Super Moist Eggless Chocolate Cake

Saturday, September 29, 2012
Unlike kek lain, bhgn atas ni lembab seolah-olah dah diletak topping
Kek ni memang tersangat moist & amat senang nak buat.  Saya sharekan respinya kat sini.  Resepi ni menghasilkan kek yg kecil aje saiznya, oklah kalau utk satu family.  Saya kidnap resepi ni dari blog Dayang Jack(DJ)  . Kalau nak belajar buat kek lapis, inilah blog yang amat sesuai untuk dirujuk.  DJ ni memang pakar kek lapis tau... Oklah.. saya nak bersiap ke kenduri ni, saya share resepinya terus ok...
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Saya malas nak sapu butter dlm loyang, jadi saya lapik aje dgn baking paper.. :p
Saya gunakan kek ni untuk dihias jadi princess kek birthday Tiha.. tapi kena careful sikit sbb kek ni lembab & senang pecah.  Kalau nak senang, bekukan sekejap.. :).  Takpun gunakan pisau potong kek yg plastik tu supaya senang dipotong..

Kek ni senang sangat nak masak, sbb campur-campur dan gaulkan semuanya.  Minyak sayur tu saya gunakan olive oil.  Apa-apa resepi yg pakai minyak, saya akan gantikan dengan olive oil (kecuali menu makanan tempatan).

Cuka pula saya gunakan Apple Cider Vinegar sbb ada byk stok kat rumah ni. Kek ni sedap juga dimakan sejuk sbb mmg supermoist walaupun letak dalam peti.  Kalau sekadar untuk makan sekeluarga, tak perlu topping pun dah cukup rasa lemak manisnya.  Enjoyy!!!





0 comments:

Post a Comment