MELAKA - TEMPAT MAKAN-MAKAN

Sunday, February 22, 2015
Lepas sekian lama menyepi.. kembali bersiaran, sambung kisah Melaka yang belum habis lagi tu.  Maklumlah.. sekarang ni saya & suami tengah sibuk dengan aktiviti baru.  Kalau sebelum ni aktiviti kami bila together gether ialah melayan tv series & movie.. Tapi kami dah sepakat nak tambah satu lagi aktiviti baru.  Aktiviti ni jugak lagi bermanafaat untuk seisi keluarga.. ececehh.. Macam bagus je bunyinya kan.. hehhe. Apa aktivitinya, nantilah saya share kemudian.  Biarlah nampak hasilnya dulu.. 
Ok.. kat bawah ni tempat makan pertama kami.. Klebang Original Coconut Shake yang amat glamer tuu... Memang ramai sungguh pelanggannya.. Dahla kami datang dengan perut yang kosong (maklumlah belum lunch lagi..).. Sekali.. bila sampai.. semua makanan habis licin!  So.. pesanan saya, ini bukanlah tempatnya untuk makan-makan.. Kalau takat nak minum coconut shake & menjamah sebiji dua kuih sejuk beku, bolehlah.. hehehe.  Rasa coconut shake nya okaylah.. servisnya pun laju... Meh kita tengok kedainya...
Pintu gerbang nak ke restoran...

Nampak tu.. berpusu-pusu orang tengah berebut karipap & keropok lekor (itu aje yang ada masa ni..).. Pendek kata.. letak apa pun habis sebab tengah ramai kann...


Inilah coconut shake yang menjadi kegilaan ramai... Saya berjaya ambik beberapa bijik karipap aje... Lapo weehh..


Lepas minum, kami pun keluar pegi cari tempat makan lain pulak... Lagipun anak-anak tak suka la plak dengan coconut shake... Haa.. nampak tu.. Yang ni pula orang-orang yang beratur untuk take away.  Ada gerai khas di tepi jalan untuk take away sahaja... Ramai kan??
Lepas tu kami ke Pantai Puteri & makan masakan panas.  Saya tak bergambar pun kat sini sebab hatiku turut panas dengan servisnya.. hehehe.  Jadi kita skip aje part kat situ...

Malamnya pula kami keluar berjalan dari hotel cari dinner.. Kami decided untuk makan di tepi sungai ala-ala food court di seberang hotel sahaja.  Environment kat sini memang best, cuma servis kedai masakan panas tu teramatlah slow.. Haii.. mulalah nak panas hatiku ini.  Mujurlah burgernya kat sini sedap!  
Bestnya menikmati dinner dengan berlatarkan Sungai Melaka...

Sedap sungguh Burger Bakar ni.. Memang puas hati.  Cuma ralat sangat sebab mee hailam Tiha (order di gerai sebelahnya) lambat sangat siap walaupun tak ramai customer malam tu.  Adalah sejam camtu kot menunggu.. lebih 5x dah kami dok ulang tanya.  Nak cancel, kesian pulak kat Tiha yang tak makan dari siang lagi...
Lepas dinner.. kami meronda lagi sekitar tu sebelum bawak anak-anak balik ke hotel.  Nampaknya diorang keletihan.. Sekejap aje dah terlelap.  Kami tinggalkan phone kat Tiha & layan Asam Pedas Hajah Mona yang tak jauh dari hotel.  Suami suka sangat dengan asam pedas sini...

















































Layan Asam Pedas Melaka.. terangkatttt..

Sebelah pagi, kami breakfast di hotel aje.  Makanan saya dah share dalam entry sebelum ni.  Dari segi rasa, memang tak best mana.. tapi dari segi variaties, memang teramat banyak...


Dalam banyak-banyak makanan.. Berries la yang menjadi rebutan budak-budak ni...

Sandwich buatan Baba
Kami check out lewat dari hotel, jadi lambat jugaklah keluar lunch.  Saya dah target nak makan kat sini... TAk sia-sia pencarian kami.. Saya suka sangat dengan semua makanan yang disaji.  Memang Ummpphh sungguh lauk-pauk kat sini.. Thumbs up!
Tiha dengan siput sedutnya..

Pilihan lauk - Asam pedas, sayur, Ayam blackpepper, siput (takctau nama siput ni) goreng kunyit... Semua sedap!  

Udang galah - RM35 sepinggan ni..




Inilah kedainya.. Recommended kalau sesiapa nak makan nasi campur di Bandar Hilir Melaka...
Lepas lunch kami merayap pula sekitar Bandar sebelum ke UITM untuk jumpa Adik sebelum balik KL.  Kami dinner di Alor Gajah dengan Adik.  Adik bawak makan western.  At first ingat nak rekomen kedai ni.. tapi lepas dapat bilnya.. Saya rasa tak berbaloi.  Harga dan makanan yang tersaji tak setimpal.  So.. tengok ajelah apa yang kami makan malam tu ye..

Jus Oren & A&W Rootbeer float

Mushroom soup & garlic bread..

Iris Chicken.. camtu lah lebih kurang namanya (potongan ayam digril & ditambah beacon & cheese)... Rasanya okaylah.. tapi a bit pricey untuk kedai luar bandar & portionnya amat sedikit.  Dahlah saladnya dihidang dengan sos cili! No salad dressing okayy...

Yang ni lebih kurg mcm yang atas tu juga...


Lamb Chop.. pon tak berbaloi sebab nipis sangat dagingnya...
Total bil kami malam tu RM110 camtu.. saya rasa tak berbaloi sebab portion ayam & lamb nya amat kecil.  Saladnya pula di siram sos cili... Jadi memang tak berbaloi pun.. Yang buat kami terkulat-kulat.. masa sign bil, nama ownernya ialah Chef Robert!... Ya Allah.. makan makanan syubhah kami malam tu... Kedai ni dibuka depan rumah pemiliknya yang bercirikan kemelayuan & waitress nya juga pekerja Melayu bertudung.. memang tak terfikirlah kan.  Kami tak kisah pun kalau ownernya bukan muslim, as long as ada logo Halal JAKIM.. Takpelah.. tak sengaja kan.  Moga kami lebih hati-hati lepas ni..




2 comments:

{ Aisy Nasiha } at: February 25, 2015 at 7:04 AM said...

Adoi.. rasa tersagkut gitu kan.. takpe. Selagi ada logo halal tu insyaAllah tak ada la benda yang meragukan..

{ Kina } at: February 27, 2015 at 12:18 AM said...

Aisy.. takde logo halal, tu yang rasa guilty sangat-sangat. Rumah owner tu memang betul-betul macam rumah Melayu Muslim, jadi laju je kami duduk & order... Lagipun Adik yang bawa, saya assume dia dah cek ownernya muslim ke tak.. :(

Post a Comment