ATKINS - CHICKEN CORDON BLEU LULUS ATKINS

Friday, February 17, 2017
Malam ni hampir² tewas.  Dah memang plan nak tergolek² aje atas katil sambil layan FB, Candy Crush and surfing.  Tiba² teringat pula Puding Karamel untuk tempahan esok saya belum simpan dalam peti.  Esok ada delivery Laksa ke SSM.  Ada juga yang selit order puding karamel dan Nasi Ayam.  Laksa untuk order esok agak banyak, 70packs.  Just imagine macam mana kitchen staff nak memasak dari pagi kejar menu pagi, kemudian siapkan tempahan Laksa sambil² settlekan menu Lunch pula!  

Kalau nak tau... pada satu ketika, pekerja yang baru masuk bertahan selama 2 hari aje.  Dalam sebulan tu aje kami bertukar 6 orang pekerja!  Apa puncanya???? Haaaa... tak tahan nak berdiri kat sinki non stop!    Memang itu tugasan untuk staff baru coz semua pekarja lama sudah ada tugasan masing² dan terlatih.  Biasanya tugasan cuci pinggan lah yang available dan tak pernah habis.  Sampaikan masa tu saya yang volunteer basuh pinggan sebab tengok semua orang dah tak sanggup.  Badan basah lencun, kaki pun biru² dibuatnya.  Bila saya sendiri buat kerja² macam tu, staff akan lebih hormat sebab diorang tau bossnya ni bukan calang² orangnya... (lalalala...).  Bila pekerja lama saya datang semula, semua dah ok balik.  Diorang memang tak bagi saya sentuh apa² kerja dapur tu.  Takat jadi mandur aje... hehehe... So.. esok, agak² macam mana pula staff dapur nak basuh pinggan sambil siapkan tugasan lain² tu???  

Ok.. sebelum lebih banyak saya meraban... berbalik pada menu Atkins yang masih ada dalam koleksi tertunggak.  Sekarang ni saya tak ber Atkins mana dah pun.  Current weight 55kg+.  masih berangan² nak turun lagi walaupun dah dapat ideal weight.  Tapi banyak lagi koleksi resepi saya teringin nak masak... hihihi... Cuma saya berjaga² dari segi pengambilan gula.  Breakfast saya memang healthy habis.. no sweet treats at all.  Lunch nasi putih (segenggam tangan saya) dan lauk pauk (semestinya lebihkan sayur).  Dinner biasanya saya fail!!  Masa ni lah saya gatal nak buat roti jala lah, roti lah, pau lah, karipap lah, donutlah... macam²lah..  Pastinya saya turut terjebak!!  Mujurlah tiada peningkatan ketara, mungkin sebab breakfast dan luch saya kalorinya dah rendah, jadi kalori intake untuk hari tu still ok.  Ehh.. Mak Cik ni nyanyuk ke?  Kata buat Atkins... ni apsal kira kalori pulak???  Haaa.. fasa maintenance saya berpaling tadah sikit... hehehe.. Saya ikut diet kalori sebenanrnya.  Saya ikut Atkins untuk dapatkan penurunan berat aje.  Bila dah dapat berat ideal, saya prefer ikut diet kalori.  Lebih mudah untuk saya jaga pemakanan.  Jangan pelik bila saya sebut pasal diet kalori pula.  Saya memang tau tentang diet kalori sebab inilah diet terawal yang saya study sebelum decide untuk ber Atkins.  

Kat bawah ni antara menu Atkins favourite saya (dan juga anak²).  Jadi sebelum makan, saya akan suap anak² makan menu diorang sampai kenyang² dulu, then baru saya lunch or dinner.  Nanti kena pau!!!  At least bila dah kenyang, diorang boleh pau sikit² aje... hehehe...  

Roasted chicken.  Favourite part saya whole leg.. Tapi kadang² saya bakar aje seekor.. Bahagian dada tu favourite Baba dan anak².  Kalau saya bakar seekor macam ni biasanya akan jadi menu sekeluarga lah.  Untuk Baba dan anak² saya buatkan whipped potato or wrap aje.  Saya makan ayam dengan salad lah, apa lagi kan?  
 Cara saya roast chicken senang aje... Gaul aje ayam tu dengan segala mak nenek spice yang kita suka.  Kalau nak paling simple, garam dan blackpepper aje... Lumur², renjis minyak dan bakar!  Done!  Sedap tau.  Ni cara classic mat saleh roast ayam diorang.  Renjisan minyak tu plak untuk bagi ekstra crisp dan ayam tak kering.  Tak nak letak minyak pun takpe.  Kalau nak lagi best... bila dah rub dengan spices kesukaan, lumur ayam tu dengan butter.  Bila dah siap bakar.. memang cantik.. golden sangat!  Tapi tak mau lah i... Gemoksss nanti.. hehehe... (dah pernah try, memang sedap).  Roast chicken ni boleh dipelbagaikan untuk dapatkan rasa ala western, Malaysia, Indian or Arabian.  So belek²lah resepi contohnya Mandi Chicken apa herb dia... Suhu untuk bakar ayam sekitar 180c - 200c.  Tempoh saya bakar ayam, kalau seekor biasanya lebih dari sejam.  Saya akan set masa 45minit aje dulu then cek dan tambah masa sampai saya puashati dengan hasilnya.  Ayam yang dah masak, bila dicucuk tiada lelehan air.  Biasanya kita uji bahagian peha sebab bahagian ni paling pejal dan susah masak.  Kalau teknik staff saya, dia tengok ada koyakan pada pergelangan kaki ayam.  Biasa kan kami roast chicken 8-10 ekor sekaligus.  Jadi macam tu aje cara mudah untuk tau ayam² tu masak ke tidak.  Ayam jangan dibakar terlalu lama, nanti kering.

Kat bawah ni pula Ayam Cordon Bleu ciptaan saya... kwang..kwang..kwang.. Kita belasah aje dengan apa yang ada.  Janji sedap kat tekak kita.  Kalau you all nak buat, boleh improvise letak bahan² lain juga.. hihihi..
Saya belah dua dada ayam (nipiskan) kemudian saya tumbuk² dengan lesung batu untuk dia leper.  Malas nak beli masher besi tu... Lesung batu pun jadilah.  Bila buat macam ni ayam lebih senang masak sebab sekata dan lebih lembut sebab kita tak bakar lama... Then renjiskan flavour.. saya letak garam dan paprika.  Boleh aje nak letak rempah kari ke, serbuk cili ke, lada sulah ke... suka ati aje.  Nak plain pon boleh aje...

Intinya saya letak bayam (saya masak dulu atas api dan perasakan).  Kenapa bayam?  salah satunya sebab dia lulus Atkins dan satu lagi saya pernah buat pasta berintikan Ricotta dan spinach yg bagi saya sedap sangat. (dalam entri lama² dulu).  Jadi saya nak cuba letak jadi inti ayam pulak

Saya letak cheddar.. (boleh ganti dengan cheese lain or tak perlu letak).  Tapi gabungan cheese dan bayam memang akan naikkan rasa ayam ni tau

Gulung dan renjis flavour/spices.  Saya cucuk dengan fruit picks supaya tak terburai masa bakar.  Nak ikat dengan tali pun boleh.  
 Cuma sayangnya cheese dalam tu meleleh keluar masa dibakar.  So saya advise jangan letak dulu cheese dalam tu kot.  Bakar aje kejap.. Bila ayam dah hampir masak, letak cheese dan sambung bakar... (saya bakar pada 180c selama 20minit)
Alhamdulillah.. memang Yummy!!!  Terror jugak aku ni ye... heheheeh... (saya tambah cheese kat atas sebab cheese yang kat dalam tu ghaib lepas dibakar.. huhu...)
Ini dalam tu u all boleh pelbagaikan.. nak letak chicken ham ke,  kisar brokoli ke, mushroom... isshh.. banyak ooo.. ikut taste bud masing².

P/s : kalau chicken cordon blue ala kat SR tu... Ayam dibalut dengan chicken Ham dan cheese.  Digulung dan dicelup telur sebelum didadur breadcrumb, kemudian goreng/bakar.  Kalau bukan Atkiners boleh buat Chicken Cordon Blue macam tu.


0 comments:

Post a Comment