Puri yg sedang digoreng.. senang aje membuatnya (gunakan tepung , minyak sapi, garam & air aje). Minyak sapi tu kalau tak nak letak pun takpe.. |
Puri ni kenalah mengelembung, baru gebu & rangup.. |
Intinya saya ambil idea dari rancangan Masterchef (sorry again.. gambar blurr lagi). Inti ni dimakan bersama /cicah bukan sumbat dalam tu tau.. kang konpius plak. |
Frankly saya tak berapa pandai bagi sukatan tau. Saya boleh cakap time saya buat ni saya anggar setiap 1 cawan tepung saya letak 1 sudu besar minyak sapi & sedikit garam. Airnya just tambah sehingga tepung menjadi doh (tambah sikit aje, kang jadi cucur plak). Bulat-bulatkan dan canai nipis. Kemudian gorengkan aje. Kuih ni tak sensitif yg penting masa menggoreng tu make sure minyak betul-betul banyak & panas. Time menggoreng, siram-siramkan minyak di kawasan yg tak menggelembung & terbalikkan once dah menggelembung cantik.
Batch yg mula-mula saya goreng tak menggelembung (ingatkan bancuhan saya salah) rupa-rupanya sebab saya gatal dok terbalikkan doh tu. Selagi belum kembong, biarkan aje dulu.. sambil siram-siramkan minyak. Lepas tu, cantiklah dia. Tak caya kalu, try le.. :)
Intinya pula saya buat macam ini (saya perhati Chef India tu demo dekat Masterchef):
2 biji kentang dipotong dadu & direbus dengan sedikit garam sampai empuk
Tumiskan bawang besar, daun kari, serbuk kunyit & serbuk cili sekejap. Masukkan kentang & kacang peas kemudian perasakan dengan pepper & garam.
Senang ajekan?? Apa lagi.. jom buat puri!!!
0 comments:
Post a Comment