Cucur Udang Rangup

Friday, April 5, 2013
Alhamdulillah.. sekian lama ber'hibernate' akhirnya berpeluang jua meluangkan masa menjengok blog sendiri.     Ni pun curi-curi masa sementara baby tidur, cepat-cepat masuk ke dapur, plan menu lunch hari ni.  Since semua orang kurang sihat, saya nak buat soto aje.  Maka mulalah saya mereneh rangka ayam & masak nasi impit.  Lama juga nak tunggu semua stok ayam & nasi impit tu masak kan.  Bolehlah saya curi tulang kejap.. heheh

Lepas balik vacation, cafe huru-hara sikit.  Staf ponteng keje le, yang sorang lagi plak macam dah start nak buat hal. Agaknya dah sense saya tak nak renew passport dia kot.  So sepanjang minggu ni memang kucar-kacir sikit.  Ditambah lagi sorang demi sorang dilanda demam.  Tekak ni perit takyah cakaple... adeehh..

So postpone dulu entry pasal vacation.  Really tak sempat nak upload pic lagi.  Ni pon entry yang dalam draft, pastinya saya masak sebelum kami bercuti.

Cucur udang ni saya ternampak di dapur CMG, bila dibelek resepinya nampak amatlah menyelerakan.  First time saya tengok teknik memasak cucur udang menggunakan cuka & putih telur!! Saya mesti cuba.  Saya suka sangat pelbagaikan gaya masakan, mostly cucur sebab tu favorite kami sekeluarga.

Resepi asalnya dari Delima Zamrud ye..

*1/2 kg udang kertas yg kecik halus2 tu (bersihkan buang kepala n janggut nyer)
*2 biji bawang besar (mayang)
*1 genggam taugeh (kalau nk letak byk pun boleh)
*1 cekak daun kucai (di potong panjang2)
*1 biji putih telur
*1 sudu besar minyak masak
*1 sudu kecil cuka
*1 sudu kecil serbuk pasti sedap knorr
*3-4 senduk tepung gandum (mengikut keperluan)
*Secubit serbuk kunyit (untuk warna)
*Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Gaulkan semua bahan bertanda *, kemudian tambah air.  Saya tak letak sedap rasa, saya ganti dengan lada sulah (sedap rasa tu pun kombinasi bawang & lada sulah...).


Saya sendukkan bancuhan ke tepi kuali & biarkan meleleh.  Siram-siram dengan minyak, cucur tu akan jatuh sendiri ke dalam kuali.  Ni cara shortcut nak dapatkan cucur yg leper
Sedap & rangup sungguh.  Memang licin dimakan semuanya, siap anak-anak request lagi esoknya.
Cuma saya agak ralat sedikit cucur saya ni memang takde bersayur.  Saya teringin sangat nak berkucai & bertauge, tapi nanti saya sorang aje yang makan.. sob..sob.. Nak buat asing pon, bimbang aje sayur tu rosak kalau ada lebihan nanti.  Tauge & kucai bukannya bertahan lama sangat pon.  Kalau letak sayur-sayur pasti lebih ummphh kan??

4 comments:

{ cik chinta } at: April 5, 2013 at 2:40 PM said...

Tgu lps berank la wat. Skg mmpu tgk je. Ihi

{ Aisy Nasiha } at: April 6, 2013 at 10:53 PM said...

saya jarang buat cucur... tapi lain kali kalau nak buat, boleh kot saya ikut step dan bahan yang Kina tunjukkan ni...

Kina, benda tu saya beli di kedai peekaboo, seksyen 9 shah alam... dekat plaza masalam kedainya...

{ Kina } at: April 7, 2013 at 11:10 AM said...

Cik Chinta.. lepas bersalin nanti makan puas-puas eekk..

{ Kina } at: April 7, 2013 at 11:11 AM said...

Aisy.. saya plak selalu sangat buat cucur, sekali bancuh sampai sebesen.. hehehe.. semua benda nak dicucurkan.. saya nak try carik gakla brg tu.. nak kena try tanya kat kedai2 baby area sini dulu..

Post a Comment