 at 4:54 PM said...

thx latifah.. :)

Post a Comment