SAWAN KAIN

Friday, October 30, 2015
Semenjak berjinak² dalam dunia jahitan, bookmarks, email, photos & FB penuh sarat tentang jahitan aje.  Resepi² saya tak berapa pandang dah... hahahah... Masak yang special or testing resepi baru, sekali sekala aje.  Takat lepas gian or isi perut sekeluarga.  Masalah saya paling utama sekarang ni ialah... SAWAN KAIN.  Ye lah.. kalau dah gatal join group kain, add seller² kain... itulah bahananya.  Mujurlah sifat kedekut saya ni menyelamatkan keadaan.. bila nak terorder je, cepat² daku pegi buat kerja... hahahah... Entah lama manalah daku dapat menahan diri... 

Sebenarnya saya tak bimbang pun kalau² kain tu akan terbazir ke apa.  Saya ni memang jenis akan guna jugak kalau dah beli tu.  Cuma atas dasar guilty la kalo spend banyak duit kat kain.  Ikutkan masih banyak kain yang saya perlukan (teringin memiliki... hehehe).. cthnya kain tshirt, minky, PUL, lycra dll nya tu... tapi sabar dululah ye wahai hati.  Kalau ada rezeki, kalian semua akan ku miliki jua... hahahaha... 

Baru aje dapat stok Japanese Cotton, saya beli remnants, jadi harga murahlah sikit.  RM180/20meters termasuk postage.  Tapi bila beli.. eh.. camno nak mix & match ni???  Adehh... kombinasi tu tak ngam utk digabung sama sendiri kan??   Mungkin saya kena beli jugak design lain untuk matching kan dengan kain² remnants ni... Ahaksss.. alasan nak menyopping lagi la tuh... :P

Testing beli knitt cotton... Memang agak mahal, tapi dah lama mengidam.  Knit cotton ni macam kain tshirt cuma lebih nipis.  Yang ni saya beli RM26/meter.  Nanti² nak try beli kain tshirt pula untuk banding.  Kain tshirt ni ada banyak jenis pulak tau - 100% cotton, mix cotton, totone dll.. jadi pandai²lah memilih.  Saya tak share lagi nama seller ni semua, once saya dah dapat satu harga yang bagi saya amat murah & servis yang bagus, baru saya share ye.  Saya masih dalam proses mengenal kain & survey harga pun...
Alamakk.. Ila dah mengamuk!  Ingatkan nak share sikit teknik² mudah menjahit.  Nampaknya kena postpone di lain kali lah ye.  Harap² penyakit sawan kain saya ni akan reda sebaik saja semua stock kain impian saya tu dimiliki.  Memang impian saya nakkan hasil jahitan yang sama macam beli... Biar kalau orang tengok... Ehh... Cantikk.. Beli kat mana ni??? Hahahaha... bukan orang tanya... Jahit ke?  So material pon biarlah macam yang beli kan.  Alang² dah bertungkus lumus mengadap jahitan tu.  Tapi dalam pada tu, survey harga dulu lah sebab peniaga online ni kebanyakkan buat bisnes kecil²lan, harganya pun mungkin agak mahal.  So kena bijak memilih, survey harga di kedai, harga pasaran & kenali kualiti kain jugak.  Cotton ni pun ada pelbagai jenis, jadi tak acilah kalau banding yang low quality dgn high quality kan.  Saya pun masih tekun belajar ni.  Kalau ada tips berguna, InsyaAllah saya share ye..

Nite!!





2 comments:

{ cik chinta } at: October 30, 2015 at 7:18 AM said...

jgn lupa share mn beli kain. sbb saya suka juga kain2 ni

{ Kina } at: November 4, 2015 at 12:13 AM said...

ok.. kejap lagi saya share ye.. :)

Post a Comment