POPCORN TERBAIKKK!!!

Wednesday, October 28, 2015
Salam semuaaa... Sepatutnya semalam nak mengadap blog.  Baru je sentuh keyboard, baby Ila dah start melalak!  Haiisshhh... kacau daun betul.  Tu yang buat banyak projek malam Mama tergendala.  Ada pasang censor ke apa si Baby sorang ni... asal Mama bangun aje, cepat je dia tersedar.  Last² Mama surfing aje la guna handphone kat tepi dia sampai mata mama kuyu.  

Saya memang tak gemar update blog guna handphone... seksanya nak menaip.  Asyik nak typo la, salah pilih iconla... Huh!  naik fed up dibuatnya.  Satu lagi kalau nak buat online banking, pun saya terseksa.  Pernah pun saya kena block dengan bank gara² tersalah tekan password pastu terlupa pulak jawapan untuk security question nya tu.. hahahaha... nasib..nasib.  Sometimes saya rela on pc untuk buat online bank in then guna handphone untuk hantar screenshoot recipt... hehehe... 

Weekend baru ni, saya rajinkan diri buat popcorn.  Boring dah tengok Baba bawak anak² ke pasar malam semata² nak beli popcorn.  Meh sini Mama buat... Gerenti korang tak pandang dah popcorn pasar malam tu lepas ni... Cewaahh!! Berlagak kemain ye... Buatnya idok pon lagi... heheheh...

Untuk buat popcorn, perlukan periuk/kuali yang besar.  Jangan letak banyak jagung tu, jangan sampai 1 lapisan jagung pun di dasar periuk.  Nanti jagung ni akan mengambang dengan jayanya.  Since saya gunakan periuk yang besar (badan dalam rice cooker elektrik Kina Cafe yang rosak) jadi bolehlah saya masak banyak sekaligus.  Saya gunakan resepi ni untuk pop kan jagung kering tu.  Oh ye, jagung kering boleh dibeli di pasar raya or mana² kedai bakeri.  

Resepi nya boleh dibelek dari sini .  Bahan²

 3 sudu besar minyak (seeloknya minyak masak kelapa sawit tu)
1/3 cawan biji jagung (popcorn kernel)

Caranya :  Letakkan minyak, masukkan beberapa biji jagung.  Bila jagung tu dah 'pop' bolehlah masuk kesemuanya.  Tutup bekas & tunggulah letusan² berlaku.  Bila bunyi pop dah berhenti, boleh tuang popcorn tu dalam bekas lain.  Masa memasak tu, boleh goyang²kan periuk untuk pastikan kesemua biji jagung dah 'pop' dengan jayanya.  (boleh refer gambar dr blog terbabit ye... )

Bila dah siap popcorn nya tu, saya sediakan pula sadurannya.  Sadurannya saya gunakan resepi lain pula... Memang terbaiklah resepi ni!  Karamel yang saya buat kali ni memang cukup untuk 250gm corn kernel yang saya masak(4x 1/3cawan - saya habiskan kesemua jagung dengan menggandakan resepi sbyk 4x).  Jadi kalau anda hanya masak 1/3 cawan biji jagung, sadurannya ni buat 1/4 bahagian sahaja ok.

Resepinya saya ambil dr sini  .  Meh saya translatekan ye.. (resepi ini untuk 250grm popcorn kernel or 4 kali ganda resepi kat atas)

1 cup butter 
2 cup gula perang
1/4 cup corn syrup (saya guna maple syrup or boleh juga letak madu)
2 skvanilla ekstrak
1 sk soda bikarbonat

Cara²nya :  Cairkan butter, masukkan gula & syrup.  Kacau rata sampai sebati, bila dah sebati tutup api.  Masukkan vanila ekstrak & soda bikarbonat, kacau.  Then masukkan popcorn yang siap dimasak tadi... Gaul rata... 
Sedang menggaul popcorn dengan saduran.  Saya campurkan sedikit pretzel untuk naikkan rasa masin.  Boleh tambah peanut, almond or any kind of nut yang dibakar dahulu untuk dapatkan kelazatan yang maksimum!  
 Oh ye... jangan ingat dah boleh makan ye.  Popcorn yang sedap, mestilah dibakar dulu.  IIsshh.. lecehnya!!!  Yuppp.. Itulah perasaan saya bila memikirkan nak kena bakar pulak berkali² sebab saya buat banyak.  Tapi nak sedap punya pasal, saya sanggup mencuba.
Tiha sedang transfer popcorn yang disadur untuk dibakar
 Bakar dalam preheated oven pada suhu 150c selama 30 minit (saya guna suhu 160c).  Since kuantiti popcorn saya banyak, terpaksalah bakar 3x.
Tunggu turn untuk dibakar.  
 Bila dah siap bakar, sejukkan.  Kemudian lerai²kan sebelum disimpan atau dimakan.  Tunggu sejuk dulu sebelum dileraikan tau, baru super rangup!  Seriously... rasa popcorn ni sedap sangat.  Setanding Garret yang mahal tu.  Memang berbaloi² & puashati.  walaupun ambil masa nak menyediakannya.. menegokkan anak² & Baba terkinja² kesedapan.  Pastinya Mama akan buat lagi.. dan lagii... hahahaha....
Sedang disejukkan sebelum dilerai²kan.  
Sapa² nak rasa popcorn yang sedap, wajib cuba resepi ni!!!  Memang lazat tak terkata.  Betul niii... CUBA TAUU!!  Babaiiii...




4 comments:

{ Miss N } at: October 28, 2015 at 6:28 PM said...

Ooo.baru tau lepas salut karamel kena bakar balik! Wahh..kena try ni, confirm best sgt2! Now bila da ada baby, jrg bley kuar tgk movie kt cinema. Jadinya kami donlot n tgk kt tv je. Nnt leh try buat popcorn sendiri bru leh fefeling tgk wyg kt tgv. Hihi

{ Kina } at: October 30, 2015 at 1:10 AM said...

Aah... so far kalau resepi omputeh memang bakar semula untuk supercrispy and penggunaan baking soda tu amat membantu dalam merangupkan caramel & memberikan flavour nutty gitu... Miss N cuba tau... rasa macam popcorn mahal gituuu... hahaha...

{ Miss N } at: November 7, 2015 at 4:10 PM said...

Kinaa..i da try buat! Mmg sedap giler! Nnt nk try buat perasa lain pulak. Teringin yang cheese. Hehehe.. i share ur blog kt fb i tau. Tq dear. https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10206695660902818&id=1612641644&set=a.2412145675687.127157.1612641644&source=57&ref=m_notif&notif_t=feed_comment.

{ Kina } at: November 7, 2015 at 5:30 PM said...

Yeayyy! Happy sebab ada org try buat & cakap sedap.. Hehehe.. Haa.. Share la. Bagi semua org try buat popcorn ni. Mahal tu kalau nak beli... Ure welcome Miss N

Post a Comment