MELAKA - JALAN-JALAN

Monday, February 23, 2015
Tak habis-habis lagi entry tentang Melaka ni ye.. Saya memang sengaja pecah-pecahkan entry Melaka ni supaya senang dibaca.  Kalau ikutkan, sekejap aje pon kami ke Melaka ni.  Tempat yang we all lawat pun sikit aje.  Mulanya ada juga plan ke Taman Buaya or Zoo Melaka, tapi masa memang limited sangat.  First day aje kami dah habiskan kat Kuala Linggi separuh hari, tengahari & petang pula kami di hotel & ke Pantai Puteri aje.. selebihnya.. hhmm.. apalagi.. jem lah.  Melaka dengan jem teramatlah sinonim.  Jadi malamnya kami just bawak anak-anak keluar dinner sekitar hotel aje.  Macam best je jalan-jalan kat Bandar Hilir malam-malam ni.. 

Swiss Garden ni atas shopping complex, so memang meriah jugaklah...
Tak sabar nak tengok apa ada di luar sana..

Meriah & cantik betul suasana luar hotel ni sebelah malamnya.  Sapa-sapa stay sini, cubalah berjalan kaki dari hotel.. Korang akan nikmati pengalaman yang memang menakjubkan.  Serious... kami memang enjoy sangat bersiar-siar dengan jalan kaki malam tu...

 

Depan hotel ada titi kayu yang letaknya betul-betul di tebing sungai..

Nampak tak sungainya?  Siap berpokok bakau & ada bot lalu lalang... Airnya hampir sama paras dengan titi ni... Semua orang terjerit-jerit sebab excited.  Mama & Baba pun tumpang jakun tengok kecantikan kawasan ni..

Tak jemu-jemu memerhati pemandangan sepanjang jalan... Lagipun penuh dengan cahaya lampu.. takdelah bimbang sangat walaupun malam...

Kami menghala ke ferris wheel di seberang jambatan ni... Nampak tak? 


Kasi can budak-budak naik ferris wheel. 


Jom bergambar dulu sebelum kita cari port dinner!!!
 Malam tu kami layan ferris wheel ajelah.. Ada juga rumah hantu, pirate ship dll.  Tapi kami lebih memikirkan perut yang berkeroncong sebab dari siangnya masih belum terisi dengan proper meals.
Menyelusuri Sungai Melaka lagi... nun di sana ada food court...

Laju je kami duduk.. bukan senang nak dapat peluang dinner betul-betul tepi sungai dengan suasana yang tenang.  Time kami bercuti ni boleh kata Melaka agak 'sunyi' dari pelancong tu yang best.. hehehe...
 Lepas makan.. nampak anak-anak macam kehabisan bateri aje.  Kalau diajak berjalan, rasanya laju je diorang setuju.. Tapi Mama & Baba ajak ajelah diorang balik hotel.  Esok bolehlah diorang berkubang dengan swimming pool puas-puas (iyolah sangat..)..

Esoknya kami just pusing sekitar Bandar Hilir.  Tapi tak banyak tempat boleh cover coz semuanya ditutup by 5.00pm.  Kami check out pun dah pukul 3, lunch lagi... by 4 barulah boleh meronda...


 Sampai area A Famosa, takde parking lah pula.  Jadi Baba drop kami semua & cari parking... At first nak jalan-jalan kat A Famosa aje...




 Sekali tu.. anak-anak request nak ke Muzium Kapal... Takut tak sempat, Saya ajak diorang naik beca.  Haaa... tengok.. beca apa yang dipilihnya???.. hehheeh... Tukang Beca caj RM15 untuk ke Muzium Kapal.. Okaylah tu..
Kesian Penarik Beca nak kena carry muatan seberat ni.. hehehe..
 Malangnya, elok aje sampai ke Muzium Kapal, semuanya dah tutup!  Abang beca tu dah serba salah, siap offer kami berpatah balik for free!  So.. kami pun berpatah balik ke A Famosa... Masa ni Baba tengah menunggu kami...
Historical lesson dari Baba yang memang buta sejarah.. hehehehe...






Ehh.. Apsal dgn gambar ni ekk? Apakah...

Sudah-sudahla kelentong budak-budak tu Babanya...


Haa.. itu ajelah gambar-gambar kami sekitar Melaka.  Memang short trip sungguh!  Teringin nak revisit.. tapi bila memikirkan jem nya Bandar Melaka tu... mulalah buat kami tukar fikiran!

Apapun Bandar Hilir adalah antara bandar yang tercantik & mesti dilawati di Malaysia.  Proud to be Malaysian!


5 comments:

{ Sue Bee } at: February 24, 2015 at 2:18 PM said...

Melaka...satu tempat masuk dalam list melancong SB tahun depan..yiihaa!!

{ Kina } at: February 25, 2015 at 12:20 AM said...

Memang best & cantik Melaka ni.. memang berbaloi SB datang jauh-jauh tu... :)

{ Aisy Nasiha } at: February 25, 2015 at 7:01 AM said...

Haha.. setuju dgn kina.. mmg xpuas kalau ke Melaka. Kami kalau ke Melaka xmerasa la duduk hotel sb ada mak cik dan kakak ipar di kawasan MiTC tu. Memang tgl kat rumah depa je..

{ Kina } at: February 27, 2015 at 12:21 AM said...

Saya rasa, 2 hari 2 malam pun belum tentu cukup kalau nak try semua benda contohnya macam kereta Amfibia tu & naik ke Menara Taming Sari.. antara benda yang saya teringin nak try... Untunglah ada 'rumah tumpangan' percuma.. Kalau saya pun tak stay hotel kalau camtu... hehehe..

{ Elaine Chew } at: April 22, 2015 at 4:34 PM said...

Selamat cuti ! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* villa

www.villafamosaresort.com

Post a Comment