HOBI BARU..

Sunday, March 8, 2015

Mama & Baba sekarang ni ada hobi/projek baru.  That's y Mama tersangat bz & jarang update blog.  Walaupun bz, sekali-sekala saya tetap curi masa letak apa-apa entry yang patut kat sini.  Blog inilah tersimpannya segala koleksi resepi saya & juga kenangan sekeluarga... Mungkin lepas ni saya akan share satu lagi topik baru... Tapi tunggulah sampai kami berdua dah mahir sikit ye.

Hobi baru ni tercetus bila susahnya nak mencari baju kanak-kanak yang menutup aurat.. Ye lah, berkonsep dress tapi berlengan panjang ke.  Kesian juga tengok Tiha nak pakai baju sama macam Adik-adik.  Tapi kami dah slowly tukar cara berpakaian dia sebagai persediaan untuk bertudung penuh nanti.  Kemudian, kami pun memang nak cari satu lagi aktiviti bersama selain dari melayan tv series/movies la kan.  Kalau memasak, memang lah No No No.. coz my hubby memang tak de talent langsung!  

Lepas discuss lebih kurang... kami nekad!  Jom beli mesin jahit!  Hahahha... Jangan tak caya, husband saya ni mmg jenis pantang diajak buat benda mengarut.  Ok aje jawabnya... :P .. Frankly saya memang boleh menjahit tangan.  Kalau ada kain baju or toys yang koyak, memang saya yakin boleh jahit dengan kemas.  Tapi kalau pakai mesin, memang fail sikit.  Pastu bab nak imagine susun atur, cara gunting & tahap kesabaran untuk menjahit tu.. saya agak bimbang.   Tu yang saya memang fikir habis-habis sebelum decide nak beli mesin jahit ni.  Kalau dah beli, mesti guna!  

So bila hubby setuju jadikan menjahit ni salah satu cara kami spendtime bersama... Makin bersemangat jadinya.  Coz kelebihan saya ialah kekurangan dia, kekurangan dia ialah kelebihan saya.. (eerr.. boleh faham tak ni??.. heheh)... Pendek kata, saya yakin dia bleh study pola/patern & menggunting fabrik dengan baik & saya boleh menjahit, cari idea & cari bahan.  At least bila saya sibuk di dapur, dia boleh sambung kerja jahitan saya or bila dia ke cafe, saya pula sambung kerja dia... Macam best aje bunyi idea tu kan.... :)

Ok.. saya share antara hasil kerja pertama kami yang memang banyak cacat cela nya... Maklumla... Dua-dua takde langsung skill menjahit.. heheheh... 

Skirt Misha... Jahitan Baba sepenuhnya, Mama tolong jahit part getah aje... Baba dan getah memang tak sebulu.. Tiapkali dia try jahit getah, gerenti patah jarum atau benag tersangkut!.. heheheh... So bab getah, mmg tugas Mama.. Kain ni akan kami perbaiki sikit, nak tambah ruffles ke sebab nampak simple sgt...
Dress Ieqa... Talinya jenis silang tu, tapi tak boleh nampakla sebab tak dipakai... Sebenarnya senang aje nak jahit dress macam ni.. tapi bagi kami berdua... Hadoi.. macam-macam terjadi!  Jenuh dok lawan gelak tengok jarum patahla, salah jahitla... Haiii.. ni baru jahit dress simple macam ni.... 
Sekarang ni ada a few lagi projek jahitan sedang berjalan.. hehehe.. Doakan kami berjaya ye.. :P... 

Sebelum tu... Meh saya tunjuk sikit hasil tangan Mak mertua & Sis in law saya.. Diorang memang terror menjahit.  In fact Tok Ki my husband pon tailor tau (one of the reason kenapa saya ajak hubby belajar menjahit sama-sama)...

Dapat telekung dari Wawan... Cantik sangat jahitan telekung Wawan diorang ni tau...

Ini beg telekung diorang.. Warna kat atas tu berbeza untuk setiap org.. Telekung Misha warna biru, atas begnya pun biru, Tiha telekungnya warna gold & Ieqa pula purple.  Jadi tengok atas beg pun dah tau telekung siapa.  

Ini pula beg galas dari Wawan...
Wawan dah label siap-siap ikut timangan masing-masing so takdelah tertukar... Terrorlah Wawan ni kan..

Tudung ni pula Sis In Law jahit... Cantik & kemas kan?
Untuk kami husband & wife, nak sampai ke tahap ni, memang akan ambik masa yang amat lama rasanya.  Nak buat straight line pun masih fail... hehehe... Okaylah.. saya nak sambung tetas menetas seluar anak-anak yang perlu diganti getah... Sejak beli mesin... memang non stop dok mengganti getah seluar aje.. hehehe...

P/s : Nanti-nanti saya share apa sewing machine saya pakai & review lebih kurang.  Kalau ada patern yang mudah serta cantik, saya akan share jugak coz senang untuk saya access jugak kan....


4 comments:

{ Shamsiah Abdul Rahman } at: March 8, 2015 at 5:22 AM said...

Alf mabrook..
Menafaatkan masa yg ada dgn kerja yg jugak memberi menafaat pd semua.

{ Aisy Nasiha } at: March 10, 2015 at 7:09 AM said...

Wah.. seronoknya hobi baru kina ni.. geram tgk baju gegirl yg lawa tu.. pandai kina jahit.. nanti baju raya tak payah tempah la ya..

{ Kina } at: March 12, 2015 at 10:17 PM said...

Kak Sham... Moga-moga.. Jangan hangat-hagat taik ayam sudah!!.. hehehe..

{ Kina } at: March 12, 2015 at 10:18 PM said...

Aisy... Baju untuk beginner je macam tu.. Kalau yg pro tak buat dress simple macam tu... :P

Post a Comment