SELAMAT HARI RAYA!!

Monday, August 3, 2015
Tahun ni rumah Tok tak meriah sangat coz Adik-Adik yang lain beraya di sebelah Mertua.  Yang ada cuma family saya & Not aje.  

Tiha tukang hidang, Ieqa tukang makan!  Semua jenis biskut saya buat 2 adunan (banyak tuu..) habis dikerjakan budak-budak ni sampai tak sempat saya bagi pada pekerja dan jiran... Nasib baikla sekolah pun takde request biskut raya... Memang licin semuanya!

Haaa... Itu sorang lagi... Wafiq namanya... Sama jugak macam Ieqa.  Hantu benda manis!  Ni awal pagi lagi... Banyak lagi belum dihidang tu.. setakat cookies Mama buat aje..

Hasil jahitan Mama... Tudung Tiha tu ialah Shawl 2 muka... Kain kami gunakan Lycra Crepe & printed lycra.  Selesa & terletak elok.. Alhamdulillah... 



Gambar sekeluarga... Oh ye.. nak say thx kat Baba sebab jahitkan tudung & jubah Mama!  Mama just add hidden zip untuk menyusu aje kat depan... Masa bergambar ni dah ramai sebab Abang & family datang, begitu juga Adik Lelaki yang berkahwin dengan orang sejengka jugak... Jadi tiap-tiap tahun diorang mestilah ada... 
Raya tahun ni saya rasa happy sangat sebab boleh pakai baju yang dijahit sendiri.. Boleh tambah zip ke, button ke, apa ke.  Tudung saya ikut style Prof Muhaya yang labuh tu.. selesa sangat.. Awning pula saya gunakan soft awning... Masa jahit jubah saya ni,  kami dah kesuntukan masa sangat.  Mama memang tengah bz nak packing barang, baju, masak etc.. Last-last Baba decide biar dia aje yang jahit.  Jangan tak tau sampai awning tudung tu Baba yang jahitkan (agak susah untuk mereka yang amatur)... Cayalah Baba!  Bukan apa, sebelum-sebelum ni Baba surrender kalau nak deal dengan lycra.. Sebenarnya senang aje lycra ni, asalkan kita kena ikut dia, jangan paksa dia ikut kita.. heheh..  Nantilah saya share pola yang mana ada ye... Susah sikit nak share entri jahit sebab link banyak dalam hp or dekat husband.. tu yang asyik terlengah-lengah aje...

Saya bawak balik mesin jahit, jadi sempatlah saya menjahit macam-macam.  Cthnya malam raya saya jahitkan shirt untuk Ila & malam raya kedua saya jahitkan instant shawl untuk Tiha.. pendek kata, esok nak pakai, malam tu jahit!  Mulalah perasan hebat sendiri ni!... hahahaha... (frankly, banyak sangat kelemahan yang perlu dibaiki, mostly bab kekemasan tu).  So... jangan request untuk tempahan kat saya ye... Saya memang tak confident nak jahit kat orang... Memang kekemasan belum tahap yang dijual dikedai.  Jadi tak layaklah saya jual kan??



2 comments:

{ lia ummiirfan } at: August 3, 2015 at 10:23 PM said...

selamat hari raya Kina :)

{ Kina } at: August 6, 2015 at 11:57 PM said...

Selamat Hari Raya!!! :)

Post a Comment