Mak Cik bawah apartment saya ni suka bercucuk tanam. Macam-macam pokok ditanamnya dari pokok-pokok bunga sampailah ke daun pandan, daun kari, serai, bunga kantan dll. Saya jarang petik walaupun dia memang benarkan sesiapa nak ambik hasil tanamannya tu. Tapi baru-baru ni Mak Cik tu siap 'tangkap' saya, mintak saya ambil belimbing buluh yang sedang berbuah lebat. Memang sayang tengok banyak yang gugur, tak dipetik. Masa ni munculla idea nak mencuba resepi Sambal Hitam Pahang.. Frankly saya tak pernah makan, tapi ramai yang cakap sedap, maka saya pun cuba buat.
Tengah memasak sambal (belimbing tu dah direbus dulu tanpa air sampai kering).. |
Ni baki yang tersimpan selepas saya pack 4 bekas untuk disedekah kepada staf, M.cik tu & Mak Mertua. |
Walaupun begitu, untuk orang-orang yang tak tau macam mana rasa Sambal Hitam, cakap sedap. Contohnya Mak Mertua ku siap call lagi tanya kalau ada lebih, hulur-hulurlah ke rumahnya tu... hehehe.. Adik Ipar pon tak henti-henti memuji, sedap katanya. Tanpa berlengah, kesemua sambal yang ada saya hantar ke rumah Mak Mertua...hehehe.. Kalau ada kelapangan saya nak buat semula. Saya ni pantang sikit kalau buat sesuatu & tak jadi.... Kali ni nak try perbaiki apa yang kurang & ikut resepi yang diberi!!! (Masa buat ni saya memang refer resepi, tapi teramat banyak penderhakaannya.. inilah akibatnya.. huhuuu)..
3 comments:
Haha.. baru tadi saya ingat nk minta sikit.. haha.. xpe lain kali try lgi dgn resepi betul2 ya
Tak pernah try makan.. tapi ramai yg kata sedap.
Mmg kena usaha cari jugak la balik nanti.
Aisy.. teruk betul saya ni kan.. selalu clumsy & tak ikut resepi dengan betul. Lepas tu mulalah sedih bila masakan tak menjadi.. hahahha..
Kak Sham.. Sambal Hitam yang tak jadi saya ni pun dah sedap, kalau betul-betul menjadi mesti sampai menjilat jari agaknya.. hehehe..
Post a Comment