UDANG GORENG MAMAK

Tuesday, August 11, 2015
 Ehh.. ada lagi menu Ramadhan yang saya tertinggal rupanya.  Saya buat menu ni sebab teringatkan Udang Goreng di Mahbub yang sedap sangat sebab gunakan perapan Ayam Goreng Mamak.  Saya kalau kepingin makan Nasi Kandar, memanglah ayam goreng nya tu yang menjadi punca.  Tapi tak semua Ayam Goreng Mamak yang sedap, hanya a few tempat aje yang saya suka contohnya Mahbub, Deen Maju Penang dan Pelita.  

Kalau di Mahbub saya biasa makan udang kecil yang disalut tepung ni. Tiha pun sibuk nak mintak ratah.  Tiapkali dia mintak, Mama bagi seketul dua je dengan janji palsu.. "Nanti la Mama buat kat rumah.  Boleh makan sampai puas".  Rasanya dah berkali-kali Mama bagi alasan tu sebab kedekut nak share udang dengan dia (nak ambil banyak, kemain mahal lagi)... So di bulan Ramadhan lepas, akhirnya terbuka hati nak cari resepinya.  Alhamdulillah... menjadi dengan jayanya.  Cumanyaa... saya kurang pasti yang mana satu sumbernya sebab dah lama sangat kan.  Hopefully resepi yang saya share ni memang yang sama saya buat hari tu lah ye. 

Sumber resepi dari sini ye .. 
Bahan-Bahan:

Seekor Ayam 1.6kg – 1.8kg di potong 10 (potongan Nasi Kandar).
  • 4 Sudu besar Tepung Ubi Kayu.
  • 2 Sudu besar Tepung beras.
  • 1 Sudu besar Tepung jagung.
  • 1 Sudu kecil serbuk lada putih.
  • 1 Sudu kecil Serbuk kunyit.
  • 2 Sudu besar Serbuk Kari Daging.
  • 1 Sudu besar *cili kering yang dikisar halus.
  • 3 Sudu besar Kisaran halus Bawang besar 1 biji + Bawang putih 4 ulas + Halia 2″ (inci).
  • 3 Tangkai daun kari dipotong halus.
  • 1 Kg.  Minyak untuk goreng.
  • Garam Secukup untuk dirasa.
Cara penyediaan:
1. Besrsihkan Ayam yang telah dipotong dan perlu disimpan dalam penapis bersesuain untuk keringkan air basuhan ayam. Masukan kedalam bekas dan masukan serbuk kunyit dan sedikit garam dan gaulkan serata ketulan ayam didalam bekas. Kunyit mengandungi bahan antiseptik yang baik untuk membunuh bakteria yang terdapat didaging ayam .Masukkan serbuk kari, kisaran bawang+bawang putih+ dan halia. Tutup bekas ayam ini dengan plastik salut “plastic wraper” dan Peramkan di peti sejuk bahagian dingin selama 1- 2 jam untuk bahan rempah ini masuk kedalam isi ayam.
2. Keluarkan bekas dan masukkan Tepung Ubikayu, T.beras dan T.jagung bersama serbuk lada putih dan daun kari yang dipotong halus.Gaulkan serata dan dapatkan kelikatan tepung yang tepat.Sekiranya tepung terlalu likat boleh ditambah telur sebutir atau sedikit air. Kelikatan tepung adalah amat perlu diberi perhatian sekiranya cair tepung ini akan berpisah dari dari ketulan ayam..terlalu pekat ia akan menjadi cucur goreng. Maka dinasihatkan agar goreng seketul ayam dahulu untuk pastikan bentuk fizikal ketulan ayam.Peram 20-30 minit sebelum gorengan.
3. Panaskan kuali dan masukkan minyak yang secukup ( ketulan ayam perlu lemas dalam minyak). Tentukan minyak perlu panas sebelum memulakan goringan. suhu minyak amat memainkan peranan dalam gorengan yang cantik.
4. Untuk gorengan yang cantik ketulan ayam perlu dimasukan jangan terlalu banyak dan sedikit. Ap dapur perlulah sentia diawasi supaya ketulan ayam tidak hangus. pada keadaan biasa cuma masukkan 4 ketul dalam kuali yang sederhana besar pada api sederhana.Goringan ini biasanya ambil masa 20- 25 minit. Untuk pastikan ketulan ayam telah masak biasanya ketulan itu mula terapung. Masukan bahagian peha diakhir gorengan kerana bahagian peha ambil masa yang lama untuk masak dan memerlukan api yang kecil. Tanda peha sudah dimasak ialah dengan perhatikan urat pada bahagian bawah mula pecah dan ketulan mula terapong.
5. Goreng ayam perlu tidak lama dan tidak masak. Kalu terlalu masak juice pada ayam akan kekeringan dan menghilangkan kemanisan pada isi ayam. Maka awaslah!. Pengalaman akan menentukan kelazatan masakan. Jangan cepat putus asa apabila mencuba resepi baru…Cuba dan mencuba….pasti anda akan berjaya dan mahir dalam masakan.

Penyediaan bahan perapan.  Saya gunakan telur untuk cairkan perapan ni (boleh ganti dengan air).  Tapi saya nak tepung yang rangup, tu guna telur... 

Gaulkan udang/ayam atau apa-apa bahan yang disukai...

Dah siap!  Memang sedap.... Cuma sayang saya terlupa letak daun kari gara-gara terlebih xcited nak menggoreng... hehehe...
Bila nampak udang yang segar bugar ni, mulalah teringat plan kami yang tergendala.  Dari bulan puasa lagi nak ke Kuala Selangor, tapi memanjang je ada hal lain.  Weekend ni dgn weekend depan pun dah fully booked.  Terpaksalah beli seafoods di pasar borong aje... Lain benar rupa udangnya... huhu.....


0 comments:

Post a Comment