BERAYA DI MANA?

Thursday, August 14, 2014
Sampai di O&G HUKM dah pon 11.00 pagi (27/7).. Dr buat VE & bagitau ada bukaan 2cm.... Saya pilih untuk stay diwad saja sebab dah malas nak balik & datang semula.  Lagipun dah minggu 38 plus 5 hari, so baby pun dah cukup matang kan.  Saya pun dah biasa dengan kelahiran secara induce dari anak sulong lagi.  Since Dr Suraya dah bercuti raya, tempat dia digantikan dengan Prof Lim PS.  Memang Dr Suraya dah inform yang penggantinya pun Dr perempuan & pakar juga.  

Prof Lim just bagi arahan pada Dr untuk bantu bukaan & tidak galakkan saya di induce memandangkan saya pernah melahirkan secara pembedahan.  Walaupun agak bimbang kontraksi akan mengambil masa atau langsung takde, tapi saya ikut aje la arahan pakar.  Kami kemudiannya dihantar ke Wad Songket (biasanya saya memilih Wad Baldu, tetapi hanya Wad Songket yang available... :( ... Check in ke wad jam 12.00 tgh & Dr akan datang semula untuk cek bukaan jam 4.00 nanti.

Maka.. kami pun buat aktiviti sendiri aje la sepanjang masa tu...

Biasanya saya pilih bilik Deluxe, tapi di Wad Songket hanya ada pilihan Single Room (sharing bathroom)... Kadarnya murah sikit dari Deluxe.  Bila masuk, rasa happy juga sebab saiznya lebih besar dari Deluxe walaupun nampak macam wad lama sikit.  Bilik airnya pun lebih kecil & tak secantik bilik Deluxe.  Apapun still ok dengan rate yg ditawarkan tu. Tak banyak sgt bezanya dengan Deluxe.. ;)
Haaa... Dah mula buat sepah macam rumah sendiri nampak? Sofa ni la bakal jadi katil Baba nanti.. Boleh aje nak request extra bed tapi bukan nak stay lama pun kan.. 
Baba tengah setting bilik... Kakak² layan tv (tapi takde Astro??).. Misha... buat kacaulah.. Apa lagi kan??

Bed Mama... Si Misha dok main remote naik turunkan katil.. kemain suka dia duduk atas katil boleh naik turun sendiri... (budak jakun kan...)...

Tempat tidur kanak² ribena untuk malam ni... boleh request extra pillow & blanket for free... 
 Sementara menunggu kontraksi, saya merayap sekitar wad & cuba menggerakkan badan seboleh mungkin.  Memang tak berbaring langsung supaya baby cepat turun.  Tapi sepanjang masa ni, saya langsung takde rasa sakit, hanya senak sekali sekala je.. Bimbangnya saya kalau takde bukaan, mau lama nak kena berkampung kat sini.  Kalau bersalin malam ni, esok boleh balik kg dengan baby baru... ;)

Di HUKM (private wing) memang sunyi sepi... Hanya Wad Songket yang beroperasi & staf pun tak banyak kelihatan.  Mood raya makin ketara sebab lagu raya berkumandang di sana-sini.
Surau & public toilet di UKMSC pun ditutup... 

Lengang... macam hospital tinggal... 

Notis penutupan Wad lain

Antara makanan yang disaji... (bagi saya food kat sini tak best.. ;P)... Tapi saya tetap habiskan juga... tak elok membazir.  Kalau dapat menu ikan... saya hanya ambil kuahnya saje... Sorry ikan.. saya memang alah dengan kamu.  Biasanya ada pilihan makanan, tapi kali ni takde pula dpt pilihan menu.  Agaknya sbb wad pun satu je yg dibuka & pekerja pun tak ramai kan...
Jam 4.00 Dr datang... Oh.. bukan Prof Lim... Dr dari bawah (MO) untuk buat VE.  Ya Allah.. sakit betul masa dia periksa, Dr kat O&G tadi takde la sakit sgt.  Memang terjerit saya dibuatnya.  Nasib baik masa ni Suami & anak² dah keluar cari makanan berbuka.

Tak disangka, walaupun saya langsung tak rasa contraction, Dr cakap bukaan 4cm.  Dah boleh ke labour room kalau nak, tapi nanti akan ambik masa yg lama plak dalam tu.  Jadi dia suggest saya stay dulu dalam wad, by 8.00 dia dtg lagi.  Saya ok aje sbb takde rasa sakit.  Kalau dah start sakit saya nak masuk labour room cepat² sebab nak ambik Epidural.. hehehe...

Sampai husband dah buka puasa, saya masih takde rasa sakit.. hanya senak & perut mengeras.  Bimbangnya saya kalau takde bukaan.  Kepala baby pun masih jauh... Saya berjalan or gerakkan badan all the time untuk turunkan baby.  Since saya tak rasa pun akan bersalin dlm tempoh terdekat, husband balik ke rumah dengan anak² kejap, ambik a few brg yang tertinggal.

By 8.30 Dr datang... Ehhh.. Dr cakap dah boleh masuk labour room.  Alamak.. husband & anak² baru je sampai Melawati... Mau 1/2 jam jugakle dorg nak datang semula.  Tapi Dr tu siap buat lawak.. "takpe... masuk dulu labour room, tunggu kat sana, ambik Epi, Suami datang dah boleh senyum²" (sebab tak sakit)... hehehe...

So saya tunggu je la kat Labour room sementara suami arrange budak² tu kat dalam wad.  Kalau dulu Tiha & Ieqa aje menunggu dlm wad menunggu kelahiran Mayesha.  Kali ni dah 3 beradik & kenottian Mayesha tu memang le membimbangkan Baba & Mama.  Kang dia melalak or buat hal dalam tu, jenuhla Baba & Mama!!!

Dalam Labour room, tak lama saya menunggu sebelum Prof Lim datang perkenalkan diri.  Oh.. She's very friendly & nice!  Dia buat VE & terus bleh jangka berat baby.  Dia suruh saya menunggu sikit untuk Epi sebab Pakar Bius tu dari Putrajaya.  Dia tanya saya nak tunggu Pakar Bius sampai atau nak proceed untuk Induce secara drip.  Saya cakap better tunggu Pakar Bius la kot, bimbang nanti tak sempat pula Pakar Bius tu sampai, saya dah terberanak... :) . Padahal masa ni langsung takde rasa sakit.. Biasanya saya ni sebelum masuk labour room, dah berjam² sakit di wad walaupun takde bukaan.. :(.  Kali ni saya happy sangat sebab langsung tak sakit tapi ada bukaan.. Syukur.. rezeki saya kot kali ni, tak alami sakit kontraksi yang teruk macam selalu.  Moga proses bersalin sekejap lagi pun mudah.  Saya makin optimis masa ni... ;).

Cuma yang membimbangkan sikit, Prof Lim cakap bukaan dah ok, kepala baby masih jauh.  Prof Lim inform, sometimes bila dah byk kali bersalin memang mcm ni, baby akan turun semasa contraction nanti.  So kita tunggu je la... Saya pun sengih aje.. (Hopefully)... Oh.. Masa ni Suami pun dah ada kat sebelah.. Jadi saya pon calm aje menunggu proses kelahiran tu.. (dalam hati nervousnya Tuha aje yang tau).

Okla.. Baby Shumaila dah melalak mintak susu.. Nanti kita sambung kisah Epidural dengan Prof Madya Joanne pulak...

P/s : Kami menyambut malam Raya di UKMSC dengan debaran menunggu ahli keluarga baru!!!


9 comments:

{ IamAin } at: March 5, 2015 at 11:07 AM said...

salam sis..
doc suraya ok x?
smlm i cll untuk book prof azurah, my due on july tp time tu prof azurah x available sbb dia pon cuti bersalin.
so i tgh pikir2 nk amik sape.
nurse ade cadangan dr suraya tp tula..
price dia mcm mana?

{ Kina } at: March 5, 2015 at 11:08 PM said...

Salam... Dari segi layanan semua ok.. she's very friendly.. experience pon banyak. Cuma follow by book sikit le... heheheh... Ada a few test yang tak pernah saya buat dulu2, dengan dia wajib buat. Cthnya kena buat detail scan... So the charges mmg extra sikit (plus dia x reti diskaun2 ni..).. Cthnya kalau dulu tiapkali checkup saya kena around RM121 aje.. Tapi dengan dia biasa memang lebih, koman2 pon 140.. biasanya Rm200+ la sebab ubat/supplement dia pon biasanya banyak.. Overall.. Memang Ok.. No prob.. Saya happy aje tiapkali jumpa dia coz peramah & sentiasa ceria..

{ IamAin } at: March 6, 2015 at 9:01 AM said...

kos sume hari tu total berapa?

{ IamAin } at: March 6, 2015 at 10:43 AM said...

dari segi harga kos sume sekali berapa u kene hari tu?

{ Kina } at: March 7, 2015 at 11:34 PM said...

Masa bersalin prof lim yg ganti sbb dr suraya cuti raya (dia dah maklumkan awal2). Jadi kosnya mungkin berbeza. Masa check up dr suraya kata bersalin normal kos around rm4k.. Tp dgn Prof Lim saya kena rm2.7k je walaupun vacuum.. Anak Nicu hampir 3 hari (hukm caj 2hari aje) for rm900+. Harga prof lim tu sy anggap hg special sbb prof lim sempat main kenyit2 mata bila saya ty psl bil.. Hehehe..

{ Nadia Mocta } at: September 4, 2015 at 9:54 AM said...

Sis, cmne nk book doc lim ni.. Murah la charge nya.. Ni Kira beranak di private wing kan?

diazm at: September 4, 2015 at 9:56 AM said...

Sis, cmne proses nak beranak Kat sini.. Baca sis nya blog mcm best je.. Saya br 2 bulan pregnant. Then harga pon berpatutan.

{ Kina } at: September 6, 2015 at 6:32 PM said...

Salam Nadia... Boleh try call UKMSC.. Biasanya private wing HUKM ni memang ramai. Biasanya saya memang early pregnancy dah call utk booking Dr. Kalau Pakar lelaki barulah kurang bz nya. Ye saya di private wing.. memang dr anak sulong... Ambik bilik Deluxe, vacuum & epidural...

{ Kina } at: September 6, 2015 at 6:39 PM said...

Salam Sis.. memang saya suka ke UKMSC... Empat² anak saya bersalin kat sini. Saya rasa service dah harga memang berbaloi. Then kalau baby ada masalah, diletakkan under NICU & kadarnya ikut kadar HUKM, bukan private. Kepakaran & facilities lagi terjamin dari pergi klinik private yang kecil. Yang penting dapatkan appointment dengan Pakar dulu... Biasanya pakar kat sini full.. jadi expect sebulan atau 2 bulan utk menunggu.. so better booking awal. Then datang check up mcm biasa. Tiba masa kelahiran, biasanya ke bahagian O&G HUKM dulu utk VE, once warded.. terus dihantar ke private wing (pilih bilik yg kita nak) and pakar yang kita pilih tu akan access kita dari masa ke semasa sehinggalah melahirkan... Diharap info ni dapat membantu Sis... :)

Post a Comment